Δε μπορώ να είμαι πολύ αντικειμενική με τη λίμνη Πλαστήρα καθώς η μισή μου καταγωγή είναι από την Καρδίτσα. Για μένα είναι η πιο όμορφη λίμνη της Ελλάδας που δεν έχει να ζηλέψει τίποτε από ένα ελβετικό τοπίο. Η λίμνη είναι γνωστή ως λίμνη Πλαστήρα προς τιμήν του εμπνευστή της, Νικόλαου Πλαστήρα, και πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη. Το επίσημο της όνομα όμως είναι λίμνη Ταυρωπού, από τον ομώνυμο ποταμό που περνάει από την περιοχή και του οποίου τη ροή διέκοψαν με τη κατασκευή ενός φράγματος το 1959.

dsc06279

Η περίμετρος της λίμνης είναι περίπου 60χλμ και αξίζει να κάνεις το γύρο της με το αυτοκίνητο για να δεις τη λίμνη από όλες τις πλευρές και από διαφορετικά ύψη. Τα χωριά που θα συναντήσεις περιμετρικά της λίμνης, ερχόμενος από την Αθήνα ή τη πόλη της Καρδίτσας,  ακολουθώντας αριστερόστροφη κατεύθυνση μετά τη Μητρόπολη, είναι:

  • Μοσχάτο (θέα στο θεσσαλικό κάμπο)
  • Τσαρδάκι
  • Λαμπερό (πλαζ για κολύμπι)
  • Μούχα (το κοντινότερο χωριό στο φράγμα)
  • Μπελοκομίτης (για πεζοπορίες)
  • Νεοχώρι (τουριστικό χωριό με τη καλύτερη θέα στη λίμνη)
  • Νεράιδα (ορεινό χωριό κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο)
  • Καλύβια Πεζούλας (τουριστικό χωριό με ταβέρνες και δραστηριότητες)
  • Κερασιά (για ιππασία)
  • Μορφοβούνι (θέα στο θεσσαλικό κάμπο)
  • Μεσενικόλας (θέα στο θεσσαλικό κάμπο)

Λόγοι για να την επισκεφτείς και να την αγαπήσεις

  1. Απόσταση: Σε απόσταση μόλις 4 ωρών από Αθήνα και 3 ωρών και κάτι από Θεσσαλονίκη, η λίμνη Πλαστήρα βρίσκεται σε ιδανική θέση για μια σύντομη εκδρομή. Ειδικά από Αθήνα με τον καινούριο δρόμο και τη παράκαμψη στη Ξυνιάδα τις στροφές του Δομοκού και πολύτιμο χρόνο.
  2. Λίμνη 4 εποχών: ‘Οποια εποχή επιλέξεις να την επισκεφτείς θα δεις ένα διαφορετικό τοπίο. Αξίζει λοιπόν να τη δεις πολλές φορές μέσα στο χρόνο και να απολαύσεις τα διαφορετικά χρώματα που της δίνει η κάθε μια εποχή. Συνήθως τη λίμνη την επισκέπτομαι χειμώνα και άνοιξη, αλλά φέτος για πρώτη φορά την είδα φθινόπωρο και μπορώ να πω ότι με μάγεξε. Η λίμνη το φθινόπωρο:img_0228.jpg
  3. Τέλειο φαγητό: Στα χωριά της λίμνης θα βρεις πολύ ωραίες ταβέρνες με ντόπια κρέατα, πέστροφα στα κάρβουνα και γενικά πεντανόστιμο φαγητό σε πολύ καλές τιμές. Όσο ανεβαίνεις στα πιο ορεινά χωριά θα βρεις τα πιο παραδοσιακά μαγαζάκια για καφεδάκι, τσίπουρο και φαγητό. Μη παραλείψεις με τίποτε να δοκιμάσεις τις παραδοσιακές πίτες της Καρδίτσας (σπανακόπιτα, γαλατόπιτα, κολοκυθόπιτα και μπατζίνα) και το χωριάτικο λουκάνικο με πράσο.
  4. Πληθώρα δραστηριοτήτων: Ανάλογα με την εποχή που θα την επισκεφτείς υπάρχουν οι κατάλληλες δραστηριότητες για όλα τα γούστα. Οι διαθέσιμες δραστηριότητες παντώς καιρού είναι η τοξοβολία, η ποδηλασία, το υδροποδήλατο και η ιππασία.

DSC08815DSC08816

Επιπλέον, το χειμώνα μπορείς να κάνεις σκι και snowboard στο χιονοδρομικό κέντρο των Αγράφων (με δικό σου εξοπλισμό) ενώ το καλοκαίρι προσφέρεται για πεζοπορίες, κανόε-καγιάκ, SUP και γιατί όχι κολύμπι στη λίμνη. Στη λίμνη υπάρχουν δυο πλαζ για κολύμπι, η πλαζ Πεζούλας και η πλαζ Λαμπερού. Πληροφορίες για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες θα βρεις στις επίσημες σελίδες του Tavropos, Trekking Hellas και Saloon Φάρμα Ζαμπέτας.

5. Μοναδικά Αξιοθέατα: Ο γύρος της λίμνης θα σε αποζημιώσει με φανταστικά τοπία αλλά και αξιοθέατα. Απαραίτητη στάση θα κάνεις στο Φράγμα της λίμνης ώστε να περπατήσεις τα 220μ κατά μήκος του φράγματος και να αγναντέψεις τη λίμνη και τη πίσω πλευρά του φράγματος. Στο φράγμα θα βρεις μικρά μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα όπου μπορείς να αγοράσεις κρασιά, βότανα, αφεψήματα, τραχανά, χυλοπίτες, χαλβά και διάφορα σουβενίρ. Δοκίμασε οπωσδήποτε το τοπικό τους ρακόμελο με βότανα της περιοχής. Φεύγοντας από το φράγμα με κατεύθυνση το Νεοχώρι θα δεις μια πινακίδα για το Παρατηρητήριο. Ακολουθώντας το δρόμο για 3 χλμ θα βρεθείς στο καλύτερο σημείο για να δεις τη λίμνη και το νησάκι Νιάγκα. Σε μέρα με καλή ορατότητα μπορείς να δεις και τον Όλυμπο. Συνεχίζοντας το δρόμο από Νεοχώρι προς Καλύβια Πεζούλας, θα βρεις σε μια μικρή παράκαμψη το Βοτανικό κήπο. Εκεί σε μια έκταση 10 στρεμμάτων μπορείς να δεις όλη τη χλωρίδα της περιοχής και να αγοράσεις βότανα και αρωματικά φυτά. Αν ενδιαφέρεσαι για θρησκευτικό τουρισμό τότε γύρω από τη λίμνη θα βρεις πολλές όμορφες Μονές όπως τη Μονή Παναγίας Πελεκητή, τη Μονή Κορώνης, τη Μονή Σπηλιάς και τη Μονή Αγίας Τριάδας.

Σε αυτούς που αρέσει η πεζοπορία, συνιστώ μια επίσκεψη στο χωριό Ανθοχώρι, στη βόρεια πλευρά της λίμνης. Λίγο έξω από το χωριό, σε μία στροφή του δρόμου θα δεις τον ανακαινισμένο νερόμυλο. Εκεί αφήνεις το αυτοκίνητό σου και ξεκινά το μονοπάτι για το καταρράκτη Ανθοχωρίου. Η διαδρομή είναι σχετικά βατή και διάρκειας περίπου μισής ώρας. Αν θες μπορείς να συνεχίσεις προς το πέτρινο γεφύρι του Ανθοχωρίου σε μια λίγο πιο απαιτητική διαδρομή. Περισσότερες πληροφορίες θα ανεβάσω σύντομα σε ένα ξεχωριστό άρθρο.

DSC08804

Πού θα πας για φαγητό και καφέ

Για φαγητό να πας οπωσδήποτε στη ταβέρνα Μανιτάρι που βρίσκεται μετά το Νεοχώρι. Βρίσκεται σε ωραίο σημείο με άνετο πάρκινγκ, θέα προς τη λίμνη και πεντανόστιμο φαγητό. Μη παραλείψεις να δοκιμάσεις τα ψητά μανιτάρια, τη μανιταρόσουπα (δεν έχει αδίκως αυτό το όνομα) και φυσικά τα κρέατά του. Μια άλλη επιλογή για καλό ντόπιο κρέας είναι λίγο έξω από τη λίμνη, στο δρόμο προς Μουζάκι, στη ταβένα Κεραμαριό. Ειδικά αν ταξιδεύεις με παιδάκια θα εντυπωσιαστούν από τα ελαφάκια που υπάρχουν στο κτήμα και τον όμορφα διαμορφωμένο χώρο για να παίξουν στη φύση.

Για καφέ και ίσως και κανένα γλυκό ή πίτα, υπάρχουν πολλές επιλογές αναλόγως τι θέλεις. Αν το κριτήριο σου είναι η θέα, τότε θα πας στο χωριό Νεοχώρι. Εκεί θα βρεις τη καλύτερη θέα και μάλιστα αν επιλέξεις κάποιο παραδοσιακό καφενείο θα φας και σπιτικά γλυκά και πίτες. Αν δε σε ενδιαφέρει να έχεις τη καλύτερη θέα αλλά ψάχνεις ένα όμορφο και ζεστό περιβάλλον τότε σου προτείνω να πας στο ξενοδοχείο Kazarma. Είναι ένα νέο και πολυτελές ξενοδοχείο με πολύ όμορφη διακόσμηση λίγο μετά το χωριό Καλύβια Πεζούλας. Προσοχή όμως διότι προσελκύει πολύ κόσμο και ίσως δυσκολευτείς να βρεις τραπέζι.

Πού θα μείνεις

Λόγω καταγωγής πάντα μένω στο πατρικό σπίτι της μητέρας μου. Οπότε δε μπορώ να συστήσω κάποιο συγκεκριμένο ξενοδοχείο ή ξενώνα . Στη περιοχή υπάρχει όμως μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα. Αυτό που προτείνω είναι να επιλέξεις να μείνεις στη δυτική πλευρά της λίμνης, στη περιοχή που εκτείνεται από το Νεοχώρι μέχρι τα Καλύβια Πεζούλας, ώστε να είσαι κοντά στο τουριστικό μέρος και να έχεις μικρές αποστάσεις να διανύεις για φαγητό και ποτό.

Bonus μέρη να επισκεφτείς στη γύρω περιοχή

Αν έχεις παραπάνω μέρες στη διάθεσή σου από ένα σαββατοκύριακο τότε αξίζει να επισκεφτείς και τα παρακάτω μέρη:

Καρδίτσα

Η πόλη της Καρδίτσας είναι μόλις 35΄από τη λίμνη και αξίζει να την επισκεφτείς όχι μόνο για τις τράπεζες και την αγορά της αλλά και για να κάνεις ένα περίπατο στο Παυσίλυπο πάρκο με τα παγώνια και τη παιδική χαρά (αν έχεις παιδιά), να πιεις ένα καφέ στη κεντρική πλατεία ή στη πλατεία Δικαστηρίων και να περπατήσεις στους πεζόδρομούς της.

dsc01514

Ελάτη, Περτούλι (χιονοδρομικό)

Μια λίγο πιο μακρινή εκδρομή είναι στο νομό Τρικάλων και συγκεκριμένα στα όμορφα χωριά της Ελάτης και του Περτουλίου. Η εκδρομή αυτή είναι ιδανική για τους χειμερινούς μήνες αφού στο Περτούλι υπάρχει και το χιονοδρομικό κέντρο.

img_7837.jpg

Η Ελάτη είναι ένα γραφικό χωριουδάκι με πολύ ωραίες ταβέρνες και καφετέριες που θυμίζει κάτι από Αράχωβα. Αυτό σημαίνει ότι εποχές με πολύ τουρισμό θα δυσκολευτείς να παρκάρεις και να βρεις τραπέζι σε ταβέρνα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα γράψω στο επόμενο μου άρθρο.

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

 

Απάντηση