Το άρθρο ενημερώθηκε τον Αύγουστο 2021

Βουνό ή Θάλασσα; Θυμάμαι, ότι όσες φορές ερχόταν η συζήτηση αυτή με φίλους, πάντα απαντούσα θάλασσα και μάλιστα μου φαινόταν πολύ παράξενο ότι κάποιοι προτιμούσαν να πηγαίνουν σε βουνό το καλοκαίρι. Η νησιώτικη καταγωγή μου, άλλωστε, δε μου άφηνε και πολλά περιθώρια να κάνω καλοκαιρινές διακοπές σε κάποιο βουνό. Ειδικά όταν ήμουν μικρή και μετρούσα τα παγωτά και τα μπάνια του καλοκαιριού (ομολογώ δεν μου έχει φύγει εντελώς αυτή η συνήθεια), δύσκολα θα θυσίαζα μέρες από το νησί για να βρεθώ σε ένα βουνό.

Το 2019, όμως, για πρώτη φορά αποφασίσαμε να περάσουμε ένα μέρος των οικογενειακών μας διακοπών σε κάποιο ορεινό προορισμό. Το φλερτ με το βουνό είχε αρχίσει ήδη τα τελευταία καλοκαίρια που επισκεφτήκαμε ορεινά χωριά ελληνικών νησιών τα οποία μας κέρδισαν με την ηρεμία τους και τη δροσιά που είχαν ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες. Αναφέρομαι στις Λεύκες της Πάρου και στην όμορφη Ζια της Κω. Κάπως έτσι λοιπόν βρέθηκα να ψάχνω για υποψήφιους ορεινούς προορισμούς για καλοκαίρι.

Η επιλογή δεν ήταν εύκολη διότι υπάρχουν πολλές επιλογές για να περάσεις μια βδομάδα σε κάποιο βουνό. Ενδεικτικά, στους υποψήφιους προορισμούς ήταν το ανατολικό Πήλιο (το οποίο συνδυάζει και θάλασσα, αλλά εμείς δε θέλαμε κοντά θάλασσα να μας ξελογιάσει), το Καρπενήσι (το οποίο όμως το είχαμε προσφάτως επισκεφτεί), η ορεινή Αρκαδία (επίσης την επισκεφτήκαμε εκείνο το χρόνο), η ορεινή Ναυπακτία και τα Ζαγοροχώρια. Το παιχνίδι παίχτηκε ανάμεσα στους δυο τελευταίους προορισμούς και τελικά κέρδισαν τα Ζαγοροχώρια για τους εξής λόγους:

  • Στα Ζαγοροχώρια είναι δύσκολο να βαρεθείς όσο και να μείνεις. Υπάρχουν τόσα όμορφα χωριά που μπορείς να επισκεφτείς και τόσες όμορφες διαδρομές να κάνεις που οι μέρες μπορούν να γεμίσουν πολύ εύκολα ακόμα και αν δε κάνεις μπάνιο.
  • Εκεί βρίσκεται ένα από τα καθαρότερα ποτάμια της Ευρώπης, ο Βοϊδομάτης, όπου στα νερά του μπορείς να κάνεις rafting.
  • Αν θες να κολυμπήσεις κάποια μέρα για αλλαγή, υπάρχουν οι περίφημες κολυμπήθρες –  φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στους βράχους ανάμεσα στο Μικρό και το Μεγάλο Πάπιγκο.
  • Στα ατού επίσης είναι η όμορφη πόλη των Ιωαννίνων που βρίσκεται κοντά και μπορείς να την επισκεφτείς είτε αυθημερόν είτε να μείνεις για ένα βράδυ και να την εξερευνήσεις ακόμα καλύτερα.

DSC00453

Για αυτούς, λοιπόν, τους λόγους και άλλους που ανακαλύψαμε κατά τη διαμονή μας, η επιλογή να περάσουμε μια βδομάδα του καλοκαιριού στα Ζαγοροχώρια ήταν άκρως επιτυχημένη και το συνιστώ ανεπιφύλακτα. Εμείς, άλλωστε, επιστρέψαμε το καλοκαίρι του 2021 και περάσαμε πάλι φανταστικά.

Πού να μείνεις στα Ζαγοροχώρια

Το καλοκαίρι είναι προτιμότερο να μείνεις στο δυτικό Ζαγόρι ώστε να είσαι κοντά στον ποταμό Βοϊδομάτη και τις κολυμπήθρες (Οβιροί Ρογκοβού). Επίσης στο δυτικό Ζαγόρι, και συγκεκριμένα στην Αρίστη και το Μεγάλο Πάπιγκο μπορείς να βρεις ξενοδοχεία με πισίνα για να μην αποχωριστείς εντελώς τις βουτιές.

Από τα χωριά του Δυτικού Ζαγορίου, τα πιο τουριστικά είναι η Αρίστη, το Πάπιγκο και το μικρό Πάπιγκο. Από τις τρεις φορές που επισκεφτήκαμε στα Ζαγοροχώρια, τις δυο φορές μείναμε στο Πάπιγκο και τη μια στην Αρίστη.

Η Αρίστη είναι το πιο κεντρικό χωριό, έχει αρκετά όμορφα καταλύματα και εστιατόρια. Η τοποθεσία του χωριού είναι πολύ βολική για να κάνεις εκδρομές προς το κεντρικό Ζαγόρι. Το μόνο αρνητικό είναι ότι μέσα από το χωριό και την πλατεία περνάει ο δρόμος και επομένως αυτοκίνητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ένα πολύ ωραίο ξενοδοχείο που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, είναι το Aristi Mountain Resort, το οποίο διαθέτει και πολύ ωραίο εστιατόριο.

Το Πάπιγκο είναι ένα πολύ όμορφο χωριό, πιο γραφικό από την Αρίστη, με ελάχιστη μετακίνηση αυτοκινήτων που το κάνει ιδανικό για παιδιά. Έχει πολλές καλές επιλογές για διαμονή, πολλά εστιατόρια, όμορφα μαγαζιά για γλυκό και με φανταστική θέα προς το βουνό Τύμφη και τους πύργους της Αστράκας. Το μόνο αρνητικό είναι η απόσταση που πρέπει να κάνεις σε δρόμο με φουρκέτες (στροφές) για να πας προς τον Βοϊδομάτη, την Αριστη και το κεντρικό Ζαγόρι.

Στο Πάπιγκο μείναμε και τις δυο φορές στον ξενώνα “Αυραγώνιο“, με πολύ όμορφους εξωτερικούς βγαλμένοι από κάποιο παραμύθι ξωτικών και νεράϊδων. Βέβαια, από την τελευταία φορά που τον επισκεφτήκαμε, είναι εμφανής η ανάγκη για ανακαίνιση των εσωτερικών χώρων ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τους καναπέδες που γίνονται κρεβάτι για τα παιδιά (τρίζουν αρκετά) και τις πόρτες που δεν κλείνουν εύκολα. Όπως ανέφερα όμως, το Πάπιγκο έχει πάρα πολλές επιλογές για διαμονή.

Τέλος, το μικρό Πάπιγκο είναι το πιο μικρό και απομακρυσμένο χωριό αλλά και το πιο ήσυχο. Προσωπικά δε θα το επέλεγα για διαμονή με παιδιά γιατί έχει λιγότερες επιλογές για βόλτες και μεγαλύτερη απόσταση με το αυτοκίνητο.

Καλοκαιρινές Δραστηριότητες

  • Εύκολες Πεζοπορίες

Στα Ζαγοροχώρια θα βρεις μεγάλη ποικιλία σε διαδρομές για να επιλέξεις ανάλογα με τη φυσική σου κατάσταση και τη σύνθεση της παρέας. Το καλοκαίρι λόγω ζέστης δεν είναι η καλύτερη εποχή για πεζοπορία, όμως στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν κάποιες εύκολες διαδρομές που μπορείς να ακολουθήσεις είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε το απόγευμα.

Κήποι – Κουκούλι

Μια πολύ ωραία διαδρομή είναι να ξεκινήσεις από το χωριό Κήποι με κατεύθυνση το χωριό Κουκούλι και να περάσεις από το φαράγγι Βικάκι, το γεφύρι Λαζαρίδη και τη σκάλα Κουκουλίου. (Κήποι-Κουκούλι, Απόσταση:3χλμ, Διάρκεια πεζοπορίας: 1.30 ώρα, Μονοπάτι: Ζ31 με μέτρια σήμανση)

Βίτσα – γεφύρι Κόκκορη

Μια ακόμη εύκολη διαδρομή στο κεντρικό Ζαγόρι είναι αυτή που ξεκινάει από τη Βίτσα και φτάνει στο γεφύρι του Κόκκορη. Θα περάσεις από τη σκάλα της Βίτσας, το γεφύρι του Μίσσιου και το γεφύρι του Κόκκορη. (Βίτσα- Γέφυρα Κόκκορη, Απόσταση: 3χλμ, Διάρκεια πεζοπορίας: 1 ώρα και 45’, Μονοπάτι: Ζ9 μέχρι τη σκάλα της Βίτσας και μετά Ο3).

Βραδέτο – Μπελόη

Επίσης μια βατή διαδρομή με υψομετρική όμως διαφορά 100μ, είναι αυτή που ξεκινάει από το χωριό Βραδέτο και φτάνει στο σημείο Μπελόη όπου η χαράδρα του Βίκου έχει το μεγαλύτερο βάθος. Η διαδρομή δεν έχει κάποιο ενδιαφέρον αλλά σε αποζημιώνει η θέα προς το φαράγγι μόλις φτάσεις εκεί. Η πεζοπορία ξεκινάει μετά το τέλος του χωριού Βραδέτο όπου σταθμεύεις το αυτοκίνητο σου και περπατάς στην αρχή σε έναν χωματόδρομο μέχρι να ξεκινήσεις το μονοπάτι 500μ πιο πάνω. Το μονοπάτι δεν έχει καλή σήμανση και θέλει λίγο προσοχή στο ανέβασμα να μην χάσεις το δρόμο. Η απόσταση από την πινακίδα είναι 25′ (1,33χλμ) ενώ συνολικά από εκεί που θα σταθμεύσεις είναι 40′. Επειδή δεν υπάρχει σκίαση από δέντρα, καλό είναι να επιλέξεις απογευματινή ώρα.

Μονοπάτι Βοϊδομάτη

Για όσους επιθυμούν διαδρομές χωρίς υψομετρικές διαφορές, τότε ιδανική είναι η πεζοπόρια κατά μήκος του ποταμού Βοϊδομάτη. Η διαδρομή 3χλμ ξεκινάει λίγο πριν από το γεφύρι Αρίστης και σε 2 ώρες φτάνεις στη γέφυρα της Κλειδωνιάς. Για να αποφύγεις να κάνεις και την επιστροφή, καλό είναι να έχεις αφήσει το αμάξι στη Κλειδωνιά. Η διαδρομή είναι πανέμορφη και είναι ο δεύτερος καλύτερος τρόπος για να δεις τον ποταμό Βοϊδομάτη. Ο καλύτερος είναι φυσικά να κάνεις rafting. Στη διαδρομή (επειδή κάναμε σχεδόν τη μισή με τα παιδιά), υπάρχουν πολλά σημεία ξεκούρασης σε μικρές παραλίες του ποταμού ενώ καλό είναι να έχεις μαζί σου κάποιο φαγώσιμο πέρα από νερό.

Από το μικρό Πάπιγκο στις κολυμπήθρες και το Πάπιγκο

Μια πολύ εύκολη διαδρομή είναι αυτή που ενώνει τα δυο χώρα του δυτικού Ζαγορίου. Προτιμότερο είναι να ξεκινήσεις από το μικρό Πάπιγκο και να κατεβείς προς το Πάπιγκο. Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται από μονοπάτι με πέτρινα σκαλοπάτια ενώ στο τέλος αυτού του μονοπατιού μπορείς να περάσεις από τις κολυμπήθρες. Τα τελευταία μέτρα προς Πάπιγκο γίνονται από ένα ανηφορικό μονοπάτι μέσα από ένα μικρό δάσος και σε οδηγεί στον ξενώνα του Αυραγωνίου.

  • Βόλτα στα ξακουστά γεφύρια

Ακόμα και αν δεν επιλέξεις μια από τις παραπάνω διαδρομές, μπορείς να επισκεφτείς τα πανέμορφα ξακουστά γεφύρια της περιοχής με το αυτοκίνητο σου. Τα παραθέτω με τη σειρά που θα τα συναντήσεις ερχόμενος από τα Ιωάννινα:

Γεφύρι Του Καπετάν – Αρκούδα

Μονότοξο γεφύρι που πήρε το όνομα του από τον Γεώργιο Αρκούδα, μακεδονομάχο που έχασε τη ζωή του σε εκείνο το σημείο.

DSC00480

Γεφύρι του Κόκκορη

Το πιο γνωστό και πολυφωτογραφημένο γεφύρι της περιοχής είναι το μονότοξο γεφύρι του Κόκκορη. Το μήκος του είναι 24 μέτρα και το ύψος 13 μ. Πήρε το όνομα του από τον χρηματοδότη του, τον Κόκκορο από το Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί. Στον κατακόρυφο βράχο δίπλα στο γεφύρι μπορεί να δεις και αναρριχητές.

DSC00489

Γεφύρι του Πλακίδα

Πρόκειται για ένα τρίτοξο πέτρινο γεφύρι, με μήκος περίπου 55 μέτρων που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Κήποι.

DSC00501

Γεφύρι του Λαζαρίδη

Το μονότοξο γεφύρι του Κοντοδήμου ή Λαζαρίδη βρίσκεται στην έξοδο της χαράδρας του «Βικάκη», λίγο έξω από το χωριό Κήποι. Στον κατακόρυφο βράχο δίπλα στο γεφύρι μπορεί να δεις και αναρριχητές.

DSC00507

Γεφύρι του Μύλου

Σε αντίθεση με τα παραπάνω γεφύρια, το τρίτοξο γεφύρι του Μύλου δε φαίνεται από το δρόμο. Πρέπει να πάρεις το χωματόδρομο που κατεβαίνει στο ποτάμι για να το δεις.

IMG_7175

Γεφύρι του Πετσιώνη

Ένα ακόμη μονότοξο γεφύρι που δε φαίνεται από τον δρόμο και θέλει λίγο περπάτημα είναι το γεφύρι του Πετσιώνη.

DSC00502

Γεφύρι της Κόνιτσας

Αν έχεις χρόνο αξίζει να επισκεφτείς τη γειτονική Κόνιτσα και το μεγαλοπρεπές μονότοξο γεφύρι της που αποτελεί μνημείο ορόσημο της. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα μονότοξα γεφύρια των Βαλκανίων με 20μ ύψος και 40μ φάρδος που ολοκληρώθηκε το 1871. Το γεφύρι βρίσκεται στη χαράδρα του ποταμού Αώου.

Η Κόνιτσα απέχει λίγα χιλιόμετρα από το χωριό Κλειδωνιά του Δυτικού Ζαγορίου και εμείς συνδυάσαμε την επίσκεψη μας εκεί με το rafting στον ποταμό Βοϊδομάτη.

  • Rafting

Αν η εποχή το επιτρέπει, τότε ο καλύτερος τρόπος με διαφορά για να δεις τον πανέμορφο ποταμό Βοϊδομάτη είναι να κάνεις rafting. Στην περιοχή της Κλειδωνιάς δραστηριοποιούνται πολλές επιχειρήσεις με ειδικό εξοπλισμό ασφαλείας rafting. Συνήθως χρειάζεται να κάνεις μια μέρα πριν κράτηση. Το ραντεβού δίνεται στο χώρο της εταιρείας στο χωριό Κλειδωνιά και σε μεταφέρουν οι ίδιοι με δικό τους όχημα στην έναρξη της διαδρομής όπου είναι το γεφύρι του Παπίγκου. Η δραστηριότητα διαρκεί περίπου 1.30 ώρα όμως συνολικά να υπολογίσεις 3 ώρες για τη μεταφορά, τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση.

DSC00396

Εμείς επιλέξαμε να κάνουμε rafting οικογενειακώς (με έναν 8χρονο και έναν 5χρονο) Ιούλιο μήνα, όπου η στάθμη του νερού είναι αρκετά χαμηλή και επομένως χαμηλώνει και η δυσκολία κατάβασης του ποταμού. Η εταιρεία που εμπιστευτήκαμε την ασφάλειά μας, είναι η Via Natura με βάση τη Κλειδωνιά. Όλη η ομάδα, από τον ιδιοκτήτη, τον οδηγό του αυτοκινήτου μέχρι τον οδηγό μας στη βάρκα ήταν καταπληκτικοί. Ειδική μνεία, θα κάνω στον οδηγό μας, τον Αρτέμη, ο οποίος είναι ο πιο έμπειρος οδηγός της περιοχής, έχει απίστευτες γνώσεις, φοβερό mentality και χιούμορ. Ξεχώρισα το γεγονός ότι παρόλο που έχει κάνει αμέτρητες φορές τη διαδρομή, ενθουσιαζόταν με κάθε σημείο της διαδρομής λες και το έβλεπε για πρώτη φορά. Η συνολική διαδρομή μέσα στο νερό είναι 1-1.30 ώρα, μπορείς να κάνεις 2-3 στάσεις σε κατάλληλα σημεία όπου μπορείς και να βουτήξεις στα παγωμένα νερά (αρκεί να φοράς ισοθερμική στολή), θα δεις πέστροφες και νεροκότσυφες και φυσικά θα βραχείς. Καλό είναι, λοιπόν, το κινητό να το αφήσεις στο αμάξι. Ευτυχώς, ο οδηγός αναλαμβάνει και χρέη φωτογράφου οπότε εσύ το μόνο που κάνεις είναι να κωπηλατείς και να θαυμάζεις το τοπίο. Στο τέλος της διαδρομής σε περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη στους καταρράκτες.

20190802_193856 2

  • Κολύμπι

Ακόμα και στα βουνά, αν θες να δροσιστείς υπάρχει η δυνατότητα να κολυμπήσεις στις πολύ όμορφες κολυμπήθρες Ρογκοβού. Πρόκειται για φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στα βουνά από τα χιόνια που λιώνουν και βρίσκονται ανάμεσα στο Μεγάλο και το Μικρό Πάπιγκο. Τα παιδιά θα ενθουσιαστούν σίγουρα με τους φυσικούς σχηματισμούς τους και τα βατράχια που συχνάζουν εκεί. Οι μεγάλοι μπορούν λίγο να δροσιστούν αλλά γενικά η στάθμη είναι πολύ χαμηλή για κανονικό κολύμπι.

Κατά την επίσκεψη μας στον ποταμό Βοϊδομάτη, είδαμε αρκετούς τουρίστες να κολυμπάνε στα παγωμένα του νερά. Ωστόσο, δεν είναι κάτι που συνιστώ για δύο λόγους, πρώτον διότι απαγορεύεται το κολύμπι και δεύτερον γιατί είναι πολύ κρύα τα νερά του ποταμού.

Πού να φας στα Ζαγοροχώρια

Στα Ζαγοροχώρια θα βρεις πολλές και καλές επιλογές για φαγητό. Στη λίστα αναφέρω τα μαγαζιά που επισκέφτηκα και έχω προσωπική άποψη:

  • Για μαγειρευτά και ψητά της ώρας, προτείνω την ταβέρνα “Νίκος και Ιουλία” και το “Καλλιόπη” στο Πάπιγκο. Έχουν πολύ καλής ποιότητας κρέατα και νόστιμα φαγητά.
  • Στην Άριστη θα πας οπωσδήποτε στην ταβέρνα Zissis. Έχει πολύ ωραία μαγειρευτά φαγητά με πολύ καλές κριτικές από ντόπιους.
  • Ενας καλός λόγος να επισκεφτείς το χωριό Βίτσα είναι το θεματικό εστιατόριο “Κανέλα και Γαρύφαλλο” που βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια τότε εκεί θα βρεις τα πιο νόστιμα πιάτα με βασικό συστατικό τα μανιτάρια.
  • Για γλυκό και καφέ, σου προτείνω την Μπίμτσα, τη Στέρνα και το Κουκουνάρι. Και τα τρία βρίσκονται στο Πάπιγκο και είναι πολύ προσεγμένα μαγαζιά με πολύ ωραία γλυκά. Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε γαλακτομπούρεκο (Μπίμτσα), πορτοκαλόπιτα (Στέρνα) και cheesecake με κατσικίσιο τυρί και μαρμελάδα σύκου (Κουκουνάρι).
  • Για καλή πορτοκαλόπιτα θα πας στο Πινόκιο στο μικρό Πάπιγκο.
  • Η Ήπειρος και οι πίτες πάνε μαζί. Μη χάσεις την ευκαιρία σε όποιο χωριό και αν βρεθείς να δοκιμάσεις τις σπιτικές πίτες της μέρας. Εγώ ξεχώρισα τον φούρνο “Μυστικά της Γιαγιάς” στο Μονοδένδρι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα χωριά και τις δραστηριότητες μπορείς να διαβάσεις το άρθρο μου: Εκδρομή στα Ζαγοροχώρια.

Καλό σου ταξίδι,

travelfox 🦊

 

Απάντηση