Μαδρίτη ή Βαρκελώνη?

Το κλασικό ταξιδιωτικό δίλημμα όταν κάποιος θέλει να επισκεφτεί την Ισπανία είναι αν θα πρέπει να επιλέξει τη Μαδρίτη ή τη Βαρκελώνη. Υπάρχουν μάλιστα πολλά άρθρα στο διαδίκτυο όπου αναλύουν τα υπέρ και τα κατά κάθε πόλης και επιχειρούν να δώσουν μια αντικειμενική απάντηση σε ένα τόσο υποκειμενικό ερώτημα. Το αστείο είναι πάντως πως διαβάζοντας τα άρθρα αυτά μπερδεύεσαι ακόμη περισσότερο.

Στο δικό μου άρθρο δε θα επιχειρήσω να σε πείσω ποια από τις δυο πόλεις είναι πιο ωραία ή πιο ενδιαφέρουσα. Θα σου προτείνω αυτό που έκανα εγώ: Επέκτεινα χρονικά το ταξίδι μου κατά δυο μέρες και επισκέφτηκα και τις δυο πόλεις μέσα σε 6 μέρες (5 νύχτες), πρώτα τη Μαδρίτη για 3 νύχτες και στη συνέχεια τη Βαρκελώνη για 2 νύχτες. Το χρονικό διάστημα αυτό είναι ικανό για να πάρεις μια γεύση από την κάθε πόλη, να δεις τα βασικά αξιοθέατα και να αποφασίσεις ποια πόλη σε κέρδισε περισσότερο και θες να επισκεφτείς ξανά.

💡travelfox tip: αν συνδυάσεις τις δυο αυτές μεγάλες πόλεις σε ένα ταξίδι γλυτώνεις τα διπλά αεροπορικά έξοδα τα οποία δεν είναι και λίγα μιας και η Ιβηρική Χερσόνησος όντας απομακρυσμένη από την Ελλάδα έχει πιο ακριβά εισιτήρια σε σχέση με Ιταλία ή άλλες κοντινές ευρωπαϊκές χώρες.

Πώς μπορείς να πας από τη μια πόλη στην άλλη

Οι 2 πιο γρήγοροι τρόποι να πας από τη Μαδρίτη στη Βαρκελώνη και αντίστροφα είναι το αεροπλάνο και το γρήγορο τρένο. Το κόστος είναι σχεδόν το ίδιο και εξαρτάται από το τι προτιμάει ο καθένας να χρησιμοποιεί. Το τρένο έχει τα θετικά ότι έχει πολλά περισσότερα δρομολόγια ανά ημέρα και παρόλο που η διάρκεια του ταξιδιού είναι περισσότερη, κερδίζεις λίγο από τις μετακινήσεις προς/ από τους σταθμούς τρένου που είναι πιο κοντά στην πόλη.

Τρένο (2 ώρες 30′)

Υπάρχουν πολλές σιδηροδρομικές εταιρείες που ενώνουν τις ισπανικές πόλεις:

Ο καλύτερος τρόπος για να συγκρίνεις εισιτήρια είναι να μπεις στην ιστοσελίδα της Τhe Τrainline όπου συγκεντρώνει όλα τα δρομολόγια όλων των εταιρειών και να επιλέξεις τις ημερομηνίες που θες. Οι τιμές ξεκινούν από 8 ευρώ αλλά οι πιο συνήθεις τιμές είναι γύρω στα 50 ευρώ.

Αν και πρόκειται για ταξίδι με τρένο, υπάρχουν πολλοί και αυστηροί έλεγχοι στους σταθμούς επιβίβασης (μετά το τρομοκρατικό χτύπημα το 2004 στον σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης). Οι έλεγχοι αυτοί είναι ακριβώς ίδιοι με αυτούς που γίνονται στο αεροδρόμιο και επομένως πρέπει να υπολογίσεις να είσαι στο σταθμό τουλάχιστον 30′ νωρίτερα από την ώρα αναχώρησης. Ισχύουν επίσης οι ίδιοι περιορισμοί στη μεταφορά αποσκευών και επομένως όταν αγοράζεις εισιτήριο πρέπει να διαλέξεις την κατηγορία εκείνη που θα σε καλύψει για την αποσκευή που θες να μεταφέρεις. Το πιο φτηνό εισιτήριο αναφέρεται συνήθως στη μεταφορά χειραποσκευής.

Αεροπλάνο (1 ώρα 15′)

Η απόσταση ανάμεσα στις δυο πόλεις είναι 300 μίλια και η διάρκεια πτήσης περίπου 1 ώρα και 15΄. Οι αεροπορικές εταιρείες που ενώνουν με απευθείας πτήσεις τις δυο πόλεις είναι:

  • Iberia
  • Vueling
  • Air Europa
  • Tap Air Portugal

Οι τιμές ξεκινάνε από 20 -70 ευρώ.

Πόσες μέρες χρειάζεσαι σε κάθε πόλη

Το ιδανικό είναι να αφιερώσεις συνολικά μια βδομάδα, 4 μέρες στη Μαδρίτη (με μονοήμερη στο Τολέδο) και 3 μέρες στη Βαρκελώνη. Μπορείς να διαβάσεις τα επιμέρους άρθρα που έχω γράψει για κάθε πόλη εδώ:

Πληροφορίες για Μαδρίτη

Πληροφορίες για Βαρκελώνη

Καλό σου ταξίδι,

travelfox 🦊

Απάντηση