Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο; Όπου και αν επιλέξεις να πας, η οργάνωση ενός ταξιδιού κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του ειδικά όταν στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρόνος και το χρήμα είναι περιοσμένα. Με την κατάλληλη προετοιμασία μπορείς να ελαχιστοποιήσεις το κόστος του ταξιδιού και να μεγιστοποιήσεις τη συνολική σου εμπειρία αποφεύγοντας δυσάρεστες εκπλήξεις.

Για μένα το ταξίδι ξεκινάει τη στιγμή που θα αποφασίσω σε ποιον προορισμό θέλω να πάω. Από τη στιγμή εκείνη αρχίζει η μαγεία της αναζήτησης πολύτιμων πληροφοριών και ανακάλυψης όλων εκείνων των τοποθεσιών που αξίζει να επισκεφτώ. Ας δούμε λοιπόν τα 7 βήματα που θα σε οδηγήσουν με επιτυχία στον προορισμό σου:

1. Βρες την κατάλληλη εποχή για τον προορισμό σου

Το πρώτο πράγμα που ψάχνω να μάθω είναι ποια είναι η καλύτερη εποχή για να επισκεφτώ μια πόλη ή χώρα. Τα κριτήρια για μένα είναι δύο: ο καιρός και η τουριστική περίοδος. Ο καιρός διότι μου αρέσει να περπατάω μια πόλη για να την ανακαλύψω και να τη γνωρίσω, επομένως το πολύ κρύο ή η βροχή θα με περιορίσουν. Επίσης τα περισσότερα μέρη είναι πιο όμορφα υπό το φως του ήλιου. Ο πολύς τουρισμός επίσης, μπορεί να χαλάσει την εικόνα μιας πόλης, να αυξήσει δραματικά το χρόνο αναμονής σε αξιοθέατα, να αυξήσει το κόστος των ξενοδοχείων και εισιτηρίων και φυσικά να ρίξει τη ποιότητα υπηρεσιών. Και επειδή συνήθως καλός καιρός και υψηλή τουριστική περίοδος πάνε πακέτο, προσπαθώ πάντοτε να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσα στα δύο.

Για προβλέψεις καιρού με ιστορικά μέσων θερμοκρασιών και ποσοστών βροχόπτωσης ανά μήνα, το αγαπημένο μου site είναι το holiday-weather.com το οποίο παρέχει πληροφορίες για πάνω από 500 προορισμούς. Επίσης πολύ χρήσιμο είναι το google για αναζητήσεις υψηλής τουριστικής κίνησης και καλύτερης εποχής να επισκεφτείς μια πόλη.

2. Κάνε μια σύντομη έρευνα για το προορισμό που επέλεξες

Αφού βρεις τη κατάλληλη εποχή και πιο συγκεκριμένα, το κατάλληλο μήνα για να κάνεις το ταξίδι σου, και λίγο πριν κλείσεις τα εισιτήρια, κάνε μια γρήγορη έρευνα για να απαντήσεις στα παρακάτω ερωτήματα.

  • Πόσες μέρες χρειάζονται για να δεις το μέρος που επέλεξες; / Υπάρχουν κοντινές πόλεις που αξίζει να δεις αν επεκτείνεις για λίγο το ταξίδι σου;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πολύ εύκολο θα δωθεί διαβάζοντας ταξιδιωτικά blogs που έχουν αναλυτικό πλάνο ημερών τι να κάνεις και τι να δεις σε πόσες μέρες. Γενικά, για μια Ευρωπαϊκή πόλη χρειάζεσαι περίπου 3 μέρες αν είναι η πρώτη φορά που θα την επισκεφτείς. Για πιο μακρινούς προορισμούς καλό είναι να έχεις μια βδομάδα διότι αρκετές ώρες θα τις περάσεις στη πτήση και ένα σύντομο ταξίδι θα είναι κουραστικό.

  • Είναι αυτός ο προορισμός τελικά κατάλληλος για σένα;

Πολλές φορές ονειρευόμαστε να επισκεφτούμε ένα προορισμό είτε γιατί ακούσαμε από έναν γνωστό είτε γιατί είδαμε μια φωτογραφία στο instagram αλλά μερικές φορές ψάχνοντας παραπάνω για το μέρος συνειδητοποιείς ότι τελικά δεν είναι για σένα. Για παράδειγμα, φέτος ήθελα να επισκεφτώ το Μαρόκο αλλά τελικά όταν άρχισα να διαβάζω κάποιες ταξιδιωτικές εμπειρίες αποφάσισα ότι δεν ήταν για μένα ή τουλάχιστον όχι αυτή τη περίοδο της ζωής μου που έψαχνα ένα πιο ανέμελο ταξίδι χωρίς άγχη τι θα φάω, πώς θα μετακινηθώ με ασφάλεια κτλ. Καλό είναι λοιπόν να κάνεις μια σύντομη έρευνα και να διαβάσεις μερικά άρθρα ώστε να σιγουρευτείς ότι είναι κατάλληλος προορισμός για εσένα και τους συνταξιδιώτες σου. Ειδικά αν πρόκειται να ταξιδέψεις οικογενειακώς, κάνε μια πιο λεπτομερή αναζήτηση για να δεις αν το μέρος είναι φιλικό για παιδιά.

  • Χρειάζεται διαβατήριο ή βίζα για να ταξιδέψεις;

Κάνε μια έρευνα για να δεις τι ταξιδιωτικά έγγραφα χρειάζονται για το ταξίδι σου. Αν απαιτείται διαβατήριο ή βίζα, καλό είναι να ξεκινήσεις τη διαδικασία αρκετά νωρίς για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις. Ακόμα και αν έχεις διαβατήριο, έλεγξε την ημερονηνία του καθώς πολλές χώρες απαιτούν να είναι έγκυρο για αρκετό διάστημα μετά το πέρας του ταξιδιού σου. Σε κάθε περίπτωση σου προτείνω να επικοινωνήσεις με το προξενείο ή τη πρεσβεία της χώρας του προορισμού σου ώστε να λάβεις μια επίσημη απάντηση επί του θέματος.

3. Κλείσε έγκαιρα τα αεροπορικά εισιτήρια

Αφού έχεις βρει το μήνα και πόσες μέρες είναι αρκετές για να μείνεις, το επόμενο βήμα είναι να κλείσεις τα εισιτήριά σου. Για έναν μακρινό ή δημοφιλή προορισμό, ίσως χρειαστεί να κλείσεις τα εισιτήρια ακόμα και 6 μήνες νωρίτερα για να πετύχεις καλή τιμή. Για κάποιον κοντινό προορισμό στον οποίο πετάνε πολλές αεροπορικές εταιρείες, όπως η Ρώμη και το Μιλάνο μπορείς να τα κλείσεις και 2 μήνες νωρίτερα. Εμπειρικά, για να πετύχεις φτηνά εισιτήρια είτε πρέπει να κάνεις έγκαιρη κράτηση είτε να περιμένεις μέχρι τελευταία στιγμή με το ρίσκο βέβαια να μη βρεις ποτέ καλή τιμή ή και θέση. Εγώ λόγω χαρακτήρα προτιμώ πάντα το πρώτο.

Το καλύτερο site για σύγκριση τιμών και ενεργοποίηση ειδοποιήσεων πτώσης τιμών είναι το kayak. Μπορείς να συνδεθείς, να αποθηκεύσεις την αναζήτησή σου και να σου στέλνει με email ειδοποιήσεις όταν αρχίσουν να πέφτουν ή να ανεβαίνουν οι τιμές. Επίσης, μπορείς να βάλεις ένα διάστημα μέσα στο οποίο ψάχνεις φτηνές πτήσεις και να επιλέξεις ή να αποκλείσεις ορισμένες αεροπορικές εταιρείες. Η μόνη χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία που δε συμμετέχει στο kayak είναι η Easy jet. Επίσης πέρα από τις τιμές των επίσημων ιστοσελίδων των ίδιων των αεροπορικών εταιρειών, υπάρχουν και προσφορές από τρίτους παρόχους, συχνά πιο συμφέρουσες. Προσοχή μόνο διότι μπορεί να έχουν διαφορετικούς όρους / πολιτική σχετικά με την ακύρωση και την αλλαγή εισιτηρίων.

4. Κλείσε τη διαμονή σου

Στη διαμονή ισχύει ότι και στα εισιτήρια. Καλό είναι να μεριμνήσεις αρκετά νωρίς ώστε να έχεις περισσότερες επιλογές και καλύτερες τιμές. Σου προτείνω, λοιπόν, αμέσως μόλις κλείσεις τα αεροπορικά εισιτήρια να ψάξεις και για δωμάτιο. Ειδικά σε δημοφιλείς προορισμούς που πρόκειται να τους επισκεφτείς την πιο τουριστική τους περίοδο (όπως το Κιότο τη περίοδο των ανθισμένων κερασιών ή το Μόναχο στο Octoberfest) τότε πρέπει να κάνεις κράτηση ακόμα και 6 μήνες νωρίτερα για να μπορέσεις να βρεις καλό δωμάτιο σε λογική τιμή. Αν μάλιστα κάνεις πολύ νωρίς κράτηση μπορείς να βρεις δωμάτια με δωρεάν ακύρωση και χωρίς προπληρωμή. Επομένως δε χάνεις τίποτε να κάνεις μια κράτηση, και δύο μη σου πω. Κάποιες φορές που είμαι ανάμεσα σε δυο ξενοδοχεία κάνω δυο κρατήσεις και μετά με την ησυχία μου διαβάζω κριτικές, συγκρίνω τοποθεσίες και αποφασίζω. Προσοχή μόνο μη ξεχάσεις να ακυρώσεις τη μια από τις δυο κρατήσεις εγκαίρως. Έχει συμβεί και στις καλύτερες οικογένειες!

Αν ψάχνεις για δωμάτιο σε ξενοδοχείο σου προτείνω τη πλατφόρμα του booking.com που έχει μεγάλη ποικιλία σε ξενοδοχεία για όλα τα budgets και τα γούστα. Βέβαια πάντα να κοιτάς και τις τιμές στις επίσημες ιστοσελίδες των ξενοδοχείων διότι υπάρχει περίπτωση να έχουν καλύτερη τιμή. Αυτό που προτείνω είναι να κάνεις την επιλογή δυο – τριών ξενοδοχείων από το booking, στη συνέχεια να διαβάσεις κριτικές στο booking και  το tripadvisor και στο τέλος αφού καταλήξεις σε ένα ξενοδόχειο, να ελέγξεις τη τιμή στο επίσημο site του ξενοδοχείου. Βασικό κριτήριο επιλογής ενός ξενοδοχείου, για μένα, είναι να έχει στάση μετρό σε λιγότερο από 200μ, καλό πρωϊνό και να βρίσκεται σε ασφαλή τοποθεσία.

Αν ψάχνεις για σπίτι, διαμέρισμα ή βίλα, τότε μπες στο airbnb.com ή στο homeaway.gr  Και τα δυο είναι πολύ γνωστά και έχουν μεγάλη ποικιλία. Επειδή στα σπίτια έχεις να κάνεις με ιδιώτες, είναι απαραίτητο να επιλέγεις με βάση τις κριτικές που έχουν λάβει. Μάλιστα, επίλεξε σπίτια που οι οικοδεσπότες τους (hosts) έχουν πολλές κριτικές ώστε να είναι όσο πιο αντικειμενικές γίνεται. Αφού καταλήξεις σε κάποιο σπίτι, κάνε μια έρευνα μήπως το βρεις σε κάποιο άλλο site σε καλύτερη τιμή. Ορισμένα σπίτια είναι καταχωρημένα και στο booking.com στο οποίο θα γλυτώσεις τη προμήθεια υπηρεσίας.

Το θετικό αν κλείσεις σπίτι σε σύγκριση με ξενοδοχείο, είναι ότι βρίσκεις διαμονή σε κεντρικά σημεία της πόλης σε πολύ καλές τιμές, που συνήθως είναι απλησίαστα σε ξενοδοχείο. Ειδικά για οικογένειες ή παρέες είναι συνήθως πιο οικονομική λύση. Στα αρνητικά είναι η έλλειψη πρωϊνού σε κάποια σπίτια και ο παράγοντας ρίσκου αν τελικά το σπίτι ανταποκρίνεται στις φωτογραφίες που είδες. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να διαβάζεις τις κριτικές και κυρίως τις αρνητικές.

5. Κλείσε ηλεκτρονικά θέσεις σε θεάματα και μουσεία

Ανάλογα με το προορισμό που θα επιλέξεις και το ταξιδιωτικό σου προφίλ, μπορείς να αρχίσεις να κοιτάς και για θεάματα (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, κονσέρτα, όπερα)  που παίζονται τη περίοδο του ταξιδιού σου. Ειδικά αν πρόκειται για δημοφιλή θεάματα καλό είναι να κλείσεις εισιτήρια ηλεκτρονικά. Οι τιμές δε θα είναι πιο οικονομικές αλλά τουλάχιστον θα εξασφαλίσεις την είσοδό σου σε αυτά.

Επίσης, αν έχεις υπόψιν σου να επισκεφτείς κάποιο δημοφιλές μουσείο, τότε ψάξε μήπως μπορείς να κλείσεις ηλεκτρονικά το εισιτήριό σου για να γλυτώσεις τις ουρές αναμονής. Θυμάμαι στο Βατικανό περιμέναμε δυο ώρες στην ουρά ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε αγοράσει ηλεκτρονικά το εισιτήριο μας και να γλυτώσουμε χρόνο και ταλαιπωρία. Το πάθημα όμως γίνεται μάθημα και από τότε πάντα κλείνω λίγες μέρες πριν τα εισιτήρια μου.

6. Ετοίμασε το ημερήσιο πλάνο του ταξιδιού σου

Μια βδομάδα πριν την αναχώρησή σου, μπορείς να κάνεις ένα πρόχειρο πλάνο με το τι θα κάνεις και τι θα δεις την κάθε μέρα. Εγώ συνήθως κάνω μια λίστα με τα αξιοθέατα που θέλω να δω και μετά προσπαθώ να τα ομαδοποιήσω ανάλογα με την εγγύτητα τους.  Όταν φτιάχνεις το πρόγραμμα, υπολόγισε το χρόνο που θες για τις μετακινήσεις σου, για να πιεις ένα καφέ, να φας μεσημεριανό και ίσως να επιστρέψεις στο ξενοδοχείο για λίγη ξεκούραση. Επίσης συμβουλέψου τον καιρό και προσάρμοσε το πλάνο σου ανάλογα. Σε μια βροχερή μέρα επίλεξε να επισκεφτείς κλειστούς χώρους (μουσεία, εκθέσεις), να κάνεις τα ψώνια σου και να πιεις ένα καφέ παραπάνω. Αν ταξιδεύεις με παιδιά τότε φτιάξε ένα πιο χαλαρό πλάνο, αφιέρωσε χρόνο σε δραστηριότητες που θα τους αρέσουν και ετοιμάσου να τους αγοράσεις πολλά γλυκά και παγωτά για να τους εμψυχώσεις όταν αρχίσουν τα παράπονα για κούραση. Πέρα από τα αξιοθέατα, καλό είναι να έχεις κάνει και μια έρευνα για τα εστιατόρια και τα φαγητά που αξίζει να δοκιμάσεις εκεί. Πιθανότατα, για δείπνο, να χρειαστεί να κάνεις και κράτηση λίγες μέρες πριν την επίσκεψή σου.

7. Τελευταίες ετοιμασίες

Λίγες μέρες πριν αναχωρήσεις, καλό είναι να ασχοληθείς με τις τελευταίες ετοιμασίες:

  1. Κλείσε πάρκινγκ στο αεροδρόμιο αν πρόκειται να πας με το δικό σου αυτοκίνητο
  2. Βρες τις επιλογές που υπάρχουν σε μετακινήσεις από το αεροδρόμιο του προορισμού προς το ξενοδοχείο σου και αν μπορείς κλείσε τα εισιτήρια ηλεκτρονικά για να αποφύγεις ουρές και καθυστερήσεις.
  3. Μάθε περισσότερα για τις εσωτερικές μετακινήσεις στη πόλη που θα πας, αν έχει μετρό και αν συμφέρει να βγάλεις εισιτήρια ή κάρτα.
  4. Προετοίμασε μια λίστα με πράγματα που δε πρέπει να ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου (φορτιστές, φάρμακα, ομπρέλα κ.α)
  5. Αν ταξιδεύεις εκτός ΕΕ, τότε θα χρειαστείς συνάλλαγμα. Συμβουλέψου τις ισοτιμίες και διάβασε αν σε συμφέρει να αγοράσεις όταν φτάσεις στη χώρα του προορισμού σου.

Μετά από όλα αυτά δε μένει τίποτε άλλο παρά να ετοιμάσεις τη βαλίτσα σου και να περάσεις τέλεια ό,τι και αν έχεις επιλέξει να κάνεις!

Καλό σου ταξίδι,

travelfox 🦊

 

 

 

Απάντηση