Το φθινόπωρο είναι από τις αγαπημένες μου εποχές για μια εκδρομή στο βουνό και συγκεκριμένα ο μήνας Οκτώβρης είναι ο ιδανικός μήνας για μια σύντομη απόδραση από τους ρυθμούς της πόλης. Τα κριτήρια κάθε φορά τα ίδια: ένα χωριό στο βουνό κοντά στην Αθήνα. Στο άρθρο μου αυτό θα σου μιλήσω για την Αγόριανη, ένα όμορφο χωριό κοντά στον Παρνασσό αλλά μακρυά από την πολυκοσμία της Αράχωβας.  Άλλωστε τα δυο χωριά ανήκουν σε διαφορετικό νομό και ας μοιράζονται το ίδιο βουνό.

Πώς θα φτάσεις στην Αγόριανη

Η Αγόριανη ή Επτάλοφος (όπως θα το βρεις στο χάρτη) είναι ένα χωριό γεμάτο έλατα σε υψόμετρο 830 μέτρων στις βορειοανατολικές πλαγιές του Παρνασσού στο νομό Φωκίδας και απέχει μόλις 190χλμ από την Αθήνα, δηλαδή περίπου 2 ώρες οδήγησης. Από Αθήνα ακολουθείς την Ε75 μέχρι την έξοδο για Κάστρο και από εκεί οδηγείς στον επαρχιακό δρόμο Λιβαδειά – Κάστρου ακολουθώντας τις πινακίδες αρχικά προς Τιθορέα και μετά προς Δελφούς και Επτάλοφο. Ο δρόμος γενικά είναι πολύ καλός με ελάχιστες στροφές στα τελευταία χιλιόμετρα μετά την Πολύδροσο.

💡 travelfox tip: Αν θες να βρεις τη διαδρομή στους χάρτες της google, τότε βάλε στην αναζήτηση Επτάλοφο γιατί αν βάλεις Αγόριανη σε οδηγεί αλλού. 

Πού να μείνεις στην Αγόριανη

Στην Αγόριανη μπορείς να βρεις ξενώνες ή σπίτια προς ενοικίαση αλλά επειδή δεν έχει πολλά καταλύματα μπορείς εναλλακτικά να μείνεις σε κοντινά χωριά όπως η Λιλαία (κάτω Αγόριανη) και η Πολύδροσος. Εμείς επειδή δεν βρήκαμε στο χωριό, μείναμε τελικά στη Λιλαία που απέχει μόλις 10χλμ από την Αγόριανη.

Μπορείς να δεις τα διαθέσιμα καταλύματα στην Αγόριανη και τα γύρω χωριά εδώ και εδώ.

Τι να κάνεις στην Αγόριανη

Η Αγόριανη ενδείκνυται για όλες τις εποχές αλλά για μένα η καλύτερη εποχή είναι το φθινόπωρο. Στην Αγόριανη μπορείς να κάνεις όμορφες πεζοπορίες μέσα στα έλατα, να επισκεφτείς τον καταρράκτη που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, να φας στις ωραίες ταβέρνες της και αν έχεις χρόνο να επισκεφτείς τα διπλανά χωριά.

Πεζοπορία Αγόριανη – Αγία Τριάδα (κυκλική διαδρομή)

Μια πολύ όμορφη πεζοπορία μέσα στο ελατόδασος ιδανική για παιδιά, είναι αυτή που ξεκινάει λίγο έξω από την Αγόριανη και οδηγεί στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας. Η διαδρομή αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που ενώνει την Αγόριανη με τους Δελφούς. Αν και η σήμανση είναι καλή, η πινακίδα που σηματοδοτεί την έναρξη του μονοπατιού είναι δύσκολα ορατή λόγω του χρώματος και του υλικού που έχει χρησιμοποιηθεί για την πινακίδα. Στον χάρτη παρακάτω έχω σημειώσει την αρχή του μονοπατιού προς διευκόλυνση.

Το πρώτο κομμάτι της διαδρομής είναι ελαφρά ανηφορικό και γίνεται μέσα από ένα ελατόδασος.

Το μόνο σημείο που θέλει προσοχή είναι στη πρώτη διχάλα που θα συναντήσεις να επιλέξεις το ανηφορικό δρομάκι.

Με το που φτάσεις στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδας θα βρεθείς σε ένα πανέμορφο ξέφωτο περικυκλωμένο από έλατα. Έξω από το εκκλησάκι υπάρχουν ξύλινα τραπέζια για πικ νικ οπότε καλό είναι να έχετε πάρει μαζί κάποιες προμήθειες. Η χαρά των παιδιών μόλις έφτασαν ήταν έκδηλη!

Η επιστροφή γίνεται είτε από τον ίδιο δρόμο, είτε από έναν κατηφορικό χωμάτινο δρόμο που εμείς επιλέξαμε για να είναι πιο εύκολη η διαδρομή. Η συνολική διάρκεια της κυκλικής διαδρομής (χωρίς στάσεις) είναι περίπου 1 ώρα και 30′.

Καταρράκτης Αγόριανης

Μέσα από την πλατεία της Αγόριανης, εκεί που υπάρχει το γεφυράκι με τη χαρακτηριστική πινακίδα με τα πράσινα γράμματα, ξεκινάει το δίλεπτο μονοπάτι προς τον καταρράκτη της Αγόριανης.

Πρόκειται για το πιο όμορφο αξιοθέατο του χωριού που δεν πρέπει να χάσεις. Η διαδρομή είναι πολύ σύντομη και εύκολη.

Πηγές Κηφισού στο Πολύδροσο

Αν βρεθείς στην Αγόριανη, αξίζει να επισκεφτείς το χωριό Πολύδροσος που το βρίσκεις πάνω στο δρόμο από / προς Αθήνα. Εμείς, γι’αυτό το λόγο προτιμήσαμε να το επισκεφτούμε την ημέρα της επιστροφής.

Το χωριό έχει μια όμορφη πλατεία, που μπορείς να καθίσεις για καφέ ή για πρωινό φαγητό στο Πέτρινο cafe. Από την πλατεία μπορείς να κάνεις μια διαδρομή 20′ με τα πόδια σε ασφαλτωμένο δρόμο ή 5′ με το αυτοκίνητο και να βρεθείς στις πηγές του Κηφισού ποταμού. Το μέρος είναι πανέμορφο και έχει πολύ δροσιά.

Αν έχεις χρόνο τότε μπορείς να επισκεφτείς και το χωριό Άνω Πολύδροσος που βρίσκεται μόλις 6 χλμ μακρυά από την Πολύδροσο. Το χωριό είναι πιο ορεινό και γραφικό με πολύ καλές ταβέρνες για φαγητό.

Μπορείς να βρεις εναλλακτικές προτάσεις για ορεινούς προορισμούς στο άρθρο μου εδώ.

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

Απάντηση