Φέτος το καλοκαίρι είπαμε να πρωτοτυπήσουμε και αντί να επισκεφτούμε χερσαίους καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως κάναμε μέχρι τώρα, να πάμε σε νησιά. Προσωπικά, τις καλοκαιρινές διακοπές τις έχω συνδυάσει με νησί αλλά όταν έχεις μωρά και μικρά παιδιά βολεύει περισσότερο ένας προορισμός που φτάνεις με αυτοκίνητο. Με 7χρονο και 4χρονο παιδί ήταν καιρός πια να μπούμε και σε πλοίο ή μάλλον καλύτερα σε πλοία.

Island hopping λοιπόν με σταθμούς την εναλλακτική Αντίπαρο, τη κοσμική Πάρο και τη γραφική Αστυπάλαια. Πρώτος σταθμός η Αντίπαρος για 4 μέρες, στη συνέχεια η Πάρος για 3 μέρες και τέλος η Αστυπάλαια για 5 μέρες.

Η επιλογή των νησιών δεν έγινε τυχαία. Πέρσι είχα επισκεφτεί την Αντίπαρο χωρίς παιδιά και συνειδητοποίησα πόσο ιδανικός προορισμός είναι και για παιδιά. Είναι ένα νησί μικρό με μια όμορφη χώρα με πλακόστρωτα δρομάκια για όλες τις ώρες της ημέρας. Σου προτείνω να μείνεις μέσα στη χώρα ώστε να μπορείς να πας με τα πόδια για φαγητό, παγωτό και ποτό αλλά και στις κοντινές παραλιές Ψαραλυκή Α’ και Fanari Beach που είναι και οι δυο κατάλληλες για τα παιδιά. Έτσι το αυτοκίνητο θα το χρειαστείς μόνο για τις μακρινές παραλίες του νησιού. Πίστεψε με, όταν έχει παιδιά είναι σημαντικό να περιορίζεις τις διαδρομές με αυτοκίνητο διότι πάντα κάτι ξεχνάς στο δωμάτιο και πρέπει να επιστρέψεις. Διάβασε το άρθρο μου για 4 μέρες στην Αντίπαρο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Από τη στιγμή που αποφασίσαμε να πάμε Αντίπαρο, σκεφτήκαμε να επισκεφτούμε και τη Πάρο μιας και δεν είχαμε ξαναπάει και ήταν το βασικό λιμάνι για τη μεταφορά μας. Στη Πάρο μείναμε 2μιση μέρες περίπου αλλά τελικά θα έμενα και άλλο αν δεν είχα κλείσει ήδη τα εισιτήρια. Η Πάρος είναι ένα νησί που μπορεί να καλύψει όλες τις ηλικίες και τα γούστα. Αν είσαι με παιδιά μπορείς να πας σε ήσυχα μέρη και παραλίες και να περάσεις τέλεια. Όπως και να έχει βέβαια θα δεις περισσότερο κόσμο απο ότι στην Αντίπαρο και σίγουρα θα κάνεις μεγαλύτερες αποστάσεις με το αυτοκίνητο. Διάβασε το άρθρο μου για 3 μέρες στη Πάρο για περισσότερες λεπτομέρειες.

Με βάση το αρχικό πλάνο, μετά τη Πάρο θα επιστρέφαμε Πειραιά, αλλά μιας και τα ακτοπλοικά εισιτήρια είναι ένα απο τα βασικά έξοδα των διακοπών, είπαμε να συνδυάσουμε ένα ακόμα κοντινό νησί. Η Πάρος συνδέεται με πολλά νησιά (ένα ακόμα θετικό για αυτό το όμορφο νησί) οπότε έχεις μεγάλη ποικιλία να διαλέξεις ποιο νησί σου ταιριάζει καλύτερα.  Εμείς επιλέξαμε την όμορφη και γραφική Αστυπάλαια η οποία απέχει περίπου 5 ώρες με το πλοίο της γραμμής. Τι να πρωτοπώ για αυτό το νησί; Καταρχάς ανήκει στα Δωδεκάνησα και όχι στις Κυκλάδες όπως πολλοί εσφαλμένα νομίζουν. Η αλήθεια όμως είναι οτι τόσο η γεωγραφική θέση όσο και η φυσιογνωμία του νησιού είναι πιο κοντά σε κυκλαδονήσι. Η Αστυπάλαια έχει υποκειμενικά και αντικειμενικά την πιο όμορφη χώρα στην Ελλάδα, στην οποία δεσπόζει το ενετικό κάστρο. Γενικά, η Αστυπάλαια  είναι κορυφαίος προορισμός για ζευγάρια. Εμείς παρόλα αυτά το επισκεφτήκαμε με τα παιδιά διότι εκεί συναντήσαμε τα αγαπημένα μας ξαδέρφια. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να το επισκεφτείς. Διάβασε τους λόγους στο άρθρο μου για 5+1 φανταστικά πράγματα να κάνεις στην Αστυπάλαια.

Το φετινό εγχείρημα ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία. Μικροί και μεγάλοι περάσαμε πολύ ωραία και παραδόξως ξεκούραστα. Φυσικά, είμαστε τυχεροί γιατί δεν είχαμε κανένα απρόοπτο με τα δρομολόγια πλοίων, με καιρό και αρρώστιες παιδιών.

Συνοψίζοντας, τα θετικά ενός island hopping είναι τα εξής:

  1. Βλέπεις πολλά νησιά ενώ μοιράζεις την απόσταση με το πλοίο ξεκινώντας απο το πιο κοντινό νησί. Στη περίπτωση μας κάναμε 3 ώρες απο Πειραιά για Πάρο, 7 λεπτά απο Πάρο για Αντίπαρο (και τούμπαλιν) και 5 ώρες απο Πάρο για Αστυπάλαια.
  2. Το κόστος των ακτοπλοικών εισιτηρίων είναι το ίδιο ακριβώς με το να πας μόνο στο πιο μακρινό νησί. Οπότε βάζοντας ενδιάμεσους σταθμούς μοιράζεις και τη διάρκεια του ταξιδιού αλλά και το κόστος.
  3. Τα παιδιά (αλλά και οι μεγάλοι) δε βαριούνται διότι βλέπουν νέους τόπους και εικόνες, γεύονται νέες γεύσεις και μένουν σε διαφορετικού τύπου καταλύματα.
  4. Στα δικά μου παιδιά θετικό ήταν και το γεγονός ότι μπήκανε σε πολλά διαφορετικά καράβια.

Φυσικά υπάρχουν κάποια αρνητικά ή ατυχίες που μπορεί να σου κάτσουν και να σου χαλάσουν τις διακοπές:

  1. Το (ξε)πακετάρισμα των αποσκευών είναι ένα αρνητικό ειδικά όταν γίνεται κάθε 3-5 μέρες. Βέβαια αν έχεις πακετάρει έξυπνα τις βαλίτσες σου μπορείς να κάνεις το έργο σου πιο εύκολο.
  2. Αν ο καιρός δεν είναι σύμμαχος σου στη καλύτερη περίπτωση θα καταλήξεις με ναυτίες και εμετούς (ειδικά οι μικροί ταξιδιώτες) ή στη χειρότερη με ακυρώσεις δρομολογίων.
  3. Σε περίπτωση σοβαρού ατυχήματος (μακριά απο όλους μας), είναι αμφίβολο αν θα τύχεις σωστής περίθαλψης σε κάποιο μικρό νησί.

Ανάλογα λοιπόν τις ηλικίες των παιδιών σου και την ιδιοσυγκρασία σου (κάποιοι είναι περισσότερο στεριανοί παρά νησιώτες) θα σου πρότεινα να το δοκιμάσεις. Καιρού και παιδιού επιτρέποντος φυσικά!

Καλό ταξίδι!

travelfox 🦊

Απάντηση