Η 28η Οκτωβρίου πλησιάζει με ένα ωραίο τριήμερο (τετραήμερο για τους μαθητές) και την πρώτη ευκαιρία για μια φθινοπωρινή απόδραση από τη πόλη. Αν ανήκεις στους τυχερούς που μπορούν να φύγουν ταξιδάκι τότε σου προτείνω μια εκδρομή στα μαγευτικά Ζαγοροχώρια.
Τα Ζαγοροχώρια είναι πανέμορφα όλες τις εποχές αλλά ειδικά τον Οκτώβρη όπου οι θερμοκρασίες είναι ακόμα υψηλές, μπορείς να χαρείς εκδρομές, πεζοπορίες στη φύση και να συνοδεύσεις το φαγητό σου με το τσίπουρο της νέας σοδειάς. Ο Οκτώβρης άλλωστε είναι μήνας τσίπουρου και όλο και σε κάποιο χωριό θα πετύχεις ένα πανηγύρι.
Πώς θα φτάσεις στα Ζαγοροχώρια
Με το νέο οδικό δίκτυο πλέον ο δρόμος για Ζαγοροχώρια έχει γίνει πιο σύντομος και πιο ασφαλής. Από Αθήνα, με διόδια, ακολουθείς την Ολύμπια οδό, στη συνέχεια την έξοδο για την Ιόνιο οδό (γέφυρα Ρίο – Αντίριο) και τέλος την Ε.Ο Άρτας – Ιωαννίνων. Στα Ιωάννινα θα φτάσεις σε 4.30 ώρες περίπου. Εκεί είναι και ένα καλό σημείο να κάνεις μια πολύωρη στάση προτού ανεβείς στο Ζαγόρι. Τα Ιωάννινα είναι μια πανέμορφη πόλη όπου μπορείς να περπατήσεις κατά μήκος της λίμνης Παμβωτίδας για να ξεμουδιάσεις, να επισκεφτείς το νησάκι της λίμνης και να δεις το σπίτι του Αλή Πασά, να αγοράσεις τοπικά σιροπιαστά γλυκά και γιατί όχι να δοκιμάσεις και βατραχοπόδαρα. Αφού, λοιπόν, έχεις πάρει μια καλή γεύση από ηπειρώτικες γεύσεις, μπορείς να ανηφορίσεις προς τα βουνά και να φτάσεις στο χωριό που θα μείνεις.
💡 travelfox tip : πριν φύγεις από τα Ιωάννινα μη ξεχάσεις να γεμίσεις το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου σου διότι στο δυτικό Ζαγόρι δε θα βρεις βενζινάδικο.
Ποια χωριά να επισκεφτείς
Ας αρχίσουμε με τα βασικά. Ζαγοροχώρια λέγονται τα 46 χωριά που βρίσκονται στη περιοχή Ζαγόρι (“ο τόπος πίσω από το βουνό”) στην οροσειρά της Πίνδου και γεωγραφικά χωρίζονται στο δυτικό, κεντρικό και ανατολικό Ζαγόρι. Τα Ζαγοροχώρια, λοιπόν, είναι σίγουρο ότι θα καλύψουν κάθε γούστο και επιθυμία ενός επισκέπτη. Υπάρχουν χωριά τουριστικά, χωριά με απόλυτη ηρεμία , χωριά δίπλα στο ποτάμι, χωριά με απίστευτη θέα, και χωριά μέσα στο δάσος. Το κοινό τους στοιχείο είναι η παραδοσιακή αρχιτεκτονική των σπιτιών που ακόμα και σήμερα χτίζονται με πέτρα: γκρίζα πέτρα στο Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι και λευκή πέτρα στο Δυτικό Ζαγόρι.
Δυτικό Ζαγόρι
Το δυτικό Ζαγόρι αποτελείται από τα χωριά: Μεσοβούνι, Άγιος Μηνάς, Αρίστη, Μικρό Πάπιγκο, Μεγάλο Πάπιγκο, Βίκος και Κλειδωνιά.
Αρίστη
Η Αρίστη είναι το κεντρικό χωριό του δυτικού Ζαγορίου. Στην Αρίστη θα βρεις ξενοδοχεία, ταβέρνες, καφετέριες, ακόμα και περίπτερο. Στη πλατεία του χωριού θα δεις κόσμο όλες τις ώρες της μέρας ενώ προσφάτως έβαλαν και ένα φωτεινό σηματοδότη για να ρυθμίζει την είσοδο / έξοδο από το χωριό. Η Αρίστη ενδείκνυται για διαμονή αφού βρίσκεται στο κέντρο του δυτικού Ζαγορίου, είναι εύκολα προσβάσιμη και έχει αρκετή ζωή.
Γεφύρι Παπίγκου
Για να φτάσεις στο Πάπιγκο θα χρειαστεί να ανέβεις το βουνό ακολουθώντας 20 φουρκέτες. Προτού όμως ανέβεις το βουνό, όπως θα φεύγεις από την Αρίστη, θα συναντήσεις τον Βοϊδομάτη ποταμό. Μια στάση στη γέφυρα του Βοϊδομάτη είναι απαραίτητη για να δεις από κοντά το πανέμορφο αυτό ποτάμι και γιατί όχι για να αγγίξεις λίγο τα παγωμένα του νερά. Ακόμα και το καλοκαίρι, η θερμοκρασία του νερού είναι 7-8°C οπότε το μπάνιο στον ποταμό δεν ενδείκνυται. Άλλωστε απαγορεύεται αφού ο Βοϊδομάτης είναι προστατευόμενος εθνικός δρυμός. Ο καλύτερος τρόπος για να δεις τον ποταμό είναι να κάνεις rafting στα καταγάλανα νερά του. Παρακάτω δίνω ακριβείς πληροφορίες.
Μεγάλο Πάπιγκο
Eίναι ένα πανέμορφο τουριστικό χωριό, με πολλά καταλύματα και εστιατόρια αλλά με περισσότερη ησυχία από την Αρίστη. Καθώς θα ανεβαίνεις το βουνό με τις χαρακτηριστικές φουρκέτες, αφήνοντας πίσω την Αρίστη, θα έχεις τη καλύτερη θέα προς τους πέτρινους “πύργους” της Αστράκας.
Ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο, βρίσκονται οι Κολυμπήθρες Ρογκοβού – φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στα βουνά από τα χιόνια που λιώνουν – όπου τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να δροσιστείς στα νερά τους.
Ακόμα και αν δεν επιλέξεις να μείνεις στο Μεγάλο Πάπιγκο, αξίζει να το επισκεφτείς, τόσο για τη φυσική του ομορφιά όσο και για τα πολύ όμορφα μαγαζιά που έχει. Για φαγητό προτείνω το ιταλικό εστιατόριο “Adriano Restaurant“, την ελληνική ταβέρνα “Νίκος και Ιουλία” και το κουκλίστικο καφέ “Στέρνα” για σπιτικά γλυκά και παγωτά.
Στο Πάπιγκο θα βρεις πολύ ωραίους ξενώνες όπως το Αυραγώνιο που επιλέξαμε εμείς για τη διαμονή μας. Ο ξενώνας αποτελείται από υψηλής αισθητικής σπιτάκια εναρμονισμένα πλήρως στο φυσικό περιβάλλον και με σεβασμό στην τοπική αρχιτεκτονική. Αν ψάχνεις για ξενώνα ιδανικό για παιδιά τότε το Αυραγώνιο είναι η σωστή επιλογή.
Μικρό Πάπιγκο
Eίναι ένα ήσυχο χωριό με μικρή τουριστική ανάπτυξη οπού στα στενά του σοκάκια συνήθως συναντάς τους πεζοπόρους που κατευθύνονται προς το καταφύγιο και τη μαγευτική Δρακολίμνη. Αξίζει να το επισκεφτείς και να δεις και την όμορφη εκκλησία των Ταξιαρχών με τον αιωνόβιο πλάτανο.
Κλειδωνιά
H Κλειδωνιά βρίσκεται κοντά στις πηγές του Βοϊδομάτη και, λόγω της θέσης της, έχει γίνει η βάση όλων των επιχειρήσεων που ασχολούνται με rafting, ιππασία και άλλες σχετικές δραστηριότητες.
Κεντρικό Ζαγόρι
Το κεντρικό Ζαγόρι έχει τα περισσότερα χωριά, περί τα 25 στο σύνολο. Ενδεικτικά αναφέρω τα πιο γνωστά απο αυτά: Άνω και Κάτω Πεδινά, Ασπράγγελοι, Βίτσα, Βραδέτο, Δίλοφο, Κήποι, Κουκούλι, Μονοδένδρι, Τσελέποβο.
Μονοδένδρι
Το Μονοδένδρι είναι το πιο τουριστικό χωριό στο κεντρικό Ζαγόρι. Αξίζει να το επισκεφτείς κυρίως για δύο λόγους. Πρώτον, για τη μοναδική θέα προς το φαράγγι του Βίκου από τη μονή της Αγίας Παρασκευής και δεύτερον, για τις πεντανόστιμες πίτες στο φούρνο “Μυστικά της Γιαγιάς”. Η γαλατόπιτα ήταν εξαιρετική.
Βίτσα
Ενας καλός λόγος να επισκεφτείς τη Βίτσα είναι το εστιατόριο “Κανέλα και Γαρύφαλλο” που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια τότε εκεί θα βρεις τα πιο νόστιμα πιάτα με μανιτάρια. Βάλε το λοιπόν οπωσδήποτε στη λίστα σου.
Δίλοφο
Κτισμένο σε δυο λόφους, εξού και το όνομα, είναι ίσως το πιο όμορφο χωριό στα Ζαγοροχώρια. Παραδόξως, ο τουρισμός δεν το έχει αγγίξει και κρατάει τη γραφικότητά του. Αν ψάχνεις την απόλυτη ηρεμία τότε το Δίλοφο είναι μια καλή επιλογή είτε να μείνεις σε κάποιον από τους λιγοστούς ξενώνες είτε να πας για φαγητό ή / και καφέ στη πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο.
Κήποι
Φεύγοντας από το Δίλοφο, στο δρόμο για τους Κήπους θα συναντήσεις τα γνωστά πέτρινα γεφύρια. Πρώτο συναντάς το μονότοξο γεφύρι Καπετάν Αρκούδα και στη συνέχεια το πιο πολυφωτογραφισμένο μονότοξο γεφύρι του Κόκκορη. Ακολουθεί το τρίτοξο γεφύρι Πλακίδα, το οποίο δυστυχώς κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε είμαστε κουρασμένοι για να κατεβούμε μέχρι κάτω. Λίγο έξω από το χωριό Κήποι, στο αριστερό χέρι θα δεις το γεφύρι Λαζαρίδη. Υπάρχει μια ωραία διαδρομή που μπορείς να κάνεις από το χωριό Κουκούλι ακολουθώντας το μονοπάτι μέσα στα δέντρα και να φτάσεις στο γεφύρι αυτό. Μετά τους Κήπους υπάρχουν άλλα δυο γεφύρια που αξίζει να δεις. Το δίτοξο γεφύρι του Μύλου, κρυμμένο σε ένα μονοπάτι που πρέπει να περπατήσεις για λιγοστά μέτρα, και το μονότοξο γεφύρι του Πετσιώνη στο οποίο μπορείς να προσεγγίσεις εύκολα και με το αυτοκίνητό σου ακολουθώντας ένα χωματόδρομο.
Βραδέτο
Στο χωριό αυτό υπάρχουν δυο πεζοπορικές διαδρομές που αξίζει να κάνεις αν έχεις χρόνο και διάθεση. Η πρώτη διαδρομή – πιο απαιτητική- ξεκινάει μόλις περάσεις το χωριό Καπέσοβο, λέγεται “Σκάλα Βραδέτου” και σε οδηγεί στο χωριό Βραδέτο. Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από το χωριό Βραδέτο και μέσα από ένα μονοπάτι 2.5χλμ σχετικά εύκολο φτάνεις στο στη Μπελόη όπου έχεις φανταστική θέα προς το φαράγγι του Βίκου.
Ανατολικό Ζαγόρι
Το ανατολικό Ζαγόρι περιλαμβάνει περί τα 15 χωριά ανάμεσά τους τη Δόλιανη, το Ελατοχώρι, Δεμάτι, Βοβούσα, Τρίστενο, Καβαλλάρι και Φλαμπουράρι. Το ανατολικό Ζαγόρι είναι το λιγότερο τουριστικό και επομένως έχει ελάχιστους επισκέπτες. Δεν ξέρω αν φταίει το γεγονός ότι είναι τόσο κοντά στο Μέτσοβο που τελικά οι περισσότεροι επιλέγουν να πανε εκεί. Πάντως και εμείς αποφασίσαμε να πάμε στο Μέτσοβο μετά τα Ζαγοροχώρια και να προσπεράσουμε το ανατολικό Ζαγόρι.
Πού να μείνεις στα Ζαγοροχώρια
Είτε μείνεις στο δυτικό είτε στο κεντρικό Ζαγόρι, το θετικό είναι ότι μέσα σε μια μέρα μπορείς να επισκεφτείς την άλλη πλευρά.
Αν επιλέξεις το δυτικό Ζαγόρι ως βάση, τότε η επιλογή της Αρίστης ή του Πάπιγκου είναι ιδανικές για διαμονή. Στα θετικά του να μείνεις στο δυτικό Ζαγόρι είναι τα εξής:
- εκεί θα βρεις τα πιο όμορφα ξενοδοχεία (mountain resorts) και ξενώνες με ανέσεις και απίστευτη θέα προς την Αστράκα.
- μπορείς να επισκεφτείς πολλές φορές το Βοϊδομάτη ποταμό και να κάνεις rafting, πεζοπορία ή απλά μια χαλαρή βόλτα στις όχθες του.
- είσαι κοντά στην Κόνιτσα ώστε να κάνεις μια μικρή μονοήμερη εκδρομή και να δεις το πανέμορφο γεφύρι της.
- τα βασικά χωριά του κεντρικού Ζαγορίου μπορείς εύκολα να τα επισκεφτείς σε μια μέρα.
Εμείς τη πρώτη φορά μείναμε στην Αρίστη, στο Aristi Mountain Resort, και τη δεύτερη φορά στον ξενώνα “Αυραγώνιο” στο Μεγάλο Πάπιγκο.
Αν επιλέξεις το κεντρικό Ζαγόρι ως βάση, τότε τα θετικά του να μείνεις εκεί είναι τα εξής:
- αν σου αρέσουν οι πεζοπορίες, στο κεντρικό Ζαγόρι έχει περισσότερες διαδρομές.
- στα χωριά του θα βρεις πιο οικονομικούς ξενώνες σε σχέση με τη πιο τουριστική δυτική πλευρά.
- μπορείς σε μια μέρα να επισκεφτείς το δυτικό Ζαγόρι
- έχεις πιο πολύ χρόνο να επισκεφτείς τα τόσα πολλά χωριά της κεντρικής περιοχής
Δραστηριότητες
Για όσους θέλουν να είναι περισσότερο δραστήριοι στις διακοπές τους, τότε μπορούν να επιλέξουν κάτι ανάμεσα σε πεζοπορία, rafting, κανόε καγιάκ, εναέριο πέρασμα, ή ιππασία.
Πεζοπορίες
Στα Ζαγοροχώρια θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε διαδρομές για να επιλέξεις ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση και τη σύνθεση της παρέας. Αν είστε έμπειροι πεζοπόροι τότε οι δυο must διαδρομές που αξίζει να κάνετε είναι αυτή που ξεκινάει από το Μικρό Πάπιγκο προς τη Δρακολίμνη 4 ωρών (για την επιστροφή προτείνεται διανυκτεύρευση στο καταφύγιο) και η διάσχιση του φαραγγιού του Βίκου (με αφετηρία το χωριό Μονοδένδρι) σε 5 ώρες περίπου.
Για τους πιο αρχάριους πεζοπόρους και οικογένειες με παιδιά μια πολύ ωραία διαδρομή είναι να ξεκινήσεις από το χωριό Κήποι με κατεύθυνση το χωριό Κουκούλι και να περάσεις από το φαράγγι Βικάκι, το γεφύρι Λαζαρίδη και τη σκάλα Κουκουλίου. (Κήποι-Κουκούλι, Απόσταση:3χλμ, Διάρκεια πεζοπορίας: 1.30 ώρα, Μονοπάτι: Ζ31 με μέτρια σήμανση)
Μια ακόμη διαδρομή στο κεντρικό Ζαγόρι είναι αυτή που ξεκινάει από τη Βίτσα και φτάνει στο γεφύρι του Κόκκορη. Θα περάσεις από τη σκάλα της Βίτσας, το γεφύρι του Μίσσιου και το γεφύρι του Κόκκορη. (Βίτσα- Γέφυρα Κόκκορη, Απόσταση: 3χλμ, Διάρκεια πεζοπορίας: 1 ώρα και 45’, Μονοπάτι: Ζ9 μέχρι τη σκάλα της Βίτσας και μετά Ο3).
Επίσης, μια βατή διαδρομή με υψομετρική όμως διαφορά, είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Βραδέτο και φτάνεις στο σημείο Μπελόη όπου η χαράδρα του Βίκου έχει το μεγαλύτερο βάθος. Εκεί λέγεται ότι είναι το καλύτερο σημείο για να δεις τη χαράδρα του Βίκου. (Βραδέτο- Μπελόη, Απόσταση: 2χλμ, Διάρκεια πεζοπορίας: 1 ώρα, Μονοπάτι: Ζ2 με καλή σήμανση).
Για όσους επιθυμούν διαδρομές χωρίς υψομετρικές διαφορές, τότε ιδανική είναι η πεζοπόρια κατά μήκος του ποταμού Βοϊδομάτη. Η διαδρομή 3χλμ ξεκινάει λίγο πριν από το γεφύρι Παπίγκου και σε 1.30-2 ώρες φτάνεις στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Για να αποφύγεις να κάνεις και την επιστροφή, καλό είναι να έχεις αφήσει ένα αμάξι από την παρέα στη Κλειδωνιά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος για να δεις τον ποταμό Βοϊδομάτη. Ο καλύτερος είναι φυσικά να κάνεις rafting. Στη διαδρομή (επειδή κάναμε σχεδόν τη μισή με τα παιδιά), υπάρχουν πολλά σημεία ξεκούρασης σε μικρές παραλίες του ποταμού ενώ ενδείκνυται να έχεις μαζί σου κάποιο φαγώσιμο πέρα από νερό.
Rafting
Αν η εποχή το επιτρέπει, τότε ο καλύτερος τρόπος με διαφορά για να δεις τον πανέμορφο ποταμό Βοϊδομάτη είναι να κάνεις rafting. Στην περιοχή της Κλειδωνιάς δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις με ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας rafting. Συνήθως χρειάζεται να κάνεις μια μέρα πριν κράτηση. Το ραντεβού δίνεται στο χώρο της εταιρείας στο χωριό Κλειδωνιά και σε μεταφέρουν οι ίδιοι με δικό τους όχημα στην έναρξη της διαδρομής όπου είναι το γεφύρι του Παπίγκου. Η δραστηριότητα διαρκεί περίπου 1.30 ώρα όμως συνολικά να υπολογίσεις 3 ώρες για τη μεταφορά, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση.
Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε rafting οικογενειακώς (με έναν 8χρονο και έναν 5χρονο) Ιούλιο μήνα, όπου η στάθμη του νερού είναι αρκετά χαμηλή και επομένως χαμηλώνει και η δυσκολία κατάβασης του ποταμού. Η εταιρεία που εμπιστευτήκαμε την ασφάλειά μας, είναι η Via Natura με βάση τη Κλειδωνιά. Όλη η ομάδα, από τον ιδιοκτήτη, τον οδηγό του αυτοκινήτου μέχρι τον οδηγό μας στη βάρκα ήταν καταπληκτικοί. Ειδική μνεία, θα κάνω στον οδηγό μας, τον Αρτέμη, ο οποίος είναι ο πιο έμπειρος οδηγός της περιοχής, έχει απίστευτες γνώσεις, φοβερό mentality και χιούμορ. Ξεχώρισα το γεγονός ότι παρόλο που έχει κάνει αμέτρητες φορές τη διαδρομή, ενθουσιαζόταν με κάθε σημείο της διαδρομής λες και το έβλεπε για πρώτη φορά. Η συνολική διαδρομή μέσα στο νερό είναι 1-1.30 ώρα, μπορείς να κάνεις 2-3 στάσεις σε κατάλληλα σημεία όπου μπορείς και να βουτήξεις στα παγωμένα νερά (αρκεί να φοράς ισοθερμική στολή), θα δεις πέστροφες και νεροκότσυφες και φυσικά θα βραχείς. Καλό είναι, λοιπόν, το κινητό να το αφήσεις στο αμάξι. Ευτυχώς, ο οδηγός αναλαμβάνει και χρέη φωτογράφου οπότε εσύ το μόνο που κάνεις είναι να κωπηλατείς και να θαυμάζεις το τοπίο. Στο τέλος της διαδρομής σε περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη στους καταρράκτες.
💡 travelfox tip : Αν κάνεις rafting το καλοκαίρι τότε η καλύτερη ώρα για να αποφύγεις την πολύ ζέστη είναι το απόγευμα κατά τις 5μμ.
Η ίδια επιχείρηση αναλαμβάνει και άλλες δραστηριότητες όπως ιππασία, εναέριο πέρασμα (flying fox) και κανόε καγιάκ.
Καλό σου ταξίδι,
travelfox 🦊
One thought