Σήμερα θα σου μιλήσω για την Τοσκάνη, μια πανέμορφη περιφέρεια της κεντρικής Ιταλίας, γνωστή για τα τοπία, τα μεσαιωνικά χωριά, την πολιτιστική κληρονομιά και φυσικά την εξαιρετική κουζίνα της και τα διάσημα κρασιά της. Στο άρθρο μου θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες για ένα 8ήμερο roadtrip στις βασικότερες περιοχές της Τοσκάνης με συμβουλές για διαμονή, φαγητό και δραστηριότητες.
Περιεχόμενα
Πώς θα φτάσεις στην Τοσκάνη
Αεροπλάνο
Ενοικίαση Αυτοκινήτου
Οδήγηση στην Ιταλία
8 μέρες roadtrip στην Τοσκάνη
Πόλεις και χωριά της Τοσκάνης
Φλωρεντία
Chianti
Σιένα
Κοντινά χωριά στη Σιένα
San Gimignano
Monteriggioni
Chiusure και San Giovanni D’Asso
Val d’Orcia
Φαγητό στην Τοσκάνη
Γευσιγνωσία κρασιού στην Τοσκάνη
Πώς θα φτάσεις στην Τοσκάνη
Η Τοσκάνη, όπως ανέφερα και παραπάνω, είναι μια περιφέρεια της Ιταλίας και όχι μια πόλη όπως λανθασμένα μερικοί πιστεύουν. Η Τοσκάνη αποτελείται από 10 επαρχίες:

- Αρέτσο (Arezzo)
- Γκροσσέτο (Grosseto)
- Λιβόρνο (Livorno)
- Λούκα (Lucca)
- Μάσσα-Καρράρα (Massa-Carrara)
- Πίζα (Pisa)
- Πιστόια (Pistoia)
- Πράτο (Prato)
- Σιένα (Siena)
- Φλωρεντία (Firenze)
Αεροπλάνο
Η μεγαλύτερη πόλη και πρωτεύουσα της Τοσκάνης είναι η Φλωρεντία. Επομένως, ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσεις το ταξίδι σου στην Τοσκάνη είναι από τη Φλωρεντία. Η Φλωρεντία αν και έχει αεροδρόμιο (Amerigo Vespucci Airport ή όπως είναι επίσης γνωστό ως Peretola), δυστυχώς δεν έχει όλο το χρόνο απευθείας πτήσεις να την συνδέουν με την Ελλάδα. Αν θες να αποφύγεις τις διπλές προσγειώσεις / απογειώσεις και το αυξημένο κόστος εισιτηρίων, η καλύτερη επιλογή είναι να πετάξεις μέχρι την Μπολόνια, στο Διεθνές Αεροδρόμιο Γουλιέλμο Μαρκόνι. Οι αεροπορικές εταιρείες που πετάνε από Ελλάδα απευθείας προς Μπολόνια είναι η Aegean Airlines και η Ryanair.
Ενοικίαση Αυτοκινήτου
Ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσεις να επισκεφτείς όσα περισσότερα χωριά και πόλεις της Τοσκάνης είναι να νοικιάσεις αυτοκίνητο. Υπάρχει και η επιλογή του τρένου και του λεωφορείου, που για τις μεγάλες πόλεις όπως Φλωρεντία, Πίζα, Σιένα, Λούκα κτλ είναι αρκετά βολικά, όμως σε περιορίζουν σημαντικά για να μπορέσεις να επισκεφτείς τα χωριά. Το αυτοκίνητο, επομένως, είναι μονόδρομος αν θες να ανακαλύψεις τις πραγματικές ομορφιές της Τοσκάνης.
Οι βασικές εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου στην Ιταλία είναι οι εξής:
Ανάλογα από ποια πόλη θα νοικιάσεις το αυτοκίνητο, μπορείς να βρεις και μικρότερες εταιρείες ενοικίασης με καλύτερες τιμές και όρους. Για παράδειγμα, στη Φλωρεντία υπάρχουν επιπλέον των παραπάνω εταιρειών, η Tuscany by car και η Knowleggi S.R.L με πολύ καλές κριτικές. Το καλύτερο είναι να μπεις στις επίσημες ιστοσελίδες και να συγκρίνεις τις τιμές για την κατηγορία αυτοκινήτου που θες.
Το κόστος ενοικίασης εξαρτάται από τις μέρες, το μοντέλο αυτοκινήτου, το πακέτο κάλυψης και το αν θα χρειαστεί να το επιστρέψεις σε διαφορετική πόλη από εκείνη που το ενοικίασες. Στη δική μας περίπτωση, ήταν πιο συμφέρον να νοικιάσουμε το αυτοκίνητο για 8 ημέρες από το αεροδρόμιο της Μπολόνια, παρά να το νοικιάσουμε για 5 μέρες από τη Φλωρεντία και να το επιστρέψουμε στο αεροδρόμιο της Μπολόνια.
Προσοχή θέλει στα ψιλά γράμματα για να δεις τι καλύπτει το κάθε συμβόλαιο. Υπάρχουν διάφορα πακέτα που μπορείς να προσθέσεις ακόμα και την ημέρα που θα το παραλάβεις για να έχεις νομική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος, οδική βοήθεια, κάλυψη ίδιων ζημιών και κλοπής. Την ημέρα παραλαβής η εταιρεία θα κάνει μια προχρέωση στην πιστωτική σου κάρτα και θα δεσμεύσει τόσο το μίσθωμα όσο και το ποσό που υποχρεούσαι να πληρώσεις σε περίπτωση ατυχήματος. Την ημέρα της παράδοσης, αφού γίνει έλεγχος για τυχόν ζημιές, η εταιρεία χρεώνει την κάρτα με το τίμημα του μισθώματος μόνο. Τέλος, το αυτοκίνητο θα πρέπει να το επιστρέψεις με γεμάτο ρεζερβουάρ διαφορετικά θα σε χρεώσουν με μια πολύ ακριβή τιμή καυσίμου σχεδόν διπλάσια από την πραγματική τιμή.
💡travelfox tip: Προσοχή, όταν παραλάβεις το αυτοκίνητο να το ελέγξεις πολύ καλά για τυχόν γρατζουνιές που μπορεί ήδη να έχει ώστε να μην στις χρεώσουν για δικές σου.
Εμείς επιλέξαμε την εταιρεία ενοικίασης Europcar γιατί είχε τις καλύτερες τιμές για ένα αυτόματο αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας (περίπου 100 ευρώ την ημέρα) και προσθέσαμε ένα μεσαίο πακέτο κάλυψης για κλοπή, ίδιες ζημιές και νομική κάλυψη αξίας 8 ευρώ ανά ημέρα.
💡travelfox tip: Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ιταλίας, από 1 Νοέμβρη μέχρι 15 Απρίλη, υποχρεούσαι να έχεις αλυσίδες χιονιού στο αυτοκίνητο και το κόστος ενοικίασής τους προστίθεται αυτόματα στο τελικό ποσό.
💡travelfox tip: Αν προτιμήσεις να ενοικιάσεις το αυτοκίνητο από τη Φλωρεντία, τότε θα χρειαστεί να κλείσεις εισιτήρια με το τρένο από Μπολόνια προς Φλωρεντία. Η Ιταλία έχει πολλές ιδιωτικές σιδηροδρομικές εταιρείες με πιο γνωστές την Trenitalia και την Italo. Προτίμησε τα bullet trains που διαθέτουν οι δυο αυτές εταιρείες και σε πάνε σε μόλις 38′ στη Φλωρεντία. Το κόστος των εισιτηρίων ανεβαίνει όσο πλησιάζει η μέρα της αναχώρησης οπότε καλό είναι να τα κλείσεις όσο πιο νωρίς γίνεται.
Οδήγηση στην Ιταλία
Πριν ξεκινήσουμε για το πρώτο μας roadtrip στην Ιταλία, μπήκα σε πολλά site για να ενημερωθώ για την οδήγηση στην Ιταλία και τι να περιμένεις από τους οδηγούς και τους δρόμους. Οι Ιταλοί μοιάζουν σε πολλά με εμάς τους Έλληνες (una faccia una razza) και ένα από αυτά είναι και η οδήγηση. Επομένως, αν οδηγείς στην Ελλάδα δε θα έχεις κανένα θέμα στην Ιταλία. Ίσα ίσα θα είναι και πιο εύκολο γιατί έχουν καλύτερους δρόμους.
Στους αυτοκινητόδρομους που ενώνουν την Μπολόνια με τη Φλωρεντία και τη Φλωρεντία και με τη Σιένα, υπάρχουν σταθμοί διοδίων στους οποίους πληρώνεις πάντα κατά την έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έκανες. Στην είσοδο του αυτοκινητόδρομου, καθώς πλησιάζεις στο μηχάνημα εκδίδεται αυτόματα ένα εισιτήριο που γράφει τον σταθμό διοδίων που μπήκες. Όταν με το καλό βγεις από τον αυτοκινητόδρομο, τοποθετείς το εισιτήριο στο μηχάνημα εξόδου, πληρώνεις το τίμημα είτε με μετρητά είτε με κάρτα (την κάρτα πρέπει να την βάλεις στην ίδια υποδοχή με το εισιτήριο) και βγαίνεις. Σε όλες τις διαδρομές που κάναμε μόνο μια φορά είδαμε υπάλληλο στα διόδια. Τα περισσότερα λειτουργούν με αυτόματα μηχανήματα.
💡travelfox tip: Ενδεικτικό κόστος διοδίων από Μοντεπουλτσιάνο (νότια της Σιένα) μέχρι το αεροδρόμιο της Μπολόνια είναι 16 ευρώ. Η βενζίνη που χρειαστήκαμε για τις 8 μέρες οδήγησης καλύπτοντας διαδρομές (Μπολόνια – Φλωρεντία, Φλωρεντία – Σιένα, χωριά της Σιένα και επιστροφή Μοντεπουλτσιάνο – Μπολόνια) ήταν 70 ευρώ περίπου.
Αν δεν βιάζεσαι να φτάσεις σε κάποια πόλη, οι δρόμοι χωρίς διόδια είναι οι πιο όμορφοι από άποψη φύσης και τοπίων. Έχουν όμως περισσότερες στροφές. Ο αυτοκινητόδρομος που ενώνει τη Μπολόνια με τη Φλωρεντία είναι γεμάτος με τούνελ που ναι μεν κάνουν την διαδρομή πιο σύντομη αλλά συνάμα και πολύ μονότονη. Αν έχεις χρονικό περιθώριο, σου προτείνω να επιλέξεις τον περιφερειακό δρόμο. Εμείς τον χρησιμοποιήσαμε από Μπολόνια για Φλωρεντία για να αποφύγουμε την κίνηση λόγω ατυχήματος στον καινούριο αυτοκινητόδρομο. Σε κάθε περίπτωση σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις την καθοδήγηση των google maps.
Οι επαρχιακοί δρόμοι ανάμεσα στα χωριά της επαρχίας της Σιένα είναι σε πολύ καλή κατάσταση και πολύ ασφαλείς. Υπάρχουν ελάχιστοι χωματόδρομοι που σε οδηγούν σε κάποιο εστιατόριο ή κάποιο σημείο ενδιαφέροντος για φωτογράφιση (viewpoints).
Σχετικά με το πάρκινγκ, στις μεγάλες πόλεις καλό είναι να επιλέξεις έναν κλειστό χώρο στάθμευσης. Το κόστος για ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας είναι 25 – 30 ευρώ την ημέρα ή 2 ευρώ την ώρα. Στα περισσότερα χωριά της Τοσκάνης, υπάρχουν υπαίθρια πάρκινγκ ελεγχόμενης στάθμευσης της εταιρίας EasyPark. Στα αυτόματα μηχανήματα που θα βρεις προπληρώνεις είτε με κέρματα είτε με κάρτα ( εμείς δεν καταφέραμε να πληρώσουμε με κάρτα) το χρονικό διάστημα που θα χρησιμοποιήσεις το πάρκινγκ. Το κόστος είναι από 1 έως 2 ευρώ το πολύ η ώρα. Μόλις πληρώσεις, εκδίδεται ένα εισιτήριο που αναγράφει μέχρι ποια ώρα μπορείς να σταθμεύσεις και πρέπει να το τοποθετήσεις σε εμφανή θέση στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου.
8 μέρες roadtrip στην Τοσκάνη
Πόσες μέρες είναι αρκετές για να δεις την Τοσκάνη; Η Τοσκάνη, όπως ανέφερα, αποτελείται από 10 επαρχίες, τουλάχιστον 5 βασικές πόλεις (Φλωρεντία, Σιένα, Πίζα, Λούκα, Αρέτζο) και αναρίθμητα χωριά. Επομένως, είναι δύσκολο να την δεις όλη σε μια εβδομάδα. Στο άρθρο μου θα βρεις προτάσεις για ένα οκταήμερο οδικό ταξίδι στις δυο βασικές επαρχίες της Τοσκάνης: την επαρχία της Φλωρεντίας και την επαρχία της Σιένα όπου θα δεις 5 από τις 6 τοποθεσίες της Τοσκάνης που έχουν κηρυχθεί από την UNESCO ως Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς:
- το ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας (Firenze),
- το ιστορικό κέντρο της Σιένα (Siena)
- το ιστορικό κέντρο του Σαν Τζιμινιάνο (San Gimignano)
- το ιστορικό κέντρο της Πιέντσα (Pienza) και
- την κοιλάδα Βαλ ντ’ Όρτσια (Val d’Orcia)
💡travelfox tip: η 6η τοποθεσία είναι η πλατεία του καθεδρικού ναού της Πίζα. Αν έχεις μια μέρα παραπάνω στη διάθεσή σου μπορείς να συνδυάσεις μια μονοήμερη επίσκεψη στη Πίζα με τρένο από τη Φλωρεντία.
Λίγα λόγια για τις πόλεις και τα χωριά της Τοσκάνης
Κατά τον Μεσαίωνα και στη συνέχεια την Αναγέννηση, η Τοσκάνη οργανώθηκε σε ανεξάρτητους δήμους (i comuni), που ερχόντουσαν συχνά σε πόλεμο ο ένας εναντίον του άλλου. Η Σιένα και η Φλωρεντία ήταν οι ισχυρότερες δυνάμεις και πολλά χωριά γεννήθηκαν ή μεγάλωσαν ως οχυρά για να προστατεύσουν το ένα από τις επιθέσεις του άλλου. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν τόσες πολλές οχυρωμένες πόλεις και χωριά πάνω σε λόφους στην Τοσκάνη και γιατί μέρη όπως η Σιένα έχουν τόσο επιβλητική αρχιτεκτονική.
Οι πιο σημαντικές πόλεις που πρέπει να δεις είναι:
Τα πιο όμορφα χωριά της Τοσκάνης που δεν πρέπει να χάσεις είναι:
Φλωρεντία (2 βράδια / 2 μέρες)
Εν αρχή ην η Φλωρεντία. Ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού στην Τοσκάνη (η Μπολόνια δε μετράει γιατί ανήκει σε άλλη περιφέρεια) είναι η Φλωρεντία. Η Φλωρεντία είναι η πόλη της τέχνης και το λίκνο της ιταλικής Αναγέννησης όπου γεννήθηκαν και έζησαν πολύ σημαντικοί Ιταλοί καλλιτέχνες, έργα των οποίων μπορείς να θαυμάσεις στα μουσεία αλλά και στους δρόμους της πόλης. Η Φλωρεντία, είναι ένα υπαίθριο μουσείο όπου στις πλατείες και στους δρόμους της θα δεις σημαντικά αγάλματα και έργα τέχνης από την εποχή της Αναγέννησης και δικαίως έχει χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.
Στη Φλωρεντία μπορείς να καθίσεις από 1 ολόκληρη μέρα μέχρι και 3 μέρες αν την επισκέπτεσαι για πρώτη φορά και θες να μπεις στα μουσεία της. Σε ένα οκταήμερο ταξίδι στην Τοσκάνη, σου προτείνω να αφιερώσεις 2 ημέρες στην πρωτεύουσά της και τις υπόλοιπες 6 μέρες στις άλλες περιοχές. Μπορείς να βρεις τον λεπτομερή μου οδηγό για την πανέμορφη Φλωρεντία εδώ με προτάσεις για διαμονή, αξιοθέατα, φαγητό και ψώνια.
💡travelfox tip: Στη Φλωρεντία δε θα χρειαστείς αυτοκίνητο, παρά μόνο αν θες να επισκεφτείς το Firenze Mall για ψώνια. Αν έχεις ήδη νοικιάσει αυτοκίνητο από τη Μπολόνια, τότε θα πρέπει να το σταθμεύσεις στο κοντινότερο κλειστό πάρκινγκ από το ξενοδοχείο σου. Το κόστος είναι περίπου 30 ευρώ την ημέρα.
Chianti (μονοήμερη)
Την τρίτη ημέρα του ταξιδιού, ήρθε η ώρα να μπεις στο αυτοκίνητο και να κατηφορίσεις προς την όμορφη πόλη της Σιένα. Πριν όμως φτάσεις εκεί, σου προτείνω να επιλέξεις τον περιφερειακό δρόμο (χωρίς διόδια) μέσω της περιοχής Chianti (Via Chiantigiana Road Highway Strada Regionale SR222) και να ανακαλύψεις τα γραφικά χωριά της επαρχίας της Φλωρεντίας, γνωστά για τους αμπελώνες και συγκεκριμένα για την ομώνυμη ποικιλία κρασιού Chianti.
Τα χωριά που αξίζει να δεις (με τη σειρά που θα τα συναντήσεις ξεκινώντας από Φλωρεντία) είναι:
-
Greve in Chianti (44′ από τη Φλωρεντία)
Είναι το πρώτο χωριό που θα συναντήσεις από Σιένα, αρκετά οργανωμένο και τουριστικό με μια όμορφη πλατεία (Piazza Matteotti). Δεν είναι πολύ γραφικό αλλά είναι από τα πιο οργανωμένα στην περιοχή για να φας ή να αγοράσεις κάτι. Εμείς φάγαμε πολύ ωραία στην πιτσαρία La cantina. Έξω από το χωριό θα βρεις πολλές θέσεις ελεύθερης στάθμευσης.
-
Montefioralle (6΄από Greve)
Σε μόλις 6′ από το χωριό Greve θα φτάσεις στο μεσαιωνικό χωριουδάκι Montefioralle. Το Montefioralle είναι τόσο μικρό που θα μπορούσες να το χαρακτηρίσεις και κάστρο αντί για χωριό. Είναι από τα πιο γραφικά χωριά στο Chianti και από τα πιο μικρά για να το περπατήσεις σε μόλις 30′.
Στις δυο εισόδους του χωριού υπάρχουν πάρκινγκ ελεγχόμενης στάθμευσης όπου προπληρώνεις ανάλογα με τις ώρες που θα σταθμεύσεις το αυτοκίνητό σου. Το συγκεκριμένο αυτόματο σύστημα της εταιρείας Easypark θα το βρεις στα περισσότερα χωριά της Τοσκάνης και είναι λίγο περίεργο διότι θα πρέπει να μαντεύεις πόσο χρόνο θα χρειαστείς για να εξερευνήσεις το κάθε μέρος χωρίς να ξέρεις όμως πόσο μεγάλο είναι το κάθε χωριό και αν θα θέλεις να καθίσεις για φαγητό ή καφέ.
Στο Montefioralle 30 – 40′ είναι υπεραρκετά αν δεν καθίσεις για φαγητό ή καφέ στο μοναδικό εστιατόριο του χωριού, το Albertos Home Restaurant.
-
Panzano (14′ από Montefioralle)
Το Panzano είναι ένα όμορφο μεσαιωνικό χωριό χωρίς τουριστική ανάπτυξη. Μπορείς να το περπατήσεις εύκολα και απολαύσεις τη θέα προς τις εύφορες κοιλάδες της περιοχής. Το μόνο τουριστικό αξιοθέατο του χωριού είναι η εκκλησία Castello di Panzano.
-
Castellina in Chianti (17΄από Panzano)
Προσωπικά, το πιο όμορφο χωριό στην περιοχή Chianti είναι η Castellina. Είναι αρκετά γραφικό για να σε προσελκύσει για τη φυσική του ομορφιά και όσο τουριστικό χρειάζεται για να βρεις όμορφα εστιατόρια και μαγαζιά να περάσεις την ώρα σου. Μην ξεχάσεις να δοκιμάσεις παγωτό απο το Gelateria di Castellina. Αν σου αρέσουν οι φρουτώδες γεύσεις, σου προτείνω ανεπιφύλακτα το λεμόνι με βασιλικό, τα φρούτα του δάσους και το μάνγκο. Θεϊκό παγωτό…
-
Radda in Chianti (13′ από Castellina)
H Radda είναι η “πρωτεύουσα” θα λέγαμε της περιοχής Chianti. Δυστυχώς, δεν έχουν απομείνει πολλά από τη μεσαιωνική εποχή, λόγω της εισβολής, το 1478, του στρατού της Σιένα και των συμμάχων τους. Εμείς αποφασίσαμε να μην κάνουμε στάση στο χωριό αυτό.
Αν έχεις χρόνο, αξίζει να κάνεις μια στάση στο πάρκο Chianti sculpture park και να θαυμάσεις μοναδικά γλυπτά, έργα τέχνης τα οποία ενσωματώνονται στη φύση. Μέσα στο Πάρκο υπάρχει και ένα αμφιθέατρο όπου λαμβάνουν χώρα διάφορες συναυλίες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το πάρκο είναι ανοιχτό όλον τον χρόνο, από τις 10πμ έως τις 6μμ και η είσοδος κοστίζει 10 ευρώ για ενήλικες και 5 ευρώ για παιδιά.
💡travelfox tip: Το ταξίδι από τη Φλωρεντία προς τη Σίενα μέσω του SR 222 Chiantigiana, διαρκεί 1 ώρα και 30′.
Σιένα (2 βράδια)
Η Σιένα είναι μια μεσαιωνική πόλη της Τοσκάνης, νότια της Φλωρεντίας με πολύ ωραίο ιστορικό κέντρο και εντυπωσιακό καθεδρικό ναό. Με το που θα πλησιάσεις με το αυτοκίνητο θα εντυπωσιαστείς από την αρχιτεκτονική των κτιρίων και τα τείχη που κάποτε την προστάτευαν.
Τα αυτοκίνητα απαγορεύονται στο ιστορικό της κέντρο οπότε με το που φτάσεις θα πρέπει να το σταθμεύσεις σε ένα από τα πάρκινγκ που διαθέτει. Ανάλογα με το ξενοδοχείο που έχεις επιλέξει, θα προσεγγίσεις την πόλη είτε από τη βόρεια είτε από τη νότια είσοδο. Εμείς φτάσαμε στη νότια είσοδο και σταθμεύσαμε το αυτοκίνητο στον ιδιωτικό σταθμό Parking Il Campo. Το κόστος ανά ημέρα όταν μένεις σε κάποιο ξενοδοχείο είναι 25 ευρώ αντί για 35 ευρώ. Υπάρχουν και δημόσιοι χώροι στάθμευσης χωρίς χρέωση αλλά δε σου το προτείνω. Πρώτον είναι δυσεύρετοι και δεύτερον, και πιο σημαντικό, υπάρχει ο κίνδυνος κλοπής.
💡travelfox tip: Το ξενοδοχείο θα σου δώσει έναν κωδικό (bar code) για να λάβεις την έκπτωση των 10 ευρώ. Τον κωδικό θα τον σκανάρεις αφότου βάλεις το εισιτήριο στο μηχάνημα πριν πληρώσεις. Κάθε κωδικός ισχύει για μια μέρα οπότε θα πρέπει να θυμάσαι να ζητάς κάθε μέρα έναν νέο κωδικό.
Η Σιένα δεν είναι μεγάλη πόλη και παρόλο που έχει σημαντικά μνημεία να δεις, θεωρώ πως δυο μέρες αρκούν για να την εξερευνήσεις. Επομένως, στα δυο βράδια που σου προτείνω να μείνεις έχω υπολογίσει τη μια μέρα από τις τρεις, να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή στα κοντινά χωριά San Gimignano και Monteriggioni.
Διάβασε περισσότερα για τη Σιένα στο άρθρο μου εδώ.
Κοντινά χωριά στην Σιένα
San Gimignano (μονοήμερη)
Στην επαρχία της Σίενα θα βρεις τα πιο όμορφα μεσαιωνικά χωριά της Τοσκάνης. (Συγνώμη Φλωρεντία, αλλά τα χωριά της Σιένας είναι με διαφορά τα καλύτερα). Ένα από αυτά είναι το San Gimignano. Εμείς ξεκινήσαμε πρωί με αυτοκίνητο από τη Σιένα και σε μόλις 40′ είχαμε φτάσει στο χωριό.
Στην είσοδο του χωριού θα βρεις πολλά ιδιωτικά πάρκινγκ αλλά επειδή είναι πολυσύχναστος τουριστικός προορισμός, όταν φτάσαμε εμείς (ήταν και αργία) δεν υπήρχε κενή θέση οπότε αναγκαστήκαμε να παρκάρουμε αρκετά μακρυά.
Μόλις περάσεις από την πύλη Porta San Giovanni θα συναντήσεις ένα από τα πιο επιβλητικά μεσαιωνικά χωριά του κόσμου. Το San Gimignano, είναι γνωστό επίσης με το όνομα “Μεσαιωνικό Μανχάταν” ή “Πόλη των Πύργων” και αυτό εξαιτίας των ψηλών πύργων που δεσπόζουν στο κέντρο του χωριού. Δεδομένου ότι μια πολυτελής ζωή δεν ήταν ακόμη δυνατή στον Μεσαίωνα, οι οικογένειες προσπάθησαν να αναδειχθούν χρησιμοποιώντας το ύψος των πύργων τους ως σύμβολα κύρους και πλούτου. Σήμερα, υπάρχουν ακόμα 15 από τους 72 πύργους μέσα στην παλιά πόλη. Ο πιο σημαντικός είναι ο Μεγάλος Πύργος (Torre Grossa) ύψους 54 μέτρων στον οποίο μπορείς να ανέβεις 220 σκαλοπάτια και να ανταμειφθείς με την καλύτερη θέα προς την πόλη και το καταπράσινο τοπίο της Τοσκάνης.
Στην κεντρική πλατεία Piazza della Cisterna, θα δεις το πηγάδι των ευχών και το καλύτερο παγωτό στη Gelateria Dondoli. Πάρε, λοιπόν, ένα παγωτό και ξεκίνησε να περπατάς μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού. Στη διπλανή πλατεία, Piazza del Duoma θα δεις τον ψηλότερο πύργο (Torre Grossa), το δημαρχείο και την εκκλησία Collegiata Santa Maria Assunta.
Λίγο πιο πέρα, στα δυτικά της πόλης, είναι τα ερείπια Montestaffoli στο Parco della Rocca. Πρόκειται για ένα δημόσιο πάρκο σε ένα λόφο. Μην παραλείψεις να δεις τη θέα Vista Panoramica, από όπου φαίνονται από τη μια πλευρά οι πύργοι της πόλης και από την άλλη η υπέροχη ύπαιθρος της Τοσκάνης με τους αμπελώνες .
Monteriggioni (ολιγόωρη στάση)
Ξεκινώντας από τη Σιένα, στο δρόμο για το San Gimignano θα βρεις το εξίσου πανέμορφο μεσαιωνικό χωριό Monteriggioni. Μια στάση είτε για καφέ είτε για περπάτημα αξίζει πραγματικά. Πρόκειται για ένα μικροσκοπικό χωριό στην κορυφή ενός λόφου που εξακολουθεί να περιβάλλεται εξ ολοκλήρου από ισχυρό τείχος, μια δομή τόσο δυνατή και συμπαγής που στην πραγματικότητα κάνει το Monteriggioni περισσότερο κάστρο, παρά πόλη.
Το πρώτο που θα συναντήσεις είναι η πλατεία του χωριού με την εκκλησία Chiesa di Santa Maria Assunta και το συντριβάνι. Μπορείς να καθίσεις είτε για φαγητό είτε για καφέ σε ένα από τα γραφικά μαγαζάκια της πλατείας και θαυμάσεις την ομορφιά του κάστρου. Το Monteriggioni είναι τόσο μικρό που το περπατάς μέσα σε λίγα λεπτά. Κατάφερε όμως να μας κλέψει την καρδιά και να γίνει ένα από τα αγαπημένα μας χωριά στη Σιένα.
Chiusure και San Giovanni d’Asso (μισή μέρα)
Όπως θα φεύγεις από τη Σιένα για να πας στη Βαλ ντ’ Όρτσια, αξίζει να περάσεις από δυο πολύ όμορφα χωριά, τη Chiusure και το San Giovanni d’Asso. Αυτή η περιοχή φημίζεται για την τεράστια αντίθεση μεταξύ των ήπιων κυλιόμενων λόφων και των “calanchi”, ενός είδους φαραγγιών και ρεματιών που δημιουργούνται από τη διάβρωση λόγω του ανέμου, της βροχής και του ιδιαίτερου τύπου εδάφους. Επιπλέον, στη Chiusure θα βρεις ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Τοσκάνης, το Locanda Paradiso ενώ στο San Giovanni d’Asso θα βρεις το μουσείο Τρούφας.
Κοιλάδα Βαλ ντ’ Όρτσα (3 βράδια, 2 μέρες)
Από τις πιο πολυφωτογραφημένες περιοχές της Τοσκάνης είναι η Κοιλάδα της Βαλ ντ’ Όρτσα (Val d’ Orcia) με τα χαρακτηριστικά κυπαρίσσια, τους λόφους και τα πιο όμορφα μεσαιωνικά χωριά της Τοσκάνης. Στην περιοχή αυτή σου προτείνω να μείνεις 3 βράδια ώστε να έχεις τουλάχιστον 3 μέρες για να δεις τα όμορφα χωριά και την ξεχωριστή φύση.
Στη Βαλ ντ’ Όρτσια θα βρεις τα χωριά:
- Montepulciano: εκπληκτικό χωριό στην κορυφή του λόφου, με θέα σε δύο από τις πιο όμορφες κοιλάδες της περιοχής: τη Val d’Orcia και τη Val di Chiana.
- Bagno Vignoni: χωριό με λιγότερους από 50 κατοίκους, γνωστή για τις πηγές ζεστού ιαματικού νερού και την μοναδική πλατεία με μια μεγάλη πισίνα ζεστού νερού στο κέντρο της. Μπορεί η πισίνα να μην είναι ανοιχτή στο κοινό αλλά μπορείς να βρεις πολλά ξενοδοχεία με ιαματικά λουτρά και θεραπείες.
- Pienza: κουκλίστικο χωριό το οποίο χτίστηκε με πρωταρχικό σκοπό να ενσαρκώσει το όραμα της «ιδανικής πόλης». Μια επίσκεψη εκεί θα σε πείσει ότι τα κατάφεραν. Έξω από την Πιέντζα γυρίστηκε η τελευταία σκηνή της ταινίας “Ο Μονομάχος”.
- San Quirico d’Orcia: υπέροχο μεσαιωνικό χωριό στην καρδιά της Val d’Orcia. Η οδήγηση από την Πιέντζα προς το San Quirico d’Orcia θα σου χαρίσει υπέροχες εικόνες.
- Montalcino: μικρό χωριό στην κορυφή ενός λόφου γνωστό σε όλο τον κόσμο για την παραγωγή δύο πολύ διάσημων κρασιών: των Rosso di Montalcino (κόκκινο Montalcino) και Brunello di Montalcino. Αξίζει να επισκεφτείς τα οινοποιεία της περιοχής.
- Monticchiello: μικρό χωριό στην καρδιά της Βαλ ντ’ Όρτσια, το οποίο τους καλοκαιρινούς μήνες μετατρέπεται σε μια υπαίθρια σκηνή με θεατρικές παραστάσεις που διοργανώνονται από τους κατοίκους του.
Τι φαγητό να δοκιμάσεις στην Τοσκάνη
Η κουζίνα της Τοσκάνης είναι πολύ διαφορετική από ό,τι έχεις φάει στην υπόλοιπη Ιταλία και επομένως αξίζει να επισκεφτείς εστιατόρια με παραδοσιακή κουζίνα αλλά και τοπικά μαγαζιά για να αγοράσεις κάποια προϊόντα που μεταφέρονται εύκολα όπως τρούφα, ζυμαρικά, τυριά και μπαχαρικά.
Γενικά, η τοσκανική κουζίνα έχει πολύ κρέας, ψωμί, αλλαντικά, αγριογούρουνο, τυριά και τρούφα. Καμία σχέση δηλαδή με μεσογειακή κουζίνα. Ο κατάλογος των ιταλικών εστιατορίων χωρίζεται στα ορεκτικά (antipasti), τα πρώτα πιάτα (primi) που είναι κυρίως ζυμαρικά ή κάποιες σούπες, τα κυρίως πιάτα που είναι κρεατικά και στο τέλος πριν τα γλυκά έχουν μια μικρή λίστα από σαλάτες. Αυτό μου έκανε μεγάλη εντύπωση, πόσο χαμηλά στο μενού έχουν τις σαλάτες και πόσο μικρή ποικιλία διαθέτουν. Είπαμε όμως, η κουζίνα της Τοσκάνης δεν έχει καμία σχέση με αυτό που ξέρουμε ως μεσογειακή διατροφή.
Στα ορεκτικά, πέρα από τις γνωστές μπρουσκέτες θα βρεις τα Crostini. Πρόκειται για το πιο δημοφιλές ορεκτικό πιάτο, το Crostini Toscani, με βασικό συστατικό το πατέ από συκώτι κοτόπουλου. Επίσης, θα βρεις ωραίες πιατέλες με τοπικά αλλαντικά και τυριά που αξίζει να δοκιμάσεις.
Σε ό,τι έχει να κάνει με ζυμαρικά, η περιοχή της Σίενα έχει ένα ειδικό ζυμαρικό που λέγεται picci. Σου προτείνω να δοκιμάσεις τα primi πιάτα τους με Picci al cinghiale (αγριογούρουνο) και Picci al Tartufo (τρούφα). Γενικά, αν σου αρέσει η τρούφα, σου προτείνω να τη δοκιμάσεις σε κάθε πιάτο που την χρησιμοποιούν. Κάποια εστιατόρια έχουν μάλιστα ειδικό μενού τρούφας.
Στις σούπες υπάρχουν δυο τοπικές συνταγές που αξίζει να δοκιμάσεις: η ντοματόσουπα και η ribolita. Η ribolita είναι μια σούπα με άσπρα φασόλια και λαχανικά. Η ντοματόσουπα τους έχει πυκνή υφή και θυμίζει τη σάλτσα α λα σορεντίνα (κόκκινη σάλτσα, λιωμένη μοτσαρέλα και βασιλικός).
Σε κάποια wine bars και πιτσαρίες, θα βρεις φυσικά και τις ιταλικές πίτσες με τη λεπτή ζύμη και λίγα υλικά. Στην περιοχή της Τοσκάνης όμως, εκτός από την κλασική πίτσα, θα βρεις και την pinsa. Προσοχή, pinsa και όχι pizza. Η pinsa έχει διαφορετικό ζυμάρι που θυμίζει φοκάτσια και είναι σε ορθογώνιο σχήμα. Ξέχασα να σου πω ότι είναι πεντανόστιμη και πως εννοείται πρεπει να δοκιμάσεις την εκδοχή με την τρούφα.
Στα κυρίως πιάτα, το πιο γνωστό πιάτο είναι η Bistecca Alla Fiorentina, μια μοσχαρίσια μπριζόλα με μυρωδικά σε κοπή που θυμίζει το T-bone. Επίσης, έχουν πολλά κρέατα με σάλτσα τρούφας.
Σε ό,τι έχει να κάνει με γλυκά, τα παραδοσιακά τους γλυκά είναι τα Cantucci, βουτήματα με αμύγδαλο που τα βουτάνε σε γλυκό κρασί vinsato και τα Panforte di Siena, ένα παραδοσιακό γλυκό με φρούτα και ξηρούς καρπούς που βγαίνει σε διάφορες γεύσεις. Φυσικά, θα βρεις και το κλασικό τιραμισού και την πανακότα.
Γευσιγνωσία κρασιού
Αφήνω για το τέλος το κεφάλαιο, γευσιγνωσία κρασιού στην Τοσκάνη. Η Τοσκάνη φημίζεται για την ποικιλία των κόκκινων σταφυλιών Sangiovese. Η ποικιλία αυτή αποδίδει καλύτερα όταν μπορεί να λάβει περισσότερο άμεσο ηλιακό φως, κάτι που απολαμβάνουν οι περισσότεροι αμπελώνες στους λόφους της Τοσκάνης οι οποίοι βρίσκονται σε υψόμετρα 150–500 μέτρων. Το άμεσο ηλιακό φως βοηθάει τα σταφύλια να διατηρήσουν την ισορροπία των σακχάρων και της οξύτητας καθώς και τις αρωματικές τους ιδιότητες. Γι’ αυτό το λόγο, η Τοσκάνη παράγει μερικά από τα πιο γνωστά κρασιά του κόσμου. Μερικά από αυτά είναι:
- Brunello di Montalcino: παράγεται από sangiovese σταφύλια στην περιοχή Montalcino. Το κρασί Brunello απαιτείται να παλαιωθεί για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν από την κυκλοφορία του, ενώ τα αντίστοιχα κρασιά riserva χρειάζονται πέντε χρόνια.
- Rosso di Montalcino: παρασκευάζεται από τα ίδια σταφύλια και αμπελώνες όπως το Brunello di Montalcino αλλά δεν παλαιώνεται τόσο πολύ. Μοιάζει με το Brunello σε γεύση και αρώματα, αλλά είναι σαφώς πιο ελαφρύ και πιο οικονομικό.
- Vino Nobile di Montepulciano: παράγεται από sangiovese σταφύλια στην περιοχή Montepulciano. Το κρασί Vino Nobile πρέπει να έχει τουλάχιστον 80% sangiovese στη σύστασή του.
- Vernaccia di San Gimignano: λευκή ποικιλία Vernaccia σταφυλιών στην περιοχή San Gimignano.
- Bolgheri: κρασί ποικιλίας Bordeaux που παράγεται στην επαρχία Λιβόρνο της Τοσκάνης (παραθαλάσσια επαρχία δυτικά της Σιένα).
- Chianti: στην περιοχή Chianti νότια της Φλωρεντίας, παράγονται πάνω από οκτώ εκατομμύρια κιβώτια κρασιών ετησίως. Ανάμεσά τους, το γνωστό κόκκινο κρασί Chianti, το λευκό και το Vin Santo. Σε σύγκριση με τα παραπάνω κρασιά, τα Chianti είναι σαφώς πιο οικονομικά και πιο “υποτιμημένα” από τους ντόπιους.
- Vin Santo: αν και η Τοσκάνη δεν είναι η μοναδική περιοχή που παράγει το επιδόρπιο κρασί Vin Santo, το συγκεκριμένο κρασί είναι δημοφιλές και προτιμάται από τους καταναλωτές. Στην Τοσκάνη, σερβίρουν το Vin Santo με βουτήματα ως κέρασμα μετά από το γεύμα.
Ανάλογα με την περιοχή παραγωγής και το ποσοστό συμμετοχής της ποικιλίας Sangiovese μπορείς να βρεις τεράστια ποικιλία σε γεύσεις και τιμές. Σε όλα τα χωριά υπάρχουν εστιατόρια και wine bars για wine tasting. Επιπλέον, μπορείς να επισκεφτείς, κατόπιν ραντεβού, κάποιο από τα πολλά οινοποιεία της περιοχής.
Ελπίζω να σου άνοιξα την “όρεξη¨ για ένα ταξίδι στην Τοσκάνη!
Καλό σου ταξίδι,
travelfox 🦊
2 thoughts