Μπήκε ο Σεπτέμβριος και όλοι διστάζουμε να ευχηθούμε καλό φθινόπωρο μη τυχόν και αποδεχτούμε ότι το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Και μπορεί ο καιρός να είναι καλός ακόμη και για μπάνια στη θάλασσα, αλλά προσωπικά ήδη από τα τέλη Αυγούστου έχω βαρεθεί το κολύμπι, τα καλοκαιρινά ρούχα και οποιαδήποτε θερμοκρασία άνω των 30º Κελσίου. Αυτές τις μέρες, ανυπομονώ για το φθινόπωρο που κρύβει νέα ξεκινήματα, επιστροφή σε παλιές συνήθειες, ανανέωση σε ρούχα και διάθεση και γιατί όχι ένα Σαββατοκύριακο σε ένα βουνό για καθαρό αέρα.

Ιδανικός φθινοπωρινός μήνας για μια εξόρμηση είναι ο Οκτώβρης. Τον Σεπτέμβρη έχεις μόλις γυρίσει από διακοπές και έχεις τόσα πράγματα να σε περιμένουν στη δουλειά, στο σχολείο, στο σπίτι. Άσε που όλο και κάποιο κοσμικό γεγονός (γάμος, βάπτιση ή και τα δυο) θα σε περιμένει. Ο Οκτώβριος από την άλλη είναι τέλειος μήνας για μια εξόρμηση σε έναν ορεινό προορισμό: ο καιρός είναι ακόμα καλός, η ανάμνηση των καλοκαιρινών διακοπών έχει αρχίσει να φθίνει και οι μέρες δεν έχουν μικρύνει πολύ σε αντίθεση με τον Νοέμβρη όπου ισχύει η χειμερινή ώρα.

Παρακάτω έχω ετοιμάσει 5 προτάσεις για κοντινές εξορμήσεις από Αθήνα σε ορεινούς προορισμούς. Η απόφαση δική σου!

Περιεχόμενα

Ζαρούχλα
Ζαχλωρού
Δημητσάνα
Παύλιανη
Αγόριανη

Ζαρούχλα

Αυτό το ορεινό χωριό με το παράξενο όνομα βρίσκεται στο νομό Αχαϊας και συγκεκριμένα στην Ορεινή Ακράτα. Απέχει 2.30 ώρες από την Αθήνα, από τις οποίες η μια ώρα περίπου είναι ανάβαση στο βουνό σε έναν δρόμο με στροφές. Η ομορφιά της Ζαρούχλας όμως σε ανταμείβει με το που μπαίνεις στο χωριό, ένα χωριό που καταφέρνει να διατηρεί μια αυθεντικότητα και αγνότητα παρά τον τουρισμό που έχει δεχτεί τα τελευταία χρόνια.

DSC02727

Καθώς περπατάς στα δρομάκια της Ζαρούχλας νιώθεις ότι είσαι ένα με τη φύση χωρίς να χρειαστεί να πάρεις το αυτοκίνητο σου. Όπου και αν μένεις, μπορείς να περπατήσεις προς την πλατεία του χωριού με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα καφενεία και το δάσος.

Μην παραλείψεις

  • Να κάνεις έναν περίπατο στο δάσος με τα πλατάνια, τα έλατα και τα ρυάκια. Από  εκεί ξεκινάει και ο χωμάτινος δρόμος που συνδέει τη Ζαρούχλα με τον Φενεό. Αν έχεις κατάλληλο αμάξι και όρεξη μπορείς να κάνεις τη διαδρομή και να επισκεφτείς και τη πανέμορφη λίμνη της Δόξας. Προσωπικά, βέβαια, θα επέλεγα ένα άλλο Σαββατοκύριακο για να δω εκείνη την περιοχή. Η Ζαρούχλα αξίζει το 100% του χρόνου σου.
  • Να επισκεφτείς το παλιό εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας ακολουθώντας ένα πανέμορφο και εύκολο ακόμα και για παιδιά μονοπάτι 30 λεπτών περίπου. Εμείς το είχαμε κάνει με παιδιά ηλικίας 3 και 5 χρονών.

DSC02712

  • Να πας για έναν καφέ, γλυκό, ποτό στο καφέ μπαρ Το Ρέμα.
  • Να επισκεφτείς την πανέμορφη λίμνη Τσιβλού είτε πριν την άφιξη σου στη Ζαρούχλα είτε κατά την επιστροφή σου προς Αθήνα. Η λίμνη βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής Ακράτα – Ζαρούχλα.

DSC02615

  • Να φας νόστιμα κρέατα στις ταβέρνες του χωριού. Εγώ ξεχώρισα την ταβέρνα του Γιάννη και τον Μαχαίρα.
  • Να χαλαρώσεις και να αναπνεύσεις καθαρό αέρα στα βουνά του Χελμού.

DSC02675

Πού να μείνεις

  • Αν έχεις παιδιά τότε με κλειστά μάτια θα μείνεις στις Νύμφες. Στο κτήμα υπάρχει παιδική χαρά, μια φάρμα με πάπιες και άλογα πόνυ αλλά και πολλές δραστηριότητες για όλες τις ηλικίες όπως ιππασία, τοξοβολία, βόλτα με γουρούνες και ποδήλατα. Ακόμα και αν δεν βρεις διαθέσιμο δωμάτιο, αξίζει να το επισκεφτείς μόνο και μόνο για τις δραστηριότητες που παρέχει.
  • Αν είσαι ζευγάρι που θες πολυτέλεια ακόμα και στο βουνό τότε θα απολαύσεις τη διαμονή στο ξενοδοχείο Styga Mountain Resort. Έχει πολύ ωραίο πρωινό, καλαίσθητα δωμάτια και έναν άνετο χώρο υποδοχής με τζάκι για να κλείσεις όμορφα τη μέρα σου.
  • Αν πάλι ψάχνεις κάτι πιο κοντά στη φύση, οι παραδοσιακές ξύλινες κατοικίες Timber Land Cabins είναι η ιδανική επιλογή. Δεν έχω μείνει ποτέ αλλά σίγουρα είναι στη λίστα μου όταν πάμε ξανά.

Ζαχλωρού

Ναι και όμως υπάρχει και Ζαρούχλα και Ζαχλωρού και μάλιστα βρίσκονται στον ίδιο νομό. Προσοχή λοιπόν μην βρεθείς στο λάθος χωριό από αυτό που επέλεξες να επισκεφτείς. Η Ζαχλωρού είναι ένα ορεινό χωριό μισοκρυμμένο μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού, ανάμεσα σε πλατάνια και καρυδιές. Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη και τελικά την επιλέγουν οι περισσότεροι ταξιδιώτες για να μείνουν είναι ότι βρίσκεται στη μέση της σιδηροδρομικής διαδρομής του Οδοντωτού. Αξίζει, λοιπόν, να την επισκεφτείς τόσο για τη φυσική ομορφιά της όσο και για τη βόλτα με το θρυλικό τρενάκι του Οδοντωτού. Η Κάτω Ζαχλωρού απέχει περίπου δυόμιση ώρες οδικώς από την Αθήνα με 40′ περίπου σε δρόμο με στροφές (να ένα ακόμα κοινό με τη Ζαρούχλα).

DSC04962

Μην παραλείψεις

  • Να περπατήσεις κατά μήκος του ποταμού δίπλα σε πλατάνια. Από εκεί θα βρεθείς στην πλατεία του χωριού όπου περνά ο Οδοντωτός. Αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις κάποιο απο τα 8 δρομολόγια του. Καθώς το τρενάκι πλησιάζει στο σταθμό πατάει τη κόρνα του για να ειδοποιήσει τους πεζούς. Αφού σιγουρευτείς ότι δε περνάει το τρένο, ανέβα στις γραμμές και περπάτησε πάνω στη γέφυρα για λίγα μέτρα.

IMG_2768

  • Να κάνεις βόλτα με τον Οδοντωτό. Δε γίνεται να είσαι στη Ζαχλωρού και να μην επιβιβαστείς στο θρυλικό τρενάκι του Οδοντωτού. Είναι άλλωστε ο πιο εύκολος τρόπος να θαυμάσεις το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού. Φρόντισε να κλείσεις τα εισιτήριά σου αρκετά νωρίς αν είναι σαββατοκύριακο ενώ αν έχεις τη δυνατότητα επίλεξε να κάνεις τη βόλτα με το τρένο τη Παρασκευή όπου έχει πολύ λίγους επισκέπτες και μπορείς να χαρείς περισσότερο τη διαδρομή. Από τη Ζαχλωρού αξίζει να κάνεις τη διαδρομή προς Διακοπτό και πάλι πίσω. Η κάθε διαδρομή διαρκεί περίπου 35-40′. Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή του Οδοντωτού θα βρεις στο άρθρο μου εδώ.
  • Να επισκεφτείς τη μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Λίγο έξω από τη Κάτω Ζαχλωρού βρίσκεται η εντυπωσιακή μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Οδικώς απέχει 10′ αλλά αυτό που αξίζει είναι να πάρεις το μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από τον ομώνυμο σταθμό και σε οδηγεί κάτω από τη μονή σε μια ώρα.
  • Να εξερευνήσεις το σπήλαιο των Λιμνών. Πρόκειται για ένα μοναδικό στο είδος του σπήλαιο με 13 φυσικές λίμνες, εκ των οποίων οι 3 μόλις είναι επισκέψιμες, και το οποίο εκτείνεται σε απόσταση 2 χλμ και ύψος τριών ορόφων. Οι παράξενοι σχηματισμοί σταλαγμιτών και σταλακτιτών θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους και θα κάνουν τη φαντασία τους να οργιάσει. Η είσοδος στο σπήλαιο κοστίζει 9€ για τους ενήλικες και 4.5€ για τα παιδιά άνω των 6 χρονών. Το σπήλαιο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 09.30 μέχρι 16.30.
  • Να πας μια βόλτα στα Καλάβρυτα. Απέχουν μόλις 15′ με το αυτοκίνητο και μπορείς να απολαύσεις ένα καφέ στην όμορφη πλατεία, να επισκεφτείς την ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας και να φας νόστιμα είτε στο Σπιτικό (μαγειρευτά) είτε στο Βαρβιτσιώτη (κρεατικά) είτε στο Ορεινό (πίτσες και κρέπες).
  • Και επειδή μιλάμε για φαγητό, στη Ζαχλωρού θα βρεις εξίσου όμορφες ταβέρνες. Για μαγειρευτά φαγητά και της ώρας υπάρχει το Ρομάντζο και η ταβέρνα Αντώνης και Πόλυ. Για πιο πειραγμένα πιάτα, θα πας στο  Σπίτι της Μαριώς λίγο έξω απο τη Ζαχλωρού στο δρόμο για Καλάβρυτα.

Πού να μείνεις

Δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές στη διαμονή. Υπάρχουν το Oneiro Resort & Spa και οι Suites Ζαχλωρού που ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη.  Εμείς μείναμε στο Όνειρο αν θυμάμαι καλά.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις στο άρθρο μου για τη Ζαχλωρού εδώ.

Δημητσάνα

Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για την αρχοντική Δημητσάνα. Σε απόσταση μόλις 2 ωρών με ξεκούραστη οδήγηση, η Δημητσάνα αποτελεί σίγουρη επιλογή για ένα όμορφο Σαββατοκύριακο στη φύση με ανέσεις. Χτισμένη αμφιθεατρικά, διατηρεί πλήρως τη γραφικότητά της με τα πέτρινα σπιτάκια, τα γραφικά εκκλησάκια και τα πλακόστρωτα δρομάκια. Η επιλογή της Δημητσάνας ως ορμητήριο είναι ιδανική για να εξερευνήσεις την Ορεινή Αρκαδία.

DSC05286

Μην παραλείψεις

  • Να επισκεφτείς το Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης. Στα κτήρια του στεγάζονται ο αλευρόμυλος, η νεροτριβή, το ρακοκάζανο, το βυρσοδεψείο και ο μπαρουτόμυλος. Εμείς το επισκεφτήκαμε εν μέσω της μακράς πεζοπορίας μας στο φαράγγι του Λούσιου. Προτείνω όμως να το δει κανείς ξεκούραστος διότι έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι πολύ όμορφα στημένο και αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να το δεις όλο.

DSC05492

  • Να περπατήσεις στα πέτρινα δρομάκια της. Στο εσωτερικό του οικισμού θα βρεις τη Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας, το Ρολόι – σήμα κατατεθέν-  που ξεχωρίζει από μακρυά και τις οικίες του Παλαιών Πατρών Γερμανού και του Γρηγορίου του Ε’. Αυτό που θα σε εντυπωσιάσει είναι το Δημοτικό Σχολείο.

DSC05342

  • Η Δημητσάνα πέρα από αξιοθέατα έχει και πολύ ωραία μαγαζιά. Με τα προσεγμένα καφέ με αισθητική που θα ζήλευε η Αθήνα, τα νόστιμα φαγητά με πρωταγωνιστή το αγριογούρουνο, τα παραδοσιακά προιόντα και τα γλυκά, ένα είναι το σίγουρο, στη Δημητσάνα θα περάσεις καλά όλες τις ώρες της ημέρας. Για μπιφτέκι αγριογούρουνου θα πας στο “Δρυμώνα“, για πεντανόστιμα μαγειρευτά θα πας “Στο Κιούπι“, για σπιτική μηλόπιτα στο “Άρωμα πλατείας“, για καφέ στο “Καφέ Αντίκα” και για ποτό στο coctail bar “Τα πάνω κάτω“.
  • Να επισκεφτείς το χωριό Παναγιά και την ταβέρνα του χωριού Ζέρζοβα με πεντανόστιμα σπιτικά φαγητά και σπιτικό τσίπουρο.

DSC05300

  • Να επισκεφτείς τις Μονές Φιλοσόφου και Προδρόμου. Αν έχεις όρεξη για πεζοπορία, υπάρχει ένα όμορφο μονοπάτι που συνδέει τις δυο μονές. Η διαδρομή είναι περίπου 1500μ και είναι πραγματικά μαγευτική.
  • Σε μόλις 15′ με το αμάξι φτάνεις στην όμορφη Στεμνίτσα. Σου προτείνω να πας νωρίς το πρωί για ένα καφεδάκι στη γραφική της πλατεία μαζί με τους λιγοστούς ντόπιους. Αν μάλιστα θες ελληνικό καφέ τότε πήγαινε στο καφενείο “Γερουσία“. Από τη πλατεία της Στεμνίτσας ξεκινούν αρκετά μονοπάτια. Εμείς πεζοπορήσαμε στο φαράγγι του Λούσιου και συγκεκριμένα στο μονοπάτι που σε οδηγεί στη Δημητσάνα. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για αυτή τη μοναδική εμπειρία εδώ. Αν δεν το έχεις με την πεζοπορία, ανηφόρισε τουλάχιστον προς το Κάστρο της Στεμνίτσας για να απολαύσεις τη μοναδική θέα προς το φαράγγι του Λούσιου.

DSC05351

Πού να μείνεις

Εμείς μείναμε στο ξενώνα “Εν Δημητσάνη” ο οποίος βρίσκεται λίγα μέτρα έξω από το χωριό. Το δωμάτιο ήταν πάρα πολύ όμορφα διακοσμημένο, πεντακάθαρο, ευρύχωρο και το πρωινό του ήταν πολύ ωραίο φτιαγμένο με τοπικά προιόντα. Επίσης, το γεγονός ότι ήταν έξω από το χωριό μας γλύτωσε τη ταλαιπωρία του πάρκινγκ και της οδήγησης στα πολύ στενά δρομάκια της Δημητσάνας.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις στο άρθρο μου για τη Δημητσάνα εδώ.

Παύλιανη

Αφήνω την Πελοπόννησο και πηγαίνω στην Στερεά Ελλάδα. Η Παύλιανη είναι ένα ορεινό χωριό σε υψόμετρο 1000μ στις πλαγιές της Οίτης σε απόσταση μόλις 2.5 ώρες από την Αθήνα και 3.5 ώρες απο τη Θεσσαλονίκη. Ο δρόμος προς το χωριό μετά τον αυτοκινητόδρομο (έξοδος Μπράλου) είναι 33χλμ με δυο λωρίδες και λίγες στροφές που δε θα ζαλίσουν τους μικρούς επιβάτες. Τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να αναπτύσσεται τουριστικά με αφορμή τη δημιουργία ενός πάρκου αναψυχής που βρίσκεται ανάμεσα στην Κάτω και Άνω Παύλιανη.

DSC07479

Μην παραλείψεις

  • Να κάνεις βόλτα στο αισθητικό δάσος. Το αισθητικό δάσος και το πάρκο αναψυχής της Παύλιανης φτιάχτηκαν από τους κατοίκους της με μεράκι και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και είναι ο ιδανικός προορισμός για την οικογένεια και φυσικά τα παιδιά. Η είσοδος στο αισθητικό δάσος  είναι ελεύθερη και σηματοδοτείται από μια γέφυρα – πιάνο η οποία καθώς τη διασχίζεις παίζει μουσική. Τι πιο μαγικός τρόπος να αρχίσεις τη περιπλάνησή σου. Όπως θα διασχίζεις το δάσος θα βρεις πολλές εκπλήξεις, αστείες επιγραφές, κούνιες που αιωρούνται πάνω από το ποτάμι, πολύχρωμες αιώρες, ιδιαίτερα παγκάκια, και άλλες ευφάνταστες κατασκευές. Μη παραλείψεις να δοκιμάσεις το χειροκίνητο τελεφερίκ (και ο θεός βοηθός). Στη χειρότερη θα δροσιστείς στα νερά του ποταμιού.
  • Να επισκεφτείς το κοντινό χωριό Αθανάσιος Διάκος, το οποίο απέχει 28 χλμ απο τη Παύλιανη. Εκεί θα βρεις μια πολύ ωραία πλακόστρωτη πλατεία με ταβέρνες. Πήγαινε στη ταβέρνα Το Μετερίζι για φανταστικά μανιτάρια σχάρας, παραδοσιακή φασολάδα και μοσχαρίσια μπριζόλα. Μια επίσκεψη στο πανέμορφο αυτό χωριό αξίζει όχι μόνο για το φαγητό αλλά και για τη φυσική του ομορφιά. Η πλατεία με τα πλατάνια είναι ιδανική για καφέ, φαγητό και παιχνίδι. Επίσης μπορείτε να κατηφορίσετε προς το ποτάμι και να περπατήσετε σε μια ωραία διαδρομή.

IMG_3219

Πού να μείνεις

Είμαι σίγουρη ότι στη Παύλιανη θα βρεις πολλούς όμορφους ξενώνες, όμως αν δεν  έχεις περιορισμένο budget και βρεις διαθεσιμότητα, σου συνιστώ να μείνετε στο αγρόκτημα Βασιλικιά (Vasilikia Mountain Farm and Retreat). Πρόκειται για ένα πολύ προσεγμένο χώρο με ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και αισθητικής κατοικίες επηρεασμένες κυρίως απο τη Βόρεια Αμερική. Στο αγρόκτημα θα βρεις μια φάρμα με ζώα όπως κότες, χήνες, πάπιες, κουνέλια, γαλοπούλες, πρόβατα και κατσίκες. Επίσης υπάρχει μια υπαίθρια παιδική χαρά για τα παιδιά, ένα δεντρόσπιτο,  μια λιμνούλα με γεφυράκι και ένα ξύλινο παρατηρητήριο από το οποίο μπορείς να δεις μέχρι και θάλασσα.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρεις στο άρθρο μου για τη Παύλιανη εδώ.

Αγόριανη

Κλείνω το άρθρο μου με ένα ακόμα χωριό της Στερεάς Ελλάδας, την Αγόριανη. Η Αγόριανη ή Επτάλοφος (όπως θα το βρεις στο χάρτη) είναι ένα χωριό γεμάτο έλατα σε υψόμετρο 830 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού στο νομό Φωκίδας και απέχει μόλις 190χλμ από την Αθήνα, δηλαδή περίπου 2 ώρες οδήγησης.

Μην παραλείψεις

  • Να κάνεις πεζοπορία στο ελατόδασος μέχρι το εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας.
  • Να δεις τον καταρράκτη που βρίσκεται στη πλατεία της Αγόριανης.
  • Να επισκεφτείς το όμορφο χωριό Πολύδροσος όπου βρίσκονται και οι πηγές του Κηφισού ποταμού.

Πού να μείνεις

Δες εδώ τους όμορφους ξενώνες της Αγόριανης ή της Πολυδρόσου.

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

Απάντηση