Αν βρεθείτε στο Καρπενήσι και σας αρέσει η πεζοπορία τότε, κοντά στο χωριό Προυσός,   εκτός από τη διάσημη μονή, θα βρείτε το μονοπάτι της Μαύρης Σπηλιάς. Το μονοπάτι χαρακτηρίζεται ως εύκολο και  ενδείκνυται για παιδιά από 5 χρονών και άνω. Εμείς στη παρέα μας είχαμε παιδιά από 5 έως 11 χρόνων και ένα 16 μηνών μωρό που ανέβηκε μέχρι εκεί στην αγκαλιά του μπαμπά του.

IMG_4926

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Η αφετηρία του μονοπατιού είναι στη γέφυρα της Καστανιάς (ή αλλιώς Γέφυρα Αλλαντοποιείου Στρεμμένου) όπου μπορείτε να  σταθμεύσετε το αυτοκίνητό σας και να συνεχίσετε με τα πόδια (στο χάρτη αναφέρεται ως Πηγή Μαύρης Σπηλιάς). Το μονοπάτι αν και ανηφορικό είναι αρκετά εύκολο, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να τα έχετε υπό συνεχή παρακολούθηση διότι σε κάποια σημεία είναι αρκετά στενό και από κάτω έχει γκρεμό.

DSC07537

Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 1χλμ και με χαλαρό ρυθμό και κάποιες μικρές στάσεις για ξεκούραση θα σας πάρει περίπου 30′ να φτάσετε στη Μαύρη Σπηλιά. Αν δε θέλετε να κάνετε όλη τη διαδρομή μπορείτε να φτάσετε μέχρι τον καταρράκτη της Μαύρης Σπηλιάς στα μέσα της διαδρομής και να γυρίσετε πίσω.

DSC07554

Αν συνεχίσετε ως πάνω τότε να ξερετε ότι η διαδρομή είναι αρκετά βατή με μοναδική ίσως δυσκολία τα τελευταία μέτρα πριν φτάσετε στη σπηλιά όπου η κλίση γίνεται λίγο πιο απότομη και πιθανότατα τα βράχια να γλιστράνε αν έχει νερό. Εμείς το διασχίσαμε τέλη Μαρτίου και υπήρχαν λίγα νερά.

IMG_4940

Αφού φτάσετε στη Μαύρη Σπηλιά, θα χρειαστεί λίγο να σκαρφαλώσετε για μπείτε μέσα ενώ καλό θα ήταν να έχετε και ένα φακό ή ένα κινητό για να δείτε το εσωτερικό της.

DSC07585

Από τη Μαύρη Σπηλιά ξεκινά το γνωστό μονοπάτι της Via Ferrata. Via Ferrata σημαίνει σιδερένιος δρόμος και ονομάστηκε έτσι διότι κάνεις διάσχιση μονοπατιού σε βράχο με την βοήθεια σιδερένιων σκαλοπατιών. Είναι μια αρκετά δύσκολη και απαιτητική διαδρομή 4 χλμ όπου θα χρειαστεί να διασχίσετε βράχους τόσο κάθετα όσο και οριζόντια με τη βοήθεια σιδερένιων σκαλοπατιών και συρματόσχοινων. Η διάσχισή του σίγουρα δεν είναι για παιδιά και απαιτεί αρκετή εμπειρία σε πεζοπορίες.

Αν λοιπόν δεν ανήκετε σε αυτή τη κατηγορία, καλό είναι να επιστρέψετε πίσω παίρνοντας ακριβώς τον ίδιο δρόμο που κάνατε κατά την ανάβασή σας. Λογικά η κατάβαση θα είναι πιο σύντομη αλλά ίσως σε ορισμένα σημεία να σας κουράσει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να φοράτε άνετα ρούχα, κατάλληλα παπούτσια που δε γλιστράνε και να έχετε μαζί σας νερό και ίσως κάποιο σνακ για τα παιδιά.

💡 travelfox tip: Μετά το πέρας της διαδρομής περάστε από το Αλλαντοποιείο του Στρεμμένου για να δοκιμάσετε το διάσημο προσούτο του. 

IMG_4919

Αν θέλετε να πάρετε ιδέες για άλλες δραστηριότητες με παιδιά στο Καρπενήσι, διαβάστε το άρθρο μου “Καρπενήσι με παιδιά” .

Καλό σας ταξίδι,

travelfox 🦊

Απάντηση