Πόσες φορές θέλουμε να πάμε μια εκδρομή αλλά δε βρίσκουμε το χρόνο, τα χρήματα ή το κατάλληλο κατάλυμα για να μείνουμε. Η μαγεία της φύσης, όμως, είναι τέτοια που ακόμα και μια μέρα αρκεί για να μπορέσεις να “αποδράσεις” από τους ρυθμούς της πόλης. Αγαπημένος φθινοπωρινός προορισμός για μονοήμερη εκδρομή κοντά στην Αθήνα είναι η λίμνη Δόξα.

Πώς θα φτάσεις στη λίμνη Δόξα

Η λίμνη Δόξα βρίσκεται στο νομό Κορίνθου, στην περιοχή Φενεού και είναι μια τεχνητή λίμνη στα 900μ υψόμετρο. Από Αθήνα θα πάρεις την Ολύμπια οδό μέχρι το Κιάτο και από εκεί θα στρίψεις στον επαρχιακό δρόμο Σικυώνας – Νεμέας με κατεύθυνση προς Φενεό. Η συνολική διαδρομή είναι περίπου 2 ώρες. 

💡travelfox tip: Στη διαδρομή θα συναντήσεις και τη λίμνη Στυμφαλίας, η οποία δεν συγκρίνεται σε ομορφιά με τη λίμνη Δόξας, αλλά επειδή είναι γνωστή από την μυθολογία και τους άθλους του Ηρακλή μπορείς να κάνεις μια στάση. Πρόκειται για μια ελώδη λίμνη που έχει νερό μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ποια εποχή να πας

Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφτείς είναι το φθινόπωρο, όπου τα φύλλα των δέντρων έχουν πάρει πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα και τα σύννεφα στον ουρανό δίνουν μια δραματική εικόνα στο ήδη όμορφο τοπίο.

Αν ο καιρός το επιτρέπει, μπορείς να σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου και να κάνεις τον γύρο της λίμνης με τα πόδια. Ακόμα καλύτερα αν έχεις μαζί σου ποδήλατο. Η λίμνη περιστοιχίζεται από έλατα και πλατάνια ενώ στο κέντρο της στέκεται επιβλητικά το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου.

💡travelfox tip: Κοντά στη λίμνη θα βρεις ντόπιους παραγωγούς να πουλάνε τοπικά προϊόντα όπως είναι τα όσπρια Φενεού (φασόλια, φακές ρεβύθια, φάβα), διάφορα μυρωδικά, τυριά, τσίπουρο και ζυμωτό ψωμί. Μην παραλείψεις να αγοράσεις κάτι από εκεί.

Τι υπάρχει κοντά για να δεις

Μετά τη λίμνη αξίζει να επισκεφτείς το όμορφο χωριό της Γκούρας που απέχει μόλις 15′ με το αυτοκίνητο. Η Γκούρα είναι ένα ορεινό χωριό (1200μ) με μια πολύ ωραία πλατεία ιδανική για φαγητό, καφέ και γλυκό. Στην πλατεία θα δεις και την εντυπωσιακή πετρόκτιστη εκκλησία των Ταξιαρχών.

Αξίζει να περπατήσεις λίγο στα γραφικά σοκάκια του χωριού και έπειτα να καθίσεις στη πλατεία για φαγητό. Για καφέ υπάρχει ένα πολύ όμορφο μαγαζάκι προς την έξοδο του χωριού, ο Μπρούκλης. Το μαγαζί διαθέτει ωραία βεράντα με εξαιρετική θέα προς τον κάμπο του Φενεού.

Αν θέλεις να συνδυάσεις την επίσκεψή σου στη λίμνη με διαμονή σε κάποιο κοντινό χωριό, τότε εκτός από την Γκούρα, μπορείς να επιλέξεις τα Τρίκαλα Κορινθίας (είτε τα μεσαία είτε τα άνω) που απέχουν 30χλμ περίπου (μια ώρα) από τη λίμνη. Υπάρχει και η επιλογή της Ζαρούχλας αλλά ο δρόμος που συνδέει τα δυο μέρη αν και σύντομος (μόλις 20χλμ) και πανέμορφος μιας και περνάς μέσα από ελατόδασος, είναι χωματόδρομος με πολλές στροφές και επομένως απευθύνεται κυρίως σε αυτοκίνητα με τετρακίνηση.

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

One thought

Απάντηση