Κάθε αρχή νέους έτους, ένας από τους στόχους μου είναι να αποφασίσω και να κλείσω έγκαιρα τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ο καλύτερος μήνας για να αρχίσεις να κάνεις την έρευνά σου είναι ο Γενάρης. Πρώτον, υπάρχει βέβαιη διαθεσιμότητα οπότε και περισσότερες επιλογές και δεύτερον είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγεις τη μελαγχολία που συνήθως νιώθουμε αυτό το μήνα (January blues) και να περιμένεις κάτι όμορφο. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξα να δημοσιεύσω το άρθρο μου την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (blue Monday), η οποία επισήμως αναφέρεται ως η πιο μελαγχολική μέρα του χρόνου. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό οφείλεται στις γιορτές που πέρασαν, στη δυσκολία να θέσεις νέους στόχους, στην οικονομική ανασφάλεια αλλά και στην αλλαγή του καιρού. Αν φέτος προσθέσεις σε αυτά, τους μήνες ανασφάλειας, άγχους και περιορισμών λόγω του Covid-19, ε τότε οι καλοκαιρινές διακοπές φαντάζουν πιο αναγκαίες και σωτήριες από ποτέ.

Και αφού σε έπεισα να αρχίσεις την έρευνα από τώρα, ας δούμε κάποιες πρακτικές συμβουλές για την οργάνωση των καλοκαιρινών διακοπών.

Το πιο σημαντικό είναι να καθορίσεις τον προϋπολογισμό (budget) που διαθέτεις και ο οποίος θα σου καθορίσει  τη διάρκεια και τον τύπο των διακοπών σου. Έπειτα, πρέπει να εντοπίσεις το χρονικό διάστημα που θα μπορέσεις να πάρεις άδεια και, αν είναι εφικτό, να κάνεις κάποιες αρχικές συζητήσεις με τον προϊστάμενο και τους συναδέλφους σου ώστε να έχεις όσο γίνεται πιο σαφή εικόνα. Σε κάθε περίπτωση, επειδή μεσολαβούν αρκετοί μήνες και ποτέ δε ξέρεις τι γίνεται, η συμβουλή μου είναι οποιαδήποτε κράτηση κάνεις να έχει τη δυνατότητα ακύρωσης με επιστροφή χρημάτων ή τουλάχιστον αλλαγής ημερομηνιών χωρίς επιπλέον κόστος.

💡travelfox tip: Σύμφωνα με την προστασία τουρίστα – καταναλωτή, σε περίπτωση ακύρωσης 21 ημέρες πριν από την συμφωνημένη άφιξη ο ξενοδόχος υποχρεούται να επιστρέψει ολόκληρη την προκαταβολή ενώ αν η ακύρωση γίνει σε λιγότερες από 21 ημέρες ο πελάτης οφείλει στον ξενοδόχο το μισό του συνολικού ποσού της παραγγελίας που ακύρωσε.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για διακοπές;

Γενικά, η καλύτερη περίοδος για διακοπές εξαρτάται από το μέρος που θες να πας. Αν μιλάμε για νησί τότε ο καλύτερος μήνας είναι ο Ιούλιος. Τον Ιούλιο ο καιρός είναι πιο σταθερός σε σχέση με τον Ιούνιο, οι θάλασσες ζεστές, αλλά χωρίς τα μελτέμια του Αυγούστου, η μέρα είναι μεγάλη αφού νυχτώνει κοντά στις 9μμ, υπάρχει λιγότερη ζήτηση και επομένως μπορείς να κάνεις πιο φτηνές και ποιοτικές διακοπές σε σχέση με τον Αύγουστο.

Αν έχεις επιλογή, το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου είναι το πιο ιδανικό για να πετύχεις καλύτερες τιμές και άδειες παραλίες. Προσωπικά, επειδή μένω στην Αθήνα, θέλω όταν πάω διακοπές να μη χρειάζεται να κάνω κράτηση για να φάω, να μην πέφτω σε κίνηση ή να ψάχνω για θέση πάρκινγκ. Γενικά, οι μέρες στις καλοκαιρινές διακοπές πρέπει να είναι ανέμελες και ανοργάνωτες. Ναι το έγραψα και αυτό, εγώ που είμαι της οργάνωσης…

Παραλία “Ακτή” στην Κάλυμνο

Αν πάλι θες να πας σε βουνό, τότε ο Αύγουστος είναι ένας πολύ καλός μήνας διότι εκμεταλλεύεσαι τόσο τη δροσιά του βουνού όσο και την ησυχία σε σχέση με κάποιον παραθαλάσσιο προορισμό την ίδια εποχή.

Αώος ποταμός στην Κόνιτσα

Σχετικά με τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, τους θεωρώ λιγότερο ιδανικούς μήνες διακοπών για διαφορετικούς λόγους τον καθένα. Ο Ιούνιος έχει κρύες θάλασσες και τα τελευταία χρόνια ο καιρός είναι αρκετά ασταθής με πολλές βροχές. Επίσης αν εξαντλήσεις την καλοκαιρινή άδεια τον Ιούνιο τότε σε περιμένουν δυο δύσκολοι μήνες στο γραφείο.

Ο Σεπτέμβρης από την άλλη ενώ έχει ως θετικά τις ζεστές θάλασσες και τις οικονομικότερες  τιμές, είναι ένας μήνας που οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει ανανεωμένοι από τις διακοπές με όρεξη να ξεκινήσουν νέα πράγματα και επομένως είναι δύσκολο εσύ να λείπεις και να μην έχεις το μυαλό σου πίσω. Άσε που η μέρα έχει μικρύνει τόσο πολύ που τα απογευματινά μπάνια θα είναι απαγορευτικά.

Πόσες μέρες διακοπών είναι αρκετές;

Η διάρκεια των διακοπών έχει να κάνει πρωτίστως με τον προϋπολογισμό και τις μέρες αδειών που διαθέτεις. Από προσωπική εμπειρία, το βέλτιστο διάστημα διακοπών είναι οι 2 εβδομάδες. Οτιδήποτε λιγότερο από δυο εβδομάδες δεν είναι ικανό να σου επιτρέψει να ξεκουραστείς πραγματικά ενώ δεν είναι και οικονομικά συμφέρον αφού τα έξοδα μετακίνησης είναι δεδομένα, ειδικά αν πρόκειται για ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια. Από την άλλη οτιδήποτε περισσότερο από τρεις εβδομάδες έχει τον κίνδυνο να σε κάνει να βαρεθείς ειδικά αν μείνεις στον ίδιο προορισμό.

Αν έχεις αρκετές μέρες άδεια και την οικονομική δυνατότητα, θα σου πρότεινα να σπάσεις τις διακοπές σε δυο φάσεις: δυο βδομάδες σε ένα νησί τον Ιούλιο και μια βδομάδα σε ένα βουνό τον Αύγουστο. Ειδικά για φέτος που έχουμε όλοι περιοριστεί σε ταξίδια και το budget των διακοπών είναι ανέγγιχτο, το ιδανικό για μένα θα ήταν ένα τριήμερο τον Ιούνη σε κοντινό χερσαίο παραθαλάσσιο προορισμό, δυο βδομάδες τον Ιούλιο σε ένα νησί και μια βδομάδα τον Αύγουστο σε κάποιο βουνό.

Πού να πας;

Είναι κλισέ αλλά είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα και έχουμε τόσες πολλές και καλές επιλογές για διακοπές. Όσο και αν αγαπώ τα ταξίδια στο εξωτερικό και μου έχουν λείψει αυτό το χρόνο αφάνταστα πολύ, το καλοκαίρι δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω εκτός Ελλάδας.

Βουνό ή θάλασσα?

Αν δεν μπορείς να αποφασίσεις ανάμεσα σε βουνό και θάλασσα, την απάντηση την έχω ήδη δώσει παραπάνω: θα χωρίσεις τις διακοπές σου σε δυο μέρη και θα επισκεφτείς και τα δυο. Αν έχεις όμως περιορισμένη άδεια τότε σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Πήλιο που συνδυάζει τέλεια βουνό και θάλασσα.

Αν τις διακοπές σου τις έχεις συνδυάσει με θάλασσα, παραλία και μαγιώ τότε η καλύτερη επιλογή είναι ένα νησί. Για πολλά χρόνια λόγω των παιδιών επιλέγαμε χερσαίους παραθαλάσσιους προορισμούς αλλά κακά τα ψέμματα, σαν το νησί δεν έχει. Δεν μπορώ να το εξηγήσω με λόγια αλλά το νησί έχει μια άλλη αύρα που ως τώρα κανένας χερσαίος προορισμός δεν μου την έχει μεταφέρει. Και θα μου πεις ποιο νησί? Δύσκολη απάντηση αλλά θα σου πω σίγουρα να επιλέξεις κάποιο νησί που δεν έχεις ξαναπάει. Έχουμε τόσα πολλά όμορφα νησιά που είναι κρίμα να μην επισκεφτούμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Αν σου αρέσουν τα πράσινα νησιά με έντονη βλάστηση τότε σίγουρα πρέπει να επιλέξεις κάποιο από τα Επτάνησα ή τις Σποράδες. Αν σου αρέσουν οι γραφικές χώρες και τα γαλάζια νερά τότε πρέπει να επισκεφτείς κάποιο νησί των Κυκλάδων. Αν σου αρέσουν τα νησιά του Αιγαίου αλλά έχεις βαρεθεί τα Κυκλαδονήσια και θες να δεις κάτι διαφορετικό τότε θα σου πρότεινα τα Δωδεκάνησα.

Προτάσεις για μεγάλα νησιά για αυτούς που βαριούνται εύκολα: Κρήτη (θα χρειαστείς τουλάχιστον 15 μέρες για να δεις το πολύ δυο νομούς), Ρόδος, Κέρκυρα.

Προτάσεις για μικρά, ήρεμα, γραφικά νησιά: Αστυπάλαια, Κίμωλος, Φολέγανδρος, Σύμη, Κουφονήσια, ‘Υδρα, Παξοί – Αντίπαξοι.

Χώρα Αστυπάλαιας
Χώρα Κιμώλου

Προτάσεις για μικρά αλλά κοσμοπολίτικα νησιά: Αντίπαρος, Σπέτσες, Πάτμος

Τουριστικό μαγαζί στην Αντίπαρο

Προτάσεις για πιο τουριστικά νησιά: Σαντορίνη, Πάρος, Τήνος, Μύκονος, Σκιάθος

Νάουσα Πάρου

Προτάσεις για πιο ιδιαίτερα και εναλλακτικά νησιά: Κάλυμνος, Ικαρία, Κάρπαθος, Τήλος

Απέραντο γαλάζιο ανάμεσα στην Κάλυμνο και την Τέλενδο

Προτάσεις για νησιά κοντά στην Αθήνα: Άνδρος, Κέα, Κύθνος, Πόρος

Μπατσί Άνδρου

Προτάσεις για ‘φιλικά σε παιδιά’ νησιά: Νάξος, Κεφαλονιά

Η διάσημη παραλία του Μύρτου στην Κεφαλονιά

Αν σου αρέσει η θάλασσα αλλά δε θέλεις νησί τότε σου προτείνω Πελοπόννησο (άπειρες επιλογές ανάμεσα σε Μεσσηνία, Μάνη, Κουρούτα, Κυλλήνη), βόρεια Εύβοια, Πάργα και φυσικά τη Χαλκιδική.

Αν προτιμάς το βουνό αντί για θάλασσα, τότε υπάρχουν εξίσου πολλές επιλογές για να επιλέξεις. Υπάρχει το Πήλιο, το οποίο συνδυάζει και θάλασσα για όσους θέλουν να έχουν την επιλογή του μπάνιου, το Καρπενήσι, με όμορφα γραφικά χωριά, η ορεινή Αρκαδία, που συνδυάζει πεζοπορία και ράφτινγκ στο ποταμό Λούσιο, η ορεινή Ναυπακτία που έχει ένα πολύ ωραίο οικογενειακό ξενοδοχείο με αθλητικές δραστηριότητες (Crystal Mountain hotel) και τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια που σου δίνουν πολλές επιλογές διαμονής σε όμορφα γραφικά χωριά, πεζοπορικές διαδρομές και ράφτινγκ στον ποταμό Βοϊδομάτη.

Βοϊδομάτης

Τι κατάλυμα να προτιμήσεις?

Ανάλογα με το budget, τον προορισμό και τις μέρες των διακοπών μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε κάποιο studio, ξενοδοχείο ή ένα σπίτι. Επειδή και το φετινό καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο και δεν είναι ακόμη γνωστό ποιές ξενοδοχειακές μονάδες θα ανοίξουν και πότε, πιθανότατα να μη μπορέσεις να κάνεις κράτηση από τώρα. Προσωπικά, αυτό το καλοκαίρι όπως και το περσινό, οι καλύτερες επιλογές είναι μικρά οικογενειακά καταλύματα ώστε να αποφύγεις τον συνωστισμό σε κοινόχρηστους κλειστούς χώρους. Επίλεξε καταλύματα που προσφέρουν πρωϊνό στο δωμάτιο ή σε κάποια εξωτερική αυλή, που δεν έχουν κοινόχρηστη πισίνα για πάρα πολλούς ενοίκους και που γενικά προσφέρουν όσο γίνεται περισσότερη ιδιωτικότητα. Ιδανικά είναι τα studios ή τα bungalows με ανεξάρτητη είσοδο και οι ιδιωτικές βίλες / σπίτια που μπορείς να νοικιάσεις με την παρέα σου και να είστε εντελώς απομονωμένοι.

Μπορείς να ψάξεις καταλύματα ανά προορισμό στα ακόλουθα site:

www.booking.com

www.airbnb.com

💡travelfox tip: Φτιάξε μια λίστα (travel list) με προορισμούς ή καταλύματα που έχεις δει ή έχεις ακούσει και θες κάποια στιγμή να επισκεφτείς. Κάθε φορά που θα θες να πας κάπου διακοπές μπορείς να την τσεκάρεις και να την ενημερώνεις αναλόγως.

Ό,τι και να επιλέξεις να κάνεις τις φετινές σου διακοπές, είμαι σίγουρη ότι θα είναι οι καλύτερες διακοπές της ζωής σου γιατί αν κάτι μάθαμε από αυτή την πανδημία είναι να χαιρόμαστε τα απλά πράγματα και να μην θεωρούμε τίποτε δεδομένο. Και δε μπορώ να σκεφτώ τίποτε καλύτερο από βουτιές σε καταγάλανα νερά και βράδια με καλή παρέα και καλό φαγητό.

Καλές διακοπές,

travelfox 🦊

Απάντηση