Το άρθρο ενημερώθηκε τον Αύγουστο 2021

Στο άρθρο μου αυτό επιτέλους γράφω για τον τόπο καταγωγής μου, την Κάλυμνο. Προσπάθησα να δώσω όσο γίνεται περισσότερες πληροφορίες για τους τρόπους πρόσβασης στο νησί, σε ποιες περιοχές αξίζει να μείνεις, ποια εστιατόρια να επιλέξεις, ποια παραδοσιακά φαγητά να δοκιμάσεις, σε ποιες παραλίες να κολυμπήσεις και τι αξίζει να δεις και να κάνεις όσο είσαι στο νησί. Ελπίζω να σε πείσω να επισκεφτείς την Κάλυμνο σύντομα και να ανακαλύψεις μόνος σου τις ομορφιές της.

Επισκέπτομαι την Κάλυμνο από όταν γεννήθηκα κάθε καλοκαίρι ανελλιπώς. Επομένως, οι περισσότερες καλοκαιρινές μου αναμνήσεις συνδέονται με αυτό το νησί. Θυμάμαι από παιδί, όταν με ρωτούσανε που πήγα διακοπές και απαντούσα στην Κάλυμνο να εντυπωσιάζονται γιατί δεν είναι στα πολύ δημοφιλή νησιά και να μου αναφέρουν τα σφουγγάρια. Η αλήθεια είναι ότι η Κάλυμνος μέχρι πρόσφατα ήταν γνωστή μόνο για τους σφουγγαράδες. Δε λέω, πολύ σημαντικό μέρος της ιστορίας του νησιού αλλά η Κάλυμνος έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει από αυτό. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένας από τους top παγκόσμιους προορισμούς για αναρρίχηση και πλέον υπάρχει αρκετός κόσμος που την επισκέπτεται και γνωρίζει από κοντά την άγρια ομορφιά της.

Αν κλείσω τα μάτια μου και σκεφτώ την Κάλυμνο, αυτό που μου έρχεται στο μυαλό είναι τα βράχια της, οι τρούλοι των εκκλησιών και η μυρωδιά του θυμαριού. Τα βράχια που αρχικά την κάνουν να δείχνει άγρια και αφιλόξενη, αλλά είναι αυτά που την έκαναν παγκοσμίως γνωστή και την ανέδειξαν σε κορυφαίο προορισμό αναρρίχησης. Οι τρούλοι των εκκλησιών και συγκεκριμένα του Αγίου Σάββα που δεσπόζει επιβλητικά πάνω στο βουνό και υποδηλώνει τον βαθιά θρησκευτικό χαρακτήρα του νησιού. Το θυμάρι που είναι το μόνο που φυτρώνει στα άγρια βράχια της και στο οποίο οφείλει το υψηλής ποιότητας μέλι που βγάζει το νησί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Περιεχόμενα

Πώς θα πας στην Κάλυμνο
Πού να μείνεις
Πού θα φας
Παραλίες
Τι άλλο αξίζει να κάνεις
Μονοήμερες εκδρομές σε κοντινά γραφικά νησάκια
Απογευματινές βόλτες
Αθλητικές Δραστηριότητες
Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Πώς θα πας στην Κάλυμνο

Θυμάμαι μικρή να είμαστε στο καράβι και να ρωτάω τον πατέρα μου πότε επιτέλους θα φτάσουμε. Ήταν η εποχή των θρυλικών πλοίων της Δ.Α.Ν.Ε (“Κάμιρος” και “Ιαλυσός”) και στη συνέχεια τα λίγο καλύτερα πλοία της GA Ferries (“Μαρίνα”, “Ρομίλντα”, “Ροδάνθη”) που έκαναν τουλάχιστον 14 ώρες να φτάσουν στην Κάλυμνο. Η αλήθεια είναι ότι τα Δωδεκάνησα ήταν πολύ ρηγμένα σε σχέση με τις Κυκλάδες που πάντα είχαν τα καλύτερα πλοία και τα πιο συχνά δρομολόγια.

Ευτυχώς, αυτή η ταλαιπωρία ανήκει στο παρελθόν και πλέον υπάρχουν τα πιο σύγχρονα και γρήγορα πλοία της εταιρείας Blue Star Ferries τα οποία σε πάνε σε 10-12 ώρες – αναλόγως το δρομολόγιο – στην Κάλυμνο. Επίσης τα τελευταία 14 χρόνια, η Κάλυμνος διαθέτει το δικό της αεροδρόμιο και επομένως μπορείς να πετάξεις με την άνεση του αεροπλάνου σε μόλις 40′. Η αεροπορική εταιρεία που εξυπηρετεί το νησί αλλάζει συχνά λόγω των συχνών διαγωνισμών για τα νησιά άγονης γραμμής στα οποία ανήκει η Κάλυμνος (αδίκως κατα τη γνώμη μου μιας και μιλάμε για ένα νησί 16.000 μόνιμων κατοίκων!). Αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο, η αεροπορική εταιρεία που πετάει στο νησί είναι η Sky express.

💡travelfox tip: Επειδή το αεροδρόμιο βρίσκεται σε ύψωμα, όταν φυσάει δυνατός αέρας το αεροπλάνο δε μπορεί να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Καλύμνου και προσγειώνεται αναγκαστικά στο πιο κοντινό αεροδρόμιο της Κω. Η μετάβαση στην Κάλυμνο γίνεται δωρεάν με το καραβάκι που ενώνει καθημερινά και με πολλά δρομολόγια τα νησιά. 

Οι τρόποι να φτάσεις στην Κάλυμνο είναι λοιπόν οι εξής:

  • Με πλοίο της Blue Star Ferries από Πειραιά με περίπου 4 δρομολόγια την εβδομάδα με διάρκεια ταξιδιού 10-12ώρες. Το νησί επίσης συνδέεται με πολλά νησιά όπως Σύρος, Αστυπάλαια, Πάτμος, Λέρος, Κως, Νίσυρος, Ρόδος.
  • Με απευθείας πτήση από Ελευθέριο Βενιζέλο με διάρκεια 40′. Αεροπορικώς συνδέεται ακόμη με Λέρο, Αστυπάλαια και Κω.
  • Με πτήση προς Κω, και από εκεί με το γρήγορο καραβάκι που ενώνει τα δυο νησιά (Μαστιχάρι Κω – Κάλυμνος) σε 20′. Η επιλογή αυτή ενδείκνυται αν δε βρίσκεις εισιτήρια για απευθείας πτήση και θες να αποφύγεις το πλοίο της γραμμής. Υπάρχουν καθημερινά 4-6 δρομολόγια που ενώνουν τα δυο νησιά σε μόλις 20′ και εκτελούνται από τα πλοία Kalymnos Dolphin και Ilias Star. Δρομολόγια θα βρεις εδώ.

Πού να μείνεις

Η Κάλυμνος είναι ένα νησί μεσαίου μεγέθους με καλό οδικό δίκτυο που ενώνει όλα τα χωριά και τις περισσότερες παραλίες του νησιού. Οι μόνιμοι κάτοικοι μένουν στην Πόθια, στο νότιο μέρος του νησιού που είναι και το λιμάνι, και στο Χωριό που βρίσκεται στην ενδοχώρα. Τα πιο τουριστικά χωριά του νησιού που θα βρεις τα περισσότερα ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια βρίσκονται στο δυτικό μέρος του νησιού και είναι το Μασούρι, οι Μυρτιές, το Καντούνι και τα Λινάρια.

Αν θες να είσαι κοντά στην πιο οργανωμένη παραλία του νησιού και να έχεις καλές επιλογές σε φαγητό και ποτό με τα πόδια, τότε σου προτείνω να μείνεις στο Μασούρι που είναι το πιο τουριστικό χωριό της Καλύμνου. Στο Μασούρι θα βρεις και πολλές επιχειρήσεις με εξοπλισμό αναρρίχησης σε περίπτωση που θες να δοκιμάσεις. Στα θετικά είναι επίσης η όμορφη θέα που θα έχεις προς το νησάκι της Τελένδου.

Το Καντούνι και τα Λινάρια είναι επίσης τουριστικές περιοχές με πολλές επιλογές σε διαμονή και βραδινή ζωή . Αυτές οι δυο περιοχές είναι πολύ κοντινές μεταξύ τους και μπορείς να μετακινηθείς από τη μια στην άλλη με τα πόδια.

Οι Μυρτιές, από την άλλη, βρίσκονται κοντά στο Μασούρι αλλά όχι απαραίτητα σε απόσταση που περπατιέται. Για φαγητό και βραδινή έξοδο δηλαδή θα χρειαστείς αυτοκίνητο. Από τις Μυρτιές και συγκεκριμένα από το λιμανάκι του Μελιτσάχα φεύγουν τα πλοία για Τέλενδο.

Τα τελευταία χρόνια, αρχίζει να ανεβαίνει πολύ τουριστικά και η πρωτεύουσα του νησιού, η Πόθια, με πολλές καλές επιλογές, κυρίως, σε airbnb σπίτια, εστιατόρια και καφετέριες. Για απογευματινή βόλτα, όλο το νησί κατεβαίνει στη πλατεία της Πόθιας όπου έχει πολλές καφετέριες στη σειρά, πιτσαρίες και ψαροταβέρνες. Στα στενάκια του νησιού, λιγότερο προβεβλημένα θα βρεις και πιο ψαγμένα μαγαζάκια. Στην Πόθια θα βρεις επίσης όλες τις τράπεζες, πολλά σούπερ μάρκετ, τις δημόσιες υπηρεσίες και τα μουσεία. Γενικά, η Πόθια, μαζί με το Μασούρι, αποτελεί μια καλή επιλογή για να μείνεις. Στα αρνητικά θα σημειώσω όμως τη μεγαλύτερη βαβούρα που έχει σε σχέση με τα άλλα μέρη λόγω των 16.000 κατοίκων που κυκλοφορούν για τις καθημερινές δουλειές με τα μηχανάκια και τα αυτοκίνητα τους.

Πού θα φας

Στην Κάλυμνο θα ευχαριστηθείς καλό και φτηνό φαγητό. Επειδή δεν είναι τουριστικό νησί, θα βρεις φρέσκα ψάρια (αν δεν έχει η Κάλυμνος φρέσκο ψάρι τότε ποιος έχει;) και θαλασσινούς μεζέδες σε άριστη ποιότητα, γεύση και τιμή. Αξίζει να δοκιμάσεις τα παραδοσιακά πιάτα του νησιού που είναι το μούρι (γεμιστό κατσίκι με ρύζι), τα φύλλα (ντολμαδάκια με κιμά), οι χταποδοκεφτέδες, το μερμιζέλι (χωριάτικη σαλάτα με κρίθινη κουλούρα και τοπικό τυρί) και το σπινιάλο (σαλάτα από φούσκες). Από τα τοπικά προϊόντα μη ξεχάσεις να αγοράσεις οπωσδήποτε θυμαρίσιο μέλι, κρίθινες κουλούρες, επτάζυμο ψωμί με γλυκάνισο, θρούμπη και τοπικά τυριά.

Γενικά, παντού θα φας καλά και οικονομικά. Σου παραθέτω όμως τις 10 top επιλογές για φαγητό και γλυκό στο νησί που δε πρέπει να χάσεις:

  1. για θαλασσινά και ψάρια θα πας στον Μαμουζέλο (Πόθια). Να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το ceviche ημέρας, αχινοσαλάτα, χταποδοκεφτέδες, μερμιζέλι, συμιακό γαριδάκι και χταπόδι. Γενικά ότι φας θα είναι πεντανόστιμο. Θα χρειαστεί να κάνεις κράτηση μια μέρα πριν.
  2. ένα ακόμα μαγαζί με πολύ νόστιμα και φρέσκα θαλασσινά είναι η Ταβέρνα του Μανιά επίσης στην Πόθια, δίπλα στο Επαρχείο. Εκεί θα βρεις το παραδοσιακό μενού θαλασσινών (καλαμάρι, χταπόδι, χταποδοκεφτέδες, συμιακό, γαριδάκι) σε πολύ καλή ποιότητα, τιμές και γεύση.
  3. για φάση ταβέρνας με μεζέδες και τσίπουρο θα πας στον Μπακαλόγατο (Πόθια).
  4. για ιταλικο φαγητό θα πας στο Prego στο Μασούρι ή στο La kambusa στις Μυρτιές. Το δεύτερο έχει και πολύ ωραία θέα προς την Τέλενδο.
  5. για μεσημεριανό φαγητό στην παραλία Βλυχάδια θα πας στο Paradisio. Έχει από τα πιο προσεγμένα και πιο νόστιμα πιάτα που θα βρεις στο νησί.
  6. για κρέπες θα πας στο Καφές και Αλάτι στα Λινάρια. Αξίζει να πας λίγο πριν δύσει ο ήλιος (golden hour) για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Γενικα τα Λιναρια ειναι ωραία τόσο το απόγευμα όσο και το βράδυ.
  7. για ελληνική κουζίνα με ανεπανάληπτη θέα προς Τέλενδο θα πας στο Αιγαιοπελαγίτικο (Μασούρι).
  8. για brunch φάση και κοκτειλ θα πας στο Boutique Bistro στην Πόθια. Από εκεί μπορείς να προμηθευτείς και το αγαπημένο σου κοκτειλ σε μπουκάλι για να το απολαύσεις όπου θέλεις.
  9. για burgers θα πας Τετάρτη ή Πέμπτη στο Savoya στο Καντούνι. Αποτελεί νέα είσοδο στο νησί και εκτός από το καθημερινό μενού, έχει θεματικές μέρες με burgers (Τετάρτη, Πέμπτη)  και ασιατική κουζίνα (Σαββατοκύριακο).
  10. για γλυκό θα πας στο Βούρο. Δοκίμασε το διάσημο γαλακτομπούρεκο και το ‘κοπενχάγη’ που – πέρα από πρωτεύουσα της Δανίας – στην Κάλυμνο είναι ένα γλυκό του ταψιού με φύλλο μπακλαβά και σιροπιαστό κέικ. Στο ζαχαροπλαστείο του Βούρου θα βρεις κρέπες και φρέσκο παγωτό. Τον τελευταίο χρόνο, μάλιστα, έχει βγάλει τραπεζάκια κοντά στη θάλασσα και μπορείς να απολαύσεις το γλυκό σου εκεί. Για γαλακτομπούρεκο, εκτός από του Βούρου, πρέπει να δοκιμάσεις και του Μιχαλαρά. Είναι ένα παλιό παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο στη Πόθια που φημίζεται για τα γλυκά ταψιού. Οι γνώμες στο νησί διίστανται για το ποιο είναι το καλύτερο γαλακτομπούρεκο. Σου προτείνω να δοκιμάσεις και τα δυο και να βγάλεις μόνος σου συμπέρασμα. Εγώ τόσα χρόνια δυσκολεύομαι…

Εκτός συναγωνισμού, παραθέτω δυο πολύ αγαπημένα μέρη για χαλαρό ποτό δίπλα στο κύμα. Και τα δυο βρίσκονται στη παραλία Καντούνι, σε απόσταση πολύ κοντινή μεταξύ τους. Αν και είναι στο Καντούνι, βολεύει περισσότερο να παρκάρεις στα Λινάρια και να πας από το ασφαλτοστρωμένο δρομάκι στα δυο αυτά μπαρ. Το πρώτο που συναντάς είναι η Καντίνα ή αλλιώς Rock and Blues, που σε προδιαθέτει για τη μουσική που θα ακούσεις. Μαζί με το ποτό μπορείς να παίξεις και μπιλιάρδο ή βελάκια. Αν συνεχίσεις πιο κάτω, περπατώντας στον ξύλινο αυτοσχέδιο διάδρομο, για να αποφύγεις την άμμο, θα βρεις το Domus που παίζει πιο σύγχρονη μουσική. Αν είσαι στο νησί με παιδιά, από τα δυο σου προτείνω την Καντίνα που έχει τραπεζάκια σε μια εξωτερική αυλή δίπλα στην παραλία και μπορούν να παίζουν πιο άνετα. Αν και αυτό σου φαίνεται δύσκολο, τότε πήγαινε στο Καφές και Αλάτι (βλέπε παραπάνω) για πιο χαλαρές καταστάσεις.

Μια νέα είσοδος στη νυχτερινή ζωή της Καλύμνου και συγκεκριμένα στα Λινάρια, είναι το Albus. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καταφέρει να πάω αλλά οι γνωστοί μου το προτείνουν ως πολύ καλή λύση για ποτό και για σούσι.

Παραλίες

Οι παραλίες της Καλύμνου είναι κατά πλειονότητα οι τυπικές δωδεκανησιακές παραλίες με βότσαλο αλλά υπάρχουν και μερικές με άμμο. Παρακάτω αναφέρω τις παραλίες που φτάνεις οδικώς και έχουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Παραλίες στο Δυτικό μέρος του νησιού

Μασούρι

Το Μασούρι είναι η πιο τουριστική παραλία του νησιού, προφανώς οργανωμένη με πολλές ξαπλώστρες, ομπρέλες και beach bar για να παραγγείλεις φαγητά και ποτά. Είναι από τις ελάχιστες αμμώδεις παραλίες του νησιού, με καθαρά αλλά λίγο κρύα νερά και με φανταστική θέα προς την Τέλενδο. Στα αρνητικά είναι η πρόσβαση στη παραλία που γίνεται με σκαλοπάτια και η δυσκολία στο πάρκινγκ τον Αύγουστο. Ένα ακόμα ‘αστείο’ αρνητικό είναι ότι μερικές φορές έχει κάτι μικρά ψαράκια στα ρηχά που σε τσιμπάνε. Αν το δεις όμως από τη θετική του πλευρά κάνεις fish spa δωρεάν…

Πλατύς Γιαλός

Ο Πλατύς Γιαλός είναι μια από τις αγαπημένες μου  παραλίες και σίγουρα η πιο ιδιαίτερη παραλία του νησιού. Από το όνομα της καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μια παραλία που έχει ανοιχτή θάλασσα μπροστά της και επομένως έχει κύματα και βαθαίνει απότομα. Σίγουρα, δεν ενδείκνυται για οικογένειες με πολύ μικρά παιδιά ή για ενήλικες που φοβούνται τα κύματα. Τα δικά μου παιδιά τρελαίνονται για τη συγκεκριμένη παραλία και παίζουν ώρες ατελείωτες με τα κύματα πάντα όμως υπό το άγρυπνο βλέμμα μας.

Ο Πλατύς Γιαλός είναι οργανωμένη παραλία και έχει πολύ ψιλό μαύρο χαλικάκι και ωραία μαύρα βότσαλα. Τα νερά είναι πολύ καθαρά και η παραλία είναι πολύ μεγάλη για να έχεις την ιδιωτικότητα που θέλεις. Θα χρειαστεί να κατέβεις / ανέβεις λίγα σκαλιά αλλά δεν είναι κάτι το φοβερό. Τέλος, είναι μια από τις καλύτερες παραλίες για απογευματινό μπάνιο.

Καλαμιές

Οι Καλαμιές είναι μια παραλία με άγρια ομορφιά. ‘Εχει ένα πειρατικό beach bar με πολύ ωραίες ξύλινες κατασκευές που παραπέμπουν σε πειρατές, δωρεάν ξαπλώστρες με ομπρέλες και κανό. Είναι μια παραλία που προσφέρεται για ολοήμερη απόδραση. Το μόνο αρνητικό είναι τα βράχια και φύκια που έχει μέσα στο νερό αλλά έχουν βάλει ειδικά τσουβάλια γεμισμένα με άμμο για να μπορέσεις να μπεις στη θάλασσα.

Αργινώντα

Μετά το Μασούρι στο δρόμο προς Εμπορείου, μέσα σε έναν κόλπο θα βρεις την παραλία των Αργινώντων. Η παραλία αυτή είναι οργανωμένη με δωρεάν ξαπλώστρες και ένα ωραίο σνακ μπαρ για καφέ και φαγητό. Είναι από τις αγαπημένες των αναρριχητών μιας και γύρω από την παραλία βρίσκονται οι περισσότερες αναρριχητικές διαδρομές της περιοχής.

Παραλίες στο Ανατολικό μέρος του νησιού

Παλιόνησος

Η Παλιόνησος είναι μια παραλία αποκάλυψη. Βρίσκεται σε έναν απάνεμο κόλπο στα βορειοανατολικά του νησιού με πεντακάθαρα νερά που σε προσκαλούν να κολυμπήσεις. Μέχρι πρότινος ήταν προσβάσιμη μόνο μέσω θαλάσσης, τα τελευταία χρόνια όμως υπάρχει πολύ καλός δρόμος για να πας στην Παλιόνησο και μάλιστα με φοβερή θέα. Ο δρόμος συνδέει την παραλία τόσο με το δυτικό όσο και με το ανατολικό μέρος του νησιού, οπότε μπορείς να φτάσεις τόσο από το Μασούρι όσο και από το Βαθύ.

Στα ατού της είναι το beach bar “Μπακαλόγατος on the beach” με δωρεάν πάρκινγκ, ξύλινες κατασκευές που σέβονται το περιβάλλον, όμορφα τραπέζια και άριστη εξυπηρέτηση. Από το 2021, το σετ ξαπλώστρας κοστίζει 10 ευρώ (ακριβή τιμή για το νησί και για τη μακρινή τοποθεσία). Η παραλία διαθέτει όμως φυσική σκίαση με αρμυρίκια οπότε πάρε μαζί σου μια ψάθα. Γενικά προτίμησε μια καθημερινή μέρα γιατί έχει μεγάλη επισκεψιμότητα τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες. Επειδή είναι ανατολική παραλία, ο ήλιος κρύβεται νωρίς οπότε το πολύ μέχρι τις 5μμ μπορείς να κολυμπήσεις. Μετά μπορείς να καθίσεις να πιεις ένα τσίπουρο με μεζέδες και να πιάσεις κουβέντα με τον πολύ φιλικό ιδιοκτήτη, τον Σάκη.

💡travelfox tip: Στην Παλιόνησο δε θα έχεις κάλυψη στο κινητό ενώ καλό είναι να κλείσεις την περιαγωγή γιατί συχνά συνδέεται σε τούρκικο πάροχο.

Ακτή

Μια πολύ όμορφη και γραφική παραλία μακριά από το τουριστικό κομμάτι του νησιού, είναι η Ακτή. Η Ακτή είναι μια παραλία με βότσαλο, αλμυρίκια που προσφέρουν φυσική σκιά, μη οργανωμένη που ακόμη βρίσκεις κοχύλια ανάμεσα στα βότσαλα της. Δυστυχώς όμως επειδή τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές ιχθυοκαλλιέργιες στην περιοχή, πρέπει να πετύχεις τον κατάλληλο άνεμο για να ευχαριστηθείς το κολύμπι. Μου έχει τύχει με διαφορά λίγων ημερών τη μία φορά να είναι λες και κολυμπάω σε πισίνα και την άλλη φορά να έχει θολά νερά. Στα αρνητικά επίσης είναι η έλλειψη σήματος με αποτέλεσμα να συνδέεσαι σε τουρκικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο. Καλό είναι πριν την επισκεφτείς να απενεργοποιήσεις την επιλογή περιαγωγής στο κινητό σου.

Παραλίες στο Νότιο μέρος του νησιού

Βλυχάδια

Τα Βλυχάδια είναι μια οικογενειακή παραλία στο νότιο μέρος του νησιού. Στην ουσία είναι δυο παραλίες που χωρίζονται από ένα λιμανάκι, η μια αμμώδης και η άλλη με βότσαλα. Εμείς πάμε στην παραλία με τα βότσαλα γιατί δε μας αρέσει η άμμος αλλά αυτά είναι γούστα. Είναι μέσα σε έναν κόλπο οπότε τα νερά είναι ρηχά και συνήθως ζεστά. Προτιμάται από οικογένειες με παιδιά αλλά τελευταία έχει αποκτήσει απήχηση και σε νεολαία λόγω του εστιατόριου Paradisio που λειτουργεί και ως beach bar με πολύ ωραία αισθητική και πιάτα.

Γέφυρα

Η πιο κοντινή παραλία στην Πόθια αλλά με πεντακάθαρα νερά είναι η Γέφυρα. Η Γέφυρα είναι μια παραλία με χοντρό βότσαλο έξω αλλά και μέσα στη θάλασσα με αποτέλεσμα να είναι λίγο δύσκολη η είσοδος στο νερό. Σε αποζημιώνουν όμως τα κρυστάλλινα νερά και ο βυθός. Αν σου αρέσουν οι βουτιές, υπάρχει και η επιλογή να καθίσεις στα βράχια ώστε να αποφύγεις τις άβολες πέτρες της παραλίας. Γενικά, είναι μια παραλία που θα την επιλέξεις για κολύμβηση και όχι για ηλιοθεραπεία.

Τι άλλο αξίζει να κάνεις

Η Κάλυμνος προσφέρεται για μονοήμερες εκδρομές σε κοντινά νησάκια, για απογευματινές βόλτες στα όμορφα χωριά της και ψαγμένες αθλητικές δραστηριότητες. Πιο αναλυτικά:

Μονοήμερες εκδρομές σε κοντινά γραφικά νησάκια

  • Ψέριμος

Η Ψέριμος είναι ένα μικρό μεν, κατοικήσιμο δε, νησάκι ανάμεσα στην Κάλυμνο και στην Κώ. Ενδείκνυται τόσο για μονοήμερη όσο και για ολιγοήμερες διακοπές αν σου αρέσει η απόλυτη ησυχία. Η Ψέριμος έχει ένα μικρό λιμανάκι, στο οποίο αράζουν τους καλοκαιρινούς μήνες πολλά τουριστικά καραβάκια από Κω και Κάλυμνο, και εκεί μπροστά έχει μια πολύ όμορφη αμμώδη παραλία και πολλά μαγαζιά για καφέ και φαγητό. Αν περπατήσεις από το λιμάνι, υπάρχει ένας μικρός σύντομος δρόμος που σε οδηγεί σε μια εκκλησία και κάπου εκεί περίπου σταματάει η οικοδομήσιμη περιοχή του νησιού. Η Ψέριμος έχει πολλές όμορφες παραλίες τόσο στο δυτικό όσο και στο ανατολικό τμήμα της και γι’αυτό αξίζει να την επισκεφτείς με ένα ιδιωτικό σκάφος ώστε να κάνεις το γύρο του νησιού. Η πιο όμορφη παραλία του νησιού είναι το Βαθύ. Στο Βαθύ μπορείς να φτάσεις είτε με τα πόδια από το λιμάνι της Ψερίμου (περίπου 30′ με ενδιάμεση ανάβαση και κατάβαση σε βουνό) είτε με ιδιωτικό σκάφος.

Από Κάλυμνο, αναχωρεί καθημερινά από την Πόθια το “Μανιάι” κατά τις 9.30πμ για την Ψέριμο με επιστροφή στις 5.40μμ. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 40′.

💡travelfox tip: τον Αύγουστο και ειδικά κοντά στον Δεκαπεντάγουστο μαζεύει πολύ κόσμο τόσο από Κώ όσο και από Κάλυμνο, με αποτέλεσμα να επικρατεί συνωστισμός στην παραλία. Ο πανικός διαρκεί περίπου 2 ώρες, 11.30-13.30, όσο δηλαδή διαρκεί η στάση των τουριστικών σκαφών. Ευτυχώς το καραβάκι από Κάλυμνο φτάνει πρώτο οπότε μπορείς να απολαύσεις για λίγο την παραλία μέχρι να καταφτάσουν οι υπόλοιποι τουρίστες. Από το μεσημέρι και μετά το νησί αποκτάει και πάλι ήρεμους ρυθμούς και μπορείς να απολαύσεις ένα ωραίο φαγητό και ένα απογευματινό μπάνιο μέχρι να αναχωρήσεις στις 5μμ. 

  • Πλάτη

Η Πλάτη είναι ένα μικρό νησάκι ανάμεσα στην Κάλυμνο και τη Ψέριμο. Ο μόνος τρόπος για να πας είναι να νοικιάσεις / ναυλώσεις ένα σκάφος. Το νησί προσφέρεται τόσο για κολύμπι στις πολύ όμορφες παραλίες όσο και για πεζοπορία μιας και είναι αρκετά επίπεδη η επιφάνεια του. Αγαπημένο σημείο για αγκυροβόλι είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου.

  • Τέλενδος

Δυτικά της Καλύμνου, μόλις μισό ναυτικό μίλι, βρίσκεται το νησί της Τελένδου. Για να πας στην Τέλενδο, παίρνεις μια βάρκα (σαν θαλάσσιο ταξί) από τις Μυρτιές (λιμανάκι Μελιτσάχας). Η Τέλενδος είναι πολύ ωραία τόσο για μπάνιο (παραλία Χόχλακας, παραλία Πνιγμένος) όσο και για απογευματινή / βραδινή βόλτα σε κάποιο από τα γραφικά ταβερνάκια. Αν βρεθείς εκεί τον Δεκαπεντάγουστο, αξίζει να πας στο πανηγύρι της.

💡travelfox tip: Ο καλύτερος τρόπος να δεις τα κοντινά νησάκια αλλά και τις παραλίες της Καλύμνου που δεν είναι οδικώς προσβάσιμες, είναι με το ιστιοπλοϊκό σκάφος της Kalymnos Sailing Trips. Εμείς το δοκιμάσαμε πέρσι το καλοκαίρι, με μια ακόμη οικογένεια, και επισκεφτήκαμε τα νησάκια της Πλάτης και της Ψερίμου. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική τόσο για μας όσο και για τα παιδιά. Η Ειρήνη δε, η ιδιοκτήτρια του ιστιοπλοϊκού, πέρα από πολύ έμπειρη skipper είναι φανταστική παρέα με πολύ όρεξη, αγάπη και γνώση για αυτό που κάνει. Μια μονοήμερη με την Kalymnos Sailing Trips είναι η καλύτερη εκδρομή που μπορείς να κάνεις στην Κάλυμνο. Σου προτείνω να επικοινωνήσεις έγκαιρα όμως μαζί τους γιατί υπάρχει μεγάλη ζήτηση τόσο από τουρίστες όσο και από ντόπιους.

Απογευματινές βόλτες

  • Βόλτα στο ομορφότερο φιόρδ της Ελλάδας

Στην Κάλυμνο, και συγκεκριμένα στο χωριό Βαθύ, θα βρεις το ομορφότερο φιόρδ της Ελλάδας. Το Βαθύ είναι μια εύφορη κοιλάδα με μανταρινιές και πορτοκαλιές που στο τέλος της υπάρχει ένα λιμανάκι, η Ρίνα. Από εκεί ξεκινάει το μοναδικής ομορφιάς φιόρδ που θα σου θυμίσει κάτι από Νορβηγία. Η καλύτερη ώρα να το επισκεφτείς είναι το απόγευμα πριν πέσει ο ήλιος. Αρχικά, κάνε μια στάση στο δρόμο πριν φτάσεις στο Βαθύ για να το δεις από ψηλά. Έπειτα συνέχισε προς το Βαθύ, στάθμευσε στη Ρίνα και περπάτησε κατά μήκος της μέχρι την προβλήτα. Στο λιμανάκι θα δεις πολλές ταβέρνες που μπορείς να καθίσεις να τελειώσεις όμορφα τη μέρα σου. Εκτός από απόγευμα, αξίζει να το επισκεφτείς ξανά τη μέρα και να νοικιάσεις ένα κανό από το Kalymnos Kayak Centre. Είναι μια μοναδική εμπειρία να διασχίσεις το φιορδ και να επισκεφτείς και κοντινές παραλίες που δεν είναι προσβάσιμες με το αυτοκίνητο.

💡travelfox tip: Στο Kalymnos Kayak Centre μπορείς να νοικιάσεις κανό, SUP αλλά και βάρκα με μηχανή 30 ίππων που δεν απαιτεί να έχεις δίπλωμα οδήγησης. Μπορείς να δεις τον τιμοκατάλογο εδώ.

  • Πανοραμική θέα της Πόθιας από το ναό του Αγίου Σάββα

Μια πολύ ωραία απογευματινή ή βραδινή βόλτα είναι στη Πόθια της Καλύμνου, κατά μήκος της μαρίνας μέχρι το κεντρικό λιμάνι. Το σημείο αυτό με τις ψαρόβαρκες, τα μικρά και μεγάλα σκάφη είναι πολύ γραφικό και αποτελεί μια ωραία επιλογή για περπάτημα. Προτού όμως κατέβεις στην Πόθια και προτού δύσει ο ήλιος, ανέβα στο μοναστήρι του Αγίου Σάββα για να δεις το λιμάνι από ψηλά. Είναι ένα από τα πιο ωραία μέρη για πανοραμική θέα της πρωτεύουσας του νησιού.

 

Από εκεί μπορείς μετά να κατέβεις στο λιμάνι για μια περατζάδα με ένα παγωτό στο χέρι ή για θαλασσινούς μεζέδες σε μια από τις ψαροταβέρνες.

  • Ηλιοβασίλεμα στο δυτικό μέρος του νησιού 

Για ηλιοβασίλεμα προφανώς θα πας στο δυτικό μέρος του νησιού και εκεί έχεις πολλές επιλογές ανάλογα με τις διαθέσεις και τις ορέξεις σου.

Μπορείς να ξεκινήσεις μια βόλτα με το αυτοκίνητο από το Μασούρι προς το βορειότερο χωριό της Καλύμνου, τον Εμπορειό. Στη διαδρομή θα βρεις πολλά παγκάκια που σε υποδέχονται να καθίσεις και να απολαύσεις το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Από τα δεξιά σου θα βλέπεις την Τέλενδο, από τα αριστερά το νησάκι Καλαβρός και στη μέση το απέραντο γαλάζιο. Αξίζει να συνεχίσεις τη διαδρομή, να περάσεις από τα Αργινώντα που σχηματίζουν ένα μικρό φιόρδ, και να φτάσεις ως τον Εμπορειό.

Μια άλλη επιλογή αν θες να συνδυάσεις το ηλιοβασίλεμα με φαγητό, γλυκό ή καφέ,  είναι τα Λινάρια. Αν πάλι θες να σε βρει η δύση σε μια παραλία, τότε ιδανικές παραλίες για ηλιοβασίλεμα είναι ο Πλατύς Γιαλός και το Μασούρι.

Αθλητικές Δραστηριότητες

Αν σου αρέσουν οι αθλητικές δραστηριότητες ακόμα και στις διακοπές, τότε στην Κάλυμνο θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα σπορ πέρα από τα καθιερωμένα.

  • Αναρρίχηση

Αν το έχεις με τα πιο extreme αθλήματα, τότε αξίζει να δοκιμάσεις να κάνεις αναρρίχηση στα διεθνούς φήμης βράχια της Καλύμνου. Το λέω εγώ βέβαια που πάω κάθε καλοκαίρι και δεν έχω δοκιμάσει ποτέ… Αλλά προς υπεράσπισή μου, η καλύτερη εποχή για αναρρίχηση είναι το φθινόπωρο και συγκεκριμένα ο Οκτώβριος μήνας. Η Κάλυμνος τα τελευταία χρόνια αποτελεί παγκόσμιο προορισμό προσελκύοντας κόσμο από όλα μέρη της γης. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Νορβηγός συγγραφέας Jo Nesbo, φανατικός επισκέπτης του νησιού, δεν υπάρχει αναρριχητής στον πλανήτη που να μη γνωρίζει την Κάλυμνο.

Γιατί να κάνεις αναρρίχηση στην Κάλυμνο;

  • άριστη ποιότητα βράχου
  • εύκολη και ολιγόλεπτη πρόσβαση,
  • εκπληκτική θέα από τα πεδία
  • ήπιες κλιματολογικές συνθήκες καθ’όλη την διάρκεια του έτους

Τα αναρριχητικά πεδία βρίσκονται κυρίως στο δυτικό και βόρειο μέρος του νησιού με διαδρομές που ποικίλουν από μικρή έως πολύ μεγάλη δυσκολία. Σε όρους αναρρίχησης μιλάμε για διαδρομές 4c (εκπαιδευτικές διαδρομές) μέχρι και 9c (για πολύ έμπειρους αναρριχητές). Εξοπλισμό μπορείς να νοικιάσεις από ειδικά μαγαζιά που υπάρχουν στο νησί και συγκεκριμένα στο Μασούρι. Κάθε Οκτώβρη διοργανώνεται το Kalymnos Rock Climbing Festival που προσελκύει αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Πληροφορίες στο ειδικό γραφείο εξυπηρέτησης και ενημέρωσης του Δήμου Καλύμνου (τηλέφωνο επικοινωνίας 22430 59445).

  • Κατάδυση

Η Κάλυμνος έχει μεγάλη παράδοση και εμπειρία στην κατάδυση, ενώ αποτελεί ιδανικό τόπο κατάδυσης χάρις στην καθαρή, υψηλής ορατότητας, ζεστή θάλασσα και τον εξαιρετικό βυθό της με σπηλιές, ξέρες και ναυάγια. Στο νησί υπάρχουν 3 πιστοποιημένες σχολές κατάδυσης, στις οποίες μπορείς να απευθυνθείς είτε ως αρχάριος είτε ως έμπειρος δύτης, ακόμη και παιδιά άνω των 10 ετών. Λίστα με τους καταδυτικούς τόπους της Καλύμνου μπορείς να δεις εδώ.

  • Πεζοπορία

Αν σου αρέσει η πεζοπορία, στην Κάλυμνο θα βρεις πολλές ενδιαφέρουσες διαδρομές κυρίως όμως με υψομετρική διαφορά. Σου προτείνω τις εξής 3 διαδρομές:

Ιταλικός δρόμος από Πόθια μέχρι Βαθύ: εύκολη διαδρομή με υπέροχη θέα που ξεκινάει από το ναό Αγία Τριάδα στη Πόθια ακολουθώντας ένα πλακόστρωτο δρόμο γνωστό και ως “Ιταλικός δρόμος”.  Η απόσταση μέχρι Βαθύ είναι 5,5χλμ. Για την επιστροφή θα πάρεις είτε το λεωφορείο είτε ένα ταξί.

Καντούνι – Άγιος Φώτης: μέτριας δυσκολίας διαδρομή με ανάβαση και κατάβαση σε βουνό. Συνολική απόσταση 2,5χλμ αλλά λόγω της υψομετρικής διαφοράς και του στενού μονοπατιού θα σου πάρει 40′ να φτάσεις στο εκκλησάκι. Στο ένα τρίτο της διαδρομής θα συναντήσεις την τοποθεσία “Αεράκι” που είναι ιδανική για το πρώτο σου διάλειμμα. Σου προτείνω να κάνεις την πεζοπορία την ημέρα που γιορτάζει το εκκλησάκι (11 Αυγούστου) όπου πολλοί ντόπιοι κάνουν τη διαδρομή.

Ανάβαση στον Προφήτη Ηλία: διαδρομή υψηλής δυσκολίας, γύρω στα 4,5 χλμ με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Η αφετηρία γίνεται από το Χωριό.

  • Προπονήσεις στο ανοικτό γήπεδο στίβου

Αν σου αρέσει το τρέξιμο ακόμα και στις διακοπές μπορείς να συνεχίσεις τις προπονήσεις σου στο ανοικτό γήπεδο στίβου του νησιού. Προτίμησε πρωινές ώρες για να έχεις περισσότερη ησυχία.

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες

Αν έχεις χρόνο αξίζει να επισκεφτείς το Ναυτικό ή το Αρχαιολογικό μουσείο που βρίσκονται στη Πόθια.

  • Ναυτικό Μουσείο

Στο Ναυτικό μουσείο θα μάθεις πολλά πράγματα για τη σπογγαλιεία. Διαθέτει μεγάλη συλλογή από εργαλεία και συσκευές που κατά καιρούς χρησιμοποιήθηκαν από τους σφουγγαράδες, όπως οι σκανταλόπετρες, τα σκάφανδρα, τα Φερνέζ, αλλά και η συσκευή του σύγχρονου δύτη. Η συλλογή συμπληρώνεται από θαλάσσια ευρήματα (σφουγγάρια, κοχύλια, άγκυρες) και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

  • Αρχαιολογικό Μουσείο

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Καλύμνου εγκαινιάστηκε το 2009 και έκτοτε φιλοξενεί την «Κυρά της Καλύμνου», ένα χάλκινο άγαλμα που αποτελεί το σπουδαιότερο έκθεμα και βρέθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Καλύμνου το 1995 από ένα ντόπιο ψαρά. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης χάλκινα και μαρμάρινα γλυπτά, κεραμικά, νομίσματα, κοσμήματα από την Προϊστορική ως και τη Μεταβυζαντινή εποχή.

Άλλα δυο ιδιωτικά μουσεία που αξίζει να επισκεφτείς είναι:

  • Μουσείο Θαλασσίων Ευρημάτων Βαλσαμίδη

Πρόκειται για ιδιωτικό Μουσείο με ευρήματα που προέρχονται από την προσωπική συλλογή των αδερφών Βαλσαμίδη και περιλαμβάνει ψάρια, κοχύλια, οστρακοειδή, αστερίες, κοράλλια, καρχαριοειδή, χελωνοειδή και όλα τα είδη σφουγγαριών. Μέρος του μουσείου είναι αφιερωμένο στο επάγγελμα της σπογγαλιείας και περιλαμβάνει όλα τα εργαλεία και τα σκάφανδρα που χρησιμοποιήθηκαν από τους δύτες από το 1872 μέχρι σήμερα. Στο χώρο του μουσείου γίνεται επεξεργασία των σφουγγαριών και λειτουργεί κατάστημα με σφουγγάρια, κοράλλια και όστρακα.

  • Παραδοσιακό Καλύμνικο σπίτι

Το Καλύμνικο Σπίτι  είναι ένα ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο, στην περιοχή Βοθύνοι και περιλαμβάνει αντικείμενα λαϊκού πολιτισμού και οικοσκευής παλαιών νοικοκυριών. Είναι ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό Καλύμνικο σπίτι στο οποίο θα βρείτε συγκεντρωμένα αντικείμενα από όλο το νησί που εκτίθενται με τέτοιο τρόπο ώστε να αναβιώνει η ιστορία ενός παραδοσιακού αστικού σπιτιού του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

 

8 thoughts

  1. Καλησπέρα σας. Πόσες ημέρες είναι ιδανικές για διακοπές, για να εξερευνήσεις το νησί; Σας ευχαριστώ.

    1. Γεια σου Ηλεκτρα, 5 μερες ειναι καλές για να μπορέσεις να δεις το νησί με την ησυχία σου. Επειδή όμως είναι από τα οικονομικά νησιά σε διαμονή και φαγητό, και το μεγαλύτερο έξοδο είναι τα εισιτήρια, εννοείται ότι μπορείς να μείνεις και περισσότερες μερες αν έχεις τη δυνατότητα. Ο,τι άλλη πληροφορία χρειαστείς θα χαρώ να σε βοηθήσω!

  2. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ! Κανόνισα να μείνω 7 ημέρες, μιας και το νησί έχει πολλά πράγματα να κάνεις.
    Υ.Γ. Ξέχασα να σας πω συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Είναι κανονικός οδηγός για το νησί, τις δραστηριότητες, το φαγητό κ.α.

    1. Ευχαριστώ πολύ! Καλά να περάσεις! Στις μέρες που θα είσαι αξίζει να κανεις και μια μονοήμερη εκδρομη στην Ψέριμο και μια στην Τελενδο.

  3. Καλησπέρα,

    Θα έρθουμε στο όμορφο νησί σας για διακοπές, ”δυστηχώς” 20-30 Αυγούστου. Θέλω να παραθέσω δύο ερωτήσεις.
    1) Ποιός είναι ο καλύτερος τρόπος να βρείς κατάλυμα στο νησί ;
    2) Αν θέλουμε μια νύχτα να μείνουμε σε κάποιο από τα μικρά νησάκια το βράδυ, υπάρχει δυνατότητα ;

    1. Καλησπέρα, επειδή εμείς μένουμε στο σπίτι μας δεν έχει τύχει να ψάξουμε ποτε για κατάλυμα. Μπορείτε να ψάξετε στο booking και μετά να επικοινωνήσετε απευθείας με το κατάλυμα για καλύτερη τιμή. Ψάξτε στο Μασούρι και τις Μυρτιές που είναι οι πιο τουριστικοί οικισμοί. Σχετικά με την Τελενδο και την Ψέριμο, και τα δυο έχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και στη Ψέριμο υπάρχει πλέον και ξενοδοχείο. Μπορείτε να βρείτε στο google maps τα δωμάτια που υπάρχουν γιατί ειδικά στα νησάκια αυτά δε ξέρω αν το booking έχει καταχωρήσεις. Για ο,τι άλλο χρειαστείτε είμαι στη διάθεση σας.

Απάντηση