Από τις πιο δημοφιλείς πόλεις της Ευρώπης, που αν και δεν είναι πρωτεύουσα, έχει μεγάλη τουριστική επισκεψιμότητα, είναι η Βαρκελώνη. Ειδικά οι Έλληνες έχουμε μια μεγάλη αγάπη στην καταλανική αυτή πόλη αφού το μεσογειακό της ταπεραμέντο μας είναι πολύ οικείο.

Στο άρθρο θα βρεις πληροφορίες για ένα ταξίδι στη Βαρκελώνη. Πόσες μέρες χρειάζονται, τι αξιοθέατα να δεις σε 3 μέρες και πού να μείνεις.

Περιεχόμενα

Γιατί να πας στη Βαρκελώνη
Τι να δεις στη Βαρκελώνη σε 3 μέρες
Ciutat Vella – Γοτθική Συνοικία
Sant Pere, Borne, Santa Caterina
Eixample
Sagrada Familia
Gracia
Πάρκο Guell
Τι άλλο μπορείς να κάνεις αν έχεις περισσότερες μέρες
Πού να μείνεις στη Βαρκελώνη
Μετακινήσεις

Γιατί να πας στη Βαρκελώνη

Στη Βαρκελώνη θα πας για να δεις από κοντά τα αρχιτεκτονικά θαύματα του Gaudi, για να δοκιμάσεις καταλανικές γεύσεις, να απολαύσεις τον καλό καιρό που έχει σχεδόν όλο το χρόνο και να περπατήσεις στους όμορφους δρόμους της. Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος τότε έχεις έναν ακόμη σοβαρό λόγο για να την επισκεφτείς. Η Μπαρτσελόνα είναι μια από τις πιο γνωστές ομάδες στον κόσμο ενώ το γήπεδο Camp Nou το μεγαλύτερο στάδιο της Ευρώπης. Τέλος αν σου αρέσουν οι συναυλίες τότε η Βαρκελώνη είναι η πόλη που θα βρεθείς σίγουρα το καλοκαίρι για να παρακολουθήσεις κάποιο από τα φεστιβάλ που φιλοξενούνται στην πόλη: Primavera Sound, Sonar Festival, Cruïlla και Rock Fest Barcelona.

Πόσες μέρες χρειάζονται για να δεις τη Βαρκελώνη

Μπορεί να μην της φαίνεται, αλλά η Βαρκελώνη είναι μια μεγάλη πόλη με πολλές γειτονιές με μεγάλη υψομετρική διαφορά. Αν θες λοιπόν να τη γυρίσεις όλη και να πας και στην παραλία θα χρειαστείς σίγουρα 5 μέρες. Αν όμως δεν έχεις τόσο χρόνο τότε και 3 μέρες είναι αρκετές για να επισκεφτείς τα πιο γνωστά της αξιοθέατα.

Τι να δεις στη Βαρκελώνη σε 3 μέρες

Η Βαρκελώνη είναι μια μεγάλη πόλη που αποτελείται από 10 περιφέρειες, η καθεμία από τις οποίες χωρίζεται σε άλλες μικρότερες συνοικίες.

Οι πιο βασικές περιοχές που θα δεις όταν επισκεφτείς για λίγες μέρες τη Βαρκελώνη είναι:

  • Ciutat Vella (Παλαιά Πόλη). Η παλιά πόλη είναι το ουσιαστικά το ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης με τα περισσότερα αξιοθέατα που αξίζει να δεις. Χωρίζεται σε 4 συνοικίες:
    • 1. Γοτθική συνοικία (gothic quarter)
    • 2. Raval
    • 3. Sant Pere, Borne, Santa Caterina
    • 4. Barceloneta.
  • Eixample. Εδώ θα βρεις τα διάσημα κτίρια του Gaudí.
  • Gracia. Στη Gracia θα πας κυρίως για το διάσημο πάρκο Γκιουέλ.

Ciutat Vella

Γοτθική Συνοικία (Gothic Quarter)

H γοτθική συνοικία της Βαρκελώνης είναι το ιστορικό κέντρο και η πιο παλιά συνοικία της πόλης, όπου κάθε αρχιτεκτονική λεπτομέρεια μοιάζει παγωμένη στον Μεσαίωνα. Εκτείνεται νότια της πλατείας Plaça de Catalunya μέχρι τη θάλασσα και από τη La Rambla μέχρι τη Via Laietana. Εδώ θα βρεις τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης εκτός φυσικά από τα διάσημα κτίρια του Gaudí που είναι σε άλλη γειτονιά της πόλης.

Ξεκίνησε τη μέρα σου από την πλατεία Plaça de Catalunya. Πρόκειται για την πιο μεγάλη πλατεία της πόλης με συντριβάνια και εντυπωσιακά κτίρια γύρω της. Αποτελεί σημείο συνάντησης των ντόπιων και από εκεί ξεκινάει ο πιο διάσημος πεζόδρομος δρόμος της Βαρκελώνη, La Rambla.

Η La Rambla είναι ένας δεντρόφυτος δρόμος μήκους 1,2χλμ που συνδέει την πλατεία με το άγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στο Port Vell. Κατά μήκος της La Rambla υπάρχουν καφετέριες και εστιατόρια. Σου προτείνω να κάνεις αρχικά όλη τη διαδρομή μέχρι το άγαλμα του Κολόμβου και στην επιστροφή να αρχίσεις να μπαίνεις στα κάθετα δρομάκια όπου θα ανακαλύψεις τους μικρούς θησαυρούς της πόλης.

Rambla de Mar. Αν έπρεπε να σκεφτώ έναν λόγο που η Βαρκελώνη υπερτερεί έναντι της Μαδρίτης, θα ήταν η ύπαρξη θάλασσας. Εμείς στην Ελλάδα που έχουμε συνηθίσει τη θάλασσα δεν την αλλάζουμε με κανένα ποτάμι. Και τι ποιο ωραίο από μια βόλτα στο παραθαλάσσιο τμήμα της Βαρκελώνη. Εκεί θα βρεις τη Rambla de Mar έναν ξύλινο διάδρομο που συνδέει το Portal de la Pau στο κάτω μέρος της La Rambla με το Moll d’Espanya, το οποίο φιλοξενεί το συγκρότημα αναψυχής και αγορών Maremagnum, τον κινηματογράφο Imax και τους ιστιοπλοϊκούς συλλόγους. Ο διάδρομος βρίσκεται στην άκρη μιας πλωτής αποβάθρας και μπορεί να ανυψωθεί για να επιτρέψει στα σκάφη να περάσουν.

Plaça Reial. Η πιο όμορφη πλατεία της Βαρκελώνης, κατά την άποψή μου, είναι η Plaça Reial. Για να τη συναντήσεις, όπως θα ανηφορίζεις την La Rambla, θα στρίψεις δεξιά στην οδό Carrer de Colombia. Η πλατεία είναι φυτεμένη με φοίνικες, που της προσδίδουν μια ιδιαίτερη μεσογειακή αίσθηση και στη μέση της βρίσκεται το σιντριβάνι με τις 3 Χάριτες. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο της είναι όμως τα φώτα του δρόμου, που φωτίζουν τον χώρο, τα οποία είναι έργο του αρχιτέκτονα Gaudí, όταν αυτός ήταν ακόμη άγνωστος εκείνη την εποχή. Η πλατεία είναι τετράγωνη και περιβάλλεται από κτίρια καθιστώντας της μια τυπικά ισπανική πλατεία.

La Boquería Market. Μεγάλη δημόσια αγορά τροφίμων στην καρδιά της La Rambla. Μπορείς να βρεις έτοιμα κομμένα φρούτα, χυμούς φρούτων, έτοιμα φαγητά και πρώτες ύλες για τάπας. Ακόμη και αν δε θες να αγοράσεις κάτι, έχει ένα τουριστικό ενδιαφέρον να περπατήσεις μέσα στην αγορά. Οι τιμές είναι σίγουρα ακριβές. Κανονικά δεν ανήκει στη Γοτθική Συνοικία γιατί είναι στο δεξί τμήμα της La Rambla. Είναι όμως πάνω στη διαδρομή οπότε εννοείται θα περάσεις από εκεί την ίδια μέρα.

Plaça del Pi. Ακριβώς απέναντι από τη Boquería Market, αν ακολουθήσεις τον δρόμο Carrer del Cardenal Casañas θα βρεθείς στην πλατεία Plaça del Pi, ένα από τα αγαπημένα μέρη των καλλιτεχνών. Εκεί άλλωστε τα σαββατοκύριακα στήνεται υπαίθρια αγορά έργων τέχνης. Στην πλατεία βρίσκεται ο ναός Santa María del Pi και πολλές καφετέριες.

Barcelona Cathedral. Αν συνεχίσεις το περπάτημα στα γοτθικά δρομάκια θα συναντήσεις τον καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης. Ο ναός είναι γοτθικού ρυθμού (άλλωστε στη γοτθική συνοικία βρίσκεται) και είναι αφιερωμένος στην Αγία Ευλαλία. Σε αντίθεση με τον Καθεδρικό ναό της Μαδρίτης που έχει δωρεάν είσοδο, για να μπεις στον Καθεδρικό ναό της Βαρκελώνης πληρώνεις εισιτήριο 9 ευρώ. Εμείς, η αλήθεια είναι δεν μπήκαμε μέσα. Μας περίμενε την επόμενη μέρα η εντυπωσιακή Σαγκράδα Φαμίλια του Gaudí.

💡 travelfox tip: δίπλα στον καθεδρικό ναό, υπάρχει το παλάτι La Casa de l’Ardiaca όπου μπορείς να δεις τμήματα των παλαιών ρωμαϊκών τειχών και του υδραγωγείου, ενώ η επίσκεψη στη βεράντα προσφέρει υπέροχη θέα προς τον καθεδρικό ναό. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Pont de bisbe. Κοντά στον Καθεδρικό ναό υπάρχει μια πανέμορφη γοτθική γέφυρα που συνδέει δυο κτίρια.

Plaça de Sant Jaume. Λίγο πιο νότια από τη γέφυρα θα βρεις την πλατεία Plaça de Sant Jaume που φιλοξενεί τη Καταλανική Βουλή και το Δημαρχείο της πόλης.

Sant Pere, Borne, Santa Caterina

Η συνοικία αυτή εκτείνεται από τη Via Laietana μέχρι το πάρκο Σιουταντέλα (Parc de la Ciutadella).

Ξεκίνησε τη μέρα σου από το πάρκο Σιουταντέλα (Parc de la Ciutadella) ακολουθώντας τον δρόμο από την Αψίδα του Θριάμβου. Το πάρκο είναι από τα μεγαλύτερα της πόλης και το πιο κοντινό για να το επισκεφτείς με τα πόδια αν μένεις στο κέντρο της πόλης. Μέσα στο πάρκο υπάρχει μια λίμνη όπου μπορείς να κάνεις βαρκάδα, ένα πολύ εντυπωσιακό συντριβάνι και φυσικά μεγάλες εκτάσεις πράσινου για να περπατήσεις. Στο νότιο τμήμα του πάρκου φιλοξενείται ο ζωολογικός κήπος της Βαρκελώνης.

Μετά το πάρκο, συνέχισε τη μέρα στο Μουσείο Πικάσο που φιλοξενεί πολλά από τα αριστουργήματα του καλλιτέχνη. Κάθε Πέμπτη απόγευμα μετά τις 4μμ και κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα η είσοδος είναι δωρεάν. Τις Δευτέρες το μουσείο είναι κλειστό. Εισιτήρια μπορείς να αγοράσεις από την επίσημη ιστοσελίδα εδώ. Τα άτομα κάτω των 18 ετών μπαίνουν ελεύθερα.

Ένα ακόμη αξιοθέατο που δεν πρέπει να χάσεις είναι ο Ναός της Παναγίας της Θάλασσας με τα περίτεχνα βιτρό. Εκεί κοντά για φαγητό έχει ένα τέλειο εστιατόριο, το Honest greens με πολύ ωραία πιάτα αν σου αρέσει η υγιεινή διατροφή. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα.

Eixample

Η περιοχή του Eixample είναι μια επιχειρηματική και εμπορική περιοχή. Η Passeig de Gràcia χωρίζει την περιοχή στην Eixample dreta (ξεκινώντας από την Plaza Catalunya προς τα δεξιά) και την Eixample esquerra (ξεκινώντας από την Plaza Catalunya προς τα αριστερά). Η Passeig de Gràcia είναι μια όμορφη λεωφόρος της Βαρκελώνης όπου φιλοξενούνται τα μεγάλα ονόματα σχεδιαστών μόδας. Αν σου αρέσουν τα ψώνια τότε εκεί πρέπει να ξεκινήσεις τη βόλτα σου. Η Passeig de Gràcia είναι επίσης διάσημη για δυο από τα αριστουργήματα του Αντόνι Γκαουντί: την Casa Mila και την Casa Batlló. Στην Eixample βρίσκεται επίσης η συνοικία της Sagrada Familia, με τον περίφημο ναό του Antoni Gaudí, τη Sagrada Familia. Το πιο αναγνωρίσιμο αξιοθέατο της πόλης που αξίζει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.

Sagrada Familia (1882-σήμερα)

Ό,τι και να πω για αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα θα είναι πολύ λίγο. Πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείς και να το δεις από κοντά. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για ένα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που θα δεις ποτέ στη ζωή σου τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.

Λίγα λόγια για τη Sagrada Familia
  1. Ο ναός έχει 3 εισόδους: την είσοδο της Γέννησης στα δεξιά, την είσοδο των Παθών στα αριστερά και την είσοδο της Δόξας στην κορυφή του ναού. Οι τρεις είσοδοι συμβολίζουν τις τρεις αρετές – Αγάπη, Ελπίδα και Πίστη, και καθεμία από αυτές είναι μια συγκεκριμένη απεικόνιση της ζωής του Χριστού.
  2. Η διάταξη του εσωτερικού της Sagrada Familia μοιάζει με έναν τεράστιο λατινικό σταυρό που έχει μήκος 90 μέτρα.
  3. Ο Γκαουντί σχεδίασε τις στήλες να μοιάζουν με δέντρα και συμβολίζουν τους αγίους που ανεβαίνουν στον ουρανό και τους αγγέλους που κατεβαίνουν για να τους συναντήσουν. Πιο συγκεκριμένα, οι τέσσερις κεντρικοί κίονες είναι προς τιμή των Ευαγγελιστών. Οι υπόλοιπες στήλες είναι μια αναπαράσταση των δώδεκα αποστόλων, 15 ισπανικών πόλεων με Αρχιεπισκόπους, τεσσάρων Καταλανών επισκοπών και των πέντε ηπείρων του κόσμου.
  1. Η κύρια πηγή φωτός του ναού είναι τα χρωματιστά βιτρό που αφήνουν να περνάει το φως του ήλιου. Η επιλογή των χρωμάτων στα βιτρό δεν είναι τυχαία. Το κίτρινο, το μπλε και το πράσινο στην πύλη της Γέννησης συμβολίζουν τη γέννηση του Ιησού ενώ το πορτοκαλί και το κόκκινο στα παράθυρα της πρόσοψης του Πάθους υποδηλώνουν νερό, φως και ανάσταση.

Ήξερες ότι....
  • Η Sagrada Familia (Ιερή Οικογένεια) ήταν έμπνευση ενός Καταλανού βιβλιοπώλη και όχι του ίδιου του Γκαουντί. Το έργο ξεκίνησε αρχικά με άλλον αρχιτέκτονα και το 1883 ανέλαβε ο ίδιος ο Γκαουντί, ο οποίος και άλλαξε ριζικά τον σχεδιασμό της.
  • Ο Γκαουντί εργάστηκε στη Sagrada Familia για 43 ολόκληρα χρόνια και μέχρι το θάνατό του ούτε το 1/4 της κατασκευής δεν είχε ολοκληρωθεί.
  • Τμήματα των σχεδίων του, μακέτες και το εργαστήριο του καταστράφηκαν κατά τον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο.
  • Η χρήση υπολογιστών στα σχέδια βοήθησε στην επίσπευση της κατασκευής, η οποία προηγουμένως αναμενόταν να κρατήσει εκατοντάδες χρόνια, με βάση τις τεχνικές οικοδόμησης στις αρχές του 20ού αιώνα
  • Ο Jordi Fauli είναι ο έβδομος επικεφαλής αρχιτέκτονας μετά τον Γκαουντί που αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο. Ήταν 31 ετών όταν μπήκε στην αρχιτεκτονική ομάδα το 1990.
  • Η Sagrada Familia ήταν να ολοκληρωθεί το 2026, στην επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του Γκαουντί. Η επιδημία όμως του κορονοϊού στέρησε πολλά χρήματα από τα χαμένα εισιτήρια και επομένως είναι πλέον αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί.
Συμβουλές πριν την επίσκεψη σου
  • Κλείσε τα εισιτήριά σου αρκετά νωρίς. Κλείσε τα εισιτήριά σου εδώ.
  • Από πλευράς φωτισμού, η καλύτερη ώρα να το επισκεφτείς είναι απόγευμα λίγο πριν δύσει ο ήλιος.
  • Από πλευράς κόσμου σίγουρα οι πρωινές ώρες είναι οι καλύτερες.
  • Κατέβασε την εφαρμογή Sagrada Familia στο κινητό σου (Google Play , App Store) για να έχεις τα εισιτήρια και για να κατεβάσεις το audioguide δωρεάν. Μπορείς να πάρεις και ακουστικά για να ακούς την ξενάγηση είτε να διαβάζεις τα κείμενα απο το κινητό.
  • Πάρε το χρόνο σου και δες αναλυτικά κάθε γωνιά του ναού γιατί έχει τόσες λεπτομέρειες που δε θα τις δεις με την πρώτη ματιά.
  • Φρόντισε το ντύσιμο σου να είναι ανάλογο επίσκεψης σε ναό. Πάνω από όλα η Sagrada Familia είναι μια εκκλησία.
Casa Batlló (1904-1906)

Κάζα Μπατλό είναι το μόνο 100% μοντερνιστικό έργο του Γκαουντί, εμπνευσμένο από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Ανήκει στο οικοδομικό τετράγωνο επί της οδού Passeig de Gràcia, γνωστό ως “Manzana de la Discordia”(Μήλο της Έριδος). Manzana στα ισπανικά σημαίνει μπλοκ αλλά και μήλο. Οπότε η ονομασία δεν ήταν τυχαία μιας και υπήρχε αρχιτεκτονική κόντρα για το ποιο κτίριο ήταν το πιο όμορφο σε εκείνο το οικοδομικό τετράγωνο, μεταξύ calle Aragó και calle Consell de Cent. Στο νούμερο 35 βρίσκεται το Casa Lleò Morera, σχεδιασμένο από τον Domènech i Montaner. Λίγο πιο πέρα συναντάς το Casa Amatller, σχεδιασμένο από τον Puig i Cadafalch. και τέλος, το Casa Batlló, ένα έργο του Γκαουντί. Με την πάροδο των χρόνων, βέβαια, η απάντηση έχει δοθεί, μιας και η Κάζα Μπατλό είναι ένα από τα πιο τουριστικά αξιοθέατα της πόλης.

Η Κάζα Μπατλό είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά από τις 9πμ – 8μμ με εισιτήριο που ξεκινά από τα 35 ευρώ.

Casa Mila (1906-1912)

Κάζα Μιλά ή La Pedrera είναι το δεύτερο οικιστικό κτίριο επί της οδού Passeig de Gràcia που σχεδίασε ο Γκαουντί. Όπως λέγεται σε άρθρο της εποχής, ο Γκαουντί ήταν αποφασισμένος να καλύψει τις ανάγκες της σύγχρονης ζωής «χωρίς η φύση των υλικών να αποτελεί εμπόδιο στην ελευθερία δράσης του». Η κατασκευή του κτιρίου ήταν πολύπλοκη και γεμάτη οικονομικά και νομικά προβλήματα. Ξεπέρασε κατά πολύ τον αναμενόμενο προϋπολογισμό ενώ δεν τήρησε κάποιους οικοδομικούς κανόνες. Ο όγκος ήταν μεγαλύτερος από όσο όριζε ο νόμος, η σοφίτα και η ταράτσα υπερέβαιναν τα επιτρεπόμενα ανώτατα όρια και ένας από τους πυλώνες της πρόσοψης καταλάμβανε μέρος του πεζοδρομίου στην Passeig de Gràcia. Παρόλα αυτά, η Επιτροπή Eixample πιστοποίησε ότι το κτίριο ήταν μνημείο στη φύση και δεν χρειαζόταν να συμμορφώνεται αυστηρά με τους δημοτικούς κανονισμούς. Ο ιδιοκτήτης του όμως έπρεπε να πληρώσει πρόστιμο 100.000 πεσέτες για να νομιμοποιήσει το κτίριο. Γεγονός που τον οδήγησε σε δικαστική διαμάχη με τον Γκαουντί, την οποία κέρδισε ο γνωστός αρχιτέκτονας.

Η Κάζα Μιλά είναι πλέον μνημείο της Unesco και μπορείς να το επισκεφτείς καθημερινά 9.00πμ – 8.30μμ με εισιτήριο που ξεκινάει από 25 ευρώ.

Gracia

Θα χρειαστεί να ανεβείς στην περιοχή αυτή για να επισκεφτείς το μοναδικής αρχιτεκτονικής πάρκο Güell.

Park Güell

Το πάρκο Γκιουέλ είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αξιοθέατο στη Βαρκελώνη μετά τη Σαγκράδα Φαμίλια. Το πάρκο σχεδίασε ο γνωστός αρχιτέκτονας Γκαουντί και μάλιστα πολλοί αναφέρονται σε αυτό ως το πάρκο Γκαουντί.

 

Λίγα λόγια την ιστορία του πάρκου

Ο Eusebi Güell, ένας ευκατάστατος επιχειρηματίας είχε το όραμα να δημιουργήσει ένα πρότυπο κοινότητας στη Βαρκελώνη, για την ευκατάστατη τάξη, μακριά από το κέντρο της πόλης. Προσέλαβε, λοιπόν, τον Γκαουντί για να υλοποιήσει το όραμα του. Το 1900, η αρχική άδεια βγήκε για περίπου 60 οικόπεδα, με ένα σύνθετο δίκτυο μονοπατιών, οδογέφυρες και σκαλοπάτια για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη κλίση του πάρκου. Οι όροι δόμησης ήταν άκρως περιοριστικοί, καθώς μόνο το ένα έκτο του οικοπέδου μπορούσε να χτιστεί και το ύψος και η θέση των σπιτιών ορίστηκε έτσι ώστε να μην εμποδίζουν τη θέα στη θάλασσα στα υπόλοιπα σπίτια. Για αυτούς και άλλους λόγους, δεν υπήρξε ζήτηση από αγοραστές και έτσι το έργο εγκαταλείφτηκε το 1914, με μόνο δύο από τα εξήντα σπίτια που προβλεπόταν να έχουν κατασκευαστεί. Το πάρκο έγινε έτσι ένας μεγάλος ιδιωτικός κήπος, τον οποίο ο Güell επέτρεψε να χρησιμοποιηθεί και για δημόσιες εκδηλώσεις. Το πάρκο Güell αναγνωρίστηκε ως καλλιτεχνικό μνημείο το 1969 και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1984.

Μπορεί το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο να απέτυχε αλλά η πόλη βγήκε σίγουρα κερδισμένη καθώς το πάρκο προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες με εισιτήριο που ξεκινάει από τα 10 ευρώ για απλή είσοδο.

Οι ώρες λειτουργίας του πάρκου είναι 9.30πμ – 5.30μμ. Επίλεξε να το επισκεφτείς πρωινές ώρες για να έχει λιγότερο κόσμο και περισσότερη δροσιά (τους καλοκαιρινούς μήνες).Υπάρχουν πολλές είσοδοι για να μπεις στο πάρκο οπότε μελέτησε τον χάρτη που σου δίνουν όπως μπαίνεις για να προσανατολιστείς.

Στην κεντρική είσοδο θα δεις δυο σπίτια που μοιάζουν λες και βγήκαν από το παραμύθι του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Στο ένα από τα δυο, έζησε ο ίδιος ο Γκαουντί κάποια χρόνια και πλέον έχει γίνει μουσείο. Βέβαια, δεν έχει εκθέματα από τα προσωπικά του αντικείμενα αλλά μπορείς απλά να δεις το εσωτερικό και να μάθεις πληροφορίες για το αρχικό επιχειρηματικό πλάνο του πάρκου. Στο άλλο σπιτάκι λειτουργεί κατάστημα με αναμνηστικά δώρα.

💡 travelfox tip: Η είσοδος για το σπίτι του Γκαουντί είναι δωρεάν αλλά έχει μεγάλη αναμονή. Προσωπικά δε νομίζω ότι αξίζει να περιμένεις μια ώρα όρθιος για να δεις απλώς το εσωτερικο του σπιτιού.

Λίγο πιο κάτω σε περιμένουν τα εντυπωσιακά σκαλιά που οδηγούν σε μια υπερυψωμένη πλατεία (Hipóstila) με εντυπωσιακές κορώνες και στολισμένα παγκάκια με χρωματιστά πλακάκια. Στα σκαλιά θα δεις και τον πολύχρωμο φύλακα του πάρκου, μια σαύρα γνωστή ως El Drac.

Η περιήγηση στο πάρκο φυσικά δε σταματάει εδώ. Συνέχισε την ανάβαση για να δεις το δεύτερο σπίτι που χτίστηκε για έναν δικηγόρο της εποχής και φυσικά τα πανέμορφα αρχιτεκτονικά δημιουργήματα του Γκαουντί.

Από εκεί ψηλά θα έχεις μαγευτική θέα προς τη Βαρκελώνη.

Τι άλλο μπορείς να κάνεις αν έχεις περισσότερες μέρες

  1. Parc de Montjuïc: το πάρκο βρίσκεται στην ομώνυμη συνοικία και εκτείνεται σε έναν λόφο. Μπορείς να ανέβεις είτε με τελεφερίκ είτε να πας με το μετρό (στάση Espanya) και να ανηφορίσεις από τα σκαλοπάτια. Έχει ένα εντυπωσιακό συντριβάνι, το Μαγικό Συντριβάνι του Μοντζουίκ, και ένα κάστρο στο ψηλότερο σημείο του πάρκου.
  2.  Όρος Tibidabo: αν έχεις δεις τη σειρά Φιλαράκια πιθανότατα να θυμάσαι την ιστορία που μάθαινε ο Τζόι στον Ρος για το βουνό Tibidabo, “I was just outside of Barcelona, hiking in the foothills of Mount Tibidabo”. Μπορείς, λοιπόν, να πάρεις το τελεφερίκ για να ανέβεις στο βουνό και να έχεις να λες τη δική σου ιστορία. Στο Tibidabo υπάρχει ένα μεγάλο λούνα πάρκ, ένα ναός (Temple of the Sacred Heart) και o βραβευμένος Τηλεπικοινωνιακός Πύργος (Torre de Collserola) ύψους 850μ που στήθηκε για να καλύψει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1992.
  3. Nou Camp Stadium: Αν είσαι ποδοσφαιρόφιλος, τότε αξίζει να δεις από κοντά το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό γήπεδο ποδοσφαίρου. Χτισμένο το 1957, το γήπεδο ποδοσφαίρου της FC Barcelona είναι ένα από τα πιο εμβληματικά στον κόσμο. Μπορείς να παρακολουθήσεις έναν αγώνα  ή να κάνεις μια περιήγηση στο γήπεδο και το μουσείο.
  4. Barceloneta: τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείς να κάνεις μια βόλτα στην παραλία Barceloneta και γιατί όχι να κολυμπήσεις.

Πού να μείνεις

Οι πιο βολικές περιοχές για να μείνεις στη Βαρκελώνη είναι η Ciutat Vella (Παλαιά Πόλη) και η Eixample. Πιο συγκεκριμένα, αν επισκέπτεσαι για πρώτη φορά τη Βαρκελώνη, είναι προτιμότερο να μείνεις κοντά στη πλατεία Plaça de Catalunya ή στη Γοτθική συνοικία ή γενικά κάπου κοντά στη La Rambla.

Οι περιοχές αυτές είναι πολύ κοντά στα βασικά αξιοθέατα, έχουν καλή πρόσβαση σε μέσα μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία), έχουν πολλά καταστήματα για αγορές και εστιατόρια και μπαράκια για νυχτερινή ζωή.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι οι τιμές στα καταλύματα είναι πιο ακριβές. Αν θες να βρεις πιο οικονομικά ξενοδοχεία, μπορείς να κοιτάξεις είτε στο Poble Sec είτε στο Montjuïc κοντά στην πλατεία Plaça España.

Μπορείς να βρεις καταλύματα στην Βαρκελώνη από την πλατφόρμα του booking.com ανά περιοχή:

Μετακινήσεις

Αν επιλέξεις να μείνεις στο κέντρο της Βαρκελώνης (Ciutat Vella) τότε λογικά δε θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσεις τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Τα περισσότερα αξιοθέατα που είναι στη Γοτθική συνοικία και την Eixample μπορείς να τα επισκεφτείς με τα πόδια. Το μοναδικό αξιοθέατο για το οποίο θα χρειαστεί να πάρεις κάποιο μέσο μεταφοράς είναι το πάρκο Γκιουέλ που βρίσκεται σε ύψωμα και αρκετά μακρυά από το κέντρο. Ο καλύτερος τρόπος όμως για να φτάσεις στο πάρκο Γκιουέλ είναι να πάρεις ένα ταξί.

Τα ταξί στη Βαρκελώνη είναι κιτρινόμαυρα και μπορείς να τα σταματήσεις είτε στο δρόμο είτε να επιβιβαστείς σε κάποια πιάτσα ταξί. Γενικά είναι φτηνά και συμφέρουν αν είστε τουλάχιστον δυο άτομα.

Η πόλη φυσικά διαθέτει μετρό και λεωφορεία τα οποία όμως εμείς δε χρειάστηκε να τα χρησιμοποιήσουμε λόγω της στρατηγικής θέσης του ξενοδοχείου μας.

Καλό σου ταξίδι,

travelfox 🦊

Απάντηση