Το φθινόπωρο είναι η αγαπημένη μου εποχή για μια εκδρομή στο βουνό. Αφορμή για μια πρώτη φθινοπωρινή εξόρμηση είναι η αργία της 28ης Οκτωβρίου που συνήθως κολλάει δίπλα σε ένα Σαββατοκύριακο και σου εξασφαλίζει ένα τριήμερο ή ακόμα πιο ιδανικά ένα άνετο τετραήμερο ταξιδάκι. Φέτος, η επιλογή έγινε “δια της ατόπου απαγωγής” μιας και ειδικά στην Πελοπόννησο, το μοναδικό βουνό που δεν είχαμε επισκεφτεί ως τώρα ήταν ο Ταΰγετος. Στο άρθρο μου αυτό θα σου μιλήσω, λοιπόν, για τον Ταΰγετο, την ψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου που μέσα του κρύβονται γραφικά ορεινά χωριά και πανέμορφες πεζοπορικές διαδρομές.

Λίγα λόγια για τον Ταΰγετο

Ο Ταΰγετος είναι από τα πιο ψηλά βουνά της Ελλάδας με ύψος 2405μ. Το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στο νομό Λακωνίας στην Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στο δυτικό τμήμα του νομού αριστερά από την Σπάρτη.

Διαμονή κοντά στον Ταΰγετο

Γενικά η περιοχή του Ταϋγέτου είναι αρκετά παρθένα σε ότι αφορά την τουριστική ανάπτυξη. Επομένως δεν υπάρχουν πολλές επιλογές σε καταλύματα όπως συμβαίνει σε άλλες ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου. Τις περισσότερες και καλύτερες επιλογές σε ξενώνες και ξενοδοχεία θα τις βρεις στο τμήμα του βουνού που είναι πιο κοντά στην Σπάρτη.

Μια πολύ καλή επιλογή είναι να μείνεις στον Μυστρά όπου έχει πολλά όμορφα ξενοδοχεία για όλα τα γούστα ενώ βρίσκεται σε στρατηγική θέση για εξορμήσεις τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του βουνού. Στα θετικά της περιοχής είναι ότι εκεί κοντά θα έχεις πολλές και εξαιρετικές επιλογές για φαγητό είτε στο ίδιο το χωριό είτε στο κοντινό χωριό Πικουλιάνικα. Μπορείς να βρεις καταλύματα στον Μυστρά εδώΕγώ ξεχώρισα το Mystras Grand Palace και το Euphoria Retreat που είναι ιδανικά για ζευγάρια.

Αν θες να μείνεις πιο κοντά στο βουνό, σε μεγάλο υψόμετρο και να έχεις άμεση επαφή με τη φύση, τότε υπάρχουν οι εξής 2 επιλογές: το Ilaeira Mountain Hotel στην Τόριζα και το Faris Hotel στη Γόλα, τα οποία είναι πιο κατάλληλα για οικογένειες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα είσαι πιο μακρυά από το βόρειο τμήμα του Ταϋγέτου και θα έχεις μεγαλύτερες διαδρομές με το αυτοκίνητο.

Η Τόριζα είναι ένα ορεινό χωριό πολύ κοντά σε πεζοπορικές διαδρομές προς το καταφύγιο που απέχει περίπου 30′ από τη Σπάρτη. Το Ilaeira Mountain Resort Hotel βρίσκεται κυριολεκτικά μέσα στα έλατα και αισθάνεσαι ότι είσαι μέσα στον Ταϋγετο. Είναι ιδανικό για οικογένειες με παιδιά μιας και διαθέτει παιδική χαρά, πισίνες (για καλοκαιρινούς μήνες) και εστιατόριο. Γενικά διαθέτει μεγάλες εγκαταστάσεις και πολλούς τύπους δωματίων για να διαλέξεις είτε με ωραία θέα (αλλά και περισσότερο περπάτημα από τους χώρους πρωινού) είτε ιδιωτικά σπιτάκια με δικό τους κήπο κοντά στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε εκεί και γενικά μείναμε πολύ ευχαριστημένοι σε σχέση με τα δωμάτια, τις εγκαταστάσεις και το φαγητό. Αυτό που μας απογοήτευσε ήταν ότι ενώ είχαμε ζητήσει να μείνουμε σε διπλανά σπίτια με την οικογένεια που κάναμε την εκδρομή, χωρίς καμία ενημέρωση έδωσαν σε άλλη οικογένεια το ένα από τα σπίτια με αποτέλεσμα να μείνουμε σε μακρινά καταλύματα. Οπότε στα αρνητικά θα βάλω την όχι τόσο επαγγελματική συμπεριφορά της διεύθυνσης.

Μια ακόμη επιλογή διαμονής είναι το Taleton, ένα Eco Boutique Hotel στο Ξηροκάμπι. Το Ξηροκάμπι είναι ένα μικρό χωριό σε χαμηλό υψόμετρο (240μ) κοντά στην Τόριζα, με μεγάλη πλατεία και δυο αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείς.

Αξιοθέατα στον Ταΰγετο

Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα να κάνεις στην περιοχή που θα χρειαστείς περισσότερες μέρες από ένα Σαββατοκύριακο για να την εξερευνήσεις. Εμείς σε διάστημα 4 ημερών καταφέραμε και είδαμε τα παρακάτω αξιοθέατα.

Ξηροκάμπι

Το Ξηροκάμπι είναι ένα χωριό στο νότιο τμήμα του Ταΰγετου, σε μικρό υψόμετρο και πρέπει να πας για 3 βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η Ελληνιστική γέφυρα, το μονότοξο γεφύρι που διασώζεται από τη ρωμαϊκή εποχή. Το γεφύρι είχε φτιαχτεί από τους Ρωμαίους για να συνδέσει τη Σπάρτη με την Καρδαμύλη. Το γεφύρι θα το βρεις στην έξοδο του χωριού, κοντά στο αμφιθέατρο, όπως πας για Κουμμουστά.

Ο δεύτερος λόγος που αξίζει να πας στο Ξηροκάμπι, είναι για να δεις το “μεγάλο ελαιόδεντρο“, όπως αναφέρεται στις κατατοπιστικές πινακίδες που ξεκινάνε από την πλατεία του χωριού. Το δέντρο αυτό έχει τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη περίμετρο που φτάνει τα 12μέτρα! Εμείς, 8 άτομα, προσπαθήσαμε να το αγκαλιάσουμε αλλά ήταν αδύνατο…

Ο τρίτος λόγος για να πας στο Ξηροκάμπι, είναι για να φας στην πλατεία του. Εμείς καθίσαμε στην ταβέρνα “Διόνυσος” και φάγαμε- προς έκπληξή μας – μαμαδίστικες και σπιτικές γεύσεις. Μετά το φαγητό να καθίσεις οπωσδήποτε στο ζαχαροπλαστείο “Σταθμός” και να δοκιμάσεις τα ολόφρεσκα γλυκά του. Σου προτείνω το γαλακτομπούρεκο.

Φαράγγι Ανακώλου

Καθώς φεύγεις από το Ξηροκάμπι με κατεύθυνση το χωριό Κουμμουστά, θα μπεις σε ένα πανέμορφο φαράγγι, το φαράγγι Ανακώλου, που προς μεγάλη σου χαρά θα το διασχίσεις με το αυτοκίνητο και όχι περπατώντας. Είναι από τα ελάχιστα φαράγγια που μπορείς να δεις με το αυτοκίνητο και είναι στο δρόμο προς τα Κουμουστά, ένα χωριό που επίσης αξίζει να επισκεφτείς. Επομένως αυτά τα 3 αξιοθέατα συνδυάζονται σε μια μέρα.

Κουμουστά

Τα Κουμουστά απέχουν μόλις 20΄από το Ξηροκάμπι μέσα από μια πανέμορφη οδική διαδρομή που περνά από το φαράγγι του Ανακώλου. Τα Κουμουστά είναι ένα μικρό γραφικό χωριό στα 700μ υψόμετρο όπου κατοικείται πλέον μόνο από δυο κατοίκους και τους σκύλους τους. Από την πλατεία του χωριού ξεκινάνε δυο πεζοπορικές διαδρομές. Η μια πηγαίνει προς τη Μονή Γόλας και η άλλη προς το Καταφύγιο.

Πηγή Μαγγανιάρη

Η πηγή Μαγγανιάρη είναι πολύ κοντά στο χωριό Τόριζα σε υψόμετρο 980μ. Εκεί θα βρεις ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης και αναψυχής. Οι επιλογές που έχεις είναι οι εξής: είτε να δεις την πηγή και να περπατήσεις χαλαρά εκεί γύρω δίπλα από το ποταμάκι είτε αν έχεις διάθεση να πεζοπορήσεις στο μονοπάτι προς το Καταφύγιο είτε τέλος αν έχεις mountain bike να κάνεις την ποδηλατική διαδρομή που ξεκινάει από εκεί.

Μυστράς

Ο Μυστράς είναι το πιο τουριστικά ανεπτυγμένο χωριό της περιοχής με πολύ ωραίες επιλογές για διαμονή και φαγητό. Ακόμα όμως και αν δεν μείνεις εκεί, σίγουρα θα τον επισκεφτείς για να δεις το highlight της περιοχής που δεν είναι άλλο από την καστροπολιτεία του Μυστρά. Θα χρειαστεί να αφιερώσεις μια μέρα για να μπορέσεις να περιηγηθείς τόσο στην Κάτω, όσο και στην Άνω πόλη και φυσικά ψηλά στην Ακρόπολη του κάστρου. Το εισιτήριο κοστίζει 12 ευρώ για τους ενήλικες ενώ για τα παιδιά η είσοδος είναι δωρεάν. Καλό είναι να φοράς άνετο αθλητικό παπούτσι και να προετοιμαστείς για αρκετό περπάτημα.

Ακολουθεί το πιο χρήσιμο tip του άρθρου:

💡 travelfox tip: Υπάρχουν 2 είσοδοι για την καστροπολιτεία του Μυστρά όπου και  οι δυο είναι προσβάσιμες με αυτοκίνητο και διαθέτουν μεγάλο χώρο στάθμευσης. Σου προτείνω να ξεκινήσεις από τη βόρεια είσοδο ακολουθώντας το δρόμο προς Πικουλιάνικα και να δεις πρώτα – όσο είσαι ξεκούραστος – το φρούριο (15΄ανάβαση από την είσοδο) και κατόπιν να κατηφορίσεις για να δεις την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και Αγίας Σοφίας και τα Παλάτια. Έπειτα, η καλύτερη επιλογή είναι ο οδηγός του αυτοκινήτου να επιστρέψει στο αυτοκίνητο, να σταθμεύσει ξανά στην νότια (κεντρική) είσοδο και οι υπόλοιποι να κατηφορίσουν προς την κάτω πόλη όπου βρίσκονται τα υπόλοιπα αξιοθέατα. Η είσοδος γίνεται με το ίδιο εισιτήριο. Όπως θα κατεβαίνετε θα δείτε πολλούς ταλαίπωρους τουρίστες που κάνουν την ανάποδη διαδρομή η οποία επειδή είναι ανηφορική είναι πολύ δύσκολη και αποθαρρυντική για να ανεβείς μέχρι την Ακρόπολη! Και είναι κρίμα να μην ανέβεις ως το ψηλότερο σημείο και να χάσεις την πανοραμική θέα.

Από τα πιο σημαντικά μνημεία που δεν πρέπει να χάσεις είναι η Μητρόπολη όπου στέφθηκε τελευταίος αυτοκράτορας ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος το 1449. Αν έχεις χρόνο αξίζει να φτάσει και μέχρι την Περίβλεπτο και την Ιερά Μονή Παναγίας Περιβλέπτου.

Μόλις τελειώσεις την επίσκεψη σου στον Μυστρά, ακολούθησε πάλι το δρόμο προς το χωριό Πικουλιάνικα για καλό φαγητό. Εμείς επιλέξαμε το “κτήμα Σκρέκα” και φάγαμε καταπληκτικά πιάτα. Αν πας να δοκιμάσεις οπωσδήποτε το κοτόπουλο του σεφ με πουρέ γλυκοπατάτας. Στο ίδιο χωριό, πολύ καλές κριτικές έχει και το εστιατόριο “Χρώματα“.

Μονεμβασιά

Αν και δεν ανήκει στην περιοχή του Ταΰγετου, η Μονεμβασιά είναι πάντα μια καλή ιδέα για μονοήμερη εκδρομή όταν βρίσκεσαι στο νομό Λακωνίας. Η Μονεμβασιά απέχει περίπου μιάμιση ώρα από τη Σπάρτη και συνδέεται μέσω γέφυρας με την ακτή. Αποτελεί μια ωραία επιλογή για ρομαντική βόλτα στα γραφικά στενά της που θυμίζουν κάτι από άλλες εποχές. Από τα highlights είναι η ανάβαση στην Άνω πόλη για να θαυμάσεις τη θέα από ψηλά και να δεις ό,τι έχει διασωθεί από τις παλαιές κατοικίες και τις εκκλησίες. Η πιο όμορφη εκκλησιά, κτισμένη στο ψηλότερο σημείο, είναι η Αγία Σοφία με την πανέμορφη ελιά απέξω. Αξίζει επίσης μια επίσκεψη στον Φάρο.

Μετά την κατάβαση, σε περιμένουν πολλές επιλογές για φαγητό και καφέ. Εμείς κάθε φορά επιλέγουμε την ταβέρνα “Ματούλα” με τα πεντανόστιμα μαγειρευτά φαγητά και κρέατα της ώρας.

Πεζοπορικές διαδρομές στον Ταΰγετο

Κατά μήκος του Ταϋγέτου, υπάρχουν πολλά όμορφα και καλά σηματοδοτημένα μονοπάτια που σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις. Παρακάτω σου αναφέρω τις πεζοπορίες που κάναμε εμείς και θεωρούνται μικρής δυσκολίας, κατάλληλες τόσο για αρχάριους όσο και για παιδιά.

Το φαράγγι του Κάστορα: μια όμορφη και πολύ εύκολη διαδρομή, χωρίς υψομετρική διαφορά, είναι κατά μήκος του ποταμού Κάστορα, στο ομώνυμο χωριό Καστόρειο. Μπορείς να ξεκινήσεις από το Μαρμαρογέφυρο, ένα παλιό τοξωτό γεφύρι, και να περπατήσεις όσο θες μέσα στο δάσος από πλατάνια και καρυδιές, έχοντας στο πλάι σου το ποταμάκι του Κάστορα.

💡 travelfox tip: Το χωριό Καστόρειο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ταϋγετου και είναι ένα γραφικό χωριουδάκι που αξίζει να το δεις ανεξάρτητα αν κάνεις τη πεζοπορία ή όχι. Εμείς το βάλαμε πρώτο πρώτο στη λίστα και το επισκεφτήκαμε ερχόμενοι από Αθήνα προτού καταλήξουμε στο νότιο τμήμα που ήταν το ξενοδοχείο μας. Απέχει περίπου 2 ώρες και 10′ από Αθήνα και είναι μια ωραία στάση για να ξεκουραστείτε από το ταξίδι και να πάρετε μια πρώτη γεύση από τον Ταϋγετο.

Κουμουστά – Μονή Γόλας: ένα πολύ όμορφο μονοπάτι που ξεκινά από το μεσαιωνικό χωριουδάκι Κουμουστά (στα 750 μέτρα υψόμετρο) και καταλήγει στη Μονή της Γόλας. Η διαδρομή έχει μήκος 3,5 χλμ και με χαλαρό ρυθμό θα σου πάρει περίπου 1 ώρα και 10′ να φτάσεις στη Μονή. Το δεύτερο μισό κομμάτι της διαδρομής είναι αρκετά ανηφορικό και το πιο απαιτητικό οπότε εκεί θα χρειαστεί να κάνεις μερικές στάσεις. Εμείς κάναμε και τις δυο κατευθύνσεις, ξεκινήσαμε από τα Κουμουστά προς τη Μονή, κάναμε ένα μικρό διάλειμμα και επιστρέψαμε πάλι πίσω στα Κουμουστά. Η επιστροφή είναι πιο σύντομη και πιο εύκολη γιατί έχει λιγότερη υψομετρική διαφορά. Αν λοιπόν θες να πεζοπορήσεις μόνο στη μια κατεύθυνση, θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις αντίστροφα από τη Μονή Γόλα προς τα Κουμουστά, όπου θα πρέπει να σε περιμένει ένα αμάξι ή ταξί.

💡travelfox tip: ένας επιπλέον λόγος για να ξεκινήσεις ανάποδα τη διαδρομή είναι ότι οι καλόγεροι στη Μονή Γόλας δεν είναι και πολύ φιλικοί. Εμείς φτάσαμε κουρασμένοι και διψασμένοι και καθίσαμε έξω από το χώρο της Μονής σε κάτι σκαλοπάτια με μια βρυσούλα και ο υπεύθυνος βγήκε και μας έκανε παρατήρηση να φύγουμε γιατί ενοχλούμε. Μην περιμένεις λοιπόν φιλοξενία με λουκουμάκια και καφεδάκι όπως γίνεται σε άλλα μοναστήρια.

Πηγή Μαγγανιάρη – Καταφύγιο Ταΰγετου: από την Πηγή του Μαγγανιάρη ξεκινάει μια ανηφορική διαδρομή (600μ υψομετρική διαφορά) μιάμισης ώρας περίπου μέχρι το Καταφύγιο.  Προς το καταφύγιο υπάρχει και χωματόδρομος που μπορείς να κάνεις με το αυτοκίνητο αν θες να μειώσεις τη διάρκεια της πεζοπορίας. Εμείς κάναμε ένα τμήμα της διαδρομής και επιλέξαμε να επιστρέψουμε από τον χωματόδρομο για να αποφύγουμε την απότομη κατηφόρα του μονοπατιού.

💡travelfox tip: για τους προχωρημένους, από το καταφύγιο περνά το Ευρωπαϊκό Μονοπάτι Ε4 που σας «ανεβάζει» μέχρι την κορυφή του Ταΰγετου στα 2.400 μέτρα, μετά από περίπου δυόμιση ώρες.

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

Απάντηση