Οι μετακινήσεις στο Τόκιο στην αρχή θα σου φανούν πολύπλοκες και ίσως τρομακτικές. Στην πραγματικότητα όμως, μόλις εξοικειωθείς θα δεις ότι είναι πολύ ακριβείς και εύκολες. Γενικά θα σε βοηθήσει πολύ το google maps app που εκτός από τη διαδρομή σου εμφανίζει και το κόστος της. Επίσης βοηθάει πολύ και η σήμανση στους σταθμούς.

Από / προς το αεροδρόμιο Χανέντα (Haneda)

Το αεροδρόμιο Haneda είναι κυρίως για εσωτερικές πτήσεις και ορισμένες διεθνείς. Βρίσκεται πιο κοντά στη πόλη του Τόκιο σε σύγκριση με το Ναρίτα και μπορείς να φτάσεις σε / φύγεις από αυτό με τρένο, λεωφορείο και ταξί. Προσοχή αν η πτήση σου φτάνει αργά το βράδυ, οι μόνες επιλογές σου είναι το λεωφορείο και το ταξί.

Τρένο

Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να φτάσεις ή να φύγεις απο το αεροδρόμιο Haneda. Έχεις δυο επιλογές:

Επιλογή 1: συνδυασμός Monorail και JR

Από Haneda Airport Προς Tokyo Station:

 1. Πάρε το Tokyo Monorail απο το αεροδρόμιο μέχρι το σταθμό Hamamatsucho Station (διάρκεια 20′, 490 γιεν)
 2. Από το σταθμό Hamamatsucho Station πάρε μια απο τις JR γραμμές: JR Yamanote ή JR Keihin-Tohoku Line μέχρι το σταθμό Tokyo Station (διάρκεια 5′, 160 γιεν).

Από Tokyo Station Προς Haneda Airport

 1. Από το σταθμό Tokyo Station πάρε μια απο τις JR γραμμές: JR Yamanote ή JR Keihin-Tohoku Line μέχρι το σταθμό Hamamatsucho (διάρκεια 5′, 160 γιεν).
 2. Από εκεί πάρε το Tokyo Monorail μέχρι το International Terminal του αεροδρομίου (διάρκεια 20′, 490 γιεν)
Επιλογή 2:  Keikyu Railway

Από Haneda Airport Προς Tokyo Station:

 1. Πάρε τη γραμμή Keikyu Airport Line απο το αεροδρόμιο μέχρι το σταθμό Shinagawa. (διάρκεια 20′ , 410 γιεν)
 2. Από το σταθμό Shinagawa πάρε μια απο τις JR γραμμές: JR Yamanote ή JR Keihin-Tohoku Line μέχρι το σταθμό Tokyo Station. (διάρκεια 10΄, 170 γιεν)

Από Tokyo Station Προς Haneda Airport

 1. Πάρε μια απο τις JR γραμμές: JR Yamanote ή JR Keihin-Tohoku Line μέχρι το σταθμό Shinagawa (διάρκεια 10΄, 170 γιεν)
 2. Απο εκεί πάρε τη γραμμή Keikyu Airport Line μέχρι το International Terminal του αεροδρομίου.

Η γραμμή Keikyu Airport Line έχει και εξπρές δρομολόγια που σταματούν σε λιγότερες στάσεις. Επίσης αν ξεκινάς απο Κιότο με προορισμό το Χανέντα αεροδρόμιο τότε σταμάτα απευθείας στο σταθμό Shinagawa και πάρε τη γραμμή Keikyu Airport Line.

Λεωφορείο

Τα λεωφορεία απο και προς Haneda λέγονται airport limousine bus αλλά μη σε ξεγελάσει το όνομα, πρόκειται για ένα νορμάλ λεωφορείο.

Στα θετικά είναι ότι συνεργάζεται με πολλά ξενοδοχεία και άρα έχει στάσεις σε κάποια απο αυτά. Επίσης αν φτάνεις αργά το βράδυ έχει δρομολόγια μέχρι τη 1πμ. Στα αρνητικά είναι το κόστος (περίπου 1000 γιεν ανα άτομο) σε σύγκριση με το τρένο και η πιθανότητα να πέσεις σε κίνηση τις ώρες αιχμής.

Τα δρομολόγια είναι ανά 30-60′ ανάλογα την ώρα της μέρας. Τα βραδινά δρομολόγια είναι πιο αραιά, δε σταματούν σε ξενοδοχεία και τα εισιτήρια τους κοστίζουν σχεδόν διπλάσια τιμή. Για περισσότερες πληροφορίες διάβασε εδώ.

Ταξί

Τα ταξί γενικά είναι πολύ ασφαλή στην Ιαπωνία αλλά είναι ακριβά. Υπολόγισε περίπου 10.000 γιεν για μια διαδρομή απο το αεροδρόμιο Haneda στη περιοχή Shinjuku.

Μέσα σταθερής τροχιάς για εσωτερικές μετακινήσεις

Το Τόκιο είναι μια μητρόπολη που αποτελείται από πολλές μικρές πόλεις. Μπορείς να φανταστείς λοιπόν ότι το δίκτυο μέσων μεταφοράς είναι αρκετά εκτεταμένο και πολύπλοκο. Όσον αφορά τα τρένα, υπάρχει το υπόγειο δίκτυο (Tokyo Subway) και το Japan Rail (JR).

Αν έχεις ήδη βγάλει JR pass τότε προσπάθησε να επιλέγεις όπου είναι δυνατόν τις γραμμές JR. Για το υπόλοιπο δίκτυο μπορείς να βγάλεις μια Pasmo card την οποία γεμίζεις με λεφτά και μπορείς να τη χρησιμοποιείς τόσο στο Metro όσο και στο Toei δίκτυο. Για την απόκτηση πληρώνεις εγγύηση 500 γιεν, ποσό το οποίο σου επιστρέφεται μόλις τη παραδώσεις στα γραφεία ενός σταθμού.

Αν πάλι δε θες να μπλέκεις με άλλη μια κάρτα, χρησιμοποίησε τα αυτόματα μηχανήματα. Σχετικά με τα αυτόματα μηχανήματα, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εντοπίσεις το κουμπί για τα αγγλικά και μετά μπορείς να πληκτρολογήσεις το όνομα του σταθμού που θες να πας. Μόλις επιλέξεις το σταθμό, το μηχάνημα σου βγάζει τη τιμή εισιτηρίου και πληρώνεις με μετρητά μόνο.

Tokyo Subway

Το υπόγειο δίκτυο έχει υλοποιηθεί από δυο εταιρείες με περίπου 13 γραμμές και 285 σταθμούς:

 • Tokyo Metro
 • Toei (Tokyo Metropolitan Bureau of Transportation)

img_01.png

Αν ρίξεις μια ματιά στο χάρτη θα δεις πόσο τεράστιο και περίπλοκο είναι. Οπότε χρειάζεται καλή μελέτη πριν πας στο Τόκιο για να εξοικειωθείς μαζί του. Αυτό που θα σε βοηθήσει πολύ είναι τα google maps και το  Tokyo Subway Navigation app, επίσημο app που σου βρίσκει πως να πας απο ένα σταθμό σε ένα άλλον. Εμείς βέβαια προτιμήσαμε τα google maps διότι μας πρότεινε και τα JR τρένα εκτός απο το Tokyo Subway.

Japan Rail

Οι βασικές JR γραμμές στο Τόκιο είναι:

 • Yamanote Line.
 • Keihin-Tohoku Line.
 • Chuo Line (Rapid)
 • Saikyo Line.
 • Shinkansen.

Με τη κάρτα JR pass μπορείς να τις χρησιμοποιείς δωρεάν. Για πληροφορίες σχετικά με το  JR pass διάβασε το αντίστοιχο άρθρο.

Τρένο Βολίδα / Shinkansen (bullet train)

Για τις μετακινήσεις από το Τόκιο προς το Κιοτο και την Οσάκα επέλεξε το τρένο βολίδα ή αλλιώς Shinkansen. Αν έχεις ήδη το JR pass τότε μπορείς να κάνεις χρήση των τρένων Hikari χωρίς κανένα επιπλέον κόστος. Διαφορετικά, προτίμησε τα τρένα Nozomi τα οποία είναι τα πιο γρήγορα.

Τα τρένα αναχωρούν είτε απο τον κεντρικό σταθμό Tokyo Station είτε απο το σταθμό Shinagawa ανάλογα που βρίσκεται το ξενοδοχείο σου. Τα δρομολόγια προς Κιότο και Οσάκα είναι πολύ συχνά και είναι προαιρετική η κράτηση. Υπάρχουν ξεχωριστά βαγόνια για αυτούς που έχουν κάνει κράτηση και άλλα βαγόνια με τις μη δεσμευμένες θέσεις. Παρόλ’αυτα, συνιστώ να κάνεις μια κράτηση για να είσαι σίγουρος. Αν μπορείς δε, κλείσε θέσεις στη δεξιά πλευρά του τρένου διότι σε μια μέρα με καλή ορατότητα μπορείς να δεις το βουνό Fuji.

Για μια ολοκληρωμένη εμπειρία, αγόρασε απο το σταθμό ένα bento (lunch box) με παραδοσιακό φαγητό για τη διαδρομή όπως κάνουν οι περισσότεροι Ιάπωνες.

 

Απάντηση