Αν οργανώνεις ταξίδι στο Λονδίνο, σου έχω ετοιμάσει ένα χρήσιμο άρθρο σχετικά με τις αεροπορικές εταιρείες που πετάνε απευθείας από Αθήνα, τα αεροδρόμια που προσγειώνονται και τους τρόπους μετακίνησης προς το Λονδίνο.

Αεροδρόμια Λονδίνου

Το Λονδίνο είναι αφενός μία από τις μεγαλύτερες πολυπολιτισμικές πόλεις παγκοσμίως με πληθυσμό που πλησιάζει τα 9 εκατομμύρια και αφετέρου μια από τις πιο δημοφιλείς πόλεις σε τουρίστες που αγγίζουν τα 30 εκατομμύρια ετησίως. Λογικό και επόμενο, λοιπόν, το Λονδίνο να διαθέτει 6 αεροδρόμια: το Heathrow (LHR), το Gatwick (LGW), το City, το Luton (LTN), London Stansted και το Southend.

Αν πετάς από Αθήνα με απευθείας πτήση, ανάλογα με την αεροπορική εταιρεία που θα επιλέξεις θα προσγειωθείς σε ένα από τα εξής 4 αεροδρόμια:

 

Heathrow (LHR)

Το Heathrow είναι το μεγαλύτερο διεθνές αεροδρόμιο του Λονδίνου και έχει τη μεγαλύτερη τουριστική κίνηση στην Ευρώπη. Βρίσκεται δυτικά του κεντρικού Λονδίνου, σε 23 χλμ απόσταση και διαθέτει συνολικά 4 τερματικούς σταθμούς. Στο Heathrow προσγειώνεται η Aegean Air (terminal 2) και η British Airways (terminal 3, 5).

Επειδή είναι ένα τεράστιο αεροδρόμιο πρέπει να λάβεις υπόψιν σου ότι πιθανότατα θα βρεις μεγάλες ουρές στους ελέγχους ασφαλείας, διαβατηρίων και ανάλογα με την πύλη μπορεί να χρειαστεί να πάρεις εσωτερικό shuttle train.  Επομένως, καλό είναι να είσαι 2 ώρες πριν τη πτήση σου εκεί.

💡 travelfox tip: στο αεροδρόμιο του Heathrow μπορείς να κάνεις αγορές σε γνωστά brands (Reiss, Ted Baker, Armani, Boss, Mulberry, Valentino, Gucci, και πολλές άλλες) με σημαντική έκπτωση λόγω του αφορολόγητου. Οπότε αξίζει να φτάσεις λίγο νωρίτερα στο αεροδρόμιο.

Μετακινήσεις προς το Λονδίνο

  • Με τρένο

Ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσεις στο Λονδίνο είναι το τρένο Heathrow Expressτο οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 5πμ έως τις 11.55μμ. Η διάρκεια ταξιδιού είναι μόλις 15′ από τους τερματικούς σταθμούς 2 και 3 μέχρι το σταθμό του μετρό London Paddington (χωρίς ενδιάμεσες στάσεις) και 21′ από τον τερματικό σταθμό 5. Το αρνητικό σε αυτή την επιλογή είναι το αυξημένο κόστος που μπορεί να φτάσει μέχρι £25 λίρες για μια διαδρομή ανά άτομο.

travelfox tip: αν αγοράσεις το εισιτήριό σου ηλεκτρονικά τουλάχιστον ένα μήνα πριν το εισιτήριο θα σου κοστίσει μόλις £5 – £8 λίρες.

Εναλλακτικά, υπάρχει η φτηνότερη επιλογή του μετρό (Tube) και συγκεκριμένα της μπλε γραμμής Piccadilly που συνδέει το αεροδρόμιο (Ζώνη 6) με το κεντρικό Λονδίνο (Ζώνη 1). Υπάρχουν 3 στάσεις μετρό στο αεροδρόμιο, η πρώτη εξυπηρετεί τα terminals 2 και 3, η δεύτερη το terminal 4 και η τρίτη το terminal 5. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 50′, και θα χρειαστεί να αγοράσεις είτε ένα εισιτήριο των 6£ λιρών που καλύπτει τις ζώνες 1-6 είτε, ακόμα καλύτερα, να κάνεις χρήση της oyster card ή του κινητού σου (contactless payment) με £5.10 (καθημερινές 06:30πμ – 09:30πμ) και £3.10 (τις υπόλοιπες ώρες). Δρομολόγια μπορείς να δεις εδώ.

  • Με πούλμαν

National Express εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από και προς το Λονδίνο. Η διάρκεια του ταξιδιού ποικίλει ανάλογα με την ώρα και είναι περίπου 40′-90′. Τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά και τα εισιτήρια ξεκινούν από £5.

  • Με λεωφορεία

Υπάρχει εκτενές δίκτυο λεωφορείων που λειτουργούν όλο το 24ωρο και εξυπηρετούν το αεροδρόμιο. Ο σταθμός των λεωφορείων βρίσκεται ανάμεσα στα terminal 2 και 3.

  • Με ταξί

Τέλος, μπορείς να επιλέξεις να μετακινηθείς στο Λονδίνο με την ευκολία ενός ταξί. Η τιμή που θα πληρώσεις στα επίσημα ταξί κυμαίνεται από £50-90 λίρες ανάλογα τη μέρα και την ώρα.

Gatwick (LGW)

Το αεροδρόμιο Gatwick βρίσκεται νότια του Λονδίνου σε απόσταση 45χλμ. Αν πετάς με EasyJet τότε θα προσγειωθείς εκεί.

Μετακινήσεις προς το Λονδίνο

  • Με τρένο

Υπάρχουν 4 διαφορετικές εταιρείες τρένου που ενώνουν το Gatwick με το κέντρο του Λονδίνου και άλλες πόλεις. Το τρένο είναι η πιο γρήγορη και premium επιλογή αφού σε μόλις 30′ σε πηγαίνει στον κεντρικό σταθμό London Victoria Station. Τα δρομολόγια είναι κάθε 15′ και το κόστος  ανέρχεται στις £20 λίρες (10% έκπτωση αν το αγοράσεις online).  Ο σταθμός τρένου βρίσκεται στο South Terminal. Αν η πτήση σου προσγειώνεται στο North Terminal τότε θα πρέπει να πάρεις δωρεάν το shuttle. Πληροφορίες για δρομολόγια και τιμές μπορείς να βρεις στις επίσημες σελίδες τους: Gatwick Express, SouthernThameslink, Great Western Railway

  • Με πούλμαν

National Express και η EasyBus εκτελούν καθημερινά δρομολόγια από και προς το Λονδίνο. Η διάρκεια του ταξιδιού είναι περίπου 80′, τα δρομολόγια είναι πολύ συχνά και τα εισιτήρια ξεκινούν από £5. Είναι ο πιο οικονομικός τρόπος να φτάσεις στο Λονδίνο.

  • Με λεωφορεία

Τα δημόσια λεωφορεία Metrobus καλύπτουν πολλές πόλεις και χωριά κοντά στο αεροδρόμιο και φυσικά το κέντρο του Λονδίνου. Μπορείς να δεις πληροφορίες για τις γραμμές εδώ.

  • Με ταξί

Τέλος, μπορείς να επιλέξεις να μετακινηθείς στο Λονδίνο με την ευκολία ενός ταξί. Στο επίσημο site του αεροδρομίου μπορείς να ζητήσεις μια προσφορά για τη μέρα που ενδιαφέρεσαι.

 Luton (LTN)

Το αεροδρόμιο Luton βρίσκεται 46χλμ βορειοδυτικά του Λονδίνου. Εκεί προσγειώνονται οι low cost αεροπορικές εταιρείες Ryanair και Wizz Air. Είναι ένα μικρό αεροδρόμιο οπότε δε θα χάσεις χρόνο με έλεγχο διαβατηρίων και παραλαβή αποσκευών.

Μετακινήσεις προς το Λονδίνο

  • Με τρένο

Από το αεροδρόμιο θα πάρεις το shuttle bus μέχρι το σταθμό Luton Airport Parkway (10′) από όπου αναχωρούν τα τρένα για Λονδίνο. Η διάρκεια είναι 40′ και το κόστος εισιτήριου κυμαίνεται στις £20 λίρες. Το τρένο θα σε αφήσει σε έναν κεντρικό σταθμό από όπου θα αλλάξεις γραμμή για να φτάσεις στο ξενοδοχείο σου.

  • Με πούλμαν

Ακριβώς έξω από την αίθουσα αφίξεων υπάρχει η στάση των λεωφορείων. Οι κλασικές εταιρείες που σε πάνε στο κέντρο του Λονδίνου σε 60′ είναι National Express, easyBus, και Terravision. Τα λεωφορεία είναι τα Α1 (πάει μέχρι το London Victoria Coach Station) και Α2 (πάει μέχρι το London Paddington) με ενδιάμεσες στάσεις σε αρκετούς σταθμούς του μετρό. Το κόστος ξεκινάει από £5. Είναι ο πιο οικονομικός και άνετος τρόπος για να φτάσεις στον προορισμό σου αφού τα λεωφορεία βρίσκονται σταθμευμένα ακριβώς έξω από την αίθουσα αφίξεων.

  • Με ταξί

Τέλος, μπορείς να επιλέξεις να μετακινηθείς στο Λονδίνο με την ευκολία ενός ταξί. Στο επίσημο site του αεροδρομίου μπορείς να ζητήσεις μια προσφορά για τη μέρα που ενδιαφέρεσαι.

Stansted

Το αεροδρόμιο του Stansted βρίσκεται 49χλμ βορειοανατολικά του Λονδίνου. Εκεί προσγειώνεται η Ryanair.

Μετακινήσεις προς το Λονδίνο

  • Με τρένο

Ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσεις στο Λονδίνο είναι με το τρένο Stansted Express. Έχει δρομολόγια κάθε τέταρτο και το κόστος εισιτήριου ξεκινάει από £12 λίρες. Το τρένο φτάνει μέχρι τους σταθμούς του μετρό Tottenham Hale (διάρκεια 35′) και Liverpool Street Station  (διάρκεια 50′).

  • Με πούλμαν

Έξω από την αίθουσα αφίξεων θα βρεις τα πούλμαν της National Express. Το κόστος ξεκινάει από £5 ανάλογα με τη ζήτηση αλλά η διάρκεια ταξιδιού μπορεί να φτάσει τις 2 ώρες. Καλύτερα λοιπόν να προτιμήσεις το τρένο.

  • Με ταξί

Τέλος, μπορείς να επιλέξεις να μετακινηθείς στο Λονδίνο με την ευκολία ενός ταξί. Στο επίσημο site του αεροδρομίου μπορείς να ζητήσεις μια προσφορά για τη μέρα που ενδιαφέρεσαι.

Αεροπορικές Εταιρείες με απευθείας πτήσεις προς Λονδίνο

Καλό σου ταξίδι,

travelfox 🦊

Απάντηση