Όποτε με ρωτάνε ποιος είναι ο ιδανικός προορισμός στην Ευρώπη για ταξίδι με παιδιά τους απαντάω χωρίς δεύτερη σκέψη: η Ρώμη! Η αιώνια πόλη είναι ο αγαπημένος μου προορισμός για ένα ξέγνοιαστο και σύντομο ταξίδι με παιδιά. Στο άρθρο μου θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για το πού να μείνεις, πού να φας και τι αξιοθέατα να επισκεφτείς όταν είσαι στη Ρώμη με παιδιά.

Το άρθρο μου βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες από τα τέσσερα ταξίδια που έχω κάνει ως τώρα στη Ρώμη και περισσότερο στο τελευταίο μου ταξίδι που έκανα με τον 10 χρονο γιο μου τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Περιεχόμενα

Γιατί η Ρώμη είναι ιδανικός προορισμός για παιδιά
Πού να μείνεις στη Ρώμη
Αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο στη Ρώμη
Αξιοθέατα με εισιτήριο στη Ρώμη
Φαγητό στη Ρώμη
Συμβουλές για ένα ξένοιαστο ταξίδι με παιδιά

Γιατί η Ρώμη είναι ιδανικός προορισμός για παιδιά

  • Η Ρώμη απέχει κάτι λιγότερο από 2 ώρες με το αεροπλάνο, συνεπώς το ταξίδι δε θα κουράσει καθόλου τους μικρούς ταξιδιώτες.
  • Η κοντινή απόσταση έχει ως αποτέλεσμα και πιο οικονομικές τιμές στα αεροπορικά εισιτήρια σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
  • Η Ρώμη έχει πολλά αξιοθέατα που θα εντυπωσιάσουν τα παιδιά, πολλά από τα οποία δε χρειάζεται καν εισιτήριο για να τα δεις.
  • Το φαγητό στη Ρώμη δε θα σας προβληματίσει καθόλου. Ποιο παιδί δεν τρελαίνεται για πίτσα, μακαρόνια και παγωτά;
  • Το μεσογειακό ταμπεραμέντο είναι τόσο οικείο που δε θα αισθανθείτε ότι είστε σε μια ξένη χώρα και επομένως αυτή η οικειότητα θα κάνει τη διαμονή σας πιο ανέμελη και ευχάριστη. Οι Ιταλοί, αν και δε ξέρουν πολύ καλά αγγλικά, είναι πολύ φιλικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν.
  • Τέλος, το κλίμα της Ρώμης είναι ήπιο οπότε όποια εποχή και να την επισκεφτείτε ο καιρός θα είναι αρκετά καλός χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα.
  • extra λόγοι για να επιλέξεις τη Ρώμη στην εποχή του κορονοϊού, είναι ότι όλα σχεδόν τα αξιοθέατα βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο, είναι πόλη που περπατιέται και επομένως δε χρειάζεται να μπεις σε μέσα μαζικής μεταφοράς και επιπλέον, λόγω καιρού, μπορείς να φας σε εξωτερικούς χώρους σχεδόν όλο το χρόνο.

Πού να μείνεις στη Ρώμη

Η αλήθεια είναι ότι τα καταλύματα στη Ρώμη είναι αρκετά ακριβά όσο πλησιάζεις στο κέντρο της πόλης. Ωστόσο, σου προτείνω να επιλέξεις ένα κεντρικό σημείο για να μπορείς να φτάσεις με τα πόδια στα βασικά αξιοθέατα της Ρώμης αλλά να είναι και εύκολο να επιστρέφεις σε αυτό για λίγη ξεκούραση το μεσημέρι ή σε περίπτωση που χρειαστεί τα παιδιά να αλλάξουν ρούχα και να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα. Τα παιδιά μπορεί εύκολα να λερωθούν, να βραχούν και να κουραστούν οπότε σίγουρα θα χρειαστεί πάνω από μια φορά μέσα στη μέρα να γυρίσετε στο δωμάτιο σας. Μια πολύ καλή επιλογή είναι το κατάλυμα να βρίσκεται κοντά στο Πάνθεον ή τη Πιάτσα Ναβόνα ώστε να είστε κοντά σε εστιατόρια και στο ποτάμι. Επίσης, πολύ καλή επιλογή είναι η περιοχή Trevi όπου θα είστε κοντά στα εμπορικά καταστήματα. Αποφύγετε την περιοχή που είναι κοντά στο σταθμό τρένου Termini διότι είναι αρκετά μακρυά από τα αξιοθέατα και δεν είναι τόσο ασφαλής για οικογένειες. Λιγότερο βολικές περιοχές είναι κοντά στο Κολοσαίο και στο Βατικανό. Αν και πιο οικονομικές, δε θα σας βολέψουν για να μπορέσετε να δείτε τα υπόλοιπα μνημεία με τα πόδια και θα χρειαστεί να πάρετε οπωσδήποτε το μετρό.

Για ξενοδοχεία στο ιστορικό κέντρο της πόλης μπορείς να μπεις στη πλατφόρμα του booking και στις επιμέρους κατηγορίες εδώ:

Αξιοθέατα με δωρεάν είσοδο στη Ρώμη

Τα περισσότερα αξιοθέατα της Ρώμης βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και δε χρειάζονται καν εισιτήριο για να τα επισκεφτείς. Αυτό είναι πολύ σημαντικό όταν ταξιδεύεις με παιδιά και δε θες να έχεις αυστηρό πρόγραμμα με προαγορασμένα εισιτήρια. Η Ρώμη είναι από τις πόλεις που περπατιούνται και αξίζει να την περπατήσεις για να μπορέσεις να την απολαύσεις. Άλλωστε σε ανταμείβει σε κάθε της οικοδομικό τετράγωνο με ένα θησαυρό τέχνης ή ιστορίας.

Τα αξιοθέατα (η σειρά τους είναι τυχαία) που μπορείτε να δείτε όσο περπατάτε – γιατί όχι με ένα χωνάκι παγωτό – είναι τα εξής:

Fontana di Trevi

Το πιο γνωστό συντριβάνι της Ρώμης βρίσκεται στην ομώνυμη περιοχή Trevi. Πρόκειται για το μεγαλύτερο μπαρόκ σιντριβάνι της πόλης ύψους 25,9 μέτρων και πλάτους 49 μέτρων και φυσικά το πιο δημοφιλές. Αυτό που με εντυπωσιάζει κάθε φορά που το αντικρίζω είναι η αντίθεση που δημιουργείται καθώς μεταβαίνεις από τα στενά δρομάκια στη μικρή πλατεία με το μεγάλο αυτό συντριβάνι.

Στο κέντρο της κατασκευής δεσπόζει το άγαλμα του Ωκεανού ο οποίος φαίνεται να καβαλάει ένα άρμα σε σχήμα όστρακου που το οδηγούν δυο θαλάσσια άλογα. Το ένα άλογο είναι ήρεμο ενώ το άλλο ταραγμένο, συμβολίζοντας έτσι τα εναλλασσόμενα χαρακτηριστικά των ποταμών και των θαλασσών. Στα αριστερά του Ωκεανού βρίσκεται η θεά Αφθονία, ενώ στα δεξιά του βρίσκεται η θεά Υγεία.

Ο μύθος λέει ότι αν ρίξεις ένα κέρμα θα επιστρέψεις πίσω στη Ρώμη. Από προσωπική εμπειρία, σου λέω ότι ισχύει γιατί κάθε φορά ρίχνω ένα κερμα και πάντα επιστρέφω! Πέρα από την πλάκα, τα νομίσματα αυτά συγκεντρώνονται κάθε βράδυ και πηγαίνουν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Και το ημερήσιο ποσό δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητο. Λέγεται ότι συγκεντρώνονται καθημερινά κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ!

Σου προτείνω να επισκεφτείς το συντριβάνι τόσο την ημέρα όσο και την νύχτα. Γενικά, όλα τα αξιοθέατα της Ρώμης αξίζει να τα δεις τη νύχτα διότι φωταγωγούνται πολύ ωραία δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα.

Πάνθεον (Pantheon)

Το αγαπημένο μου μνημείο στη Ρώμη είναι το Πάνθεον και η πλατεία Piazza de la Rotonda στην οποία βρίσκεται. Παρόλο που τα μαγαζιά της πλατείας έχουν έντονο τουριστικό χαρακτήρα, μου αρέσει πολύ να κάθομαι σε ένα απο αυτά και να απολαμβάνω την υπέροχη θέα προς το υπέροχο αυτό μνημείο.

Το Πάνθεον ήταν αρχικά ναός αφιερωμένος σε όλες τις ρωμαϊκές θεότητες (πανθείον = όλων των θεών) αλλά μετατράπηκε σε χριστιανική εκκλησία τον 7ο αιώνα γεγονός στο οποίο οφείλει την ύπαρξη του μέχρι σήμερα. Εντυπωσιακό παραμένει το πως κατασκευάστηκε και ακόμη διατηρείται αναλλοίωτος ο θόλος (διαμέτρου 43μ) στην κορυφή του οποίου βρίσκεται ένα άνοιγμα μήκους 8 μέτρων περίπου. Το άνοιγμα αφήνει το φως —καθώς και τη βροχή — να μπει μέσα στο ναό δίνοντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η καλύτερη ώρα να τον επισκεφτείς είναι το μεσημέρι που ο ήλιος μπαίνει κατακόρυφα μέσα στο ναό.

Ωράριο λειτουργίας

Ο ναός είναι ανοιχτός καθημερινά από τις 9πμ μέχρι τις 7μμ. Η είσοδος στο Πάνθεον είναι δωρεάν αλλά λόγω του κορονοϊού έχει περιοριστεί ο αριθμός των επισκεπτών, οι οποίοι τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει προηγουμένως να έχουν κάνει κράτηση ημέρας και ώρας στην επίσημη ιστοσελίδα. Παρά την κράτηση, η αναμονή είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να πάρει μέχρι και μια ώρα για να μπεις στο ναό.

💡travelfox tip: Το ήξερες ότι το Πάνθεον κρύβει ένα λάθος στην κατασκευή του? Για να το εντοπίσεις πρέπει να σταθείς σε μακρινή απόσταση στο πλάι και θα δεις ότι υπάρχει ένα δεύτερο αέτωμα 3μ ψηλότερο από το βασικό.  Οι ειδικοί θεωρούν ότι το «κρυμμένο» αέτωμα είναι το πρωτότυπο, και πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει μια ακόμη μεγαλύτερη και πιο επιβλητική στοά από αυτή που βλέπουμε σήμερα. Εικάζεται ότι είτε δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν τόσο μεγάλες κολώνες είτε υπήρχε έλλειψη χρόνου ή χρήματος που οδήγησε τελικά στην αποστολή μικρότερων στηλών στη Ρώμη. Όποια και αν ήταν η αιτία, το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας δεύτερης στοάς, σχεδιασμένης να κρύβει την προηγούμενη, η οποία ταίριαζε με τις μικρότερες κολώνες. Στην παρακάτω πανοραμική φωτογραφία είναι εμφανής η δεύτερη στοά.

Piazza Navona

Από τις πιο γνωστές πλατείες της Ρώμης, η Piazza Navona είναι γνωστή για τα συντριβάνια της και συγκεκριμένα για το συντριβάνι των τεσσάρων ποταμών του Μπερνίνι (Fontana dei Quattro Fiumi). Όπως λέει και το όνομά του, στο συντριβάνι απεικονίζονται τέσσερις μεγάλοι ποταμοί, ένας απο κάθε ήπειρο: ο Νείλος της Αφρικής, ο Δούναβης της Ευρώπης, ο Γάγγης της Ασίας και ο Ρίο ντε Λα Πλάτα της Αμερικής.

💡travelfox tip: ένα ωραίο παιχνίδι για να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών είναι να προσπαθήσετε να βρείτε ποιο άγαλμα ανήκει σε κάθε ποταμό.

Εκτός από το συντριβάνι των τεσσάρων ποταμών, υπάρχουν άλλα δυο συντριβάνια που αξίζουν την προσοχή σας. Στο βόρειο άκρο βρίσκεται το συντριβάνι του Ποσειδώνα (Fontana del Nettuno) και στο νότιο το συντριβάνι του Μαυριτανού (Fontana del Moro) με γλυπτό του Μπερνίνι.

Piazza Venezia

Από την πολύβουη Piazza Venezia θα περάσεις σίγουρα είτε κατηφορίζοντας τον εμπορικό δρόμο Via del Corso είτε τον κεντρικό δρόμο Via dei Fori Imperiale για να πας στο Κολοσσαίο και το Φόρο Ρομάνο. Από την κυκλική πλατεία διέρχονται αυτοκίνητα, λεωφορεία και πολλοί πεζοί που χαζεύουν το εντυπωσιακό μαρμάρινο μνημείο του Βιτόριο Εμανουέλε Β’ (Vittorio Emanuele II – αφιερωμένο στον πρώτο βασιλιά της Ιταλίας) ή αλλιώς Vittoriano. Από την ταράτσα του μνημείου (πρόσβαση με ασανσέρ 10 ευρώ) μπορείς να απολαύσεις την υπέροχη θέα προς όλη την πόλη. Στο πλάι του μνημείου θα δεις τα αγαπημένα μου δέντρα, τα ιταλικά πεύκα (Pinus pinea) με τους ψηλούς κορμούς που αναπτύσσουν το φύλλωμά τους σαν ομπρέλες.

Ισπανικά σκαλιά (Piazza di Spagna)

Από τα πιο όμορφα και γραφικά σημεία της πόλης είναι η πλατεία Piazza di Spagna με τα πανέμορφα σκαλοπάτια που σε οδηγούν στην εκκλησία Trinità dei Monti. Από το 2019, έχει απαγορευτεί στους τουρίστες να κάθονται και επομένως μπορείς πιο εύκολα να δεις την εντυπωσιακή μπαρόκ αρχιτεκτονική της Σκαλινάτας. Για όσους θέλουν να ξαποστάσουν, υπάρχει το συντριβάνι Fontana della Barcaccia, που αναπαριστά μια βάρκα που γεμίζει με νερό, όπου μπορείς να καθίσεις και να θαυμάσεις τόσο τα σκαλοπάτια όσο και τα όμορφα κτίρια που πλαισιώνουν την πλατεία. Από την πλατεία ξεκινάει η via Condotti με τις πολύ εντυπωσιακές βιτρίνες γνωστών οίκων μόδας.

Piazza del PopoloΒίλα Μποργκέζε

Λίγο πιο πάνω από τα Ισπανικά σκαλιά, το τέλος του εμπορικού δρόμου Via del Corso, θα δεις την τεράστια πλατεία, Piazza del Popolo, με τον παλαιότερο οβελίσκο της πόλης. Σε απόσταση μόλις 2′  από την πλατεία βρίσκεται η Βίλα Μποργκέζε. Η Βίλα Μποργκέζε (Villa Borghese) είναι ένα από τα μεγαλύτερα δημόσια πάρκα της Ρώμης και διαθέτει μια λίμνη, ναούς, σιντριβάνια, αγάλματα και διάφορα μουσεία. Είναι μια πολύ καλή ιδέα αν θέλετε να ξεκουραστείτε από το περπάτημα την ημέρας και να ρίξετε ρυθμούς.

Βόλτα στον ποταμό Τίβερη

Μια εξίσου ωραία βόλτα είναι αυτή κατά μήκος του ποταμού Τίβερη. Προσωπικά, οι βόλτες δίπλα σε ποτάμια είναι οι αγαπημένες μου. Μπορεί να συνδυαστεί την ίδια μέρα που θα επισκεφτείτε το Βατικανό ή αν έχετε αρκετές μέρες μπορείτε να τα δείτε ανεξάρτητα για να μην κουραστούν τα παιδιά. Κατά μήκος του ποταμού θα δείτε πολλές γέφυρες, η μια πιο όμορφη από την άλλη. Από τις πιο όμορφες πεζογέφυρες που αξίζει να διασχίσετε είναι, η Πόντε Σαν Άντζελο – διακοσμημένη με όμορφα αγάλματα που σε οδηγεί στο Κάστρο των Αγγέλων, η Πόντε Σίστο που σε οδηγεί στην περιοχή Τραστέβερε (ενδείκνυται για εστιατόρια και νυχτερινή ζωή), η Ponte Fabricio και η συνέχεια της Ponte Cestio που σε οδηγούν στο νησάκι Τιβερίνα (Isola Tiberina).

Βασιλική Αγίου Πέτρου

Η μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο, η Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό είναι κάτι περισσότερο από το πιο σημαντικό κτίριο στον Χριστιανικό κόσμο. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό, ιστορικό και αρχιτεκτονικό μνημείο, στο οποίο φυλάσσονται θησαυροί χιλιετιών, όπως πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά και αντικείμενα τέχνης.

Η εκκλησία χτίστηκε, σύμφωνα με την παράδοση, πάνω από τον τόπο ταφής του Αγίου Πέτρου, και έκτοτε όλοι οι Πάπες θάβονται εκεί. Βρίσκεται στην εξίσου εντυπωσιακή πλατεία του Αγίου Πέτρου, έργο του Μπερνίνι, όπου κυριαρχούν κιονοστοιχίες με 140 αγάλματα – απεικονίσεις διαφόρων Αγίων και Μαρτύρων. Αυτόπου την κάνει εντυπωσιακή είναι η απόλυτη συμμετρία που την διακρίνει και η οποία γίνεται αντιληπτή από πολλά μέτρα μακρυά καθώς περπατάς στον κεντρικό δρόμο Via della Conciliazione προς το Βατικανό.

Ωράριο λειτουργίας

Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι ανοιχτή όλο το χρόνο και η είσοδος είναι δωρεάν. Οι ώρες λειτουργίας ποικίλλουν ανάλογα με την εποχή, τον χειμώνα (1 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου) είναι ανοιχτά 7 π.μ. έως 6:30 μ.μ ενώ το καλοκαίρι (1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου) από τις 7 π.μ. έως 7 μ.μ. Καλό είναι όμως να αποφύγεις τις ώρες κοντά στο κλείσιμο γιατί μπορεί να μην καταφέρεις να μπεις λόγω των μεγάλων ουρών.

💡travelfox tip: Αν και η είσοδος είναι δωρεάν, υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσεις εισιτήρια που σου εξασφαλίζουν είσοδο χωρίς αναμονή και με κάποια ξενάγηση είτε στο εσωτερικό είτε στον εντυπωσιακό της τρούλο. Μπορείς να βρεις εισιτήρια στην επίσημη ιστοσελίδα

💡travelfox tip: λόγω των έκτακτων μέτρων για τον covid-19, η είσοδος από το μουσείου του Βατικανού προς την εκκλησία του Αγίου Πέτρου είναι κλειστή. Επομένως, ακόμα και αν θέλεις να επισκεφτείς τα δυο αυτά μνημεία την ίδια μέρα θα πρέπει να μπεις από τις ανεξάρτητες εισόδους τους και να περπατήσεις από τον εξωτερικό δρόμο που τα ενώνει. 

💡travelfox tip: όπως είναι λογικό υπάρχει dress code τόσο για άντρες όσο και γυναίκες. Επομένως, αν βρεθείτε εκεί καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει τόσο τα γόνατα όσο και οι ώμοι να είναι καλυμένοι. Το ίδιο ισχύει και μέσα στο μουσείο του Βατικανού. Καλό είναι λοιπόν να έχετε μια ζακέτα ή μια εσάρπα μαζί σας.

Largo di Torre Argentina

Είναι ένας αρχαιολογικός χώρος όπου εκεί κοντά δολοφονήθηκε ο Ιούλιος Καίσαρας και πλέον φιλοξενεί πολλές γάτες. Λογικά θα περάσεις από το σημείο αυτό είτε φεύγοντας από το Πάνθεον για να πας προς το ποτάμι είτε για να επισκεφτείς το Pizza Florida, για ένα κομμάτι πίτσα σε ένα από τα καλύτερα street pizza μαγαζιά της πόλης.

Συντριβάνι των χελωνών

Ένα ωραίο συντριβάνι που θα αρέσει στα παιδιά, είναι το συντριβάνι χελωνών λίγο πιο νότια από το Largo di Torre Argentina και πιο βόρεια από το ποτάμι. Αν λοιπόν σας βγάλει ο δρόμος, κάντε μια μικρή παράκαμψη για να το δείτε.

Αξιοθέατα με εισιτήριο στη Ρώμη

Τα αξιοθέατα που θα χρειαστεί να αγοράσετε εισιτήριο για να τα επισκεφτείτε είναι:

Κολοσσαίο – Ρωμαϊκή Αγορά – Λόφος Παλατίνο

Τα τρία αυτά αξιοθέατα έχουν (υποχρεωτικά) κοινό 24ωρο εισιτήριο που σου επιτρέπει να τα επισκεφτείς μέσα σε 24 ώρες από τη στιγμή που επικυρώσεις το εισιτήριο σε έναν από τους χώρους. Η καλύτερη επιλογή είναι να ξεκινήσεις με το Κολοσσαίο, στη συνέχεια το Φόρο Ρουμάνο και να αφήσεις για την επόμενη μέρα τον Λόφο Παλατίνο που έχει ανάβαση.

Κολοσσαίο

Το Κολοσσαίο, είναι από τα must αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσουν τα παιδιά. Το μέγεθος, η αρχιτεκτονική και η ιστορία του θα εντυπωσιάσει τα παιδιά και θα είναι από τις αναμνήσεις που θα τους μείνουν. Κτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ επί της δυναστείας των Φλαβιών και μέχρι το τέλος της αρχαίας περιόδου χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση θεαμάτων, όπως κυνήγι ζώων και αγώνες μονομάχων. Παραμένει το μεγαλύτερο αμφιθέατρο στον κόσμο.

Υπάρχουν 3 υπο-περιοχές εντός του Κολοσσαίου που μπορείς να επισκεφτείς, ανάλογα με τον τύπο του εισιτηρίου :

  1. Το Αμφιθέατρο (Standard ticket  – 16 ευρώ): πρόσβαση μόνο στους ορόφους του αμφιθεάτρου.
  2. Η Αρένα (Full Experience ticket – 24 ευρώ): πρόσβαση στον χώρο όπου στέκονταν οι μονομάχοι. Εκεί θα δείτε τα καθίσματα του Αυτοκράτορα και μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στον υπόγειο χώρο, που έχει ανασκαφεί ακριβώς κάτω από την αρένα.
  3. Το Yπόγειο τμήμα (Full Experience ticket accompanied tour – 24 ευρώ): πρόσβαση στον χώρο όπου φυλάσσονταν τα ζώα και όπου οι μονομάχοι περίμεναν τη σειρά τους για να μονομαχήσουν. Αυτή είναι η πιο ενδιαφέρουσα περιοχή εάν θέλετε να μάθετε για την εσωτερική λειτουργία του Κολοσσαίου και η πιο δύσκολη να βρεις εισιτήριο.

Δυο πράγματα να έχετε στο μυαλό σας πριν την επίσκεψη: την ώρα που θα το επισκεφτείτε και το εισιτήριο που θα βγάλετε.

Το Κολοσσαίο είναι ένα μνημείο που είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες οπότε ανάλογα με την εποχή, υπάρχει η κατάλληλη ώρα να το επισκεφτείς. Το καλοκαίρι καλό είναι να αποφύγεις τις μεσημεριανές ώρες και να επιλέξεις είτε νωρίς το πρωί, είτε το απόγευμα. Γενικά, καλύτερη ώρα της ημέρας είναι το πρωί διότι έχει λιγότερο κόσμο. Αν λοιπόν τα παιδιά σας ξυπνάνε νωρίς, επιλέξτε τις πρώτες πρωινές ώρες (9.00 – 10.30). Τον χειμώνα όμως, είναι προτιμότερο να επιλέξεις μεσημεριανές ώρες γιατί το πρωί θα έχει αρκετό κρύο. Συμβουλέψουμε την επίσημη ιστοσελίδα για να δεις τις ώρες λειτουργίας με βάση την εποχή.

Επόμενη συμβουλή είναι για το ποιο εισιτήριο να διαλέξεις. Υπάρχουν πάρα πολλές ιστοσελίδες που πουλάνε εισιτήρια αλλά εγώ προτιμώ να αγοράζω από την επίσημη σελίδα του. Σου προτείνω να κλείσεις τα εισιτήρια την ίδια μέρα που θα κλείσεις τα αεροπορικά εισιτήρια. Ο λόγος είναι ότι τα εισιτήρια που σου επιτρέπουν να μπεις στον Underground χώρο (Full Experience Underground And Arena Accompanied Tour), είναι περιορισμένα και εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

Μερικά ακόμα  travelfox tips:

  • Φόρεσε άνετα παπούτσια
  • Εφοδιάσου με μπουκαλάκια νερό και καπέλο (τους καλοκαιρινούς μήνες)
  • Απέφυγε τα ογκώδη backbacks διότι θα σου ζητηθεί να τα αφήσεις στην είσοδο
  • Οι άνω των 12 ετών πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού
  • Η είσοδος για τους κάτω των 18 ετών είναι δωρεάν αλλά θα πρέπει να γίνει κράτηση ηλεκτρονικά ενός μηδενικού εισιτηρίου για να εξασφαλίσετε την είσοδο των παιδιών σας στον χώρο.
  • Το κόστος των εισιτηρίων Full Experience Underground + Arena Accompanied Tour και Full Experience Arena είναι το ίδιο και ανέρχεται στα 24 ευρώ. Απλά τα πρώτα είναι περιορισμένα και εξαντούνται γρήγορα.
  • Υπάρχουν ειδικά εισιτήρια με ξενάγηση στα αγγλικά, ιταλικά και ισπανικά.

Ρωμαϊκή Αγορά (Roman Forum)

Η Ρωμαϊκή Αγορά βρίσκεται ανάμεσα στον λόφο Παλατίνο και τον λόφο Καπιτωλίου και η είσοδός της βρίσκεται από την πλευρά του Κολοσσαίου. Επομένως, μπορείτε να την επισκεφτείτε αμέσως μετά το Κολοσσαίο. Στη Ρωμαϊκή Αγορά θα δεις ερείπια από ναούς, αψίδες και σημαντικά κτίρια της ρωμαϊκής εποχής. Είναι μια όμορφη βόλτα που ενδείκνυται αν έχει καλό καιρό μιας και το μνημείο είναι εκτεθειμένο σε βροχή και κρύο. Του καλοκαιρινούς μήνες θα χρειαστείτε κάποιο καπέλο γιατί έχει ελάχιστες σκιές από τα λίγα δέντρα του χώρου.

💡travelfox tip: Ακόμα και αν τα παιδιά έχουν κουραστεί, αξίζει να μπείτε στη Ρωμαϊκή Αγορά και να περπατήσετε παράλληλα με τον κεντρικό δρόμο Via dei Fori Imperiale (που ούτως ή άλλως θα περπατούσατε) και να οδηγηθείτε προς την έξοδο που υπάρχει κοντά στη Piazza Venezia. Η διαδρομή είναι βατή χωρίς υψομετρικές διαφορές παρά μόνον ελάχιστα στην έξοδο του μνημείου.

Λόφος Παλατίνος

Ο Παλατίνος Λόφος είναι ο πιο κεντρικός λόφος της Ρώμης με ευρήματα που χρονολογούνται από τον 10ο αιώνα πΧ. Σύμφωνα με τη Ρωμαϊκή μυθολογία, στο νότιο μέρος του λόφου βρίσκεται η Λουπέρκα, η σπηλιά της λύκαινας που φρόντισε τα βρέφη Ρέμος και Ρωμύλος. Στον λόφο αξίζει να δείτε το παλάτι του Φλάβιο, την οικία του Αυγούστου, την οικία της Λιβίας (συζύγου του Αυγούστου), τον ιππόδρομο του Δομιτιανού και αρκετούς ρωμαϊκούς ναούς.

💡travelfox tip: Η είσοδος γίνεται με το ενιαίο εισιτήριο του Κολοσσαίο και είναι καλύτερα να το επισκεφτείτε την επόμενη μέρα από το Κολοσσαίο και τη Ρωμαϊκή Αγορά, ώστε να έχετε τον απαραίτητο χρόνο και τη διάθεση να τον εξερευνήσετε.

Μουσείο Βατικανού

Το μουσείο του Βατικανού είναι από τα πιο σημαντικά μουσεία στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτείς κατά την παραμονή σου στη Ρώμη. Υπάρχουν τόσα πολλά εκθέματα και πτέρυγες στο μουσείο που κάθε φορά που το επισκέπτομαι ανακαλύπτω και κάτι καινούριο που μου τραβάει το ενδιαφέρον. Για να μπορέσεις να κάνεις μια πλήρη ξενάγηση θα χρειαστούν πολλές ώρες  οπότε ειδικά με τα παιδιά, καλό είναι να κάνεις μια λίστα με τα βασικά εκθέματα που αξίζει να δείτε χωρίς να κουραστούν. Δυστυχώς, το highlight του μουσείου, η Καπέλα Σιστίνα, βρίσκεται στο τέλος της ξενάγησης οπότε θα πρέπει αναγκαστικά να περάσετε από τα περισσότερα δωμάτια του μουσείου.

Ωράριο λειτουργίας

Το μουσείο είναι ανοικτό όλες τις μέρες εκτός Κυριακής, από τις 9πμ – 6μμ, με εξαίρεση την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα όπου το μουσείο είναι ανοικτό (9πμ – 2μμ) και μάλιστα η είσοδος είναι δωρεάν. Καλό είναι όμως να αποφύγεις τη συγκεκριμένη μέρα γιατί οι ουρές αναμονής για να εισέλθεις είναι πολύωρες. Το εισιτήριο για τους ενήλικες κοστίζει 17 ευρώ και για τα παιδιά 8 ευρώ. Μπορείς να αγοράσεις το εισιτήριο σου ηλεκτρονικά από την επίσημη ιστοσελίδα εδώ.  Μην παραλείψεις να κάνεις την αγορά αρκετές μέρες πριν το ταξίδι σου γιατί τα εισιτήρια εξαντλούνται γρήγορα.

Καπέλα Σιστίνα

Το παρεκκλήσι της Καπέλα Σιστίνα είναι το σημαντικό αξιοθέατο και ο βασικός λόγος που οι περισσότεροι επισκέπτονται το μουσείο. Πρόκειται για ένα αριστούργημα που σε καθηλώνει και σε κάνει να αναρωτιέσαι ακόμα και σήμερα, πώς κατάφερε ο δημιουργός του – Μιχάηλ Άγγελος – να το αποδώσει με τέτοιο τρόπο ώστε οι αναπαραστάσεις (πάνω από 300 φιγούρες) να φαίνονται χωρίς παραμόρφωση από τόσα μέτρα μακριά. Ένα από τα πιο γνωστά σημεία της τοιχογραφίας είναι η «Δημιουργία του Αδάμ», όπου ο Μιχαήλ Άγγελος απεικονίζει τον Θεό, να τείνει το χέρι του προς τον Αδάμ για να του δώσει ζωή.

💡travelfox tip: για να ζωγραφίσει την οροφή, ο Μιχάηλ Άγγελος χρησιμοποίησε ξύλινες σκαλωσιές που του επέτρεπαν να στέκεται όρθιος και όχι ξαπλωμένος όπως αρχικά πίστευαν ότι τη ζωγράφισε. 

💡travelfox tip: Από το 1492, η Καπέλα Σιστίνα φιλοξενεί το κονκλάβιο των καρδιναλίων για την εκλογή του νέου πάπα. 

💡travelfox tip: Η Καπέλα Σιστίνα είναι ο μοναδικός χώρος στο μουσείο που απαγορεύεται η φωτογράφιση. Επίσης, υπάρχει dress code τόσο για άντρες όσο και γυναίκες. Επομένως, αν βρεθείτε εκεί καλοκαιρινούς μήνες θα πρέπει τόσο τα γόνατα όσο και οι ώμοι να είναι καλυμένοι. Προετοιμαστείτε για αρκετό κόσμο μέσα στην αίθουσα και αρκετές παρατηρήσεις από τα μεγάφωνα ώστε να τηρείται ησυχία.

Στην έξοδο του μουσείου σε περιμένει μια πανέμορφη ελικοειδής σκάλα, έργο του Μπραμάντε και ένα μαγαζί για να αγοράσεις ενδιαφέροντα αναμνηστικά.

Φαγητό στη Ρώμη

Το φαγητό στη Ρώμη με παιδιά δε θα σας προβληματίσει καθόλου. Ποιο παιδί δεν τρελαίνεται για πίτσα και μακαρόνια!

Ιδανική επιλογή για ένα σνακ ανάμεσα στα αξιοθέατα είναι το ιταλικό street food που συνοψίζεται σε 3Π:

  • Πίτσα με το κομμάτι . Για πίτσα στο δρόμο ξεχωρίζω δυο μαγαζιά, το Pizza Florida και το Pizza e Mozzarella.
  • Πανίνι (σαντουιτσάκια). Για panini προτείνω το Lost Food Factory, με ατελείωτο μενού που θα ικανοποιήσει κάθε γούστο.
  • Παγωτό. Όπου και να δοκιμάσεις παγωτό στη Ρώμη θα ενθουσιαστείς. Αν θες κλασικές αξίες πήγαινε είτε στο Venchi είτε στο Giolitti.

Αν θέλετε να καθίσετε σε τραπέζι μεσημέρι ή βράδυ, τότε υπάρχουν πολλές ιταλικές τρατορίες που διαθέτουν τραπέζια σε γραφικές πλατείες. Προσοχή στα ωράρια λειτουργίας διότι πολλά εστιατόρια κλείνουν μεσημεριανές ώρες και ανοίγουν πάλι το απόγευμα.

Μερικές προτάσεις για εστιατόρια στο κέντρο της Ρώμης:

Συμβουλές για ένα ξένοιαστο ταξίδι με παιδιά

Πριν το ταξίδι

Διαβατήρια

Τα παιδιά θα χρειαστούν διαβατήριο για να ταξιδέψουν. Αν δεν έχουν ήδη ή έχει λήξει τότε καλό είναι να βιαστείτε να κλείσετε ένα ραντεβού στο γραφείο διαβατηρίων που ανήκετε μιας και υπάρχει μεγάλη ζήτηση και τα ραντεβού είναι λιγοστά. Για το διαβατήριο θα χρειαστεί να είναι παρόντες και οι δυο γονείς. Μπορείς να βρεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά εδώ.

Airtags / Βραχιολάκια

Ένας βασικός φόβος που έχουν οι γονείς σε μια ξένη χώρα είναι μην χάσουν τα παιδιά τους. Ειδικά σε μια τουριστική περιοχή που συγκεντρώνει πλήθη τουριστών, δεν είναι δύσκολο ένα παιδί να χαθεί από την προσοχή των γονέων. Αυτό που κάνω εγώ συνήθως είναι να τους φοράω ειδικά βραχιολάκια με στοιχεία επικοινωνίας και να συμφωνούμε από πριν από ποιους ζητάνε βοήθεια (πρωτίστως αστυνομικούς ή υπαλλήλους μνημείων) και αν είναι εφικτό ορίζουμε ένα σημείο συνάντησης σε περίπτωση που χαθούμε. Εναλλακτικά, μπορείς να φορέσεις στα παιδιά smart watches ή ακόμα και air tags της εταιρείας apple. Τα air tags αν και έχουν φτιαχτεί για να εντοπίζουν αντικείμενα, μπορεί να ενσωματωθούν σε ένα μπρελόκ το οποίο μπορείς να έχεις πάνω σε μια τσάντα ή στα ρούχα του παιδιού.

Φαρμακείο ταξιδιού

Ένας δεύτερος φόβος των γονέων μικρών παιδιών είναι μην τυχόν και αρρωστήσουν τα παιδιά τους στη διάρκεια του ταξιδιού. Επειδή, σε κάθε χώρα υπάρχουν διαφορετικά φάρμακα καλό είναι όταν ταξιδεύεις με παιδιά να έχεις μαζί σου κάποια βασικά φάρμακα σε περίπτωση που χρειαστούν.

Καλό σου ταξίδι!

travelfox 🦊

Απάντηση