fleur-treurniet-325960-unsplash

Κατά τη γνώμη μου, η οργάνωση ενός ταξιδιού, δηλαδή η προετοιμασία που κάνει κάποιος μέχρι την ημέρα της αναχώρησης κρίνει κατά το ήμισυ την επιτυχία του ταξιδιού. Ειδικά αν πρόκειται για έναν μακρινό και όχι τόσο κοινό προορισμό τον οποίο ίσως δεν τον επισκεφτείς ξανά, όπως είναι η Ιαπωνία, η οργάνωση είναι αναγκαία. Αν παρ’ όλα αυτά, είσαι η περίπτωση του ταξιδιώτη που θέλει να ταξιδεύει χύμα και χωρίς κανένα απολύτως πρόγραμμα τότε ίσως δε χρειάζεται να συνεχίσεις να διαβάζεις αυτό το post.

Αν αποφάσισες λοιπόν να επισκεφτείς τη μακρινή Ιαπωνία καταρχάς θα ήθελα να σε συγχαρώ διότι πήρες μια απόφαση που δε θα μετανιώσεις. Η Ιαπωνία είναι μια χώρα με ιδιαίτερη κουλτούρα, πολύ ασφαλής και με τέλειο φαγητό. Τα μόνο αρνητικά είναι η δυσκολία επικοινωνίας και κατανόησης εξαιτίας της γλώσσας και των ιδιαίτερων ιαπωνικων χαρακτήρων (ιδεογράμματα).

Θυμάμαι, λοιπόν, ότι όταν ξεκίνησα να ψάχνω πληροφορίες είχα δυσκολευτεί αρκετά διότι πολλοί από τους επίσημους ιαπωνικούς ιστότοπους δεν είναι διαθέσιμοι στα αγγλικά. Επίσης είναι από τους προορισμούς που σπάνια έχει επισκεφτεί κάποιος γνωστός σου για να πάρεις χρήσιμες πληροφορίες. Έτσι γεννήθηκε και η ιδέα να καταγράψω τις εμπειρίες μου και τις γνώσεις που απεκόμισα από το ταξίδι μου στην Ιαπωνία.

Επιστρέφω λοιπόν στο θέμα της οργάνωσης. Αρχικά πρέπει να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα:

  1. Πόσες μέρες έχεις στη διάθεση σου (χρόνος / χρήμα). Εδώ να σου απαντήσω πολύ γρήγορα ότι χρειάζεσαι οπωσδήποτε μια εβδομάδα για να πεις ότι αξίζει ο κόπος ενός τόσο μακρινού ταξιδιού.
  2. Ποια εποχή θες να την επισκεφτείς. Εμείς επιλέξαμε την άνοιξη διότι είναι μια εποχή πολύ βολική για ταξίδια. Ο καιρός είναι καλός, τα ρούχα που θα χρειστείς είναι πιο λεπτά και επομένως πιάνουν λιγότερο χώρο στη βαλίτσα και επίσης η μέρα είναι πιο μεγάλη για να την εκμεταλλευτείς πλήρως. Ειδικά στην Ιαπωνία, η αρχή της άνοιξης σηματοδοτείται με την άνθιση των κερασιών (sakura season) και είναι η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτείς. Εμείς σταθήκαμε πολύ τυχεροί διότι φτάσαμε στην Ιαπωνία λίγες μέρες αφότου είχαν ανθίσει οι κερασιές. Το φαινόμενο κρατάει περίπου δυο εβδομάδες και γίνεται συνήθως τέλη Μαρτίου με αρχές Απρίλη.
  3. Ποιες πόλεις θες να δεις και με ποια σειρά. Αυτό βέβαια έρχεται σε άμεση συνάρτηση με το ερώτημα 1. Εμείς πάντως σε 8 ημέρες επισκεφτήκαμε την πρωτεύουσα Τόκιο, την περιοχή Χακόνε και την πρώην πρωτεύουσα το Κιότο. Το πόσες μέρες θα αφιερώσεις στη κάθε πόλη εξαρτάται από το τι θες να δεις. Το Τόκιο είναι μια μητρόπολη όπου κυριαρχεί το σύγχρονο στοιχείο με εντυπωσιακά κτίρια, ωραία πάρκα και έντονη νυχτερινή ζωή. Από την άλλη πλευρά, το Κιότο είναι μια ήσυχη πόλη γεμάτη με πανέμορφους ναούς και κήπους. Επειδή η Ιαπωνία είναι μια χώρα που παντρεύει τη παράδοση με τη τεχνολογία, είναι καλό να επισκεφτείς και τις δυο αυτές πόλεις ώστε να δεις όλες τις πλευρές της. Εμείς μείναμε 4 μέρες στο Τόκιο και 4 μέρες στο Κιότο. Μπορείς να διαβάσεις το ποστ μου με τις προτάσεις μου για ένα ταξιδι διαρκειας 8 ημερών στην Ιαπωνία εδώ.

Αν λοιπόν ξέρεις τις παραπάνω απαντήσεις τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις τα αεροπορικά εισιτήρια όσο πιο νωρίς γίνεται. Θεωρώ ότι 5-6 μήνες νωρίτερα (εξαρτάται και απο την περίοδο που θα ταξιδέψεις) είναι η κατάλληλη εποχή για να πετύχεις τις καλύτερες τιμές. Οι εταιρείες που πετάνε από Αθήνα είναι αρκετές απλά αλλάζει η χώρα που θα πάρεις την ανταπόκριση για Ιαπωνία. Δυστυχώς καμία εταιρεία δεν προσφέρει απευθείας πτήσεις. Εμείς επιλέξαμε την Qatar Airways διότι είχε τη καλύτερη σχέση τιμής και ποιότητας σε business class εισιτήρια. Πολύ χρήσιμος ιστότοπος για την αναζήτηση εισιτηρίων είναι το kayak.com

Αφού κλείσεις τα εισιτήρια, το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κλείσεις τη διαμονή σου. Μην το αμελήσεις διότι οι επιλογές σου μετά θα είναι πολύ περιορισμένες και οι τιμές σίγουρα πιο ακριβές. Εμείς κλείσαμε τα ξενοδοχεία μας μέσω booking.com πέντε μήνες νωρίτερα.

Σχετικά με τα γραφειοκρατικά, για το ταξίδι στην Ιαπωνία δε χρειάζεται ταξιδιωτική βίζα παρά μόνο ένα διαβατήριο με τουλάχιστον εξάμηνη ισχύ.

Εφόσον έχεις κλείσει τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή, μέχρι την αναχώρηση σου, θα σε απασχολήσουν επίσης τα παρακάτω ζητήματα.

    • Μετακινήσεις απο/προς το αεροδρόμιο, εσωτερικά στις πόλεις και μεταξύ των πόλεων. Διάβασε εδώ για λεπτομέρειες.
    • Αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείς σε κάθε πόλη (Τόκιο, Κιότο). 
    • Συνάλλαγμα μιας και η Ιαπωνία έχει το γεν ως νόμισμα.
    • Φαγητό στην Ιαπωνία. Διάβασε εδώ για πληροφορίες.
    • Γενικές πληροφορίες ‘επιβίωσης’ στην Ιαπωνία εδώ

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

 

Απάντηση