Η Άνοιξη έκανε την εμφάνισή της και δε μπορώ να μη σου μιλήσω για τη πιο όμορφη εποχή για να επισκεφτείς την Ιαπωνία. Η άνθιση των κερασιών ή αλλιώς sakura σηματοδοτεί την έναρξη της άνοιξης στη μακρινή Ιαπωνία και θεωρείται ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα.

DSC01523

Τι σημαίνει sakura; 

Sakura είναι ιαπωνική ονομασία για την άνθιση των κερασιών. Στην ουσία έτσι ονομάζεται ο ανθός της κερασιάς. Επομένως, την εποχή των ανθισμένων κερασιών θα την ακούσεις είτε ως cherry blossom είτε ως sakura.

IMG_9240

Πότε γίνεται η άνθιση των κερασιών και πόσο διαρκεί;

Φέτος, η άνθιση των κερασιών ξεκίνησε πολύ νωρίς, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη του Κιότο που ήδη από τις 26 Μαρτίου 2021 το φαινόμενο έφτασε στην κορύφωσή του. Η ημερομηνία αυτή αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 1200 χρόνων (!) και έρχεται ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

Συνήθως, οι ημερομηνίες που αρχίζουν να ανθίζουν οι κερασιές ποικίλουν ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή αλλά γενικά τοποθετείται κάπου στα τέλη Μαρτίου με αρχές Απρίλη. Το φαινόμενο αυτό είναι τόσο σημαντικό και δημοφιλές που υπάρχουν ειδικά δελτία πρόγνωσης για το πότε οι κερασιές θα βγάλουν το πρώτος τους άνθος μέχρι τη πλήρη τους άνθιση ανά περιοχή. Η πρόγνωση γίνεται με βάση τις χαμηλές θερμοκρασίες του φθινοπώρου και του χειμώνα της ίδιας χρονιάς, τις ημερομηνίες παλαιότερων ετών και φυσικά την ανάπτυξη των κερασιών μέσα στη χρονιά. Το διάστημα των ανθισμένων κερασιών κρατάει σχεδόν δυο εβδομάδες και διαφέρει ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.

DSC01524

Στο ταξίδι που κάναμε το 2018 τέτοια εποχή σταθήκαμε πάρα πολύ τυχεροί. Φτάσαμε 1η Απρίλη στο Τόκιο και 5 Απρίλη στο Κιότο και πετύχαμε και στις δυο πόλεις την πανέμορφη αυτή εποχή των ανθισμένων κερασιών.  Όταν επιλέξαμε τις ημερομηνίες (6 μήνες πριν το ταξίδι) ήταν ακόμα νωρίς για να ξέρουμε με σιγουριά αλλά γενικά αν παρατηρήσεις τις ημερομηνίες των τελευταίων ετών, η sakura season αρχίζει τέλη Μαρτίου και κορυφώνεται στα μέσα Απρίλη.

Αξίζει να επισκεφτείς την Ιαπωνία την εποχή των ανθισμένων κερασιών;

Η sakura season είναι η πιο σημαντική εποχή του χρόνου για τους Ιάπωνες και σηματοδοτεί, πέρα από την έναρξη της Άνοιξης, την έναρξη του νέου έτους (στην Ιαπωνία το σχολικό έτος ξεκινάει τον Απρίλη) και τις προσδοκίες που έρχονται με αυτό. Η άνθιση των κερασιών πέρα λοιπόν από την αδιαμφισβήτητη ομορφιά που δίνει στη χώρα, είναι ένα πολιτισμικό γεγονός που αν το παρακολουθήσεις, σε φέρνει λίγο πιο κοντά στην τόσο ενδιαφέρουσα κουλτούρα των Ιαπωνίας. Η ατμόσφαιρα και η διάθεση των κατοίκων είναι τόσο ανεβασμένη που είναι δε από τις λίγες περιπτώσεις που θα δεις τους συγκρατημένους Ιάπωνες να εκδηλώνουν τη χαρά τους μπροστά στη θέα ενός ανθισμένου δέντρου.

DSC02615

Λογικό και επόμενο, η περίοδος αυτή είναι η πιο δημοφιλής και τουριστική περίοδος της Ιαπωνίας. Αυτό σημαίνει ότι τα ξενοδοχεία και τα αεροπορικά εισιτήρια είναι πιο ακριβά και εξαντλούνται γρήγορα λόγω της μεγάλης ζήτησης. Επομένως, αν θέλεις να επισκεφτείς την Ιαπωνία αυτή τη περίοδο θα πρέπει να κλείσεις το ταξίδι σου τουλάχιστον 6 μήνες πριν. Επίσης, πέρα από τους τουρίστες, υπάρχει μεγάλη μετακίνηση των ίδιων των κατοίκων για να βρεθούν σε κάποιο από τα πάρκα με αποτέλεσμα να υπάρχει συνωστισμός σε μέσα μεταφοράς και ουρές στις εισόδους των  πάρκων. Παρ’ ‘ολα αυτά, πραγματικά αξίζει να το ζήσεις από κοντά και δε μετανιώσαμε στιγμή για την επιλογή μας να βρεθούμε εκείνη τη περίοδο στην Ιαπωνία.

Τι είναι το hanami;

Όπως σου ανέφερα πιο πάνω, η άνθιση των κερασιών είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για τη χώρα. Επομένως, οι Ιάπωνες γιορτάζουν την εποχή αυτή με πολλές εκδηλώσεις και μάλιστα, πολλές επιχειρήσεις μεταβάλλουν το ωράριό τους εκείνες τις μέρες για να μπορέσουν όλοι να συμμετέχουν. Hanami είναι η παρατήρηση των ανθισμένων κερασιών από κοντά σε κάποιο από τα πάρκα της περιοχής, όπου παρέες φίλων ή οικογένειες συναντώνται για να γιορτάσουν μαζί με φαγητό και sake. Αν θες λοιπόν να το ζήσεις όπως οι ντόπιοι, πήγαινε σε ένα από τα hanami spots της πόλης, κάθισε κάτω από μια κερασιά και απόλαυσε την ομορφιά της φύσης.

DSC01550

Πού θα πας να δεις τις ανθισμένες κερασιές στο Τόκιο (hanami spots);

Το Τόκιο έχει ως μια γνήσια μητρόπολη, διαθέτει πάρα πολλά πάρκα. Το καλύτερο πάρκο (hanami spot) για να δεις τις ανθισμένες κερασιές είναι το πάρκο Shinjuku Gyoen National park. Αποτελείται από τρεις διαφορετικούς τύπους κήπου, τον ιαπωνικό, τον αγγλικό και τον γαλλικό. Αν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεση σου πήγαινε απευθείας στον ιαπωνικό κήπο όπου θα δεις μια πανέμορφη λίμνη με νησάκια και γεφυρούλες, περιτριγυρισμένη απο κερασιές και ιαπωνικού τύπου κιόσκια τα λεγόμενα pavillions.  Διαθέτει πάνω από 12 διαφορετικού τύπου κερασιές που στο σύνολό τους αθροίζουν τις 1000. Επίλεξε να επισκεφτείς το πάρκο νωρίς το πρωί διότι την εποχή των ανθισμένων κερασιών έχει πολύ μεγάλη ουρά στην είσοδο. Είναι το μοναδικό πάρκο στο οποίο πληρώσαμε είσοδο (200 γεν) αλλά πίστεψέ με αξίζει πραγματικά. Το γεγονός ότι έχει είσοδο το κάνει και λιγότερο δημοφιλές στα πλήθη οπότε και πολύ πιο ήσυχο και γραφικό για να απολαύσεις τη μέρα σου.

DSC01591DSC01620

Άλλες επιλογές πάρκων με δωρεάν είσοδο είναι το Ueno park και το Yoyogi park. Το Ueno park είναι ένα τεράστιο πάρκο όπου θα βρεις ένα σωρό πράγματα να περάσεις την ώρα σου πέρα από το να κοιτάς τις περίπου 1000 κερασιές που έχει. Για του λάτρεις των μουσείων υπάρχουν 4 διαφορετικά μουσεία για όλα τα γούστα. Το Tokyo National Museum, το National Museum of Western Art, το Tokyo Metropolitan Art Museum και το National Science Museum. Αν ταξιδεύεις με τα παιδιά σου ή είσαι λάτρης των ζώων εκεί θα βρεις και τον ζωολογικό κήπο Ueno Zoo. Παρ’όλο που το Ueno park μαζεύει πολύ κόσμο, υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις μέσα στο πάρκο για όσους θέλουν να κάνουν πικ νικ και επομένως δεν εμποδίζουν τους υπόλοιπους επισκέπτες.

DSC01818IMG_8787

To Yoyogi park βρίσκεται σε πολύ κεντρικό σημείο, διαθέτει περίπου 700 κερασιές και είναι το τρίτο μεγαλύτερο πάρκο στο Τόκιο. Όλα τα παραπάνω το κάνουν να είναι πολύ δημοφιλές και επομένως να είναι γεμάτο από πάρα πολύ κόσμο τις ημέρες του sakura. Σε αντίθεση με το Ueno park, ο κόσμος που πηγαίνει για πικ νικ καταλαμβάνει τόσο πολύ χώρο από το πάρκο που σχεδόν είναι αδύνατο να το περπατήσεις. Αν μπορείς απόφυγε να το επισκεφτείς εκείνη την εποχή.

Καλό σου ταξίδι,

travelfox 🦊

 

 

 

Απάντηση