Το Πήλιο, ή όπως είναι γνωστό από τη μυθολογία, το βουνό των Κενταύρων, είναι ένας προορισμός για όλες τις εποχές καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Στο βουνό του Πηλίου υπάρχουν πολλά γραφικά χωριά, άλλα ορεινά, άλλα παραθαλάσσια, κάποια πιο τουριστικά, κάποια πιο ήσυχα. Το χειμώνα αξίζει να μείνεις σε κάποιο από τα ορεινά χωριά του δυτικού Πηλίου ενώ το καλοκαίρι σε κάποιο από τα χωριά που βλέπουν προς το Αιγαίο πέλαγος.

DSC06979

Το δεύτερο σαββατοκύριακο του Φλεβάρη επισκέφτηκα τη δυτική πλευρά του Πηλίου και συγκέντρωσα αρκετές πληροφορίες για ένα χειμωνιάτικο τριήμερο στο βουνό των Κενταύρων. Αν ετοιμάζεσαι, λοιπόν, για ένα χειμερινό ταξίδι στο Πήλιο, ο παρακάτω ταξιδιωτικός οδηγός θα σου δώσει χρήσιμες πληροφορίες και θα απαντήσει σε βασικά ερωτήματα που πιθανότατα έχεις.

Πού βρίσκεται το Πήλιο και πώς θα φτάσω εκεί;

Το Πήλιο είναι βουνό στο νομό Μαγνησίας πάνω από τη πόλη του Βόλου. Δε πρόκειται  δηλαδή για ένα χωριό αλλά για ένα βουνό που φιλοξενεί πολλά ορεινά και παραθαλάσσια χωριά. Για το ταξίδι στο Πήλιο θα χρειαστείς οπωσδήποτε αυτοκίνητο για να μπορέσεις να το εξερευνήσεις. Η διαδρομή και η απόσταση από τα βασικά αστικά κέντρα εξαρτάται από το χωριό που θα επιλέξεις να μείνεις. Για παράδειγμα, η Μακρυνίτσα (δυτικό Πήλιο) απέχει περίπου 2,5 ώρες από τη Θεσσαλονίκη και 3,5 ώρες από την Αθήνα, ενώ η Τσαγκαράδα (Ανατολικό Πήλιο) απέχει 3,5 ώρες και 4,5 ώρες αντίστοιχα.

Σε τρεις μέρες πόσα χωριά μπορώ να επισκεφτώ;

Τρεις μέρες στο Πήλιο δεν είναι αρκετές για να το δεις όλο αλλά σίγουρα είναι αρκετές για να πάρεις μια γεύση απο τις ομορφιές του που θα σε κάνουν να θες να επιστρέψεις σύντομα. Προσωπικά, πιστεύω ότι το Πήλιο πρέπει να το επισκεφτείς τουλάχιστον δυο φορές: μια φορά χειμώνα και μια καλοκαίρι.

Οι αποστάσεις ανάμεσα στα χωριά του Πηλίου δεν είναι μικρές. Για να πας από το δυτικό στο ανατολικό Πήλιο θα χρειαστείς περίπου 1 ώρα σε δρόμο με αρκετές στροφές. Επίσης μπορεί να δεις χωριά στο χάρτη που φαίνονται κοντά αλλά εξαιτίας της ιδιομορφίας του δρόμου να απέχουν παραπάνω από μια ώρα. Όλα αυτά πρέπει να τα λάβεις υπόψιν σου για να αποφασίσεις τι είναι εφικτό να επισκεφτείς μέσα σε ένα τριήμερο και να αποφύγεις να περάσεις όλη τη μέρα μέσα στο αυτοκίνητο.

Το  φθινόπωρο και το χειμώνα σου προτείνω να επικεντρωθείς στο δυτικό Πήλιο. Σε τρεις μέρες μπορείς άνετα να δεις τη Μακρυνίτσα, τη Πορταριά, τα Χάνια και τις Μηλιές. Στο δρόμο για τις Μηλιές θα περάσεις και απο τα παραθαλάσσια χωριά του Παγασητικού κόλπου, την Αγριά, τη Κάτω Γατζέα και τα Καλά Νερά. Επίσης μπορείς να συνδυάσεις μια βόλτα στη πόλη του Βόλου.

Την άνοιξη και το καλοκαίρι μπορείς να κινηθείς ανατολικά και νότια με κύριους σταθμούς τη Τσαγκαράδα και τη Ζαγορά. Αν επιλέξεις το Πήλιο για τις καλοκαιρινές σου διακοπές αξίζει να επισκεφτείς και κάποια ορεινά χωριά εκτός από τις παραλίες του. Οι Μηλιές  με το τρενάκι του Μουτζούρη σίγουρα είναι ένα από τα αξιοθέατα που αξίζουν.

Σε ποιο χωριό του Πηλίου να μείνω αν πάω φθινόπωρο ή χειμώνα;

Για μια χειμερινή εξόρμηση σου προτείνω να μείνεις στη δυτική πλευρά του Πηλίου. Τα βασικά χωριά είναι η Μακρυνίτσα και η Πορταριά. Πιο γραφική και ήσυχη είναι η πρώτη. Αν θες λοιπόν ηρεμία και γραφικότητα σου προτείνω τη Μακρυνίτσα. Εκεί θα βρεις πολύ ωραίες ταβέρνες για φαγητό, όμορφα καλντερίμια για περπάτημα και μια τέλεια πλατεία για να απολαύσεις το καφέ σου και τη θέα από ψηλά προς το Βόλο. Δεν είναι τυχαίο ότι την ονομάζουν “το μπαλκόνι του Πηλίου”. Το βασικό της προτέρημα είναι η απαγόρευση οχημάτων εντός του οικισμού. Ειδικά αν ταξιδεύεις με παιδιά, η Μακρυνίτσα είναι η καλύτερη επιλογή για να τα αφήσεις ελεύθερα να παίζουν. Ξενοδοχεία στη  Μακρυνίτσα.

DSC06875IMG_1557

Η Πορταριά είναι πιο κοσμική και διαθέτει περισσότερα ξενοδοχεία. Αν ψάχνεις για ξενοδοχείο με ανέσεις τότε η Πορταριά είναι η επιλογή που πρέπει να κάνεις. Παρόλο που είναι πιο τουριστική, ακολουθεί επίσης τη κλασική πηλιορείτικη αρχιτεκτονική, έχει μια κεντρική πλατεία με πλατάνια, καλντερίμια για περπάτημα και πολλές επιλογές για καλό φαγητό, καφέ και ποτό. Ξενοδοχεία στη Πορταριά.

DSC06969

Εκτός από τα γνωστά αυτά χωριά, υπάρχουν γραφικοί ξενώνες σε πιο μικρά χωριουδάκια που θα σου προσφέρουν ησυχία και αυθεντικότητα. Εμείς επιλέξαμε να μείνουμε σε ένα παραδοσιακό πηλιορείτικο σπίτι στον οικισμό της Κουκουράβας, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μακρυνίτσα. Το “Volos View Residence 2” είναι μια πανέμορφη παραδοσιακή κατοικία, πλήρως εξοπλισμένη, με πολύ μεγάλη αυλή, με θέα προς το Βόλο, που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα είτε δυο οικογένειες με παιδιά είτε μια παρέα με 4 ζευγάρια. Το μόνο που πρέπει να έχεις υπόψιν σου είναι ότι υπάρχει μια ανηφορική απόσταση 200μ περίπου από το σημείο που παρκάρεις το αυτοκίνητό σου μέχρι το σπίτι.

Πού να πάω για φαγητό στη Μακρυνίτσα και στη Πορταριά;

Αν βρεθείς στη Μακρυνίτσα τότε πρέπει οπωσδήποτε να πας στο οινομαγειρείο “Κάρδαμο”. Έχει πολύ νόστιμα πιάτα σε ένα ζεστό και καλαίσθητο χώρο. Ξεχωρίσαμε τα πιάτα της ώρας και τα χόρτα του.

img_4534.jpg

Στη Πορταριά θα πας στη ταβέρνα “Κρίτσα“. Στεγάζεται στο ομώνυμο ξενοδοχείο που βρίσκεται στη πλατεία του χωριού και διαθέτει πολύ νόστιμη και ποιοτική κουζίνα σε ένα περιβάλλον που θυμίζει περισσότερο ευρωπαϊκό εστιατόριο. Πέρα από το κατάλογο ρίξε μια ματιά στα πιάτα ημέρας και, αν έχει, επίλεξε το μοσχαράκι με τα μανιτάρια και μια χειμωνιάτικη σούπα. Ό,τι πάντως και να επιλέξεις θα είναι πεντανόστιμο. Εκτός από καταπληκτικό τους εστιατόριο, στη “Κρίτσα” μας κέρδισε και το πρωϊνο του ξενοδοχείου τους. Ο μπουφές διαθέτει μεγάλη ποικιλία σε αλμυρές και γλυκές δημιουργίες με αγνά και ντόπια υλικά. Στα συν ότι μπορείς να παραγγείλεις τη δική σου ομελέτα και φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού. Το κόστος για όσους δε μένουν στο ξενοδοχείο είναι 10 ευρώ για ενήλικες και 7 ευρώ για τα παιδιά.

img_4597.jpg

Στη Πορταριά, θα βρεις επίσης το φούρνο της κυρίας Μαρίας με τις τέλειες χειροποίητες πίτες της. Δοκίμασε τη κολοκυθόπιτά της και θα με θυμηθείς. Εγώ πάντως ακόμα τη θυμάμαι και είναι ένας σοβαρός λόγος να επισκεφτώ σύντομα πάλι τη Πορταριά. Ο φούρνος βρίσκεται δίπλα ακριβώς από το κατάστημα με βότανα “Myrro herbs“.

Και μετά το φαγητό πού να πάω για καφεδάκι και γλυκό; 

Αφού έχεις απολαύσει τη πηλιορείτικη κουζίνα, είναι ώρα για ένα καφεδάκι και φυσικά ένα γλυκό. Ήρθε η ώρα να πας στο “Αερικό“, ένα όμορφο χώρο για όλες τις ώρες που βρίσκεται ανάμεσα στη Μακρυνίτσα και τη Πορταριά.

img_4547.jpg

Όπως και το όνομα προϊδεάζει, μοιάζει βγαλμένο από τα παραμύθια τόσο λόγω της διακόσμησης όσο και της βιτρίνας του με τα γλυκά. Το πρόβλημα σου θα είναι ότι δε θα ξέρεις ποιο γλυκό να επιλέξεις. Σου προτείνω να πάρεις οπωσδήποτε το μπράουνις με παγωτό μέσα στο γυάλινο ποτήρι. Αν θυμάμαι καλά το ονομάζουν “απόλαυση των ξωτικών”. Όπως και να λέγεται πάντως είναι σίγουρα η απόλαυση του ουρανίσκου.

IMG_4550

Αν έχει καλό καιρό, έχει εκπληκτική αυλή με θέα στη Μακρυνίτσα. Στα πολύ θετικά το γεγονός ότι απαγορεύεται το κάπνισμα στον εσωτερικό χώρο.

Μου αρέσουν οι πεζοπορίες. Τι μπορώ να κάνω στο Πήλιο το χειμώνα;

Γενικά οι πεζοπορίες δεν ενδείκνυνται τους χειμερινούς μήνες. Υπάρχουν όμως δυο διαδρομές που είναι κατάλληλες και για χειμώνα και για παιδιά. Η πρώτη διαδρομή είναι το “Μονοπάτι των Κενταύρων” που ξεκινάει από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας στον επαρχιακό δρόμο λίγο πριν την είσοδο της Πορταριάς. Εκεί θα δεις μια πύλη που σηματοδοτεί την αρχή του μονοπατιού.

Η διαδρομή ονομάζεται και “Γύρος της Πορταριάς” και διαρκεί περίπου 40′ μέχρι τη πλατεία. Ειδικά το χειμώνα καλό είναι να έχεις αδιάβροχα παπούτσια διότι σε κάποια σημεία θα χρειαστεί να περάσεις μέσα από νερά.

dsc06927-1.jpg

Επίσης θέλει λίγο προσοχή η διάβαση της ξύλινης γέφυρας που φαίνεται στη παρακάτω φωτογραφία ειδικά αν έχετε παιδιά στη παρέα. Κατά τα άλλα, είναι μια εύκολη και σύντομη διαδρομή με πολλές όμορφες ξύλινες γεφυρούλες που σε βοηθάνε να διασχίζεις το ποτάμι.

dsc06945-1-e1551951521716.jpg

Η δεύτερη διαδρομή που κάναμε εμείς ήταν στο χωριό Μηλιές, κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής του “Μουτζούρη“.

DSC06982

Η διαδρομή είναι αρκετά βατή και ασφαλής για παιδιά, τουλάχιστον τα πρώτα 800μ μέχρι το σημείο της “Γέφυρας του Ντε Κίρικο”. Εκεί εμείς σταματήσαμε και γυρίσαμε πίσω διότι είχαμε μαζί μας παιδιά μικρής ηλικίας. Οι ενήλικες όμως (χωρίς υψοφοβία) μπορούν να διασχίσουν με προσοχή τη μεταλλική γέφυρα και να συνεχίσουν την όμορφη διαδρομή. Για πιο ανέμελη εμπειρία, επίλεξε μέρα ή ώρα που δεν έχει δρομολόγιο το τρενάκι.

DSC07020

Τι να κάνω το χειμώνα στο Πήλιο με παιδιά;

1) Τα πηλιορείτικα χωριά με τις μεγάλες πλατείες χωρίς αυτοκίνητα είναι η ιδανική επιλογή για τις οικογένειες των μεγαλουπόλεων που θέλουν τα αφήσουν τα παιδιά τους ελεύθερα να παίξουν. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα μπορείς να καθίσεις σε μια πλατεία για καφέ και τα παιδιά να παίζουν ανενόχλητα και με ασφάλεια με μια μπάλα. Αγαπημένη πλατεία, η κεντρική πλατεία της Μακρυνίτσας.

DSC06885-2

2) Αν είστε δραστήρια οικογένεια τότε μπορείτε να επιλέξετε να κάνετε πεζοπορία στο μονοπάτι των Κενταύρων. Πρόκειται για μια σχετικά εύκολη και σύντομη διαδρομή περίπου 30′ – 45′ η οποία ξεκινά λίγο έξω από τη Πορταριά και σε οδηγεί στη πλατεία του χωριού μέσα από ένα μαγευτικό μονοπάτι. Αν στα παιδιά σας αρέσει η εξερεύνηση τότε βάλτε τους αδιάβροχα παπούτσια και ξεκινήστε το “ταξίδι” σας στο μονοπάτι των Κενταύρων.

DSC06917

3) Μία επίσκεψη στο χωριό Μηλιές και μια στάση στο σταθμό του Μουτζούρη είναι απαραίτητη αφού το τρενάκι του Πηλίου θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους. Προσοχή όμως στα δρομολόγια διότι τους χειμερινούς μήνες είναι περιορισμένα και για κάποια σαββατοκύριακα μόνο.  Από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο, εκτελούνται μόνο δύο δρομολογία το μήνα. Για πληροφορίες και κρατήσεις καλέστε στο γραφείο του Βόλου, 24210-39723. Ακόμα και αν δεν είστε τυχεροί ώστε να βρείτε ένα δρομολόγιο τις μέρες της εκδρομής σας, επισκεφτείτε τον σταθμό και περπατήστε κατά μήκος των γραμμών του σε μια πανέμορφη διαδρομή.

DSC07015

4) Μια ωραία χειμερινή επιλογή είναι μια επίσκεψη στο χιονοδρομικό κέντρο στα Χάνια για παιχνίδι με το χιόνι και γιατί όχι σκι. Στο χιονοδρομικό κέντρο λειτουργεί σχολή σκι και snowboard με ειδικά τμήματα για παιδιά από 3 χρονών.

img_4721-e1551906526480.jpg

5) Ωραίες οι εκδρομές και οι εξερευνήσεις αλλά μερικές φορές τα παιδιά θέλουν απλά να φάνε ένα γλυκό και να παίξουν. Στο καφέ “Αερικό” λίγο έξω από τη Μακρυνίτσα  θα ευχαριστηθείτε μικροί και μεγάλοι.

img_4546.jpg

Τι διαδρομή καλύπτει το τρενάκι του Πηλίου και πόσο διαρκεί;

Το τρενάκι του Πηλίου ενώνει τα Άνω Λεχώνια με τις Μηλιές μέσα από μια μαγευτική διαδρομή 15 χιλιομέτρων. Το τρένο αναχωρεί στις 10πμ από το σταθμό Άνω Λεχωνίων, κάνει μια μοναδική στάση 15′ στο σταθμό Άνω Γατζέα και συνεχίζει τη πορεία του με τελικό προορισμό τις Μηλιές. Η συνολική διάρκεια του ταξιδιού είναι 90′ με ώρα άφιξης στο σταθμό Μηλεών κατά τις 11.30 πμ. Η αναχώρηση για Άνω Λεχώνια γίνεται στις 15.00 το μεσημέρι όπου το τρένο κάνει πάλι μια στάση στην Άνω Γατζέα και τελικά επιστρέφει στα Άνω Λεχώνια στις 16.30 το απόγευμα.

Αξίζει λοιπόν να αφήσεις το αυτοκίνητό σου στα Άνω Λεχώνια (μόλις 15′ από το Βόλο) και να κάνεις το δρομολόγιο μετ’επιστροφής. Ο χρόνος που θα έχεις στις Μηλιές (περίπου 3.5 ώρες) είναι ιδανικός για να δεις το χωριό και να απολαύσεις το φαγητό σου. Από το σταθμό Μηλεών ξεκινάει ένα παραδοσιακό (ανηφορικό) καλντερίμι που σε οδηγεί στο κέντρο του χωριού με το λαογραφικό μουσείο, τη βιβλιοθήκη και τις παραδοσιακές ταβέρνες.

💡 travelfox tip: Αν είσαι ήδη στις Μηλιές και θέλεις να επιβιβαστείς από εκεί στο τρενάκι, έχε στο νου σου ότι το δρομολόγιο αναχώρησης είναι στις 15.00 το μεσημέρι αλλά δεν υπάρχει άλλο δρομολόγιο επιστροφής την ίδια μέρα. Επομένως θα πρέπει να βρεις εναλλακτικό τρόπο για να επιστρέψεις πάλι στις Μηλιές. Τα δρομολόγια έχουν φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε ο αρχικός σταθμός να είναι τα Άνω Λεχώνια.

Τι δρομολόγια έχει το τρενάκι του Πηλίου;

Το τρενάκι του Πηλίου λειτουργεί μόνο σαββατοκύριακα με εξαίρεση το μήνα του Αυγούστου όπου υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια. Από Απρίλη μέχρι και Οκτώβρη, εκτελούνται δρομολόγια όλα τα σαββατοκύριακα ενώ τους υπόλοιπους μήνες από Νοέμβρη μέχρι και Μάρτιο, το τρενάκι λειτουργεί μόνο ένα προκαθορισμένο σαββατοκύριακο του μήνα που συνήθως συμπίπτει με κάποια από τις αργίες, π.χ Χριστούγεννα, Θεοφάνεια, 25η Μαρτίου.

DSC06995

💡 travelfox tip: Επειδή υπάρχει ένα μόνο δρομολόγιο την ημέρα, καλό είναι να κάνεις κράτηση λίγες μέρες πριν ώστε να είσαι σίγουρος ότι θα βρεις θέση σε κάποιο από τα τέσσερα βαγόνια. Για πληροφορίες και κρατήσεις μπορείς να απευθυνθείς στο γραφείο του Βόλου, 24210-39723 ή στο επίσημο site της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Καλό σου ταξίδι,

travelfox 🦊

Απάντηση