Αν ψάχνεις ένα κοντινό προορισμό στην Αθήνα για μια μίνι καλοκαιρινή απόδραση με τα παιδιά τότε η Πάρος είναι μια πολύ καλή επιλογή. Απέχει μόλις 3 ώρες με το πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά ενώ έχει πολλά δρομολόγια κάθε μέρα. Επίσης λόγω γεωγραφικής θέσης μπορεί να συνδυαστεί με εκδρομή στα διπλανά νησιά της Αντιπάρου και της Νάξου. Στο τέλος οι 3 μέρες θα σου φανούν λίγες αλλά ούτως ή άλλως, η Πάρος είναι απο τα νησιά που τα επισκέπτεσαι πάνω απο μια φορά. Και αν έχεις στο μυαλό σου το κλισέ, ότι δηλαδή η Πάρος είναι ένα νησί μόνο για τα ξέφρενα νιάτα, θα δεις ότι η Πάρος μπορεί να καλύψει όλα τα γούστα.

Πού θα μείνεις

Αν ταξιδεύεις με παιδιά απόφυγε τη πολύβουη Νάουσα. Εμείς επιλέξαμε το ξενοδοχείο Akrotiri hotel λίγο έξω απο τη Παροικιά στη περιοχή Κρωτήρι. Το ξενοδοχείο Akrotiri είναι κτισμένο αμφιθεατρικά χαρίζοντας μοναδική θέα στο λιμάνι της Πάρου, διαθέτει πισίνα (σημαντικό όταν έχεις παιδιά) και έχει τέλειο πρωινό φτιαγμένο με τοπικά φρέσκα υλικά.

IMG_1067

Πολύ ωραία τοποθεσία επίσης είναι το ορεινό χωριό Λεύκες. Εκεί θα βρείτε σίγουρα ησυχία και πολύ δροσιά σε κάποιο ενοικιαζόμενο δωμάτιο ή κατοικία. Αν ψάχνεις για κατοικία μπες στο airbnb.com.

Τι θα δεις

Έχουμε και λέμε λοιπόν, στις 3 μέρες μπορείς να επισκεφτείς τις βασικές ισάριθμες περιοχές της: Παροικιά, Νάουσα και Λεύκες. Σου προτείνω να τις επισκεφτείς τις απογευματινές και βραδινές ώρες που ο ήλιος θα έχει πέσει.

Παροικιά

Η Παροικιά είναι η πρωτεύουσα και το λιμάνι της Πάρου πίσω απο το οποίο ξεκινάει η παλιά πόλη με τα πλακόστρωτα δρομάκια, τα τουριστικά μαγαζιά, τις καφετέριες και τα εστιατόρια. Τις απογευματινές ώρες ένα μέρος του παραλιακού δρόμου πεζοδρομείται ώστε να απολαμβάνει ο κόσμος τη βόλτα του δίπλα στη θάλασσα. Ξεκίνα τη περιήγηση απο τον ιστορικό ναό Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Κατόπιν ακολούθησε τα σοκάκια μέχρι τη παλιά πόλη και το κάστρο και χάζεψε στα παραδοσιακά μαγαζάκια.

DSC03823

Καθώς θα περπατάς και θα ανακαλύπτεις γραφικές γωνιές θα βρεθείς στον παραλιακό δρόμο. Εκεί θα δεις το ηλιοβασίλεμα και το απέραντο γαλάζιο που εκτείνεται μπροστά σου. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις και κάποια συναυλία.

DSC03766DSC03777

Αν θέλεις να συνδυάσεις τη βόλτα σου με καφέ σου προτείνω το Alexandros cafe όπου στεγάζεται σε έναν ανεμόμυλο. Για φαγητό, παραλιακά, σου προτείνω το εστιατόριο Μπουνταράκι ενώ για ποτό το Evinos bar.  Αν η πείνα σας πιάσει νωρίτερα μέσα στα στενάκια της Παροικιάς, πολύ καλές επιλογές που προτιμάνε και οι ντόπιοι είναι η ταβέρνα Πάρος και το Στέκι για σουβλάκια. Επίσης, στη κεντρική πλατεία θα βρεις και παιδική χαρά για τους μικρούς ταξιδιώτες.

Αν έχετε αυτοκίνητο σου προτείνω οπωσδήποτε να φάτε στο Κοράλλι. Βρίσκεται λίγο έξω απο το λιμάνι της Πάρου εκεί που τελειώνει η παραλία, στο δρόμο για Κρωτήρι. Έχει πεντανόστιμα πιάτα σε μεγάλες μερίδες και λογικές τιμές. Στο τέλος κερνάνε και μίνι γρανίτες. Ιδανικό και για μεσημέρι.

Λεύκες

Την επόμενη μέρα πήγαινε στο πανέμορφο ορεινό χωριό Λεύκες. Εκεί θα περπατήσεις στα στενά δρομάκια, θα χαζέψεις τα ασβεστωμένα σπιτάκια και θα ξεχάσεις για λίγο ότι βρίσκεσαι σε κάποιο τουριστικό νησί. Στις Λεύκες,  σε υψόμετρο 250 μέτρων, θα βρεις την απόλυτη ηρεμία μακριά απο τον πολύ κόσμο και τα τουριστικά μαγαζιά.

DSC03750

Όπως θα περπατάς στα σοκάκια της μοιραία θα οδηγηθείς στη πλατεία της Αγίας Τριάδας. Εκεί θα βρεις τη μεγαλοπρεπή εκκλησία Αγία Τριάδα και ένα γραφικό καφενεδάκι να πιεις κάτι δροσιστικό, το καφενείο της Μαριγώς. Στο καφενείο θα βρείτε και πεντανόστιμα σπιτικά γλυκά. Αν μετά το γλυκό σας ανοίξει η όρεξη τότε φεύγοντας απο το χωριό σταματήστε στη ταβέρνα Aranto που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού.

DSC03743

DSC03731

Νάουσα

Το τελευταίο απογευματόβραδο αφιερώστε το στη κοσμική Νάουσα. Η Νάουσα διαθέτει ένα πολύ γραφικό λιμανάκι με μικρά καϊκάκια και το ενετικό κάστρο, το λεγόμενο Καστέλι.

DSC03795

Θα το έχεις σίγουρα ξαναδεί σε κάποια απο τις διαφημίσεις στη τηλεόραση. Πάνω στο λιμάνι θα βρεις ταβέρνες, μπαράκια, καφετέριες, εστιατόρια, ενώ λίγο πιο μέσα, στα γραφικά της σοκάκια θα βρεις πολλά τουριστικά μαγαζιά και εστιατόρια.

IMG_1228

Ξεκίνα με ένα γλυκό ή παγωτό τη βόλτα σου, και γιατί όχι συνδυασμό και των δύο! Στη Νάουσα θα βρεις το παραδοσιακό γλυκό της Τσεχίας, τη λεγόμενη καμινάδα, σε μια εκδοχή με παγωτό.

IMG_1220 2

Αν το γλυκό σας ανοίξει την όρεξη τότε καθίστε για φαγητό στο Γεμενί. Ανάλογα με την ώρα θα χρειαστεί να κάνεις κάποια κράτηση. Εμείς που πήγαμε όμως κατά τις 7μμ δεν είχαμε κανένα θέμα. Το φαγητό πολύ νόστιμο και το σέρβις πολύ καλό. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το κοτόπουλο καγιέν και τα γεμιστά μανιτάρια.

Στη κεντρική πλατεία με τους ευκάλυπτους θα βρεις επίσης μια παιδική χαρά για τους μικρούς της παρέας ενώ αν τα παιδιά κοιμούνται αργά μπορείτε να καθίσετε για ένα χαλαρό ποτάκι ή κοκτέηλ μέσα στα στενάκια της Νάουσας. Εμείς προτιμήσαμε το Sante. Στο Sante η μουσική παίζει σε ανεκτά decibel, ενώ οι κτιστοί καναπέδες μπορούν να λειτουργήσουν και σαν αυτοσχέδια κρεβάτια. Συμβουλή: πριν καθίσεις για ποτό, πάρε στα πιτσιρίκια απο ένα παγωτό ώστε να έχουν και αυτά κάτι να απολαμβάνουν όσο εσύ θα πίνεις το ποτάκι σου.

Πού θα κολυμπήσεις

Η αγαπημένη μας παραλία και ίσως η καλύτερη στη Πάρο είναι το Μαρτσέλο. Έχει πεντακάθαρα νερά, αμμουδιά μέσα και έξω και η θάλασσα βαθαίνει σταδιακά. Ιδανική για παιδιά και για κολύμπι. Στο beach bar θα βρεις ξαπλώστρες και ό,τι αλλο χρειαστείς. Εναλλακτικά μπορείς να βάλεις την ομπρέλα σου στη δεξιά πλευρά της παραλίας. Η παραλία Μαρτσέλο μπορεί να συνδυαστεί με απογευματινή βόλτα στη Παροικιά.

Στην ανατολική πλευρά που κοιτάει προς τη Νάξο θα βρεις πολλές παραλίες για κάθε γούστο. Ο Καλόγερος είναι μια μη οργανωμένη παραλία όπου στα βράχια του θα βρεις άργιλο. Μαζί, λοιπόν, με το μπάνιο θα κάνεις και ένα σπα. Δεν ενδείκνυται όμως όταν έχει αέρα. Στα βόρεια του νησιού είναι η Σάντα Μαρία, μια παραλία οργανωμένη με άμμο, την οποία μπορείς να συνδυάσεις με τη βόλτα στη Νάουσα. Στα νότια της ανατολικής πλευράς θα βρεις τη Χρυσή Ακτή. Πράγματι, όπως και το όνομα της, έχει χρυσή άμμο αλλά πάλι έχε υπόψιν σου ότι πιάνει αέρα οπότε πάντα θα τη πετύχεις με κυματισμό. Στα αρνητικά της παραλίας αυτής θα βάλω την έντονη εμπορευματοποίηση της με αποτέλεσμα η πρόσβαση να είναι επί πληρωμή. Κάθε ενήλικας πληρώνει 1 ευρώ ανεξάρτητα αν θέλει να κάνει χρήση της ξαπλώστρας (εκεί το κόστος πάει 20 ευρώ για 2 κρεβάτια με ομπρέλα). Εμείς δε ξετρελαθήκαμε οπότε αν δεν είστε λάτρεις των θαλάσσιων σπορ δε βρίσκω κάποιο λόγο να πας.

Αν πάντως βρεθείς στην ανατολική πλευρά του νησιού να επισκεφτείς το Πίσω Λιβάδι και να φας στο ουζερί του Χάλαρη. Πολύ ωραία θαλασσινά με καλή εξυπηρέτηση.

Travelfox tips: Τόσο στη πόλη της Παροικιάς όσο και στη Νάουσα, θα βρεις δημόσιους υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Οπότε απόφυγε να παρκάρεις κάπου αλλού το αμάξι σου διότι η τροχαία ρίχνει κλήσεις.

Καλό ταξίδι!

travelfox 🦊

Απάντηση