Αν κλείσω τα μάτια και σκεφτώ το Μπαλί, τρία πράγματα θα μου έρθουν σαν εικόνα: πλούσια βλάστηση, όμορφοι ναοί και υπέροχοι άνθρωποι. Αυτά είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Μπαλί, ενός μικρού νησιού της Ινδονησίας που έχει καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες από όλον τον κόσμο και να μπει στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς εξωτικούς προορισμούς.
Επισκεφτήκαμε οικογενειακώς το Μπαλί τον Απρίλιο 2023 για 11 μέρες και οργανώσαμε το ταξίδι χωρίς τη βοήθεια ταξιδιωτικού γραφείου. Στο άρθρο μου θα βρεις πληροφορίες για να οργανώσεις και εσύ μόνος σου ένα ταξίδι στο Μπαλί, πού να μείνεις, τι αξιοθέατα να δεις και πώς να μετακινηθείς στο νησί.
Περιεχόμενα
Λίγα λόγια για το Μπαλί
Νόμισμα – Συνάλλαγμα
Ταξιδιωτικά Έγγραφα
Roaming
Μετακινήσεις
Κόστος Ταξιδιού
Τι να αποφύγεις
Πότε να πας
Πόσες μέρες
Πού να μείνεις και τι να κάνεις
Ubud
Uluwatu και Nusa Dua
Seminyak και Canggu
Nusa Islands
Gili Islands
Λίγα λόγια για το Μπαλί
Το Μπαλί είναι νησί και όχι χώρα όπως πολλοί τουρίστες λανθασμένα πιστεύουν. Είναι το πιο γνωστό και τουριστικό νησί από τα 17.508 νησιά που απαρτίζουν την χώρα της Ινδονησίας. Βρίσκεται στο Νότιο Ημισφαίριο, στη μέση της Ινδονησίας, ανατολικά της Ιάβας και δυτικά του Λομπόκ. Λόγω της θέσης του ανάμεσα στον Ισημερινό και τον Τροπικό του Καρκίνου, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από 20˚-35˚C με υγρασία που αγγίζει το 80% καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το Μπαλί είναι μια από τις 33 επαρχίες της Ινδονησίας με πρωτεύουσα το Ντενπασάρ και πληθυσμό παραπάνω από 4 εκατομμύρια κατοίκους. Το 90% του πληθυσμού είναι Ινδουιστές σε αντίθεση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της Ινδονησίας που είναι στην πλειονότητά τους Μουσουλμάνοι. Μάλιστα οι Μπαλινέζοι Ινδουιστές αποτελούν μόλις το 1% του πληθυσμού της Ινδονησίας.
Η έκταση του νησιού είναι 5.632,86 τ.χλμ. Το Μπαλί δηλαδή είναι μικρότερο από τη δική μας Κρήτη (8.450τ.χλμ.) αλλά με 4πλάσιο πληθυσμό. Οπότε καταλαβαίνεις ότι στο Μπαλί η πυκνότητα πληθυσμού είναι πολύ μεγάλη.
Η επίσημη γλώσσα στο Μπαλί είναι τα ινδονησιακά αλλά έχουν και τη δική τους γλώσσα, τα μπαλινέζικα. Σχεδόν όλοι οι κάτοικοι όλων των ηλικιών μιλάνε και αγγλικά οπότε δε θα δυσκολευτείς καθόλου στην επικοινωνία. Είναι ωραίο όμως να μάθεις μερικές λέξεις στη γλώσσα τους όπως ευχαριστώ και καλημέρα. Θα το εκτιμήσουν πολύ.
Νόμισμα – Συνάλλαγμα
Το νόμισμα της Ινδονησίας είναι οι ινδονησιακές ρουπίες (IDR) και σε σχέση με το ευρώ, η αναλογία τους είναι 1 IDR για 0,000062 Ευρώ*! Ή αλλιώς με 1 ευρώ παίρνεις περίπου 16.000 ινδονησιακές ρουπίες (τιμές 2023). Η ρουπία αποτελείται από κέρματα των 50 IDR έως 1.000 IDR και χαρτονομίσματα από 1000 IDR έως 100.000 IDR. Μη σε ξεγελάνε όμως τα μηδενικά, σκέψου ότι 100.000IDR είναι μόλις 6 ευρώ!
*Ισοτιμία 2023
💡travelfox tip: Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα που έχουν είναι 100.000 IDR (μόλις 6 ευρώ) οπότε όταν αλλάξεις συνάλλαγμα θα βρεθείς με μια τεράστια δέσμη από χαρτονομίσματα που δε θα χωράνε στο ευρωπαϊκό πορτοφόλι σου. Καλό είναι να κάνεις συνάλλαγμα σε δόσεις (200 ευρώ τη φορά) και να βρεις ένα πορτοφόλι – τσαντάκι για να τα βάζεις μέσα.
💡travelfox tip: Μην κάνεις συνάλλαγμα στα αεροδρόμια γιατί δεν συμφέρει η ισοτιμία. Το καλύτερο μέρος για να αλλάξεις τα ευρώ σου είναι στο ίδιο το Μπαλί, σε επίσημα ανταλλακτήρια όπου πετυχαίνεις την καλύτερη ισοτιμία χωρίς προμήθεια. Προσοχή όμως μόνο σε επίσημα ανταλλακτήρια που στεγάζονται σε κτίρια. Γιατί υπάρχουν και πολλά αυτοσχέδια ανταλλακτήρια στη μέση του δρόμου σαν παράγκες τα οποία σε δελεάζουν με καλή ισοτιμία αλλά δε ξέρεις αν θα σου δώσουν αυθεντικά χαρτονομίσματα.
Ταξιδιωτικά έγγραφα
Για το ταξίδι σου στο Μπαλί θα χρειαστείς διαβατήριο με 6μηνη ισχύ και visa την οποία μπορείς να την εκδόσεις ηλεκτρονικά μέσα από την επίσημη σελίδα της Ινδονησίας. Η ταξιδιωτική visa που θα χρειαστείς λέγεται Visa on Arrival (VoA) και το κόστος της 32 ευρώ για ενήλικες και παιδιά. Την βίζα μπορείς να την βγάλεις και όταν φτάσεις στο αεροδρόμιο του Μπαλί αλλά θα έχει μεγάλη αναμονή που μπορείς να την αποφύγεις με την ηλεκτρονική της έκδοση. Το κόστος άλλωστε είναι ακριβώς το ίδιο. Η ηλεκτρονική βίζα βγαίνει άμεσα με το που γίνει η πληρωμή της. Επομένως, μπορείς να κάνεις την διαδικασία λίγες μέρες πριν το ταξίδι. Για ό,τι απορίες έχεις μπορείς να διαβάσεις εδώ τις πληροφορίες για την VoA.
Στο αεροδρόμιο, μετά τον έλεγχο των διαβατηρίων και της visa θα πρέπει να συμπληρώσεις ηλεκτρονικά μια αίτηση ανά οικογένεια με τα στοιχεία διαμονής στο Μπαλί και την επιδείξεις στον τελικό έλεγχο λίγο πριν παραλάβεις τις αποσκευές σου.
Roaming
Αν θες να έχεις δεδομένα στο κινητό σου, η πιο οικονομική λύση είναι να αγοράσεις μια τοπική sim card από το Μπαλί. Ενώ το κόστος περιαγωγής σε όλους τους ελληνικούς πάροχους είναι περίπου 14 ευρώ την ημέρα για να έχεις το πακέτο που έχεις και στην Ελλάδα, η αγορά μιας κάρτας sim ινδονησιακού παρόχου για 15GB είναι μόλις 15 ευρώ. Όπως καταλαβαίνεις, δεν αξίζει να ανοίξεις την περιαγωγή στο κινητό σου. Για να πετύχεις την καλύτερη τιμή σε κάρτα sim θα πρέπει να πας στο Μπαλί.
💡travelfox tip: στο κέντρο του Ουμπούντ δίπλα στο Ubud Palace και σε ένα παγωτατζίδικο υπάρχει μια κοπέλα σε ένα κιόσκι που αναλαμβάνει να σου κάνει το πακέτο σύνδεσης σε πολύ καλή τιμή σε σχέση με τις τιμές αεροδρομίου ή τις ηλεκτρονικές προσφορές.
Μετακινήσεις στο νησί
Η οδήγηση στο Μπαλί γίνεται από τα αριστερά όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρόλο που δεν ήταν ποτέ αποικία του. Επομένως, θέλει προσοχή τόσο όταν οδηγείς όσο όταν περπατάς στους δρόμους.
💡travelfox tip: Η Ινδονησία οδηγεί αριστερά επειδή ήταν ολλανδική αποικία και η Ολλανδία συνήθιζε να οδηγεί αριστερά. Απλά όταν ο Ναπολέων εισέβαλε στην Ολλανδία, οι Ολλανδοί άλλαξαν την οδήγηση στα δεξιά.
Η κίνηση στους δρόμους είναι υψηλή τις ώρες αιχμής (12μμ – 2μμ και 4μμ – 7μμ) γι’αυτό οι περισσότεροι κάτοικοι και τουρίστες οδηγούν μηχανάκια. Οι δρόμοι τους όμως δεν είναι καλοί οπότε σε συμβουλεύω να μην νοικιάσεις αυτοκίνητο ή μηχανάκι και να προτιμήσεις τη λύση ενός προσωπικού οδηγού ή ενός ταξί. Οι τιμές για έναν οδηγό με αυτοκίνητο για μισή μέρα (4 ώρες) ανεξάρτητα από την απόσταση που θα διανύσεις είναι 450.000 IDR (25 ευρώ) ενώ για ολόκληρη τη μέρα (8 ώρες) 900.00 IDR (50 ευρώ). Επομένως το κόστος για ελληνικά δεδομένα είναι πολύ οικονομικό και δεν αξίζει να νοικιάσεις αυτοκίνητο στο Μπαλί.
Τα ταξί τους επίσης είναι πολύ οικονομικά αλλά συμφέρουν μόνο όταν θες απλά να πας κάπου χωρίς να σε περιμένουν. Προτίμησε τα ταξί της εταιρίας Bluebird που είναι αξιόπιστα και οικονομικά.
Κόστος Ταξιδιού
Το Μπαλί είναι ένας φτηνός τουριστικός προορισμός σε σχέση με την Ευρώπη και την Ελλάδα. Η ποιότητα όμως που λαμβάνεις είτε στη διαμονή είτε στο φαγητό είναι κατά πολύ ανώτερη από τις περισσότερες δυτικές χώρες.
Το μεγαλύτερο κόστος στο ταξίδι είναι τα αεροπορικά εισιτήρια η τιμή των οποίων σε οικονομική θέση κυμαίνεται από 800-1200 ευρώ ανάλογα με την περίοδο και την αεροπορική εταιρεία που θα επιλέξεις. Οι αεροπορικές εταιρείες που πετάνε στο Μπαλί είναι:
- Emirates (μέσω Ντουμπάϊ)
- SingaporeAir (μέσω Σιγκαπούρης)
- Scoot (μέσω Σιγκαπούρης)
- Turkish Airlines (μέσω Κωνσταντινούπολης)
- Qatar (μέσω Ντόχα)
Η διαμονή σε σύγκριση με ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και νησιά στην Ελλάδα είναι πάμφθηνη σε σύγκριση με την ποιότητα υπηρεσιών που λαμβάνεις. Ενδεικτικά, κόστος διαμονής 2 ατόμων ανά βράδυ:
- 200 ευρώ σε ένα ξενοδοχείο ή βίλα 5 αστέρων
- 100 ευρώ σε ένα ξενοδοχείο ή βίλα 4 αστέρων
- 50 ευρώ σε ένα ξενοδοχείο ή βίλα 3 αστέρων
Τα καθημερινά έξοδα στο Μπαλί είναι πολύ φτηνά. Ενδεικτικά οι τιμές στο ταξίδι μας το 2023:
- ένα ολοκληρωμένο γεύμα σε Warung (τοπική ταβέρνα) 8-10 ευρώ το άτομο,
- ένα πιάτο σε Warung (τοπική ταβέρνα) 6 ευρώ το άτομο
- ένα ρόφημα (χυμός, καφές) κάτω από 1 ευρώ,
- ένα milkshake 1.5 ευρώ,
- ένα açai bowl 3 ευρώ,
- η τοπική τους μπύρα Bintang Beer 1.5 ευρώ,
- ένα κοκτέιλ 6 ευρώ
- για ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο με οδηγό το κόστος είναι 25 ευρώ για 4 ώρες και 50 ευρώ για 8 ώρες.
- για να πλύνεις τα ρούχα σου σε ένα καθαριστήριο πληρώνεις 2 ευρώ το κιλό ή την σακούλα. Στα ξενοδοχεία το κόστος για το laundry είναι πιο ακριβό και υπολογίζεται ανά τεμάχιο (1-2 ευρώ ανά μπλούζα)
💡travelfox tip: Στο Μπαλί θα χρησιμοποιείς κυρίως μετρητά για τις συναλλαγές. Οι κάρτες γίνονται δεκτές σε όλα τα ξενοδοχεία και τα ευρωπαϊκού τύπου καταστήματα. Για τις τοπικές αγορές και τα τοπικά εστιατόρια (warungs) θα πρέπει να έχεις μαζί σου μετρητά.
Τι να αποφύγεις όσο είσαι στο Μπαλί
Αν θες να έχεις μια ξέγνοιαστη παραμονή στο Μπαλί τότε υπάρχουν κάποια πράγματα που καλό είναι να αποφύγεις όσο είσαι εκεί.
- Νερό βρύσης.
Ξεκινάω με το πιο βασικό που μπορεί να σου χαλάσει τις διακοπές σου στο Μπαλί. Απέφυγε να χρησιμοποιήσεις το νερό της βρύσης για να πιεις ή να πλύνεις τα δόντια σου. Στα ξενοδοχεία, μάλιστα, τοποθετούν δωρεάν μπουκάλια νερό στον νιπτήρα για να ξεπλένεις το στόμα σου μετά το βούρτσισμα. Το νερό στο Μπαλί περιέχει βακτήρια στα οποία το δυτικό πεπτικό σύστημα δεν είναι συνηθισμένο και μπορεί να καταλήξεις με γαστρεντερίτιδα. Μεγάλη προσοχή θέλει όταν τρως έξω σε κάποιο τοπικό εστιατόριο όπου μπορεί να σου φέρουν νερό σε κανάτα αλλά και στα παγάκια που μπορεί να έχει ένα smoothie ή ένα ποτό. Απέφυγε να αγοράσεις κάτι που μπορεί να περιέχει νερό βρύσης από έναν πλανόδιο και προτίμησε τις οργανωμένες καφετέριες και εστιατόρια. Σε κάθε περίπτωση, στο οργανωμένο τσαντάκι φαρμακείου πρέπει να έχεις μαζί αντιδιαρροϊκά χάπια και προβιοτικά. - Οδήγηση στο Μπαλί.
Καλό είναι να αποφύγεις να οδηγήσεις αυτοκίνητο ή μηχανάκι στο Μπαλί. Από τη μια οι δρόμοι στο Μπαλί δεν είναι καλοί και έχουν πολύ κίνηση με μηχανάκια που στριμώχνονται δίπλα στα αυτοκίνητα, και από την άλλη η οδήγηση γίνεται από αριστερά. Η καλύτερη επιλογή είναι να έχεις έναν ντόπιο οδηγό για τις μετακινήσεις σου. - Μετακινήσεις σε ώρες αιχμής.
Η κίνηση στο Μπαλί μπορεί να γίνει τρομακτική. Μας έλεγε ο οδηγός μας ότι η διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το Ουμπούντ μπορεί να διαρκέσει και 4 ώρες (!) τις περιόδους και ώρες αιχμής. Η αιτία είναι οι μικροί δρόμοι, συνήθως μια λωρίδα ανά ρεύμα κυκλοφορίας και η ρυμοτομία πολλών συνοικιών όπως το Seminyak και το Canggu με πολλά αδιέξοδα που πολλές φορές το περπάτημα είναι πιο γρήγορο από τη μετακίνηση με αμάξι. Οι ώρες αιχμής είναι 12μμ – 2μμ και 4μμ – 7μμ. - Τουριστικά αξιοθέατα σε ώρες αιχμής.
Εκτός από τις μετακινήσεις, υπάρχουν και αξιοθέατα όπως δημοφιλείς ναοί και καταρράκτες που πρέπει να αποφύγεις να επισκεφτείς τις ώρες αιχμής. Παράδειγμα ενός τέτοιου ναού είναι ο Pura Penataran Lempuyang, όπου μπορεί να περιμένεις έως και 3 ώρες για να βγάλεις μια φωτογραφία στις ινσταγκραμικές του πύλες. Σε συμβουλεύω τους πολύ δημοφιλείς ναούς να τους επισκεφτείς νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Σε μερικές περιπτώσεις, ίσως σοφό είναι να μην τους επισκεφτείς και καθόλου όπως τον παραπάνω ναό που βρίσκεται και πολύ μακρυά και δεν αξίζει ούτε η κίνηση για να φτάσεις ως εκεί ούτε η αναμονή για μια φωτογραφία. Το Μπαλί έχει τόσα ωραία μέρη άλλωστε. - Προσοχή στις μαϊμούδες που κυκλοφορούν ελεύθερες σε ναούς και παραλίες.
Στο Μπαλί οι μαϊμούδες κινούνται ελεύθερα και είναι και πολύ άτακτες. Έχουν την τάση να κλέβουν αντικείμενα που τους κινούν το ενδιαφέρον και που είναι εκτεθειμένα όπως γυαλιά, κινητά, καπέλα και μπουκάλια νερού. Καλό είναι όταν εισέρχεσαι σε χώρους όπου υπάρχουν μαϊμούδες (ναοί και παραλίες) να κρύβεις τα προσωπικά σου αντικείμενα μέσα σε τσάντες. Σπάνια μπορεί να γίνουν και επιθετικές γι’αυτό και οι ντόπιοι σε συμβουλεύουν να μην τις κοιτάς στα μάτια ούτε να τους δείχνεις τα δόντια σου γιατί το λαμβάνουν ως επιθετική συμπεριφορά.
- Ρούχα στις αποσκευές (για γυναίκες).
Για το ταξίδι σου στο Μπαλί θα χρειαστείς πολλά ρούχα γιατί λόγω της υγρασίας και της ζέστης θα πρέπει να τα αλλάζεις συχνά. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να γεμίσεις τη βαλίτσα σου με πολλά δυτικά ρούχα. Το Μπαλί είναι ένας εξωτικός προορισμός όπου μπορείς να κυκλοφορείς με σαρόνγκ (τα δικά μας παρεό), μαγιώ και γενικά ρούχα που θα φορούσες σε ένα ελληνικό νησί. Βάλε στη βαλίτσα λίγα ελαφριά και δροσερά ρούχα, φλατ πέδιλα, αέρινα φορέματα και καπέλο. Στο Μπαλί θα βρεις να αγοράσεις τα πιο όμορφα παρεό (σαρόνγκ), κιμονό και παντελόνες. Τσάντα εκτός από ένα σακίδιο πλάτης θα σου έλεγα να μην πάρεις μαζί. Θα αγοράσεις από εκεί πάφθηνα μια μπαμπού τσάντα. Γενικά, θα καταλήξεις να φοράς μόνο τα ρούχα που θα αγοράσεις εκεί.
Ένας ακόμη λόγος που δε θα χρειαστείς πολλά ρούχα στις αποσκευές είναι ότι το Μπαλί είναι γεμάτο με καθαριστήρια όπου με 2 -3 ευρώ ανά κιλό ρούχων στα πλένουν και στα σιδερώνουν.
Πότε να πας στο Μπαλί
Λόγω της τοποθεσίας του, το Μπαλί έχει σταθερή θερμοκρασία όλο τον χρόνο, γύρω στους 20˚C τις πρωινές και βραδινές ώρες και 30-35˚C το μεσημέρι και το απόγευμα με υγρασία 80%. Επομένως, όλους τους μήνες του χρόνου έχει ζέστη στο Μπαλί. Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι οι βροχές ή μάλλον πιο σωστά η συχνότητα των βροχών διότι στο Μπαλί όποτε και να πας μια βροχούλα θα την πετύχεις.
Το έτος τους χωρίζεται σε δυο εποχές:
- Εποχή μουσώνων: Από Νοέμβρη μέχρι και Μάρτιο όπου οι βροχές είναι πιο συχνές και με μεγαλύτερη διάρκεια. Ο πιο βροχερός μήνας είναι ο Ιανουάριος.
- Ξηρή περίοδος: Από Απρίλη μέχρι Οκτώβριο με καλύτερους μήνες τους δικούς μας καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο – Αύγουστο.
Η ξηρή περίοδος είναι η καλύτερη εποχή από άποψη καιρού αλλά τότε έχει και τον περισσότερο τουρισμό που σημαίνει ακριβότερες τιμές στα καταλύματα και περισσότερη κίνηση στους δρόμους και στα αξιοθέατα. Και πίστεψε με η κίνηση στους δρόμους στο Μπαλί είναι κουραστική. Εμείς επιλέξαμε να πάμε τον Απρίλη που οι βροχές ελαττώνονται και η τουριστική κίνηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει (αν εξαιρέσεις το διάστημα του καθολικού Πάσχα).
Κατά την παραμονή μας, ο καιρός ήταν αρκετά καλός με ελάχιστες βροχές που κρατούσαν λίγα λεπτά και θερμοκρασία στους 30˚C. Από τις 12 μέρες που είμασταν εκεί μόνο μια μέρα ήταν αρκετά βροχερή και χρειάστηκε να αλλάξουμε τα πλάνα μας. Επίσης, η συννεφιά δεν είναι κακή όταν περπατάς γιατί με τόση ζέστη και υγρασία ο ήλιος είναι πολύ ενοχλητικός.
Πόσες μέρες
Το ταξίδι από Ελλάδα στο Μπαλί διαρκεί αρκετές ώρες. Εμείς πετάξαμε με Emirates που κάνει στάση στο Ντουμπάϊ. Το πρώτο σκέλος της πτήσης διαρκεί 4-5 ώρες ενώ το δεύτερο από Ντουμπάϊ προς Μπαλί διαρκεί 9-10 ώρες. Επομένως, αν υπολογίσεις και τις ώρες αναμονής στο αεροδρόμιο, θα χρειαστείς περίπου μια μέρα για να φτάσεις στο Μπαλί. Επομένως, 2 μέρες από το συνολικό σου ταξίδι πρέπει να τις θεωρήσεις χαμένες στις μετακινήσεις.
Το ελάχιστο που έχει νόημα να μείνεις στο Μπαλί για να μπορέσεις να δεις τις βασικές τοποθεσίες και να ξεκουραστείς από τις μεγάλες πτήσεις, είναι 8 βράδια. Οτιδήποτε άλλο πιο σύντομο θα είναι κουραστικό και δεν θα αξίζει.
Το ιδανικό διάστημα είναι 8-10 βράδια και φυσικά ανάλογα με το budget και τον χρόνο του καθενός μπορείς να μείνεις και παραπάνω. Μεγάλο ρόλο παίζει και τι θες να δεις από το Μπαλί. Αν απλά θες να πας σε μια τοποθεσία τότε 8 βράδια είναι αρκετά. Αν θες να δεις περισσότερα μέρη και ίσως κάποιο κοντινό νησί τότε θες περισσότερες μέρες. Εμείς μείναμε 11 βράδια και αλλάξαμε 3 τοποθεσίες, το οποίο ήταν αρκετά κουραστικό και ιδανικά θα έπρεπε είτε να μέναμε περισσότερες μέρες για αυτά που θέλαμε να δούμε είτε να αρκεστούμε σε 2 τοποθεσίες για αυτό το διάστημα.
Επομένως, το πόσες μέρες είναι αρκετές έχει να κάνει πρωτίστως με το είδος ταξιδιού που θέλεις να κάνεις: διακοπές ή τουρισμό.
💡travelfox tip: το μεγαλύτερο κόστος στο ταξίδι θα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια. Τόσο η διαμονή όσο και το φαγητό στο Μπαλί είναι πολύ οικονομικά σε σχέση με την Ελλάδα. Επομένως, το μόνο κριτήριο για το πόσες μέρες θα μείνεις είναι ο χρόνος που έχεις ή θέλεις να διαθέσεις.
Πού να μείνεις και τι να κάνεις
Ανάλογα με την διάρκεια του ταξιδιού σου, προτείνω να μείνεις τουλάχιστον σε δυο τοποθεσίες επειδή το Μπαλί έχει αρκετές αποστάσεις και θα είναι κουραστικό να προσπαθήσεις να καλύψεις όλα τα αξιοθέατα από ένα σημείο του νησιού.
Ουμπούντ (Ubud)
Ιδανική διάρκεια διαμονής: 6 βράδια
Η πιο ωραία τοποθεσία για να μείνεις στο Μπαλί είναι το Ουμπούντ (Ubud) οπότε σου προτείνω να μείνεις τα περισσότερα βράδια εδώ (τουλάχιστον 5 βράδια). Το Ουμπούντ βρίσκεται αρκετά κεντρικά στο Μπαλί, μιάμιση ώρα περίπου από το αεροδρόμιο και πολύ κοντά στα βασικά αξιοθέατα του νησιού. Παραμένει από τα πιο γραφικά και σχετικά ανέγγιχτα μέρη από τον τουρισμό χτισμένο μέσα σε καταπράσινη ζούγκλα και καταπληκτικούς ορυζώνες.
Εμείς μείναμε 5 βράδια στο Dwaraka The Royal Villas σε μια καταπληκτική βίλα 4 υπνοδωματίων με ιδιωτική πισίνα με θέα προς τους ορυζώνες. Το πρωινό που προσφέρουν είναι a la carte με πολλές επιλογές και απεριόριστες ποσότητες. Διαθέτει επίσης εστιατόριο, σπα και γιόγκα. Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Το μόνο που θα άλλαζα θα ήταν να μείνω περισσότερα βράδια στο Ουμπούντ.
Για περισσότερες επιλογές στο Ουμπούντ μπορείς να μπεις στο Booking.com.
10 πράγματα να κάνεις στο Ουμπούντ
Με αφετηρία το Ουμπούντ, μπορείς να επισκεφτείς πολλά από τα βασικά αξιοθέατα του νησιού και να ζήσεις αυθεντικές εμπειρίες στο Μπαλί. Αναλυτικά:
- Στο κέντρο του Ουμπούντ μπορείς να επισκεφτείς δωρεάν το ομώνυμο παλάτι Ubud Palace, τον ναό Saraswati, την υπαίθρια αγορά Ubud Market και να κάνεις αγορές αναμνηστικών και τοπικών ρούχων σε κάποιο από τα πολλά μαγαζιά. Διάβασε περισσότερες συμβουλές στην ενότητα “Τι να αγοράσεις από το Μπαλί”.
Στο παλάτι κάθε βράδυ στις 7.30μμ γίνεται μια παράσταση με παραδοσιακό μπαλινέζικο χορό που εξιστορεί έναν τοπικό τους μύθο. Το κόστος είναι 100.000 IDR δηλαδή περίπου 6 ευρώ.
- 20′ με τα πόδια από το παλάτι είναι το Ιερό δάσος των μαϊμούδων. Εκεί θα βρεις πολλές μαϊμούδες να περιφέρονται ελεύθερες σε ένα δάσος με καταπράσινη πλούσια βλάστηση. Προσοχή όμως γιατί οι μαϊμούδες είναι άτακτες και κλέβουν. Ναι καλά διάβασες. Θέλει προσοχή γιατί ό,τι γυαλίζει (γυαλιά, ρολόγια, κοσμήματα), και γενικά προεξέχει από τις τσάντες , μπουκάλια νερού κτλ είναι στόχος τους. Οι οδηγίες του πάρκου είναι να αποφεύγεις να τις κοιτάς στα μάτια και να τους δείχνεις τα δόντια σου γιατί το λαμβάνουν ως εχθρική πράξη. Εμάς προσπάθησαν να αρπάξουν ένα μπουκάλι νερού και επειδή δεν το κατάφεραν πήραν κάτι απολυμαντικά μαντηλάκια. Πολλοί όμως τουρίστες έχασαν τα γυαλιά ηλίου τους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να πας. Είναι από τα πιο ωραία αξιοθέατα στο Μπαλί που δεν πρέπει να χάσεις. Απλά προσέχεις για να έχεις!
Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 9πμ – 6μμ
Κόστος: 80.000 – 100.000 IDR (5 -6 ευρώ) για ενήλικες και 60.000 – 80.000 IDR (4 -5 ευρώ) για παιδιά. - Δε γίνεται να μην επισκεφτείς κάποιον ορυζώνα (φυτείες ρυζιού) όσο βρίσκεσαι στο Μπαλί. Το ρύζι είναι άλλωστε το βασικό προϊόν που παράγει το νησί. Οι πιο γνωστοί ορυζώνες στο Μπαλί είναι το Tegallalang Rice Fields και το Jatiluwih Rice Terraces. Σου προτείνω αν έχεις χρόνο να τους επισκεφτείς και τους δυο. Αν όμως έχεις χρόνο μόνο για έναν τότε να πας σίγουρα στο Jatiluwih όπου είναι οι μεγαλύτεροι ορυζώνες του νησιού, με λιγότερη τουριστική εκμετάλλευση και μια πολύ όμορφη διαδρομή για να περπατήσεις. Στο Tegallalang εκτός από τις φυτείες θα βρεις και διάφορες τουριστικές δραστηριότητες όπως μεγάλες κούνιες αιώρησης και flying fox.
Κόστος: 40.000 -50.000 IDR για ενήλικες και 30.000 IDR για παιδιά.
- Το Ουμπούντ είναι ιδανικό σημείο αφετηρίας για ημερήσιες εκδρομές σε ναούς. Το Μπαλί άλλωστε ονομάζεται νησί των θεών επειδή διαθέτει πάνω από 10.000 ναούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι ιδιωτικοί ναοί μέσα στα σπίτια των κατοίκων του νησιού.
Από τους πιο ωραίους ναούς που αξίζει να επισκεφτείς είναι: Taman Ayun Temple, Ulun Danu Beratan, Tanah Lot, Pura Tirta Ampul, Pura Gunung Kawi Sebatu, Pura Agung Besakih, Pura Penataran Lempuyang.
- Να επισκεφτείς κάποιον από τους εντυπωσιακούς καταρράκτες του νησιού. Οι περισσότεροι καταρράκτες βρίσκονται κεντρικά και βόρεια στο νησί. Από τους πιο γνωστούς είναι: Kanto Lampo Waterfall, Tukad Cepung Waterfall, Banyumala Waterfall.
- Να απολαύσεις ένα μπαλινέζικο μασάζ. Στο Ουμπούντ θα βρεις πολλά spa που προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε πολύ λογικές τιμές.
- Να απολαύσεις ένα παραδοσιακό γεύμα από την μπαλινέζικη κουζίνα σε κάποιο από τα πολλά εστιατόρια του Ουμπούντ. Σου προτείνω το Ibu Rai Restaurant και το Bu Rus. Είναι από τα πιο ωραία εστιατόρια του Μπαλί.
- Αν σου αρέσει η γιόγκα τότε το Ουμπούντ είναι το κατάλληλο μέρος. Οι λάτρεις της γιόγκα γνωρίζουν ότι η Ινδονησία είναι ένας πνευματικός παράδεισος ενώ το Μπαλί θεωρείται από πολλούς ως μια από τις πρωτεύουσες της γιόγκα στον κόσμο.
- Να γνωρίσεις τη ζωή των Μπαλινέζων στο παραδοσιακό χωριό Taro. Εκεί μπορείς να δεις πώς είναι τα σπίτια των κατοίκων, να μάθεις να μαγειρεύεις τα παραδοσιακά τους πιάτα και να απολαύσεις ένα γεύμα από τους ίδιους σε ένα πανέμορφο περιβάλλον μέσα στη φύση.
- Τέλος, το Ουμπούντ είναι το καλύτερο μέρος του νησιού για να αγοράσεις αναμνηστικά δώρα. Είτε στις υπαίθριες αγορές είτε στα καταστήματα θα βρεις πανέμορφα αντικείμενα και ρούχα για να αγοράσεις. Το παζάρι στις τιμές επιβάλλεται και εννοείται ότι πληρώνεις με πάντα με μετρητά.
Uluwatu και Nusa Dua
Αν θέλεις να κάνεις μπάνιο στο Μπαλί τότε οι καλύτερες παραλίες του νησιού βρίσκονται στο νότιο τμήμα του νησιού, στις περιοχές Uluwatu και Nusa Dua. Βέβαια, το Μπαλί δεν φημίζεται για τις παραλίες του οπότε ειδικά εμάς τους Έλληνες δεν μας εντυπωσιάζουν. Υπάρχουν όμως κάποιες παραλίες με φυσική ομορφιά ανεξάρτητα από τον αν είναι ωραίες για κολύμπι.
Αν θες λοιπόν να συνδυάσεις το ταξίδι σου στο Μπαλί με παραλίες και ξεκούραση τότε μπορείς να επεκτείνεις την διαμονή σου σε ένα από τα ξενοδοχεία της Nusa Dua ή του Uluwatu. Στη Nusa Dua υπάρχουν πιο πολυτελή ξενοδοχεία με ιδιωτική παραλία.
Για ξενοδοχεία στο Uluwatu μπες εδώ.
Για ξενοδοχεία στη Nusa Dua μπες εδώ.
Τι να κάνεις στο Uluwatu ή στη Nusa Dua
- Να επισκεφτείς τον ναό Uluwatu Temple για να δεις το ηλιοβασίλεμα. Είναι πραγματικά από τα πιο ωραία σημεία του νησιού. Εκεί επίσης υπάρχει ένα θέατρο όπου μπορείς να δεις μια παραδοσιακή μπαλινέζικη παράσταση (αν δεν έχει ήδη δει στο Ubud Palace). Στον ναό κυκλοφορούν ελεύθερες μαϊμούδες που κλέβουν γυαλιά και καπέλα. Προσοχή λοιπόν στα προσωπικά σου αντικείμενα.
- Να κολυμπήσεις (ή απλά να χαλαρώσεις) σε κάποια από τις παραλίες της περιοχής. Σε όλες τις παραλίες η είσοδος είναι με πληρωμή. Οι πιο γνωστές παραλίες είναι: Padang Padang Beach, Uluwatu Beach, Nyang Nyang Beach, Melasti Beach, Pantai Gunung Payung,
- Να φας brunch στο Suka Espresso.
- Να κάνεις μια μονοήμερη εκδρομή σε ένα από τα νησάκια που βρίσκονται απέναντι από τη Nusa Dua: Nusa Penida, Nusa Lembongan και Nusa Ceningan. Δες πληροφορίες παρακάτω.
Seminyak και Canggu
Αν δε θες να μείνεις τόσο νότια όσο το Uluwatu και η Nusa Dua αλλά θες να είσαι κοντά στις παραλίες και το πιο τουριστικό τμήμα του νησιού τότε το Σεμινιάκ ή το Τσαγκού είναι μια επιλογή. Εμείς το επιλέξαμε για δεύτερο σταθμό στο Μπαλί μετά το Ουμπούντ αλλά για να πω την αλήθεια δεν θα το πρότεινα σε οικογένειες ή ζευγάρια που θέλουν ηρεμία. Πρόκειται για πολύ τουριστικές περιοχές χωρίς όμως γραφικότητα και φυσική ομορφιά. Εκεί θα δεις το “δυτικό” Μπαλί με μεγάλες παραλίες που ενδείκνυνται για σερφ λόγω των κυμάτων, beach bars, hipster καφετέριες και εστιατόρια.
Εμείς μείναμε στη Villa Bali Asri Batubelig και η διαμονή ήταν καταπληκτική. Πέρα όμως από τη διαμονή, προσωπικά, δεν βρίσκω άλλον λόγο να επιστρέψω στο Σεμινιάκ. Πολύ τουριστικό και θορυβώδες για τα δικά μου γούστα.
Μπορείς να βρεις περισσότερα καταλύματα στο Σεμινιάκ εδώ.
Μπορείς να βρεις καταλύματα στο Τσαγκού εδώ.
Ή απλά προσπέρασε και πήγαινε απευθείας στα νησάκια του Μπαλί.
Nusa Islands (Nusa Penida, Nusa Lembongan, Nusa Ceningan)
Τα Nusa (nusa σημαίνει νησί) είναι 3 μικρά νησάκια, με μικρή τουριστική ανάπτυξη πολύ κοντά στο νοτιοανατολικό τμήμα του Μπαλί. Αποτελούνται από το μεγαλύτερο νησί της Nusa Penida, και τα μικρότερα νησιά Nusa Lembongan και Nusa Ceningan που ενώνονται με μια πεζογέφυρα. Μπορείς να τα επισκεφτείς είτε με μια μονοήμερη εκδρομή από το Μπαλί είτε να επιλέξεις να μείνεις 2 βράδια σε ένα από τα τρία νησιά και να τα εξερευνήσεις με την ησυχία σου.
Στα νησάκια θα βρεις ηρεμία, θα δεις πανέμορφα τοπία, θα κάνεις καταδύσεις, θα κολυμπήσεις με manta rays και γενικά θα έχεις τη δυνατότητα να πάρεις μια γεύση για το πως ήταν το Μπαλί πριν την μεγάλη τουριστική του ανάπτυξη.
Nusa Penida (Νησί των ιερέων)
Είναι το μεγαλύτερο νησί από το σύμπλεγμα με μοναδικά αξιοθέατα σε όλο το τμήμα του νησιού. Το όνομα του σημαίνει “νησί των ιερέων” και ονομάστηκε έτσι γιατί πίστευαν ότι στο νησί αυτό έδιωξαν τα κακά πνεύματα οι ιερείς του Μπαλί. Παρόλα αυτά, έχει γίνει γνωστό για τα μοναδικά τοπία άγριας ομορφιάς που διαθέτει.
Πώς θα φτάσεις
Ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσεις στη Nusa Penida (30′) είναι με ταχύπλοο από το λιμάνι Sanur του Μπαλί. Υπάρχουν πρωινά δρομολόγια που ξεκινούν στις 7πμ από το Sanur με τελευταία απογευματινή επιστροφή στις 5μμ που επιτρέπουν και τις μονοήμερες επισκέψεις στο νησί. Άλλες επιλογές είναι τα λιμάνια Tanjong Benoa (κοντά στη Nusa Dua), όπου είναι η πιο κοντινή απόσταση για το νησί αλλά δεν έχει καθημερινά δρομολόγια και το Padang Bai όπου έχει μόνο συμβατικά πλοία που κάνουν περισσότερη ώρα εν πλω και δεν αποτελεί καλή επιλογή εκτός αν μένεις εκεί κοντά. Το κόστος των εισιτηρίων με επιστροφή είναι περίπου Rp 300,000.
Μπορείς να δεις τα δρομολόγια από Sanur για Nusa Penida εδώ.
Πόσο να μείνεις
Αν μένεις στο νότιο τμήμα του Μπαλί (Nusa Dua, Uluwatu, Seminyak κτλ) τότε το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να επισκεφτείς τη Nusa Penida αυθημερόν μέσω κάποιας οργανωμένης εκδρομής που προσφέρει το ξενοδοχείο που μένεις ή μέσω του getyourguide. Επειδή οι δρόμοι του νησιού είναι στενοί και σε μεγάλο μέρος χωματόδρομοι είναι καλύτερα να αποφύγεις την ενοικίαση αυτοκινήτου.
Αν μένεις στο Ουμπούντ τότε θα είναι πολύ κουραστικό να επισκεφτείς το νησί σε μια μέρα. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να σκεφτείς την λύση μιας διανυκτέρευσης στο νησί.
Τι να δεις
Ανάμεσα στα πιο γνωστά αξιοθέατα της Nusa Penida είναι:
- Kelingking Beach: μοιάζει από ψηλά με δεινόσαυρο και είναι επίσης γνωστή με το όνομα Τ-Rex. Η παραλία είναι σήμα κατατεθέν του νησιού και από τα πρώτα σημεία που πρέπει κανείς να επισκεφτεί. Υπάρχει σκάλες που σε οδηγούν στην παραλία αλλά δεν συνιστάται να κατεβείς διότι πρόκειται για πολύ απότομο μονοπάτι.
- Angel’s Billabong: όμορφη φυσική πισίνα μέσα σε βράχο που ανοίγει κατευθείαν στον ωκεανό.
- Broken Beach: είναι μια αψίδα που έχει δημιουργηθεί στα βράχια και επιτρέπει στο νερό να ρέει μέσα και έξω από τον ωκεανό σε μια φυσική πισίνα την Angel’s Billabong
- Atuh Beach: μια ακόμη εντυπωσιακή παραλία με μεγάλους βράχους που θυμίζουν διαμάντια. Βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο του νησιού από το λιμάνι και είναι δύσκολη η πρόσβαση.
- Crystal Bay: αν όλα τα παραπάνω αξιοθέατα τα βλέπεις μόνο από ψηλά και από απόσταση, στο Crystal Bay θα μπορέσεις να κολυμπήσεις και να δεις τον εκπληκτικό βυθό του.
- Manta Ray point: στο νησί υπάρχει ένα σημείο που μπορείς να κολυμπήσεις με manta rays. Αν ενδιαφέρεσαι για αυτή την εμπειρία τότε καλύτερα να κλείσεις τις εξειδικευμένες εκδρομές που υπάρχουν είτε από το Μπαλί με μονοήμερες εκδρομές είτε από το νησί.
Nusa Lembongan και Nusa Ceningan
Τα νησιά ενώνονται με μια εντυπωσιακή κίτρινη γέφυρα οπότε μπορείς εύκολα να τα δεις και τα δυο ακόμη και σε μια μέρα. Μια μέρα είναι αρκετή για να τα δεις είτε από το Μπαλί (25′) είτε από τη Nusa Penida (15′ με το γρήγορο σκάφος). Αν όμως θέλεις να ρίξεις ρυθμούς και να κολυμπήσεις (οι παραλίες του Μπαλί δεν είναι και οι καλύτερες) τότε μπορείς να μείνεις μερικά βράδια. Στα νησάκια αυτά μπορείς να κολυμπήσεις σε μια από τις πολλές παραλίες που διαθέτουν.
Παραλίες στο Ceningan: Mahana Point και Secret Beach.
Παραλίες στο Lembongan: Dream Beach, Mushroom Bay, Coconuts Beach, και Jungutbatu Beach.
Gili Islands (Gili Air, Gili Trawangan, Gili Meno)
Τα τρια νησάκια Gili Islands βρίσκονται ανάμεσα στο Μπαλί και το Λομπόκ. Πρόκειται για μικρά νησάκια χωρίς δρόμους όπου κυκλοφορούν μόνο ποδήλατα και άμαξες με άλογα. Το Gili Air είναι το ιδανικό νησί για οικογένειες, το Gili Meno για ζευγάρια και το Gili Trawangan για πάρτυ και διασκέδαση.
💡travelfox tip: Οι κάτοικοι των Gili Islands είναι μουσουλμάνοι οπότε, σε αντίθεση με το ινδουιστικό Μπαλί, θα πρέπει να προσέχεις την ενδυμασία σου στο εσωτερικό των νησιών όπου είναι οι κατοικίες των ντόπιων και προετοιμάσου να ακούς τον ιμάμη αρκετές φορές μέσα στη μέρα και τη νύχτα. Το αλκοόλ πωλείται και σερβίρεται κανονικά στα εστιατόρια και μπαρ του νησιού ακόμη και την περίοδο του Ραμαζάνι.
Πώς θα φτάσεις
Τα νησάκια αυτά είναι πολύ κοντά στο Λομπόκ. Από Μπαλί η αλήθεια είναι ότι η απόσταση είναι μεγαλύτερη και φτάνει τις 2.30 – 3 ώρες. Το λιμάνι που συμφέρει να ξεκινήσεις το ταξίδι σου είναι το Padang Bai.
Προσοχή στην εταιρεία που θα επιλέξεις για να ταξιδέψεις. Από προσωπική εμπειρία, υπάρχουν κάποιες εταιρείες που είναι τυπικές με τα δρομολόγια τους και άλλες (όπως αυτή που τυχαία επιλέξαμε) που καθυστερούν έως και 2 ώρες για να ξεκινήσουν το δρομολόγιο. Η γενική αλήθεια είναι ότι οι ακτοπλοϊκές εταιρίες δεν είναι και πολύ αναπτυγμένες όπως στην Ελλάδα. Μην περιμένεις δηλαδή ανέσεις και επαγγελματισμό. Οι πιο αξιόπιστες εταιρείες είναι: Blue Water Express, Golden Queen. Απέφυγε αν μπορείς τις εταιρείες: Manta Express και Semaya One.
Δες όλα τα δρομολόγια για Gili islands στο 12go.asia
Πόσες μέρες να μείνεις
Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε 3 βράδια στο Gili Air. Επειδή η διάρκεια του ταξιδιού είναι μεγάλη, οτιδήποτε πιο σύντομο θα είναι κουραστικό στο σύνολο του ταξιδιού. Κάποιοι επιλέγουν να μείνουν σε περισσότερα από ένα νησιά αλλά αν είστε οικογένεια τότε το Gili Air είναι το πιο κατάλληλο.
Τι να κάνεις
- Οπωσδήποτε να νοικιάσεις ποδήλατα για να μετακινείσαι στο νησί.
- Να κολυμπήσεις με χελώνες σε κάποιο από τα ειδικά σημεία των νησιών. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πας σε μια οργανωμένη εκδρομή γιατί οι ντόπιοι μπορούν πολύ εύκολα να εντοπίζουν τις χελώνες στο νερό.
- Να νοικιάσεις μάσκα και βατραχοπέδιλα και να εξερευνήσεις τον βυθό.
- Να φας την καλύτερη πίτσα στο Mama Pizza. Καταπληκτικό σημείο στο δυτικό μέρος του νησιού για ηλιοβασίλεμα. Απαιτείται κράτηση.
- Να φας το καλύτερο ινδονησιακό φαγητό στο Warung Sunny.
- Να φας το καλύτερο açai bowl στο Gili Bliss.
Καλό σου ταξίδι,
travelfox 🦊