Η Ιαπωνία έχει τέλεια κουζίνα τόσο σε νοστιμιά όσο και σε θρεπτική αξία. Τα περισσότερα πιάτα έχουν σαν βάση τα φρέσκα λαχανικά και το ψάρι και πολύ δύσκολα θα φύγεις με βαρύ στομάχι απο ένα εστιατόριο.
Παρακάτω θα βρείς μερικά από τα πιο ξεχωριστά ιαπωνικά πιάτα που πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις όταν επισκεφτείς την Ιαπωνία.
- Sushi
Ακόμα και αν δεν είσαι fan του σούσι, πραγματικά πρέπει να το δοκιμάσεις στη χώρα που γεννήθηκε. Αν είσαι πάλι fan θα το λατρέψεις ακόμα περισσότερο. Εμείς όπου και να φάγαμε σούσι ήταν παντού νοστιμάτο και πιο οικονομικό σε σύγκριση με Ελλάδα. Μπορείς δε να βρεις απίστευτη ποικιλία σε είδη ψαριών ενώ το μέγεθος των ρολών είναι σχεδόν διπλάσιο αυτού που έχεις συνηθίσει στην Ελλάδα. Οι Ιάπωνες τρώνε σούσι ακόμα και για πρωινό οπότε μη σε ξενίσει αν δεις σούσι στο μπουφέ του ξενοδοχείο σου. Γενικά οι Ιάπωνες δεν έχουν κάποιο ξεχωριστό φαγητό για το πρωί. Όλες τις ώρες τρώνε όλα τα πιάτα τους. Γι’ αυτό και θα βρεις εστιατόρια απο το πρωί να σερβίρουν κανονικό φαγητό.
Το σούσι στην Ιαπωνία δεν έχει τη λογική κάθομαι με τις ώρες να φάω και να συζητήσω. Σου σερβίρουν κάθε πιάτο με το που ετοιμάζεται και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ώστε να μη χάσει σε γεύση. Σκέψου ότι υπάρχουν εστιατόρια όπου η συνολική διάρκεια φαγητού είναι μόλις 10′.
Αν είσαι λάτρης του nigiri, πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα τρία διαφορετικά είδη tuna (maguro nigiri): την πολύ λιπαρή (fatty), τη λιγότερο λιπαρή (medium) και την στεγνή (lean). Επίσης, δοκίμασε το καλαμάρι (ika nigiri), το mackerel nigiri, το ψητό χέλι (unagi) και όποιο άλλο ψάρι έχει και πίστεψε με θα είναι τέλειο.
Εκτός απο τα συνηθισμένα maki ρολά, δοκίμασε τα temaki, πρόκεται για χωνάκια απο φύκι γεμισμένα με ρύζι και ότι ψάρι επιλέξεις. Επισης, δοκίμασε το tamagoyaki όπου είναι ομελέτα αβγού σε ορθογώνιο σχήμα.
Αν βρεθείς στο Τόκιο να επισκεφτείς οπωσδήποτε το Sushi no Midori. Έχει πολύ ωραίο σούσι σε μεγάλες ποσότητες και απίστευτα καλές τιμές.
Ramen
Οι σούπες στην Ιαπωνία λέγονται ramen και περιέχουν βρασμένα λεπτά νουντλς. Όταν παραγγέλνεις διαλέγεις αρχικά τι είδους σούπα προτιμάς (κοτόπουλο, μοσχάρι, χοιρινό, λαχανικών), αν τη θες καυτερή και μπορείς να προσθέσεις έξτρα υλικά όπως αυγά, φρέσκο κρεμμύδι, μανιτάρια και μπαμπού. Οι Ιάπωνες τρώνε ramen συνήθως το βράδυ και γι’αυτό θα βρεις αρκετά ramen εστιατόρια ανοιχτά μέχρι αργά.
Στον κεντρικό σταθμό του Τόκιο (Tokyo Station) υπάρχει και μια πτέρυγα μόνο με ramen εστιατόρια που ονομάζεται Ramen Street. Επίσης αν βρεθείς στη περιοχή Shinjuku αργά το βράδυ, κάνε μια επίσκεψη στο Ichiran. Πρόκειται για ένα ιδιόρρυθμο εστιατόριο όπου τα τραπέζια είναι ατομικά με ξύλινα χωρίσματα, προσωπική βρυσούλα για νερό, κουμπί για να καλείς τον σερβιτόρο και ένα κουρτινάκι που ανοίγει απο μπροστά σου για να σου σερβίρουν τη σούπα σου.
Tsukemen
Τα tsukemen μοιάζουν με ramen αλλά δεν είναι ακριβώς σούπα. Ουσιαστικά τα tsukemen είναι δυο μπωλ, το ένα έχει βρασμένα χοντρά νουντλς (ζεστά ή κρύα) και το δεύτερο μπωλ έχει ένα ζωμό απο το κρέας έχεις επιλέξει (χοιρινό ή μοσχάρι). Εσύ απλά παίρνεις μερικά νουντλς, τα βουτάς στο ζωμό και τα τρως. Τόσο απλό μα τόσο νόστιμο. Αγαπημένο μου πιάτο που σκέφτομαι να επιχειρήσω να φτιάξω και μόνη μου.
Για τέλειο tsukemen στο Τόκιο μπορείς να επισκεφτείς τη Ramen Street καθώς το πουλάνε και μαγαζιά με ramen. Στο Κιότο, θα βρεις φανταστικό tsukemen στο Wajouryoumen Sugari.
- Tonkatsu
Το tonkatsu είναι παναρισμένο χοιρινό το οποίο συνοδεύεται από μια σαλάτα ξινολάχανο, ρύζι και διάφορα λαχανικά πίκλες. Αν βρεθείς στο σταθμό του Κιότο, ανέβα στον 11ο όροφο και δοκίμασέ το. Το πιο γνωστό εστιατόριο είναι το The cube αλλά άμα έχει τεράστια ουρά πήγαινε στο άλλο. Εμείς δε είδαμε διαφορά.
- Okonomiyaki
Το okonomiyaki είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και τηγανίτα. Η βάση του φτιάχνεται από αυγά, αλεύρι και λάχανο και μετά προσθέτεις ότι υλικά εσύ θέλεις. Στο μαγαζί που πήγαμε εμείς μας το έφεραν ψημένο και μπροστά μας είχαμε μια ζεστή μεταλλική πλάκα για να διατηρείται ζεστό όσο τρώγαμε. Ωραίο πιάτο αλλά ίσως το πιο βαρύ ιαπωνικό πιάτο που δοκιμάσαμε.
- Yakitori
Τα yakitori είναι τα δικά μας σουβλάκια κυρίως από κοτόπουλο και πιο σπάνια από μοσχάρι. Θα τα βρεις είτε σε πλανώδιους σε πάρκα και έξω απο αξιοθέατα είτε σε ιαπωνικές μπυραρίες.
- Wagyu και kobe μοσχάρι
Πρόκειται για διαφορετικές ράτσες μοσχαριού υψηλής ποιότητας και κόστους φυσικά. Το wagyu είναι από μοσχάρια που εκτρέφονται σύμφωνα με την ιαπωνική τεχνική ενώ το kobe είναι ένα υποσύνολο του wagyu αφού αναφέρεται στα μοσχάρια που εκτρέφονται στη περιοχή του Hyogo του οποίου πρωτεύουσα είναι το Kobe (εξού και το όνομα). Αν και ακριβό κρέας αξίζει να το δοκιμάσεις. Αν βρεθείς στο Κιότο, σου προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφτείς το Hafuu εστιατόριο. Απαραίτητη είναι η κράτηση μια – δυο μέρες πριν. Μπορείς να βρεις διάφορα προτεινόμενα μενού είτε να παραγγείλεις απο τον κατάλογο. Το κόστος ενός 5-courses menu είναι περίπου 150 ευρώ το άτομο με κρασί.
One thought