Αν ψάχνεις για ένα μικρό, γραφικό νησί χωρίς πολύ τουρισμό αλλά με πολύ ποιοτικές επιλογές σε φαγητό και παραλίες τότε η Κίμωλος είναι σίγουρα η απάντηση και κάτι παραπάνω. Ομολογώ ότι αν δεν ήταν η φίλη μου Ναταλία να με παρακαλάει επί τρία χρόνια να πάμε μαζί τους στην Κίμωλο δε ξέρω αν θα την ανακάλυπτα από μόνη μου. Γράφω, λοιπόν, αυτό το άρθρο αρκετούς μήνες πριν το καλοκαίρι ώστε να γνωρίσεις κάποια πράγματα για το νησί και να προλάβεις να το βάλεις στη λίστα σου για αυτές τις καλοκαιρινές διακοπές.

Εμείς επισκεφτήκαμε την Κίμωλο τον Ιούλιο 2020 με παιδιά για μια βδομάδα. Αν και μου είχε φανεί πολύ στην αρχή, η μια βδομάδα που καθίσαμε πέρασε πολύ γρήγορα και στο τέλος ήθελα να μείνω και άλλο. Κάπως έτσι η Κίμωλος μπήκε στη λίστα μου με τα νησιά που θέλω να επισκεφτώ ξανά.

Με λίγα λόγια, η Κίμωλος είναι ιδανικό νησί για οικογένειες αφού διαθέτει μια όμορφη Χώρα όπου απαγορεύονται τα οχήματα, τα παιδιά μπορούν να παίζουν στην παιδική χαρά και στα δρομάκια χωρίς φόβο, έχει μικρές αποστάσεις με το αυτοκίνητο, διαθέτει όμορφες παραλίες και υψηλής ποιότητας εστιατόρια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Εκτός από οικογένειες, η Κίμωλος είναι  ιδανική και για ζευγάρια ή παρέες. Το γεγονός ότι είναι ένα μικρό νησί ευνοεί τις γνωριμίες μιας και όλοι συναντιούνται το πρωί στην ίδια παραλία και το βράδυ στα λιγοστά μπαράκια της Χώρας. Στα παραπάνω θα προσθέσω και τους φιλόξενους κατοίκους και επιχειρηματίες του νησιού.

Πώς θα πας στην Κίμωλο

Η Κίμωλος ανήκει στις Δυτικές Κυκλάδες και, συγκεκριμένα, βρίσκεται πολύ κοντά στη Μήλο. Ο μόνος τρόπος να την επισκεφτείς είναι με κάποιο πλοίο καθώς δε διαθέτει αεροδρόμιο. Η σύνδεση με το λιμάνι της Κιμώλου γίνεται με τον Πειραιά (εταιρεία Zante ferries, διάρκεια 10 ώρες περίπου) και με τη Μήλο που είναι το πιο κοντινό νησί.

Από τη Μήλο έχεις τις εξής επιλογές:

  1. είτε να πάρεις το πλοίο της γραμμής από τον Αδάμαντα ( Zante Ferries ή Blue Star ferries, 1 ώρα περίπου)
  2. είτε να πάρεις το ferry boat από την Απολλώνια (20′ περίπου)

Για να φτάσεις στη Μήλο έχεις πολλές επιλογές, τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς. Αν θες να μεταφέρεις αυτοκίνητο τότε μπορείς να πάρεις το γρήγορο πλοίο (4 ώρες) από Πειραιά της εταιρείας Aegean Speed Lines. Διαθέτει καθημερινά πρωϊνά δρομολόγια (αναχώρηση στις 7πμ από Πειραιά και άφιξη 11.00πμ στη Μήλο). Από εκεί οδηγείς 12′ μέχρι το λιμανάκι της Πολλώνιας και παίρνεις το ferry boat (Οσία Μεθοδία) που θα σε οδηγήσει σε μόλις 20′ στην όμορφη Κίμωλο. Τα δρομολόγια από και προς Κίμωλο (Ψαθή) μπορείς να τα βρεις εδώ.

Αν δε σου αρέσουν τα πολύωρα ταξίδια με πλοίο τότε η καλύτερη επιλογή να φτάσεις στην Κίμωλο είναι μέσω της Μήλου με το γρήγορο πλοίο. Και γιατί όχι να συνδυάσεις και λίγες μέρες διακοπών στη Μήλο και στις πανέμορφες παραλίες της.

Σαρακήνικο Μήλου

Αν όμως σου αρέσουν τα πιο γραφικά και ‘ακατέργαστα΄ νησιά, προσπέρασε τη Μήλο, πήγαινε απευθείας στην Κίμωλο και θα με θυμηθείς.

💡 travelfox tip: Αν θες να συνδυάσεις ένα ακόμα νησί στις διακοπές σου αλλά έχεις ήδη επισκεφτεί τη Μήλο ή θέλεις ένα ήσυχο νησί, τότε ιδανική επιλογή είναι η Φολέγανδρος. Τα δυο νησιά απέχουν περίπου 1 ώρα με το πλοίο της γραμμής και μπορείς να βρεις αναλυτικά δρομολόγια στην εταιρεία Zante ferries. Εναλλακτικά, μπορείς να επιλέξεις τη Σέριφο (3.30 ώρες) ή τη Σίφνο (2.30 ώρες) που συνδέονται επίσης ακτοπλοϊκώς με Κίμωλο.

Πότε να πας στην Κίμωλο

Επειδή η Κίμωλος είναι μικρό νησί με περιορισμένη χωρητικότητα σε καταλύματα, παραλίες και εστιατόρια, η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτείς είναι ο μήνας Ιούλιος. Τον Ιούλιο ο τουρισμός είναι σαφώς λιγότερος από τον Αύγουστο και επομένως θα απολαύσεις καλύτερα αυτά που προσφέρει το νησί. Επιπρόσθετος λόγος για να αποφύγεις τον Αύγουστο είναι τα μελτέμια που μπορεί να σε ταλαιπωρήσουν στο τελευταίο κομμάτι της ακτοπλοϊκής διαδρομής Πολλώνια – Κιμώλου αλλά και στις βόρειες παραλίες του νησιού και συγκεκριμένα τα πανέμορφα Πράσσα που όταν φυσάει δεν μπορείς να τα απολαύσεις. Γενικά, πάντως η Κίμωλος δεν είναι από τα κυκλαδονήσια που πιάνουν πολύ αέρα και δε μπορείς να σταθείς σε στεριά και θάλασσα.

Πού να μείνεις

Η Κίμωλος είναι πολύ μικρό νησί με τη μεγαλύτερη οδική διαδρομή από το βορειότερο σημείο (παραλία Πράσσα) μέχρι το πιο νοτιοδυτικό (παραλία Μαυροσπήλια) να είναι μόλις 11χλμ. Επομένως, το μόνο που δε θα σε κουράσει στο νησί αυτό είναι οι αποστάσεις. Το σίγουρο είναι ότι κάθε πρωί θα θες να είσαι στη παραλία Πράσσα και κάθε βράδυ θα θες να είσαι στη Χώρα του νησιού. Οι περιοχές αυτές απέχουν μόλις 5χλμ.

Τα θετικά με το να μείνεις στη Χώρα ενός νησιού είναι ότι δε χρειάζεται να οδηγήσεις βράδυ, να αναζητήσεις θέση πάρκινγκ (ακόμα και στη Κίμωλο είναι ένα ζήτημα) και ειδικά αν έχεις παιδιά θα είσαι κοντά στο κατάλυμα αν χρειαστεί. Προσωπικά και λόγω παιδιών, προτιμάω να μένω στη χώρα ενός νησιού.

Από την άλλη, αν θες να είσαι πιο κοντά στη πιο όμορφη παραλία του νησιού τότε μπορείς να μείνεις στη “Κιμωλία Γή“. Η Κιμωλία Γη είναι μια οικογενειακή επιχείρηση με studios μόλις 300μ από τα Πράσσα. Βέβαια, το αμάξι θα χρειαστεί να το πάρεις γιατί ο καλοκαιρινός ήλιος δεν ενδείκνυται για πεζοπορίες αλλά είναι πολύ θετικό ότι απέχει μόλις 1′ από την παραλία. Επίσης, στα θετικά της “Κιμωλίας Γης” είναι οι ευγενικοί ιδιοκτήτες, το όμορφο περιβάλλον που σε ωθεί να ξεκουραστείς και φυσικά το μαγειρικό ταλέντο της κυρίας Οδηγήτριας που απολαμβάνουν μόνο οι ένοικοι. Ο μουσακάς και η λαδένια της κυρίας Οδηγήτριας, είναι ο λόγος που μάλλον εκεί θα επέλεγα να μείνω ξανά. Αν κάτι θα άλλαζα στα δωμάτια θα ήταν ίσως η επίπλωση και αν γινόταν να έχουν μεγαλύτερο μπάνιο.

💡 travelfox tip: Αν προλάβεις διαθεσιμότητα, αξίζει να μείνεις στο σπιτάκι μπροστά στη θάλασσα στη περιοχή Ζαχαριά το οποίο ανακαινίστηκε το καλοκαίρι του 2020 και είναι πολύ όμορφο. Η παραλία που έχει μπροστά δεν είναι τα Πράσσα αλλά είναι μια χαρά για να κάνεις μια βουτιά ειδικά αν έχεις παιδιά. Το πρωινό σου το φέρνουν κάθε πρωί σε ένα καλαθάκι και μπορείς φυσικά να ανέβεις στο εστιατόριο της κυρίας Οδηγήτριας για να φας.

Πού να φας

Ο πιο σημαντικός λόγος για να επιστρέψω στην Κίμωλο είναι νομίζω το φαγητό. Είναι πραγματικά απίστευτο πόσο καλά μπορείς να φας σε ένα τόσο μικρό νησί. Μη φύγεις από το νησί αν δε δοκιμάσεις:

  • Λαδένια (κατά προτίμηση από τον παραδοσιακό φούρνο ή την κυρία Οδηγήτρια στην Κιμωλία Γη): Πρόκειται για μια πίτα με ντομάτα και κρεμμύδι.
  • Τυρένια (παραδοσιακή πίτα με τοπικά τυριά).
  • Παγωτό από το Stavento
  • Γλυκό από το Ραβέντι στη Ψάθη.
  • Θαλασσινά πιάτα στο εστιατόριο “Κύμα“. Το Κύμα βρίσκεται πραγματικά πάνω στο κύμα, στο λιμανάκι της Ψάθης. Στα κορυφαία πιάτα που ξεχωρίζουν είναι: η χταποδοσαλάτα με πλιγούρι, το καρπάτσιο συναγρίδας, το  καρπάτσιο μπαρμπούνι, οι ταλιατέλες με ψίχα καβούρι και η γαριδομακαρονάδα με ούζο. Αν είσαι τυχερός, εκτός μενού και μόνο κατά παραγγελία μπορεί να απολαύσεις την μπαρμπουνομακαρονάδα.

Ποιες παραλίες να επισκεφτείς

Αν και μικρό νησί, η Κίμωλος διαθέτει αρκετές όμορφες παραλίες, τουλάχιστον τρεις που αξίζουν οπωσδήποτε να πας και μια top παραλία, τα Πράσσα, που μπορείς να πηγαίνεις κάθε μέρα χωρίς να βαρεθείς.

Τα Πράσσα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του νησιού και έχουν άσπρη άμμο με γαλαζοπράσινα νερά. Είναι από τις πιο όμορφες ελληνικές παραλίες που έχω πάει ποτέ. Για να τα απολαύσεις επίλεξε μια μέρα που δεν έχει αέρα.

Οι παραλίες που αξίζει να δεις πέρα από τα Πράσσα, είναι η Γούπα και τα Μαυροσπήλια. Η παραλία της Γούπας είναι πολύ κοντά στη Χώρα του νησιού από όπου πρέπει να ακολουθήσεις έναν κατηφορικό δρόμο που θα σε οδηγήσει στην παραλία. Αναλόγως που θα βρεις να παρκάρεις, έχει λίγο περπάτημα αλλά η παραλία θα σε ανταμείψει. Εκεί θα δεις δυο από τα πιο γνωστά αξιοθέατα του νησιού: τον Ελέφαντα και τα “σύρματα”. Μέσα στα κάτασπρα βράχια, που θα σου θυμίσουν το Σαρακήνικο της Μήλου, υπάρχουν μικρές σπηλιές με χρωματιστές ξύλινες πόρτες όπου μέσα φύλαγαν οι ψαράδες τις βάρκες τους.

Σύρματα

Αν προχωρήσεις το βραχώδες μονοπάτι και φτάσεις ως την άκρη, θα δεις μπροστά σου έναν πέτρινο ελέφαντα να σχηματίζεται από τους βράχους. Εκεί είναι και το ιδανικό σημείο για να κάνεις τις βουτιές σου στα πεντακάθαρα γαλανά νερά.

Προς το δυτικό τμήμα του νησιού μετά τη Χώρα υπάρχουν πολλές παραλίες στη σειρά. Οι παραλίες αυτές είναι προστατευμένες από τον αέρα και αποτελούν ιδανική επιλογή όταν φυσάει στο νησί. Από αυτές αξίζει η Μπονάτσα και τα Μαυροσπήλια, όπου αξίζει να πας για απογευματινό μπάνιο ώστε να δεις το ηλιοβασίλεμα.

💡 travelfox tip: Σου προτείνω οπωσδήποτε να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή στην Πολύαιγο. Είναι ένα ακατοίκητο νησάκι, για την ακρίβεια κατοικείται μόνο από κατσίκες, ακριβώς απέναντι από τα Πράσσα με καταπληκτικά νερά και πολλές όμορφες παραλίες. Αξίζει να νοικιάσεις ένα φουσκωτό και να κάνεις το γύρο του νησιού. Οι παρακάτω φωτογραφίες ελπίζω να σε πείσουν.

Τι άλλο αξίζει να κάνεις

Όπως ανέφερα και παραπάνω, αξίζει να επισκεφτείς το νησάκι της Πολυαίγου και αν έχεις χρόνο να κάνεις και τον γύρο της Κιμώλου με καραβάκι. Υπάρχουν επίσης πεζοπορικές διαδρομές και μια ομάδα στο νησί που τις οργανώνει.

Τα απογεύματα θα κάνεις βόλτες στα σοκάκια του Κάστρου και αν είσαι τυχερός μπορεί να πετύχεις και κάποια δωρεάν προβολή στον θερινό αυτοσχέδιο κινηματογράφο της Χώρας.

Γενικά η Κίμωλος είναι ένα νησί που ρίχνεις ρυθμούς και χαλαρώνεις. Άσε το ρολόι και το πρόγραμμα στο σπίτι, και βάλε στη βαλίτσα σου μόνο μαγιώ, σανδάλια και casual ρούχα. Ακόμα και να ξεχάσεις να φέρεις μαζί σου βιβλία, δεν πειράζει. Στην Κίμωλο θα βρεις τόσο στη Χώρα όσο και στις περισσότερες παραλίες, ανοιχτές δανειστικές βιβλιοθήκες. Πόσο τέλειο;

Χώρα Κιμώλου

 

Καλά να περάσεις!

travelfox 🦊

Απάντηση