Η Ιαπωνία δεν είναι μόνο μια μακρινή χώρα σε σχέση με την Ελλάδα αλλά επίσης μια χώρα με διαφορετική κουλτούρα και αρκετές ιδιαιτερότητες με αυτό που έχουμε συνηθίσει να συναντούμε σε δυτικές χώρες.

Παρακάτω θα βρεις χρήσιμες πληροφορίες αλλά και έξυπνες συμβουλές για το ταξίδι σου στην Ιαπωνία:

Συνάλλαγμα και συναλλαγές

  • Το νόμισμα της Ιαπωνίας είναι το γιεν. Σε συμφέρει να αγοράσεις συνάλλαγμα μέσα την Ιαπωνία γιατί θα πετύχεις καλύτερη ισοτιμία. Εμείς αλλάξαμε στο αεροδρόμιο Χανέντα και μέσα στη πόλη.
  • Φρόντισε να έχεις πολλά μετρητά μαζί σου διότι οι Ιάπωνες αν και τεχνολογικά προηγμένοι, δε προτιμούν τις κάρτες στις συναλλαγές τους αλλά τα μετρητά. Φυσικά τα ξενοδοχεία και τα μεγάλα καταστήματα και εστιατόρια δέχονται κάρτες, αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς να έχεις μετρητά πάνω σου.
  • Η Ιαπωνία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα. Οπότε μη διστάσεις να κουβάλας πάνω σου αρκετά μετρητά ακόμα και μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
  • Τα αυτόματα μηχανήματα στους σταθμούς τρένων δέχονται μόνο μετρητά.

Επικοινωνία και συνεννόηση

  • Οι Ιάπωνες δε ξέρουν πολύ καλά αγγλικά και η σήμανση στους δρόμους είναι γραμμένη στα ιαπωνικά. Κάνε λοιπόν χρήση των google maps και απευθύνσου σε νέους Ιάπωνες που είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν αγγλικά. Ακόμα και σε εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα, οι υπάλληλοι είναι πιθανό να μη γνωρίζουν καλά αγγλικά.
  • Οι χρεώσεις σε κινητή τηλεφωνία και ίντερνετ είναι πολύ υψηλές αν κάνεις χρήση του ελληνικού κινητού σου και στην Ιαπωνία υπάρχουν ελάχιστα ανοιχτά wifi που να παίζουν καλά.
  • Για να έχεις mobile data συμφέρει να προμηθευτείς απο το αεροδρόμιο ένα pocket wifi  router. Πρόκειται για μια συσκευή τσέπης η οποία συνδέεται στα τοπικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σου επιτρέπει να συνδέεις σε αυτό περισσότερες απο μια συσκευές. Αν δηλαδή ταξιδεύεις με παρέα, μπορούν όλοι να συνδέονται σε αυτή τη συσκευή (κινητά, tablets, laptops). Τη συσκευή τη νοικιάζεις με τη μέρα και επιλέγεις αν θες απεριόριστο πακέτο ή ένα συγκεκριμένο αριθμό GB για το σύνολο της ενοικίασης. Εμείς για 8 μέρες καταναλώσαμε περίπου 7 GB με δυο συσκευές συνδεδεμένες κάνοντας χρήση browser, instagram, skype (περιορισμένο). Θα σου πρότεινα όμως να επιλέξεις το απεριόριστο πακέτο για να μην έχεις άγχος. Εμείς το μετανιώσαμε που δε το κάναμε. Τη συσκευή μπορείς να τη παραλάβεις (και να τη παραδώσεις) απο το αεροδρόμιο, το ξενοδοχείο ή κάποιο κεντρικό σημείο. Το πιο βολικό είναι απο το αεροδρόμιο.

Μετακινήσεις

  • Οι Ιάπωνες οδηγούν απο τα αριστερά σαν τους Άγγλους. Οπότε προσοχή όπως διασχίζεις τους δρόμους και αν χρειαστεί να οδηγήσεις αυτοκίνητο.
  • Τα μέσα μεταφοράς είναι απίστευτα ακριβή αλλά και ακριβά. Επομένως φρόντισε να βγάλεις μια κάρτα JR pass ειδικά αν πρόκειται να επισκεφτείς παραπάνω απο μια πόλεις στην Ιαπωνία και pasmo card για τις εσωτερικές σου μετακινήσεις στο Τόκιο. Για περισσότερες πληροφορίες για JR pass επισκέψου το επίσημο site.
  • Προσοχή, το JR pass δε μπορείς να το αγοράσεις στην Ιαπωνία. Πρέπει να προμηθευτείς πριν το ταξίδι σου ένα κουπόνι (voucher) το οποίο μετά το ανταλλάσεις με το πραγματικό JR pass απο ένα γραφείο JR  στην Ιαπωνία. Αν μένεις στην Αθήνα, μπορείς να αγοράσεις το κουπόνι απο το γραφείο τουρισμού JTB στην οδό Φιλελλήνων. Μη ξεχάσεις να έχεις μαζί το διαβατήριο σου. Διαφορετικά, μπορείς να το αγοράσεις ηλεκτρονικά απο το επίσημο site και να στο αποστείλουν μέσω courier.

Ξενοδοχεία

  • Πριν κλείσεις τη διαμονή σου σε ένα ξενοδοχείο τσέκαρε το μέγεθος του δωματίου και του κρεβατιού. Ειδικά στο Τόκιο υπάρχουν πολύ μικρά δωμάτια, με πολύ μικρή εώς ανύπαρκτη ντουλάπα.
  • Το πρωινό στα ξενοδοχεία συνήθως δε συμπεριλαμβάνεται στη τιμή δωματίου. Μπορείς όμως να αγοράσεις φρούτα, είδη φούρνου, σνακ και γλυκά από μίνι μάρκετς που είναι ανοιχτά όλες τις μέρες. Τα πιο γνωστά είναι τα 7eleven.

Γενικές Πληροφορίες

  • Το νερό στην Ιαπωνία είναι πόσιμο όπως και στην Ελλάδα. Επομένως, στα εστιατόρια στο προσφέρουν δωρεάν ενώ είναι αρκετά φτηνό να το αγοράσεις απο τα σουπερ μάρκετ και τα αυτόματα μηχανήματα.
  • Όσο και αν ψάξεις δε θα βρεις ούτε ένα κάδο στους δρόμους. Θα αναρωτηθείς που πετάνε οι Ιάπωνες τα σκουπίδια τους. Η απάντηση είναι ότι οι Ιάπωνες δε τρώνε ούτε πίνουν καθώς περπατάνε στο δρόμο. Ό,τι αγοράσουν φροντίζουν να το καταναλώσουν εντός του καταστήματος και να πετάξουν εκεί τα απορρίματά τους. Επομένως, δε θα βρεις πουθενά κάδους σκουπιδιών. Η μόνη εξαίρεση είναι κάτι μικροί κάδοι, δίπλα απο τους αυτόματους πωλητές, οι οποίοι όμως χωράνε μόνο μπουκάλια. Σου προτείνω λοιπόν να έχεις μια μικρή σακούλα μαζί σου ώστε να τη γεμίζεις με τα απορρίματα της μέρας και να την αδειάζεις όταν επιστρέφεις στο ξενοδοχείο.
  • Οι λεκάνες της τουαλέτας στην Ιαπωνία έχουν πάει σε άλλο επίπεδο. Όπου και να πας (ξενοδοχείο, εστιατόριο, δημόσιες τουαλέτες) θα συναντήσεις ηλεκτρονικές τουαλέτες. Πρόκειται για υψηλής τεχνολογίας λεκάνες με πολλά κουμπιά και πολλές λειτουργίες όπως θέρμανση καθίσματος, σήκωμα καπακιού, πλύσιμο με ζεστό και κρύο νερό, στέγνωμα με αέρα και άλλα που δε κατάλαβα τι έκαναν. Το πρόβλημα είναι ότι η σήμανση στα κουμπιά είναι με ιαπωνικούς χαρακτήρες και είναι δύσκολο να καταλάβεις τι κάνει το κάθε κουμπί, πόσο μάλλον να βρεις το σωστό για το καζανάκι. Είναι αστείο το πόσα λεπτά μας έπαιρνε να εντοπίσουμε το καζανάκι κάθε φορά. Όσο περνούσαν οι μέρες καταλάβαμε ότι το σύμβολο ”水” σημαίνει ”νερό” και επομένως αντιστοιχεί στο καζανάκι. Ευτυχώς σε πολλές λεκάνες το καζανάκι είναι αυτόματο ή υπάρχει ένας μοχλός ή ένας αισθητήρας δίπλα. Διαφορετικά ψάξε για το μαγικό σύμβολο. Επίσης δε θα βρεις ποτέ κάδο (δες παραπάνω). Τα χαρτιά τα πετάνε μέσα στη λεκάνη. Σε κάθε περίπτωση θα εντυπωσιαστείς απο τη καθαριότητά τους ακόμα και σε δημόσιες τουαλέτες. Και το μόνο σίγουρο είναι ότι επιστρέφοντας θα είναι ένα απο τα πράγματα που θα σου λείψουν πολύ.

Εστιατόρια

  • Τα ονόματα των εστιατορίων στις ταμπέλες είναι γραμμένα μόνο στα ιαπωνικά. Επομένως αν ψάχνεις να βρεις ένα εστιατόριο εκτός απο τη διεύθυνση να χρειαστεί να ψάξεις και για φωτογραφίες της πρόσοψής του στο ιντερνετ. Εμείς δυσκολευτήκαμε αρκετά όταν ψάχναμε εστιατόρια που στεγάζονται σε εμπορικά πολυκαταστήματα και σταθμούς τρένου (Tokyo station, Kyoto station). Μας βοήθησε πολύ να κοιτάμε τη φωτογραφία του μαγαζιού και να τη συγκρίνουμε με αυτό που βλέπαμε μπροστά μας.
  • Γενικά στα εστιατόρια δεν υπάρχει χρέωση ούτε για κουβέρ ούτε για νερό. Σε αρκετά μάλιστα προσφέρουν και το τσάι δωρεάν. Η πληρωμή στα εστιατόρια γίνεται είτε κατα την παραγγελία σου στα αυτόματα μηχανήματα είτε αφού έχεις φάει στο ταμείο λίγο πριν την έξοδο του καταστήματος. Ποτέ δε θα πληρώσεις το σερβιτόρο που σου σερβίρει το φαγητό σου. Επίσης δε χρειάζεται να αφήνεις φιλοδώρημα, μη σου πω ότι θεωρείται και προσβλητικό. Οπότε απόφυγε το.
  • Σε αρκετά εστιατόρια, που είναι πολυσύχναστα, υπάρχει ειδικό μηχάνημα που εκδίδει χαρτί προτεραιότητας. Γενικά η αναμονή μπορεί να φτάσει και τις 2 ώρες οπότε φρόντισε να δεις τις ώρες αιχμής στο google maps και να εφοδιαστείς με υπομονή.
  • Αρκετά εστιατόρια έχουν στην είσοδό τους αυτόματο μηχάνημα για να παραγγείλεις φαγητό. Αφού επιλέξεις το πιάτο σου, πληρώνεις το ποσό (μόνο με μετρητά) και παίρνεις ένα κουπονάκι. Η παραγγελία γίνεται ανα άτομο και το κουπόνι αντιστοιχεί επομένως σε ένα άτομο. Εφόσον βρίσκεσαι μέσα και θες να παραγγείλεις κάτι εξτρά δε χρειάζεται να βγεις πάλι έξω. Το παραγγέλνεις στο σερβιτόρο.

Εμπορικά καταστήματα

  • Στα δοκιμαστήρια οι Ιάπωνες βγάζουν τα παπούτσια τους για να μπουν και να δοκιμάσουν τα ρουχα. Το ίδιο περιμένουν και απο τους τουρίστες οπότε μη σε ξενίσει αν σου το ζητήσει η πωλήτρια.
  • Επίσης στα περισσότερα καταστήματα ρούχων, θα σου δώσουν μια υφασμάτινη κουκούλα. Μη παραξενευτείς. Θα πρέπει να τη φορέσεις στο κεφάλι σου ώστε, όπως θα δοκιμάζεις τις μπλούζες, να μη τις λερώσεις με το κραγιόν ή το make up σου. Φοβερό; Είναι πολύ μπροστά οι Ιάπωνες…
  • Μη ξεχάσεις να δείξεις το διαβατήριο σου ώστε να μη πληρώσεις φόρο στις αγορές σου. Συνήθως στα περισσότερα καταστήματα έχεις δικαίωμα tax free αγορών από ένα ποσό και πάνω.

Περίεργα και αστεία:

  • Θα παρατηρήσεις πάρα πολλούς Ιάπωνες να φοράνε μάσκα στο πρόσωπο. Γενικά θεωρείται αγένεια να μεταφέρεις τα μικρόβιά σου όταν είσαι άρρωστος γι’αυτό και τις φοράνε πολύ στα μέσα μεταφοράς. Όμως με τα χρόνια η μάσκα έχει γίνει και ένα αξεσουάρ που φοριέται σε διάφορες χρωματικές παραλλαγές τόσο απο άντρες όσο και απο γυναίκες. Επίσης είναι και ένας τρόπος για τους εγχώριους διάσημους να διατηρούν την ιδιωτικότητά τους. Εμείς είδαμε πολλούς τουρίστες Ιάπωνες να φωτογραφίζονται στα αξιοθέατα φορώντας τη μάσκα, δείχνοντας έτσι πόσο άνετα και φυσικά αισθάνονται με αυτή.
  • Όταν μπαίνεις μέσα σε ένα κατάστημα ή εστιατόριο, όλοι οι υπάλληλοι σε καλωσορίζουν μαζί με μια φωνή λέγοντας “irasshaimase” το οποίο σημαίνει “καλώς ήρθατε, περάστε μέσα”. Γενικά οι υπάλληλοι είναι πολύ ευγενικοί.

Απάντηση