Σήμερα θα σου μιλήσω για μια πανέμορφη πεζοπορική διαδρομή στο νομό Ευρυτανίας, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με μια εκδρομή στο Καρπενήσι και τα γύρω χωριά. Η διαδρομή, γνωστή κυρίως στους ντόπιους, ονομάζεται μικρό “Πάντα- Βρέχει” και είναι μια ιδανική πεζοπορία για οικογένειες με παιδιά και αρχάριους πεζοπόρους. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το φαράγγι Πάντα-Βρέχει που είναι προσβάσιμο μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες με ειδικό όχημα 4×4 και προϋποθέτει αρκετή εμπειρία. Ευτυχώς, υπάρχει και το μικρό Πάντα-Βρέχει στο οποίο πηγαίνεις με τα πόδια από το χωριό του Τόρνου ακολουθώντας ένα πολύ καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Λίγα λόγια για τη διαδρομή

Η μονή διαδρομή είναι περίπου 2χλμ και ξεκινάει από το κέντρο του χωριού Τόρνος όπου θα βρεις αυτή την ταμπέλα.

Η διάρκεια του μονοπατιού (με την επιστροφή) είναι περίπου 1 ώρα και 30′ με ήπιο ρυθμό που ακολουθούν τα παιδιά χωρίς τα απαραίτητα διαλείμματα που θα κάνεις για ξεκούραση, νερό και φυσικά για να απολαύσεις το μικρό Πανταβρέχει. Αν τα συνυπολογίσεις όλα αυτά, η συνολική διάρκεια μπορεί να φτάσει τις 2 – 2.30 ώρες. Η σήμανση του μονοπατιού είναι μπλε και κόκκινη, όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες και είναι πολύ κατατοπιστική.

Ξεκινώντας από το χωριό, ακολουθείς τον ασφαλτοστρωμένο δρόμο μέχρι το σημείο που θα δεις τα σκαλοπάτια όπου είναι και η ουσιαστική έναρξη του μονοπατιού. Από το σημείο αυτό ξεκινούν όλες οι πεζοπορίες του χωριού, οπότε στην αρχή θέλει λίγο προσοχή να ακολουθήσεις τη σωστή διαδρομή που αναφέρεται στις πινακίδες τόσο με το όνομα της (Μικρό Πάνταβρεχει) όσο και με το χρώμα της (μπλε – κόκκινο).

Το αρχικό τμήμα της διαδρομής είναι σε σκιασμένο από δέντρα και έχει κάποια στενά περάσματα που θέλουν λίγο προσοχή από τους μικρούς πεζοπόρους.

Μετά από 30′ περίπου θα βγεις σε έναν χωματόδρομο που οδηγεί σε κάτι αγροτόσπιτα . Εκεί θα βρεις την παρακάτω πινακίδα που θα σε οδηγήσει σε 15′ περίπου στο φαράγγι. Το τελευταίο κομμάτι της διαδρομής είναι αρκετά κατηφορικό και επομένως αρκετά κουραστικό. Καλό είναι να κάνεις σε αυτό το σημείο μια στάση για ξεκούραση.

Μετά από αρκετή απότομη κατάβαση, θα δεις την παρακάτω πινακίδα και θα έχεις σχεδόν φτάσει στον προορισμό σου.

Τα συνολικά 45′ πεζοπορίας θα σε έχουν οδηγήσει σε αυτό το μαγικό τοπίο.

Η επιστροφή, ακολουθεί την ίδια διαδρομή προς τα πίσω. Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο τμήμα της διαδρομής είναι το πιο απαιτητικό γιατί έχει για 15′ απότομη ανάβαση. Όταν φτάσεις στο χωματόδρομο με τα αγροτόσπιτα έχεις δυο επιλογές: είτε όλοι να ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή όπως ήρθατε και να φτάσετε στον Τόρνο, είτε να χωριστείτε και να γυρίσουν από την αρχική διαδρομή μόνο οι οδηγοί και οι υπόλοιποι να πάρουν τον ανηφορικό αλλά βατό χωματόδρομο που θα σας οδηγήσει στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, αρκετά πριν τη μονή Προυσσού. Ο δρόμος αυτός είναι πιο εύκολος και σου γλυτώνει και τις στροφές με το αυτοκίνητο από Τόρνο προς Προυσσό. Στον χάρτη παρακάτω μπορείς να δεις αυτή την παράκαμψη.

💡 travelfox tip #1: Μη ξεχάσετε να έχετε μαζί σας νερό και στερεά τροφή. Εμείς την πατήσαμε γιατί νομίζαμε ότι θα είναι πιο σύντομη η διαδρομή και δεν είχαμε αρκετές προμήθειες για τα 10 πεινασμένα παιδιά της παρέας.

💡 travelfox tip #2: Καλό είναι να έχετε μαζί σας μια αλλαξιά ρούχα για όσους περπατήσουν στο (παγωμένο) ποτάμι και φτάσουν μέχρι τον φυσικό καταρράκτη. 

💡 travelfox tip #3: Υπάρχει τρόπος να κόψεις αρκετό δρόμο (40′ περπατήματος και 18′ οδήγησης) και να βρεθείς με το αυτοκίνητό σου σε μολις 15′ απο το φαράγγι αλλά μόνο αν έχεις 4×4  γιατί ο δρόμος είναι αρκετά κακοτράχαλος. Για να βρεις το δρόμο πρέπει να ρωτήσεις κάποιον ντόπιο γιατί δεν υπάρχει ταμπέλα. Στο χάρτη παρακάτω έχω σημειώσει με κόκκινο βελάκι το σημείο που μπορείς να κατέβεις με το αυτοκίνητό σου. Το σημείο αυτό βρίσκεται στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Με πράσινο χρώμα έχω σημειώσει την αρχή του μονοπατιού αν πας με το αυτοκίνητο μέχρι τον Τόρνο.

Καλή πεζοπορία!

travelfox 🦊

 

Απάντηση